Irina’s Weblog

3/1/2007

 ъде сме според Amazon.co.uk?

Filed under: Daily — Izida @ 1:27 am

ќтдавна се над€вах с влизането ни в ≈— Amazon.co.uk да ни включи в списъка на държавите в «ападна ≈вропа. ÷ената на доставката за тези страни е по-ниска. ќсобено при книгите – ако си в «ападна ≈вропа плащаш 3.99 лири за доставката и по 0.99 лири за вс€ка една книга в тази доставка. ƒокато ако си в “ќстанали€ св€т” (т.е. страна, неизброена в ко€ да е друга категори€), плащаш по 4.99 лири за доставката и допълнителните 2.99 лири на книга.  оето значи, че ако съм извън «ападна ≈вропа доставката на една книга ще ми струва (4.99 + 1*2.99) = 7.98 лири вместо (3.99 + 1*0.99) = 4.98 лири.  оето прави разлика от около 8,40 лв само за една книга, а с вс€ка следваща в доставката тази разлика ще се увеличава с около 5,60 лв! ѕоради тази причина до момента купувах книги само от јmazon.com въпреки доста по-бавната доставка. «а съжаление обаче нашата страна (както и –умъни€) не е изброена на страницата с държавите от «ападна ≈вропа и следователно продължават да важат цените на доставка за страни от останали€ св€т. ¬се пак е малко странно – ние не сме в “«ападна ≈вропа”, а аз н€как приемах, че това са цените за доставка до ≈вропейски€ съюз. Ќо дори и географски погледнато – в списъка е включена √ърци€, ко€то не е по-назапад от нас. »ли е гео-политическо?

ƒруга пром€на е отпадането на “бремето” аз да нос€ отговорността за внас€не на ƒƒ—то за доставката – за Ѕългари€ те н€маха автоматично начисл€ване на ƒƒ—. —ега вече ƒƒ—то ще се начисл€ва автоматично. Ќа страницата VAT Rates е написано :

Please note that the following changes are valid from January 1, 2007:

* Romania and Bulgaria will become part of the EU and new VAT rates will be applied on goods dispatched to these countries. The tables below indicate the rate on and after January 1, 2007.
….

» в таблицата с ƒƒ—тата вече присъстваме и ние! Ќо тр€бва да призна€ доста се учудих, когато вид€х самите проценти – и за Ѕългари€, и за –умъни€, ƒƒ—то за книги е 0%, а за вс€какви останалите стоки е 17%! „удно ми е от къде са измислили тези проценти.

≈лектроника и снимки н€ма да се достав€т до нас както показва стойността N/A в клетката за ƒƒ—то за тези стоки. ≈, нормално – €вно тези продукти достав€т само за UK – и на другите държави освен UK н€ма стойност. ∆алко, че от втората таблица се разбира, че същото важи и за стоки от категориите “Home & Garden”, “Software and PC & Video Games” и “Mixed Media”. Ќад€вах се да мога да си купувам игри за PC от там.

» така, за тест, реших да направ€ една пробна поръчка на DVD, с ко€то да стигна само до страницата с крайната цена на доставка. ≈то резултата:

Items: ?11.06
Postage & Packing: ?3.58

Total before VAT: ?14.64
VAT: ?0.00
Order Total: ?14.64

»зводът: ƒоставката си е на старата цена, а ƒƒ—, макар че тр€бва да има според т€хната политика след 1ви €нуари, още н€ма.

—м€там да им драсна едно писмо.

6 Comments »

 1. ѕо-скоро цената е такава заради българските пощи и заради ниски€т оборот, идващ от Ѕългари€, отколкото заради това дали сме европейци или не…

  Comment by Alek — 3/1/2007 @ 11:08 am

 2. ƒƒ— е такова в таблицата, защото се прилага само англйското, ако не си преминал определен оборот. ¬ смисъл ако извършваш дистанционни продажби за страна от европейски€ съюз и оборота ти е под дадена сума за една година прилагаш ƒƒ—-то на тво€та страна, ако обаче преминеш н€каква граница (различна за различните страни ) си длъжен да се регистрираш и в получаващата страна и да прилагаш т€хното ƒƒ—.
   акто може да се досетиш √инчето ми го каза това. рЯЩВ

  Comment by Miro — 5/1/2007 @ 1:09 pm

 3. Ѕлагодар€ много за полезната информаци€, ћиро рЯЩВ —ега остава само да вземат и да го слагат това ƒƒ—… јз им написах едно писмо, но те отговориха със служебен мейл. “е си решават рЯШЙ

  Comment by Izida — 5/1/2007 @ 1:17 pm

 4. […] около половин година писах за промените при пазаруване от Amazon.co.uk след влизането ни в ≈—. ќсновната разлика бе, че јмазон […]

  Pingback by Irina’s Weblog — 23/7/2007 @ 10:21 am

 5. ≈стествено че н€ма ƒƒ— за смешната сума за ко€то поръчваш. Ќа последната ми поръчка виж как се движат числата:
  Order Summary
  Items: ?253.23
  Postage & Packing: ?13.96

  Total before VAT: ?267.19
  VAT: ?53.44
  Order Total: ?320.63

  хм, дебело, а?

  Comment by  ћ — 12/8/2009 @ 2:16 pm

 6. «дравейте, имам въпрос относно плащането. ћоже да ви прозвучи малко глупав, но за пръв път ще пазарувам чрез интернет и специално по този случай реших да си направ€ дебитна карта, та въпросът ми е – тр€бва ли дебитната карта да е във валутата на сайта, от който пазарувам, или т€ се изчисл€ва и приспада и от левова сметка ?

  Comment by Ќед€лко »ванов — 29/1/2011 @ 7:01 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ