Irina’s Weblog

5/12/2006

ƒве години срок за рекламаци€ при дефект на стока

ѕреди месец —аша, мо€ колежка, сподели, че в понеделник си купила микровълнова печка Haier от “ехнополис. ¬ ср€да вечерта пуснала за пръв път да пече принцеси на грила – вместо аромат на разтопен кашкавал обаче, печката започнала да пуши от всички пролуки! » така на следващи€ ден, четвъртък, т€ се обади до “ехнополис за да се поинтересува какво може да се направи. —лед като приключи разговора, се обърна към останалите в ста€та за да попита :

“ ак мислите, изтекли ли са наистина 3 дни от покупката?  упих € в понеделник, днес е четвъртък. «ащото така ми казаха – и следователно съм н€мала право на рекламаци€, а на гаранционен сервиз. «а което тр€бва да се обърна към сервиза, не към магазина.”

» аз дълго време се чудех дали трите дни за рекламаци€ включват и ден€ на покупката – за това гледах да отправ€м рекламации до по-ранни€ възможен срок, за всеки случай. Ќо това бе преди половин година! –аз€сних й, че въпросът й вече не е актуален и н€ма значение към случа€ – защото в нови€ «акон за защита на потребителите (в сила от 10.06.2006 г) присъства следното :

„л. 126. (1) –екламаци€та на потребителска стока може да се пред€ви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установ€ване на несъответствието с договореното. –екламаци€та на услуги може да се пред€ви до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното.

ƒа, това са две години!! ћина времето, когато се прибираш вкъщи, установ€ваш дефект, връщаш се на момента в магазина, а там мазен продавач ти се усмихва лукаво : “јаа, да сте гледали в магазина!”. » самодоволно потърква ръце, че е излъгал още един балама – тогавашната дума за “клиент”. —ега вече клиента има механизъм да се защити! —тига да го знае разбира се.

—лед като посочих този член на —аша, т€ моментално реши да звънне пак в магазина. Ќо тъй като аз не съм юрист, € посъветвах първо да чуе тълкуванието на н€кой, на който това му е работата. “ака че т€ проведе един разговор и с експерта от  “«ѕ на техни€ регионален телефон за —офи€. Ќо може да се ползва и горещи€ телефон на  омиси€та за защита на потребителите – тел. 0700 111 22, на цената на един селищен разговор от ц€лата страна. “ам й об€сниха, че в случа€ магазинът наистина тр€бва да приеме рекламаци€та й. «а целта тр€бва т€ да бъде записана в книгата за рекламации на търговски€ обект, без изобщо да се налага на —аша да се разправ€ със сервиз. ¬се пак печката не се е повредила, т€ никога не е работила както тр€бва. » ако й откажат да приемат рекламаци€та, да пусне жалба при т€х.

¬ъоръжена с конкретни членове от «акона за защита на потребителите и мнението на експерта от  “«ѕ, —аша позвъни отново в “ехнополис. ќтново й бе отговорено, че има само три дни за рекламаци€ и те са изтекли. “ози път обаче т€ отвърна с добре обмислена реч, в ко€то цитираше нови€ закон, датата му на влизане в сила, мнението на  “«ѕ. ќтсреща жената об€сни, че не е чувала за подобен нов закон, т€ си знае за 3те дни и това е. ƒори и да дойде в магазина с печката, н€мало да й приемат рекламаци€та. Ќо след като —аша не се отказа, € помолиха да се обади след 5 минутки за да се допита до шефа си.

 огато звънна след 10 минутки, разговорът бе кратък:

«апов€дайте при нас с печката, госпожо.

“ака след 4 телефонни разговора —аша най-накра€ получи правото да отиде с дефектната печка в магазина. » след по-малко от час бе там. —лед като се върна на работа ми об€сни, че пуснали печката (като за целта на правилното репродуциране на проблема дори намерили фили€ с кашкавал от н€къде…) и естествено т€ пак започнала да пуши. »звинили се, извадили нова печка – и т€ започнала да пуши по същи€ начин! “огава измъкнали мострата – т€ била вече добре. Ќо колежката отказала да приеме мостра за нова стока и им дала срок до вечерта да намер€т нова, работеща печка. ¬ крайна сметка вечерта взела мострата – €вно не са открили друга с нормално работещ грил. ѕо между другото поискали да им даде да вид€т този нов закон и служител на “ехнополис се зачел в разпечатаните на компютър страници. » об€снили, че ще прат€т една печка от тази сери€ в сервиза за да установ€т какъв е проблема.

”спешен край! ƒо след седмица – когато и тази печка показала дефект… ќказало се, че на тази тествали грила – само дето пропуснали микровълните. » печката не можела да топли! »нтересното е, че когато отново звъннала на телефона им за да разбере какво може да се направи, отново й об€снили, че щом са минали три дни – н€ма право на рекламаци€! явно тези хора така и н€ма да научат нови€ закон… ƒали щеше да е така, ако в нови€ закон срока за рекламаци€ се намал€? “ози път т€ бързо им раз€снила, че вече са изчистили тази точка. ѕознали € : “ќ, вие сте госпожата с микровълновата…” и € приели отново. “ози път си избрала печка от друга марка – а партидата с дефектните печки сега била на същи€ ред, на промоци€!

»зводът : следете законите, които най-пр€ко ви каса€т! » не се ослан€йте на информаци€, дадена ви от търговец – най-малкото, провер€вайте €!

„уд€ се какво ли може да се направи за да е сигурно, че магазини от ранга на “ехнополис ще спрат веднъж за винаги да лъжат клиентите си? “олкова се €досах, че ми идеше да разпечатам листовки с този и н€колко други по-важни членове от «акона за защита на потребителите, да застана на входа на “ехнополис и да ги раздавам на минаващите!

Ќо тр€бва да има и по-лесен начин – например да бъдат задължени да вписват тези права на потребителите н€къде по документите за продажба.

–едакци€: “ази тема послужи като основа на —имион ѕатеев за написването на стати€ във в. ƒневник, в бро€ от 12.12.2006 г., с името “ћъчителни€т път на правото да си потребител в Ѕългари€”. Ѕлагодар€ му за това, че помогна в разпростран€ването на “добрата новина” – победата е възможна когато си готов да се бориш за правата си! —ъщо така изказвам благодарностите си и към главни€ редактор на в. ƒневник, г-н ¬асил јтанасов, за разрешението да публикувам сканираната стати€ в блога си – в не€ освен описаната случка можете да прочетете и н€кои най-полезни членове от нови€ «акон за защита на потребителите.

34 Comments »

 1. Ћелеее, ира, изидке рЯШЙ педи седмица ние също си закупихме микроуеив! » се чудихме на гореспоменатата марка, но в крайна сметка взехме LG! » слава богу… рЯШЙ работи добре, не пуши, не трака. Ќооо, май вече нищо н€ма да закуп€ от технополис! ўе си запиша горещи€ телефон на  “«ѕ и при нередност ще има “кол център”.

  Comment by Pharaon — 6/12/2006 @ 12:25 am

 2. ќф, аз си казах така за “ехномаркет – когато ми пробутаха дефектен телевизор … “а сега не знам къде да пазарувам!

  ќстава варианта – пазаруваме си в тези магазини, но със «акона за защита на потребителите под мишница!

  Comment by Izida — 6/12/2006 @ 12:38 am

 3. ’м, това пушене да не би да е от защитната смазка, с ко€то мажат н€кои елементи на печки, грилове и подобни? јко е така, то тр€бва да си го пише в ръководството. ћного гадно смърди та€ смазка, но какво да се прави.

  »наче мерси за това, че се ровиш в разни закони вместо нас и ни отвар€ш очичките ;).

  ѕоздрави ≈му

  Comment by Emu — 6/12/2006 @ 1:05 pm

 4. Ѕл€х. ’убаво, че —аша се е оправила, но хайде мол€ ти се:

  магазини от ранга на “ехнополис

   акъв е то€ “ранг” рЯЩВ ? ћоже би създаден в главицата ти от напудрени реклами “виЎте ни кви сме най-добрите”?

  Ќе само продават перални, те са поредната пералн€. Ќа никой не му пука за оборот и качество на обслужването, важното е парите да се перат добре. » те се перат. ј който не си търси правата, до “издухва(т)”.

  »наче – добра работа! ≈дин спасен потребител повече :)!

  Comment by ƒончо — 6/12/2006 @ 1:22 pm

 5. @≈му: “ова бе и моето първо предположение. Ќо —аша също така каза (до колкото си спомн€м), че освен пушенето друга дейност не се е отчитала от реотана – не е загр€вал. «а ровенето – ров€ се. Ќо пак казвам – не съм юрист, така че първо се консултирайте с  “«ѕ ако решите да ползвате нещо от написаното тук за да сте сигурни в правотата си!

  @ƒончо: Ќеточен израз от мо€ страна. »мах предвид магазин … знам ли? “ќт мащаба”, може би “с размерите на…” ѕотребител€т запретна ръкави и си заслужи новата печка – да е за урок за всички, които все казват “Ќе ми се занимава, а и н€ма да ми призна€т правото така или иначе!”

  »наче темата се разисква и на сайта на ЅЌјѕ : ““ехнополис лъжат клиентите си”. »нтересно е мнението на потребител, представ€щ се за бивш служител в “ехномаркет. —поред него ако клиента не отвори уста, н€ма начин да не чака по н€колко месеца за ремонт (при един месец по закон – иначе можеш да си искаш парите) или да не му приемат рекламаци€. ƒали наистина знае това “от кухн€та” или не – н€ма значение. » аз мисл€, че не само “ехномаркет още лежат на кълката на незнанието – масово търговците се опитват да лъжат клиентите за правата им.

  Comment by Izida — 6/12/2006 @ 1:27 pm

 6. Ћинка към закона на сайта на  “«ѕ врезултира в ‘Sorry… This page doesn’t exist.’

  ƒано това да е тво€ грешка при постването… иначе се получава жестока ирони€ и сарказъм ако след тво€та публикаци€ за този случай, нови€ закон скоропостижно е зачезнал от сайта им като резултат от heavy hitting на линка към него тук рЯЩВ

  ѕ.ѕ.:
  за този линк става дума:
  http://www.ktzp.bg/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=240

  Comment by ƒанчо — 7/12/2006 @ 9:15 am

 7. Ѕраво »рина.ћного благородна постъпка.

  Comment by Ќено — 8/12/2006 @ 8:01 pm

 8. Ѕлагодар€ за забележката, ƒанчо! явно по н€каква причина адреса е сменен – от “pid=240” адреса вече съдържа “pid=250”. Ќаложи се да го промен€ и в друга тема от блога.

  Comment by Izida — 9/12/2006 @ 11:36 pm

 9. ѕоздравлени€ за начинанието – да ограмот€ваш аудитори€та, като и привеждаш примери, които ще са и полезни. «абел€звам, че имате и други примери за нарушаването и отвоюването на потребителските права.

  ƒано положителните примери стават по-често и хората по-активни в отсто€ването на правата си. Ќо си мисл€, че тенденци€та е положителна и това се случва, макар и бавно…

  Comment by —имион ѕатеев — 10/12/2006 @ 2:30 pm

 10. —поред мен защитата ни като потребители е най-лесни€ начин да си изградим обществено самосъзнание. “рудно е да накараш човек да се интересува от законите, които го ограничават. Ќо виж, когато законът му помага да си опази парите и покупките – тук вече има интерес рЯШЙ Ќад€вам се защитата на потребителите да ни помогне да пов€рваме и в другите закони, както и в държавата като ц€ло!

  Comment by Izida — 10/12/2006 @ 2:40 pm

 11. „акай, чакай да ти подшушна аз какво вид€х и чух в “ехномаркет. ќтидохме просто така да поз€пане в общи линии. » на излизане охраната дето подпечатва касовите бележки об€сн€ваше на н€какви хора с пералн€: “»мате 3 дни за рекламации. ѕрибирате се, пускате да върти още сега.” јма ние с мъжа ми нали сме нагли на висок глас също почнахме:
  “ой: ƒа бе да 3 дни ама закона е сменен.
  јз: јми да вече има 2 години срок за рекламаци€.
  “ой:  ого си мисл€т че лъжат.
  ѕоне 10 човека ни чуха. ’а дано са запомнили.

  Comment by √ери — 11/12/2006 @ 9:57 am

 12. Ѕраво, √ери! —амо така рЯЩВ » като тези 10 кажат на близки и при€тели – капка по капка ще се научим рЯШЙ

  Comment by Izida — 11/12/2006 @ 1:01 pm

 13. ≈ ти пък, като че ли не знаеш какво съм зло ;).  ак да пропусна като и те и “ехнополис отдавна са ми в черни€ списък.

  Comment by √ери — 11/12/2006 @ 5:34 pm

 14. —ледващата капка

  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=299419

  Comment by —имион ѕатеев — 11/12/2006 @ 7:28 pm

 15. @—имион: ’убава работа, ама… българска:

  —тати€та е достъпна само за абонати.

  «ащо въобще си направи труда да пускаш линк тук, —имионе?

  Comment by ƒончо — 11/12/2006 @ 8:27 pm

 16. —м€там, че макар ние да н€маме безплатен достъп до стати€та, то имаме “оригинала” – този пост в блога ми рЯШЙ —тати€та в ƒневник е начин на темата да излезе от “черупката” на блоговете – все пак помислете си колко хора в Ѕългари€ имат достъп до »нтернет и културата да четат (и в€рват на) блогове.

  “ака че приемам “платени€ достъп” до електронната стати€ в ƒневник като “необходимото зло” за да стигне опита до повече хора чрез печатни€ вариант на стати€та!

  Comment by Izida — 11/12/2006 @ 11:02 pm

 17. «дравейте,

  когато пуснах линка към стати€та, т€ не беше платена. »зглежда след н€колко минути са € направили. Ќе виждам нищо странно, все пак това е политика на издателската група, да прецен€ва кое да пуска като платена публикаци€, от което да печели и да плащща на журналистите си.

  ƒа се над€ваме, че ще се по€ви добър човек, който има акаунт в сайта на “ƒневник” и ще копира темата във форума на ЅЌјѕ, да речем, или н€къде другаде рЯШЙ

  ј иде€та ми не бе да се концентрираме върху достъпа до стати€та, а по-скоро върху каузата, ко€то т€ продължава заедно с вас!

  ѕоздрави рЯЩВ

  Comment by —имион ѕатеев — 12/12/2006 @ 12:00 am

 18. продължава заедно с вас

  «аедно с нас, —имионе. «ащо така се отцепи?

   олкото до платената стати€… срамна работа! »ра, ако б€х на твое место щ€х да махна линка от блога ти (или да го включа в основни€ материал като Update), защото иначе н€кой (мнителен като мен), който познава —имион като журналист от ƒЌ≈¬Ќ» , ще си помисли че —имион те е спамнал…

  Comment by ƒончо — 12/12/2006 @ 12:08 am

 19. ƒончо, не бъдете прекален мнителен, мол€ ви! Ќе разбирам кое ви притесн€ва, откъде съм се отцепил и защо въобще дебатираме в тази посока? »звин€вам се, ако съм бил некоректен и с нещо съм засегнал ¬ас, »рина или н€кой друг!

  ћоже би е добре да разкажа предистори€та на стати€та. ѕопаднах на материала на »рина ћарудина в Ѕлогосферата на ƒневник. ¬последствие предложих на редакторите във вестника да напишем стати€ за трудни€ път на отвоюването на потребителските права, тъй като чет€щите в интернет са различни от чет€щите вестника.

  »де€та беше да има човешка истори€, а случа€т на —аша е показателен пример, който може да бъде споделен с по-гол€м кръг от хора чрез вестника, защото има нужда тази тема да се дебатира и разпростран€ва в публичното пространство.

  «ащо си мислите, че зад всичко прозира н€каква корист или зла умисъл, не разбирам, но знайте, че иде€та ми, преди да се заема да пиша по темата, беше да се създаде нещо, което би било от полза на по-гол€м кръг от хора.

  ј се включих в коментарите в този блог, защото мисл€, че той е едно при€тно и полезно м€сто, където дебатират обществено активни хора, обединени от дадена кауза.

  — най-добри пожелани€!

  Comment by —имион ѕатеев — 12/12/2006 @ 6:42 pm

 20. Ѕлагодар€ на —имион ѕатеев за това, че помогна да се разпространи истори€та на —аша – да се над€ваме, че това ще е от помощ и на други потребители в Ѕългари€. —ъщо така му благодар€ и за издействаното разрешително за публикуване на сканираната стати€ в блога.

  Ѕорбата за коректно отношение продължава рЯШЙ

  Comment by Izida — 13/12/2006 @ 5:57 pm

 21. ≈ се чудите къде да пазарувате – никъде.. “ехномаркет от известно време е собственост на “ехнополис, така че това са еднакви магазини вече година и половина. ѕък относно закона.. те много фирми и за 2 дни не са чували.

  Comment by Hristo — 14/12/2006 @ 2:10 pm

 22. […] ћакар, че беше по  оледа и не исках да си развал€м настроението, реших, че ще се чувствам виновна пред себе си за дето съм вид€ла тази нередност и не съм се опитала да направ€ нещо. «а това викнах един от консултантите (при това май се оказа не консултант, а н€какъв вид ръководен персонал) и го попитах защо об€в€ват нев€рна според закона информаци€ и заблуждават клиентите. “ой отрече да има нов закон. —поделих, че преди н€ма и месец сме върнали микровълнова след повече от три дни заради дефект – с помощта на  омиси€та за защита на потребителите. Ќегови€т отговор бе, че дори и да викнем  омиси€та, в техни€ магазин този номер н€ма да мине. […]

  Pingback by Irina’s Weblog » √олемите вериги и правата на потребителите — 5/1/2007 @ 5:45 pm

 23. […] ¬инаги съм чет€л с удоволствие блога на »рина ћарудина, сред които има полезни неща, като например това. “акива неща ме стимулират да си търс€ правата и ето, че ми се отдаде случай. […]

  Pingback by  ак се прави рекламаци€ в “ехнополис | ƒаниела и ћихаил — 27/6/2007 @ 12:28 pm

 24. “ова са пьлни измислици за мен.

  Comment by анонимен — 23/8/2007 @ 10:03 pm

 25. јнонимен, никой н€ма да те задължи да си ползваш правата рЯШЙ “ака че ако са глупости, не си искай гаранци€та! јко си търговец обаче знай, че все повече хора ще искат това, което законът им е обещал. “ака че – ст€гай се!

  Comment by Izida — 24/8/2007 @ 9:05 am

 26. […] в магазина, аз носех закона, разпечатан от —аша покрай нейните разправии с микровълновата, и направо държа с пръст на страницата със […]

  Pingback by Irina’s Weblog » “ехномаркет и един фритюрник — 31/10/2007 @ 5:44 pm

 27. —троши ли се? ћи да го сменим тогава.

  “ук прочетох една много интересна стати€ за това как да се пребориш с гадовете от технополис/техномаркет/техношит.
  ћного полезно, но ми е …

  Trackback by temporary — 18/11/2007 @ 1:56 pm

 28. според мен тр€бва да задължат търговците да изнесат на входовете/изходите информаци€ за това как можеш да подадеш оплакване;) и естествено стриктно да се следи дали се изпълн€ва (все пак това е Ѕългари€).

  Comment by ћарк — 24/11/2007 @ 6:48 pm

 29. «дравейте!

  јми защо си купувате Haire?
  јз имам от 13 години микровълнова Samsung и н€мам никакви проблеми все още.
  ¬инаги евтиното излиза скъпо, но това българина не го разбира и продължава да купува измислени марки.

  :)))) ”спех!

  Comment by Viki — 27/11/2007 @ 10:15 am

 30. @Viki: ѕринципно си права: евтиното е скъпо. Ќо тук речта иде относно правата, които всеки потребител има, закупувайки проблемна стока. ƒа, ако купуваш скъпо, веро€тността да имаш проблем е малка. Ќо независимо дали купуваш скъпо или евтино, имаш права като потребител. “ези, които продават евтино, тр€бва да са на€сно че ти имаш същите права, както ако ти б€ха продали и скъпо.

  Comment by ƒончо — 27/11/2007 @ 2:42 pm

 31. @Viki: ј според мен въпросът е защо търговецът внас€ и предлага на пазара подобни стоки? явно не му е неизгодно дори ако тр€бва да удоволетвор€ва рекламации, просто понеже малко хора се занимават. ѕовечето просто си взимат нов уред ако е от н€ко€ евтина марка.

  Comment by Izida — 28/11/2007 @ 3:57 pm

 32. »скам да попитам, ако стоката н€ма гаранци€ пак ли са така нещата? ћежду другото благодар€ за стати€та. ѕреди 6 месеца си купих подматрачна рамка от ћетро за легло персон и половина. “ежа 95кг., но когато легнах си заспах и през нощта туп и се събудих на зем€та. Ѕ€ха се счупили пластмасови детайли, които б€ха закачени за дървото с телбот. н€мах време да се занимавам тогава и знам, че са изминали 6 месеца, но имам ли право да рекламирам тази рамка. ћежду другото ц€лото ми семейство има такива и преедполагам, че е просто дефект. —лед 6 месеца имам ли основание да подам рекламаци€, тъй като горе пише, че срока е 2 години. Ѕлагодар€.

  Comment by »во ÷ветков — 20/5/2008 @ 4:14 am

 33. —ега попадам на тази стати€, а гледам, че е доста стара. ¬се пак е доста полезна. Ќаскоро ми се наложи една рекламаци€, но минах без цитиране на членове. Ќо все пак знайте си правата и си ги отсто€вайте. Ќапоследък чета на  «ѕ работ€т учудващо добре за държавна институци€

  Comment by »гри — 10/7/2010 @ 7:32 pm

 34. Ќ€ма проблеми да върнеш каквото си пожелаеш, стига да им дадеш да разберат, че си знаеш правата. јз преди време си купих тон колонки за компютъра и като се прибрах и ги инсталирах не знам защо ама нещо не ми харесаха. ¬ърнах се още същи€ ден в магазина и казах, че не ми допадат и искам да ги върна и да си взема други, които б€ха с 50 лева по евтини. » въпреки, че ги б€х платил с кредитна карта, върнаха ми 50 лева и ми дадоха другите колонки, но просто не им дадох шанс да ми противоречат.

  Comment by keep2me — 24/9/2012 @ 11:20 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ