Irina’s Weblog

16/2/2007

MЕТРО и Закона за защита на потребителите

Вече няколко пъти в сайта на Българската Национална Асоциация на Потребителите (БНАП) попадам на въпроси от страна на представители на фирми как да процедират при откриване на дефект на стока, закупена на името на фирмата.

Преди време попаднах на следното мнение във форума по отношение на МЕТРО:

… там губите по-голямата част от потребителските си права. МЕТРО е магазин за юридически лица – това е и начина да се измъкнат от ЗЗП.

Сега се появи и нова тема : “Гаранция за стоките,закупени в МЕТРО.”, където се споменава същото :

От комисията за защита на потребителите казват, че защитават само частни лица, а тъй като от МЕТРО пазаруват само фирми и те нищо не могат да направят.

За момента не знам как се урежда този тип проблеми когато стоката е закупена от фирма, не от физическо лице. Чувала съм, че при тези обстоятелства се прилага Закона за задълженията и договорите, но не съм наясно. В темата за гаранция на МТел срещнах следното оплакване :

Преди малко се консултирах с човек от КЗП, който каза че като става въпрос за отношения м/у 2 фирми, нещата се решават само в съда…Интересно, една и съща вещ трябва да бъде върната в 30 дневен срок или обезщетена, или ако е закупена на фирма може да ти я държат и 3 години

Не съм юрист, но като се замислиш – има резон! Все пак МЕТРО продават само на регистрирани клиенти. А за да се регистрираш се иска ти да си или представител на фирма, или лице, упражняващо свободна професия. Освен това в Закона за защита на потребителите е дефинирана сферата му на действие :

Чл. 1. (1) Този закон урежда защитата на потребителите, правомощията на държавните органи и дейността на сдруженията на потребителите в тази област.

В главата “Допълнителни разпоредби” присъства следната дефиниция:

§ 13. По смисъла на този закон:

1. “Потребител” е всяко физическо лице, което придобива стоки или ползва услуги, които не се предназначени за извършване на търговска или професионална дейност, и всяко физическо лице, което като страна по договор по този закон действа извън рамките на своята търговска или професионална дейност.

Която сфера на действие изглежда не включва магазини като МЕТРО.

С една дума : преценете добре дали си заслужава да губите правата си по Закона за защита на потребителите за сметка на известни отстъпки в цената! Дали това да гониш вносител/сервиз вместо да имаш правото да се обърнеш в рамките на 2 години към търговеца за възникнал проблем струва колкото разликата в цената?

Аз лично държа на тези си права!

2 Comments »

  1. Здравей! Не знам към кого да се обърна за някакъв съвет, за това ще съм ви благодарен. Става въпрос за следното : закупих си GSM с договор към Globul. На петия месец апаратът се повреди и го занесох на поправка. Отремонтираха го, но на седмия месец пак го занесох по същата причина. Отново го отремонтираха. На осмият месец от закупуването му отново се повреди и аз отидох с цел да ми го сменят. Със служителят на магазин 2be подадохме рекламация. Но ми беше отказана замяна на апарата. Поисках телефон на сервиза, където е извършван ремонта. Казаха ми, че ремонтът е извършван в сервиз на Globul. Така и не ми смениха GSMа. Шест месеца по-късно отново се повреди. Повредата беше същата. Отново поисках да ми бъде сменен, но отказаха дори и не го отремонтираха. Този път ми дадоха номер на сервиза. Оказа се, че сервизът е на веригата магазини 2be. От там ми казаха, че апаратът е със силна корозия – отказаха ми дори ремонт. И се оказва, че аз съм хвърлил 250 лв. За някой това не са много пари, но аз съм инвалид първа група и за мен са страшно много. Едва ли ще мога да си позволя да си купя друг. За това ви моля ако знаете към кого да се обърна пишете ми. Благодаря предварително.

    Comment by Miroslav Cvetanov — 4/4/2007 @ 2:37 pm

  2. Здравей, Мирослав! Пускам мнението ти по изключение – оценявам, че имаш проблем и че си отделил време за да напишеш този коментар. За вбъдеще моля пиши на кирилица – сега се наложи аз да го преведа. Също така няма отношение с темата, обаче ти съчувствам и за това го оставям тук.

    Та моят съвет е – обърни се към Комисията за защита на потребителите. Имат телефон за консултации на цена един импулс от цялата страна – 0700 111 22. Те ще те консултират и ще ти дадат съвет. Също така прегледай форума на Българската асоциация за защита на потребителите – там вече доста хора са се сблъсквали с подобен проблем с постоянно повреждащи се GSM-и и могат да дадат съвет от личен опит, какъвто аз нямам.

    Но по мое мнение имаш всички основания да искаш смяна на GSM-а. Дори бих прегледала ЗЗП дали не можеш да искаш и анулиране на договора – така ще можеш с парите да си купиш нов апарат от друга фирма.

    Comment by Izida — 4/4/2007 @ 3:07 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї