Irina’s Weblog

26/10/2004

Фото форуми

Filed under: Daily,Photography — Izida @ 10:40 pm

Вчера един приятел ми напомни за фото форум, който отдавна не бях посещавала, а именно Фото Форум. Регистрирах се там, за да му дам оценка на снимка, която ми хареса. И реших днес да кача и някои мои за оценка.
Скоро получих коментари и оценки. Разгледах ги. Но не мога да не разкрия разочарованието си. Защо? Просто е! Заради същата причина, която ме отказа преди месеци да качвам снимки в този фото форум – прекалено малко правила, наложени над коментиращите.
За пример ще дам друг фото форум, където преди качвах мои снимки – PhotoSig. Там правилата за участниците са доста. За това и реших да послушам съветита да погледам известно време как вървят коментиранията на снимките преди да взема и аз да добавям мои коментари и мнения по чужди снимки. Скоро научих основните правила – начинът да дадеш оценка е като направиш коментар, като всеки коментар има асоциирана към себе си оценка от -3 до +3 (показани със свалени или съответно вдигнати палци). Самите коментари също могат да бъдат оценявани, като оценката, дадена за коментарите на даден автор, повишава рейтинга му както го повишават и оценките на личните му снимки. Също така всеки коментар трябва да има определена минимална дължина – иначе няма да може да даде точки на снимката, която оценява, нито пък самия той може да бъде оценяван и да носи точки на автора си. Това изключва така често срещаните в българския фото форум коментари от сорта на “Супер!!”, “Ей това ми хареса!”, “!!!“, “Гадно !!” и други от този тип.
А така ми се искаше да знам защо някои са дали по-ниска оценка на снимката ми в сравнение с други – за да знам какво съм пропуснала и как да подобря личната си практика в бъдеще. Но … В българския можеш да видиш само оценките, които са ти дали и нищо не задължава оценяващите да обосноват тези свои оценки.

Иначе за да можеш да качваш снимка във PhotoSig с безплатната регистрация, трябва да натрупаш определен брой точки за качествени коментари (т.е. оценени като полезни от другите форумци) за последните 3 денонощия. Мисля си да си платя таксата за пълно членство – коментарите наистина могат да ти посочат недостатъците ти. Могат да те научат и на това да вникваш зад тривиалното в една снимка, да разбираш какъв е смисъла зад очевидните неща и да откриеш не до там очевидните.

1 Comment »

  1. здравей… нито един фото-сайт няма да те научи да снимаш. нито може да е критерий. дори във fotocommunity.de, който е един от много добрите сайтове историята е същата. субективността е силно човешки фактор. доста от тези сайтове дори са повече любителски настроени. печели се от реклама от същите тия хора, които искат да са добри а го правят за удоволствие. наистина добрите фотографи не посещават нито един такъв комюнити фото-сайт. а качват само на техните си страници. примери мога да ти дам десетки… и понеже повечето фото-сайтове (особено нашите) са предимно любителски насочени – то повечето хора в тях (може би дори над 90%) са толкова зле, че ако смяташ да се учиш от съветите на болшинството – по-добре продай още сега фотоапарата си и вложи паричките в нещо по-добро. понеже няма да се получи нищо. масата да ти наложи вкуса си…

    просто снимай. изпитвай удоволствие от това. виждай, гледай, снимай снимай. за себе си. без да мислиш за фото-сайтовете. фотографията е удоволствие, визия, чувство… да, и диалог донякъде. но в никакъв случай състезание…

    поздрави…

    реално сайта с най-много добра фотография на едно място е http://www.magnumphotos.com, разгледай нещата на david alan harvey, alex webb, carl de keyzer за начало….

    Comment by george — 26/12/2005 @ 8:22 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї