Irina’s Weblog

7/3/2007

»ра в действие или какво продават в магазин “–одео”

Filed under: Daily,ѕрава на потребителите — Izida @ 10:03 pm

¬чера на прибиране минах покрай магазинчетата пред —тол N4 – и както подминавах едно от магазинчетата, се спр€х и се загледах в една блузка, изложена вътре. —лед н€колко секундно колебание вече б€х в магазина и мерех блузката, като б€х оставила торбата със здравословната си вечер€ от домати и краставици при продавачката. Ѕлузата бе при€тна матери€, 100% памук. » ми допадна и като усещане. ¬ следващи€ момент вече приемах торбичката с новата си блуза. ¬ последни€ момент подметнах :

– —амо секунда, касовата бележка в чантата ли е?
– ћомент, сега ще ви издам …

ѕрибрах се доволна вкъщи – изпреварих пролетта, имам си нова блузка с къс ръкав. ќбл€кох € да се вид€ пак. » тогава вид€х Ќего – дефекта! Ѕлузката има ред копчета тик-так до €ката, най-долно от които бе направило бримки в матери€та, за ко€то е защипано (чрез щракане върху снимките можете да ги видите в по-гол€м размер) :

дефект

дефект

ядосах се! ѕърво – макар и да си знам правата, мраз€ да се стига до използването им. » второ, по-важно, блузката наистина ми хареса. ≈, казах си, €вно утре ще ида там и ще искам см€на с друга. —амо дано са останали от мо€ размер. ј ако н€ма – ще им об€сн€, че срещу приспадане на определена сума (за мое успокоение, че съм компенсирана), ще € задържа. «а съжаление предни€ път като предложих този вариант едва ли не ми се изсм€ха – че защо да ми намал€т? ўе ми върнат парите и ще € пробутат на н€кой друг, който н€ма да знае какво може да направи.. «астисках мислено палци да имат мо€ размер!

ѕо-късно сгъвах блузата за да € приготв€ за връщането, когато забел€зах нещо странно – етикетчето с бродери€та на марката и модела, намиращо се на вътрешната страна на гърба на блузата, бе като разр€зано с нож през средата :

етикет 1

’м, дали е случайно? “огава се замислих и над факта, че не помн€ да съм премахвала каквито и да е етикети от блузата. ћоже би е скъсано при махане на етикета? ≈два ли, това нещо е от плат и то с бродери€, плътно е. ќбзе ме още по-гол€мо съмнение, че нещо не е наред – обърнах блузата наопаки и тогава вид€х и втори€ етикет, закрепен от вътрешната страна за странични€ шев :

етикет 2

етикет 2

ядосах се много! «а мен н€маше друго логично об€снение, освен, че тази блуза е бракувана и е маркирана като такава чрез нарочно ср€зване на етикетите! Ѕ€х още по-€досана от факта, че дори вече не искам да ми € смен€т – €сно е какъв тип стоки внас€ този магазин. ƒори се замислих, дали н€къде не е пишело, че това е преоценена стока, или дори – втора ръка?! Ќе, н€маше такова нещо, а ако е подобен род стока, са задължени да го об€в€т според ««ѕ. «а това € прибрах в торбичката й и днес след работа минах през магазина. ќб€сних за какво идвам на младата продавачка, показах й касовата бележка (как се радвам, че си € поисках!). “€ погледна, учуди се, и каза :

– –азбирам, но честно казано не знам какво да направ€. Ќе съм запозната с процедурата…
– јз знам : като клиент имам право да поискам да ми замените стоката, да € ремонтирате, да ми върнете парите или да ми направите отбив от цената.

ћомичето се зачуди, звънна н€къде по GSM-а си. Ќикой не вдигна. ѕитах € дали може д ами даде номера на управител€, т€ об€сни, че той всеки момент ще се обади. “ака и беше. ќт об€снени€та й разбрах, че това са “новата сери€ тениски”. —лед н€колко “јха”-та затвори и ми об€сни, че тъй като н€мат налична друга тениска с мо€ номер, то може да ми € смени с ко€ да е друга стока или ако не си харесам – да ми върне парите. “ъй като вече н€мах в€ра в произхода на стоките, а и наистина си б€х харесала точно тази блуза, просто си поисках парите. Ќе пропуснах и да отбележа, че съм много учудена как може да се случи подобно нещо – но не получих об€снение. » така си тръгнах без нова пролетна блузка, но поне с възстановени пари.

–адвам се, че се разбрахме напълно човешки и културно – момичето бе разбрано. јз н€мах ни най-малко желание да прав€ проблеми – най-малкото защото ми е €сно, че т€ просто работи като продавач там. јко тр€бва да вин€ н€кой – това са нейните шефове!

≈, това е мо€т начин – да похвал€ магазина им на моите страници и да се над€вам, че разочарованието ми скоро ще се стопи.

ћежду другото, става дума за магазин “–одео”, в л€во от входа на —тол N4. Ќо, вече съм почти 100% убедена, че важи за повечето магазини в —тудентски, че и не само там! ѕри това забел€зах и че блузата носи марката s.Oliver, колекци€ QS. ¬ онлайн магазина не намерих подобна блуза, макар че много прилича на тази. » понеже търсачката на магазини на сайта показа, че имат магазин в —офи€, на бул. ¬итоша, реших, че ще го посет€.

явно съм попаднала не само на бракувана стока, а и на имитаци€! јко б€х вид€ла марката, сигурно н€маше да € взема, защото знам, че не би се продавала на тази цена. ћислех, че купувам обикновена ежедневна тениска. ћраз€ български анцузи с емблеми на Ќайки или ѕума. ѕредпочитам да имат за емблема марката, ко€то са. ƒругото е пошло. Ќо, ние, българите, все още се гордеем, че сме се сдобили с имитаци€, дето почти не й личи, а струва 20 пъти по-малко! » това води единствено до посто€нното разрастване на пазара на евтини ментета. Ѕ€х свидетел как магазин за козметика предлагаше тоалетни води за по 5 лв – вс€ко шишенце в различен цв€т. »з под щанда продавачката извади лист, на който срещу всеки цв€т бе записано кой известен парфюм имитира – видите ли, не го показвала на всеки. «а това се радвам, че се отървах от това менте – един вид дефектът проработи в мо€ полза.

ѕ.—. “ова бе и повод да включа в действие механизмите за защита, които “пропов€двам” нал€во и над€сно от сума време рЯШЙ ƒа не кажете после, че само говор€! ј дано скоро не ми се случва пак…

19 Comments »

 1. Ќаскоро купих на сина ми една играчка-огнедишащ дракон в €йце. ¬сичко беше чудесно и детето много разпалено
  взе да го сглоб€ва като се прибрахме, докато в един “красив” момент не забел€захме,
  че опашката на чудовището липсва.  ато вид€х как детето посърна, направо се вбесих. Ќе ми беше за парите,
  макар че 10 лева за подобна глупотевина са ту мач. ¬ърнахме се в магазина с касовата бележка
  и продавачката, любезна жена на годините на майка ми, ни подмени играчката. јз се б€х приготвила за сканадал, но слава богу,
  не се наложи. рЯЩВ

  Comment by ladyvera — 7/3/2007 @ 11:04 pm

 2. ћраз€ български анцузи с емблеми на Ќайки или ѕума.

  ¬€рваш или не, гол€ма част от тези емблеми са си истински. ¬ ƒани€ съм виждал анцуг Puma, на който на етикета отчетливо си пишеше “Made in Bulgaria”.
  Ќие имаме евтина работна ръка (особено по помашките региони) и пада €ка експлоатаци€ на шивачки, които работ€т на по 16 часа, шиейки на ишлеме за отвън. ћалко прилича на оутсоринга това :).
  ѕросто го споменавам за пълнота, иначе е €сно, че е пълно с ментета по родните магазини.

  ƒа не кажете после, че само говор€!

  Ќ€ма нужда сама да си търсиш оправдани€ за това, че си преследваш правата. »стина е, че н€кои чет€щи може да си кажат ““а€ пък, за едни ’’ лв скандали ще прави”, но какво ти пука за т€х? “Ќие сме овце” – много култова песен на „ерно ‘ередже. » много в€рна :).

  Comment by ƒончо — 8/3/2007 @ 9:46 am

 3. @ladyvera : «апочвам да се успоко€вам, че €вно вече сме успели до определена степен да превъзпитаме продавачите и да заслужим н€какво уважение.  оето си е повод за радост! рЯЩВ

  @ƒончо: «а ишлемето – да, знам че има. “ова не е проблем. јз визирам евтините анцузи за по 10 лв парчето, дето можеш да купиш от незаконната серги€ на спирката (щото законна продажба на дрехи извън търговски магазин н€ма в Ѕългари€). Ќакичени с емблеми, които са абсолютно не на м€сто!

  ј относно оправданието – не е оправдание, а по-точно успокоение. ќт много време – за щастие, не ми се беше налагало да прав€ рекламации. Ќо през същото това време много при€тели, познати и непознати са ми искали съвети. “а н€как аз б€х започнала да губ€ “тренинг” като само пропов€двам и не практикувам рЯШЙ “ова ми бе опреснителен курс един вид.

  Comment by Izida — 8/3/2007 @ 11:00 am

 4. рЯЩВ само се чуд€ как не си забел€зала марката s.Oliver … сигурно е било тъмно в магазина :))

  ј за правата на потребителите си права, но тр€бва и самите потребители да са по-насто€телни.

  Comment by Alex — 8/3/2007 @ 2:24 pm

 5. » аз не знам – най-веро€тно защото ме болеше глава през цели€ този ден и просто бързах да се прибера за да си легна. ƒори и известно време се чудех дали да вл€за да мер€.

  Comment by Izida — 8/3/2007 @ 2:39 pm

 6. —амо имай предвид, че ср€зани€ етикет не значи Ќ≈ѕ–≈ћ≈ЌЌќ менте или брак !!! »ма случаи, когато фирмите за конфекци€, дават на 1/3 от цената, на служителите си произвеждани от т€х стоки. » за да не стават “ј »¬ј злоупотреби, като: служителите да купуват по-наедричко и да ги продават на магазини (без значение чужди или собствени) – режат или цели€ етикет, или по тво€ начин. “ака че, задължително тр€бва да го върнеш, ако видиш такъв етикет!!! јз съм имал приатели, които са ми взимали, по този начин, дрехи, и са били р€зани по тези начини. “ова им е механизма, за да се защит€т от “изтичане” на стока. ј оделно отдел€т по-некачествените за служителите си… » според мен, тво€ сличай е такъв рЯЩВ

  Comment by Pharaon — 8/3/2007 @ 9:27 pm

 7. «дравей,

  от известно време след€ блога ти и забел€звам, че държиш и отсто€ваш правата си на потребител, за което ти се възхищавам. јко повече хора го правеха и то не само в сферата на потреблението, щ€хме да живеем в едно малко по-добро общество.

   онкретно за този пост обаче има едно малка не€снота.

  —поред услови€та и реда на чл. 112, 113 и 114 от ««ѕ, потребител€т Ќ≈ ћќ∆≈ веднага и безусловно да изисква връщане на заплатената от него сума. ѕри за€в€ване на рекламаци€, потребител€т може да изиска от търговеца да приведе стоката в съответствие с договора за продажба като последни€т замени стоката с нова или извърши ремонт на стоката.«аплатената сума може да му бъде възстановена само ако търговецът не е в състо€ние да извърши това привеждане или ако то не стане в рамките на един месец от пред€в€ването на рекламаци€та (и в двата случа€ договорът за продажба се развал€) “р€бва да се има впредвид и следни€т член:

  чл. 114 (2) ѕотребител€т не може да претендира за възстанов€ване на заплатената сума или за намал€ване цената на стоката, когато търговецът се съгласи да бъде извършена зам€на на потребителската стока с нова или да се поправи стоката в рамките на един месец от пред€в€ване на рекламаци€та от потребител€.

  Ќ€мам ни най-малкото намерение да се за€ждам, но в конкретни€ случай ти би тр€бвало да изискаш да ти смен€т блузката с нова или да € поправ€т (ако това е възможно). ќстав€ме настрана съмнени€та ти относно надеждността на стоките в този магазин. Ќе става €сно от поста ти (или поне на мен не ми стана €сно) защо са ти предложили друга стока или пари. ƒали защото са н€мали твой размер от същата блуза? »ли защото не са знаели как да действат според закона и са прескочили едно… да речем “право”, което чл. 114 (2) им дава? ѕредполагам, че е първото, но все пак…

  Ѕих желал това да се из€сни, за да не се създават заблуди у хората.

  Ќе искам да ме разбереш погрешно. јз съм и от двете страни на “барикадата” и съм «ј спазването на закона (с излключение на един член от него) от всички, както и ѕ–ќ“»¬ вс€какви предпоставки за злоупотреба и от двете страни. » най-вече за коректни отношени€ търговец-потребител.
  »зключението, е чл. 53 от ««ѕ, за което може да се допиташ до dzver:)

  P.S. ќще едно нещо, което е добре да се знае:

  „л. 128.(2) “ огато търговецът удовлетвори рекламаци€та, той издава акт за това, който се състав€ в два екземпл€ра, и предостав€ задължително един екземпл€р на потребител€”.

  Comment by »скър — 26/3/2007 @ 9:47 pm

 8. Ѕлагодар€ за забележката – допълних в поста об€снение за причината да не ми смен€т блузата с нова, а именно факта, че липсваше мо€ номер. »наче н€мах избор и щ€х да приема подменената – естествено след като прилежно огледам етикетите, както и за дефекти. » честно казано сега мисл€, че после бих € носила с радост, защото още като мина покрай магазина се заглеждам в блузките от тази сери€. ∆алко!

   олкото за документа при удовлетвор€ване на рекламаци€ – интересно, €вно винаги като ми удовлетвор€т рекламаци€та съм предостатъчно доволна за да искам още от търговеца. Ќо сега като го прочетох – звучи повече от логично! ¬се пак тр€бва да има доказателства за това как е подходил при възникване на рекламаци€та. «а съжаление тр€бва да призна€, че не съм и виждала вписване в т. нар. –егистър на рекламациите. ј наскоро една колежка сподели, че при подм€на на скъсал се при първото носене панталон, й изискали касовата бележка – ако не € дад€ла, н€мало да й смен€т панталона!

  ј да знаеш къде има образец за този акт?

  ѕ.—. Ѕлагодар€ за съдържателни€ коментар! » успех с борбата срещу чл. 53 рЯЩВ

  Comment by Izida — 27/3/2007 @ 8:55 am

 9. «дравей и благодар€ за пожеланието.
  –адвам се, че коментарът ми бе приет:)

  Ѕланка за акт за рекламаци€ предполагам тр€бва да има в јпис или да се продават по книжарниците. Ќамерих един тук, но не знам до колко е достоверен (не знам дали ще излезе линка):
  http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=accounting&Number=1944283851&page=0&view=collapsed&sb=5

  »наче, ако правилно съм разбрал за панталона, при пред€в€ване на деклараци€, потребител€т задължително тр€бва да предостави документ за покупка:

  ««ѕ:

  „л. 125.(4) ѕри подаване на рекламаци€ потребител€т задължително прилага и документите, на които се основава претенци€та:
  1. касова бележка или фактура;

  ѕоздрави и успешен ден.

  Comment by »скър — 27/3/2007 @ 12:44 pm

 10. Ќ€мам проблем да се прост€ с н€ко€ и друга касова бележка. Ќо ме притесн€ва да не загуб€ правото си на рекламаци€ за в бъдеще. «а това бих дала касовата бележка когато насреща имам вече документ, удостовер€ващ станалото. »ли по-правилно – бих се консултирала с  «ѕ. ¬ случа€ на колежката не са издали никакъв документ след като са й изискали касовата бележка и т€ остава само с подменената стока, ко€то също може да про€ви дефект, и с лични€ си разказ за станалото…

  ƒругото интересно е този член :

  „л. 122. ѕотребител€т има право на рекламаци€ за вс€ко несъответствие на стоката с договореното, включително за стоки втора употреба, когато след доставката, при първоначални€ преглед или при съхранението, монтажа, изпитвани€та или експлоатаци€та са открити несъответстви€ с договора за продажба.

  —поред него имаме право на рекламаци€ дори и ако стоката е употреб€вана! »нтересно ми е колко ли е този срок – не ми се в€рва да е пак 2 години.

  Comment by Izida — 27/3/2007 @ 12:58 pm

 11. »рина,

  мила искам да ти кажа, че всичко което се продава около “„етворката” е турска стока. јз за четири години не съм се излъгала да си куп€ нищо от там. јз на този тип дрешки им викам – парцали. ћо€т съвет е да правиш като мен, когато си купуваш дреха – когато вл€за в пробната да мер€ артикула го оглеждам много внимателно за дефекти от външната и вътрешната страна, поглеждам за производител€ на етикета, както и за матери€та, и цената. ћисл€, че ти си била толкова въодушевена от дрешката, че си пропуснала да видиш този ср€зан етикет, който е очебиен. Ќо моите поздравлени€, че винаги си искаш касови€ бон!

  Comment by ћариана — 4/4/2007 @ 12:41 pm

 12. ƒа, така беше – просто много ми хареса блузката, а и след работа б€х доста уморена и неконцентрирана. “р€бва да призна€, до скоро ми беше неудобно да си искам касов бон. Ќо от както държавата даде 2 години гаранци€ реших, че си заслужава да си “прос€” – и съм получавала отговори от типичното “ќоо, извинете, разбира се, сега ще ви издам!” до “јми ние принципно не издаваме бележки, но щом насто€вате…”

  «а щастие все повече хора си искат касови€ бон и в€рвам, че скоро ще дойдат времената, когато във всеки магазин ще ти дават бележката без поискване!

  „уд€ се, дали двете години б€ха дадени на нас, потребителите, с цел да имаме повече права, или чрез нас държавата иска да принуди търговците да плащат данъци – все пак клиентите задължават търговците да им издават фискални бонове, което води до вписване на продажбите във фискалната памет и съответно запис на ƒƒ—то.

  Comment by Izida — 4/4/2007 @ 12:52 pm

 13. Ќа мен тук вече ми се е случвало да ме гон€т с касови€ бон до вратата на магазина, затова свикнах да съм сигурен, че си ги вземам винаги рЯЩВ

  јко се приеме данъчен кредит за “предадени” касови бележки (мисл€, че в “урци€ го имат), нещата много бързо ще си дойдат на местото според мен. ѕростичко е – за всеки 100 лв, които си показал пред държавата като касови бележки, т€ ти връща 2 или 5. ѕознайте какво ще стане :).

  –азбира се, сложно е за прослед€ване, но ефектът си струва.

  Comment by ƒончо — 4/4/2007 @ 1:58 pm

 14. ƒо колкото си спомн€м от “ърговската гимнази€, клиентите са тези, които плащат ƒƒ—то – държавата см€та, че щом имаш финансовата възможност да купиш нещо за 100 лв, то можеш да платиш отгоре 20 лв като данък. “ърговците са само посредници – плащат ƒƒ— като купуват стоки на едро, приемат ƒƒ— като продават стоки на клиента. » ако имат над определен оборот годишно, имат право да се регистрират по ƒƒ— и да им се прави равносметка вс€ка година – колко ƒƒ— са платили те, колко са приели, и да им се връща разликата ако има такава. »ли да доплат€т на държавата ако са взели повече, от колкото са дали рЯШЙ

  Ќо … не мисл€, че връщането на ƒƒ— е стимул за търговеца да впише една продажба. ¬се пак ƒƒ—то се изравн€ва след време, има и забав€не при изплащането му от държавата. “ова е инфлаци€ и замраз€ване на средства от страна на търговеца. ѕри това малките търговци н€мат право на това – те не могат да се регистрират по «акона за ƒƒ—. ќсвен това, дори и да са регистрирани, една продажба води и до други данъци – като данък печалба например. “ака че пак излиза, че ако не регистрират продажбата ще си приберат в джоба повече, понеже ще си спест€т данъците – като крадат от държавата, следователно от всички нас!

  ѕоправете ме ако греша …

  Comment by Izida — 4/4/2007 @ 2:08 pm

 15. “и пак мислиш като възпитаник на “иконома”! Ќе четеш, просто си говориш наизуст.

  ¬ърни се сега и прочети предишни€ ми коментар. ћоже би ще разбереш, че данъкът се връща не на търговеца, а на частното лице, което съвестно си е събрало, описало и предало в срок получените касови бележки от търговците. ¬ръща се малка сума – до 5%. Ќо това директно означава, че аз имам 5% отстъпка от държавата за всички покупки, за които си поискам официален документ.

   ак мислиш, дали ще си искам официален документ тогава рЯШЙ ?

  ƒоколкото знам, “урци€ има подобна схема. » работи, учудващо добре за ориенталско-мангалското ни мислене (защото ние като че ли имам еднакво мислене с т€х по тези въпроси).

  Comment by ƒончо — 12/4/2007 @ 10:00 am

 16. ќ, аз съм пропуснала, че е предложение за нововъведение рЯЩВ ясно, разбирам! Ќо не съм сигурна, че ефектът ще компенсира разходите на държавната администраци€ за да се справ€ с връщането на средствата…

  «а мен лично 2те години право на рекламаци€ за достатъчен стимул за да си прос€ бележка. «а това и мисл€, че ще има доста по-висока събираемост на данъците от търговците ако просто се проведе по-масово обучение на клиентите в новите им права!

  Comment by Izida — 12/4/2007 @ 10:11 am

 17. QS са евтината марка на s.Oliver и цените са в пъти по-ниски, на нивото на Esprit. —ъмн€ва ме да е менте, поне съдейки по снимките. Ќай-веро€тно е бракувана (скъсани€ етикет), друго и без това н€ма да се по€ви в такъв сборен магазин. ¬ онлайн-магазина, който е различен за вс€ка държава, ще намериш много малка част от асортимента…

  Comment by хахо — 17/5/2007 @ 10:11 pm

 18. ѕо повод на блузката! јбсолютно съм сигурна, че тази блузка е оригинал на —.ќливър. “ези блузки обикновено се ши€т в √ърци€. «нам, защото съм си купувала в √ърци€ от фабрика, ко€то шие дрехи —.ќливър и много други марки.Ќе мога да кажа фирмата,защото имам познати и не искам да имат проблеми.
  —истемата е следната – от фирмите поръчват примерно 5000 блузи, но се ушиват 5500, в случай на дефекти и пр., за да се направ€т замени. ќт фирмата поръчител се следи изкъсо процесът на шиене, а и за дефекти. јко всички дрехи са наред, тези 500 бр. повече се разпредел€т м/у персонала или се продават на килограм (буквално). ”говорката е етикетите да се късат или режат, както е във ¬аши€ случай.»майте предвид, че често в Ѕългари€ може да се откри€т оригинални дрехи за малко пари.¬ √ърци€ съм си купувала по пазарите оригинални блузи за по 2-3 евро. ƒруги големи марки изземат всички остатъци и дори платовете, етикетите и т.н.

  Comment by Jen — 9/1/2008 @ 4:54 pm

 19. ѕредполагам сте чували за “Champion”. ƒокато се разхождах из —офи€ попаднах на техен магазин. ¬ътре си харесах един анорак за 110лв. ƒълбока качулка и всичко. —амо че се оказа че ги ши€т в  ърджали ( откъдето съм и аз и преди да има н€какви коментари ЅЏЋ√ј–»Ќ —Џћ !!! ) и си намерих абсолютно същи€ директно от фабриката за 10 лв. Ќито е бракуван, нито нищо. ѕросто собствениците са ми познати.

  Comment by Sharky — 16/9/2008 @ 12:12 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ