Irina’s Weblog

21/2/2007

Българският герб

Filed under: Books,Daily,Humor — Izida @ 10:50 am

Днес по случайност попаднах на новата енциклопедия, разпространявана с в. “24 часа” – “Голяма енциклопедия на страните”. В първия том има и за нашата страна – но какво открих като се загледах в карето с информация за България? Вижте сами следното (щракнете върху снимката за по-голям размер) :
Герб на България

Тъкмо се чудех какво не му е наред на този герб, когато на съседната страница видях снимка на караула пред Президентството, над който се виждаше истинския ни герб! Ето как изглежда той според Уикипедия :

Герб

Ако съдим по Закон за герб на Република България излиза, че короните на владетелите от Втората българска държава са били с декорация от житни класове :

Чл. 2. (1) Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна.

Също така и лъвовете не са короновани, както се изисква. Липсва и трикольорния кант под клонките.
Източник : parlament.bg

6 Comments »

 1. Щях да кажа, че сигурно като са правили енциклопедията, не са могли да намерят векторно изображение на герба и се е наложило сами да си го направят, но едва ли биха могли да го направят толкова различен. Не мога да си го обясня как е станало това.

  Comment by Илиян Бетовски — 21/2/2007 @ 9:29 pm

 2. Ами това за мен е поредното доказателство, че в издателство ТруП не мислят за нищо друго освен да правят пари…

  Comment by Николай — 22/2/2007 @ 11:04 am

 3. А аз да кажа, че в момента блогът ти нарушава чл.3 ал.2 на “ЗАКОН за герб на Република България” :

  2) Изобразяването на герба на Република България на други места, както и възпроизвеждането на елементи от герба в значки, възпоменателни медали и други, се допуска само с акт на Министерския съвет.

  Като нищо това е била и причината за идиотщината, която споделяш. Макар и на мен да не ми се вярва.

  Колкото до този случай смятам, че не е нищо кой-знае какво. Поредната проява на аматьорщина, непукизъм и некадърност, които властват масово в милата Родина. Факт!

  А не те ли е гнус да се докосваш до издания на ИК “Труп”? Или това е някакъв нов вид некрофилия?

  Comment by Дончо — 23/2/2007 @ 3:37 pm

 4. Най-страшното от всичко е, че тези грешки не ни учудват и дори ги приемаме като нещо напълно
  естествено. Постепенно свикваме с безнаказани престъпления на хора от властта. С какво ли ще
  свикваме в бъдеще…

  Comment by нина — 4/9/2007 @ 7:05 pm

 5. Публикуваният в т. нар. “Голяма енциклопедия на страните” е проект за герб на републиката, който обаче не е одобреният от парламента. Проектът е изготвен през 1993 г. от същите автори на одобрения със Закона за герб на Република България.
  Какво ли прави обаче проектът на герб в тази енциклопедия вместо герба на Република България?!?
  А и между другото – актът на Министерски съвет, с който се урежда реда за използване на изображението на герба е отдавна издаден – ПМС № 476 от 17 декември 1997 г. за одобряване на графичните и пластичните образци и за използване на изображението на герба на Република България. Там са посочени случаите, в които е необходимо решение на МС по предложение на министъра на ДААР.

  Comment by Вера — 22/5/2008 @ 5:36 pm

 6. Некадърници има навсякъде по света…

  Comment by ГЕРБ — 7/1/2009 @ 7:47 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї