Irina’s Weblog

16/8/2006

Такси-С-Експрес :1800 км/ч

Filed under: Daily,Taxi,Права на потребителите — Izida @ 11:25 pm

Този месец движението из София е просто ужасно! Явно общината се възползва от отпускарския сезон за да затвори и ремонтира няколко ключови артерии. Ефектът е : задръствания, каквито дори и при оспорвани мачове трудно се виждат! Но днес беше уговореното с Лъчо ходене на IMAX. Та се наложи да се пренеса от нас до Sofia Mall. И понеже забравих, че тролей 5ца в момента е с променен маршрут и не ходи до Руския паметник, се оказах на спирката на Плиска с ограничено време и без идея какъв транспорт да ползвам до там.

И се качих на такси – кола на “Такси-С-Експрес”, телефон 1280. Отправихме се по Цариградско шосе – където отново имаше задръствания, така че се движехме с постоянна скорост, доста монотонно. Погледът ми мина през касовия апарат и забелязах сума, която интуитивно не ми хареса – 2 лв. до тук, а бяхме някъде около Орлов мост. Погледнах пак тарифата – да не съм се качила на такси-имитатор. Не, беше си стандартната тарифа от 0.49 лв/км. Погледнах пак апарата да видя да не ме таксува на нощна – не, същото пишеше и там. Тъкмо си казах, че съм станала направо параноична на тема таксита, и апарата пред мен, както си вървеше ритмично, скочи от 2.20 лв на 2.50 лв за секунда и отново продължи да нараства с нормални темпове!! Не можах да повярвам на очите си – реших, че съм се объркала, привидяло ми се е от жегата. Но продължих внимателно да гледам апарата. И само след минута видях отново как сметката се вдигна пак с около 30-40 стотинки ей така, от нищото.

Първо – при постоянна скорост това не е възможно. Второ, едва ли има кола, която може да ускори от 60 км/ч (с колкото се движехме) до 1800 км/ч за една секунда! И казвайки 1800 км/ч не се базикам – 0.30 лв за секунда при 0.49 лв/км тарифа показва, че сме изминали над половин километър за секунда, което си е 1800 км/ч!

Погледнах шофьора и казах :

– Извинете, смятате ли, че е нормално касовият апарат да прескача с по 20-30 стотинки за една секунда?

Шофьорът без да се замисли отговори :

– Ами да, нормално е. То си зависи от скоростта… – и повиши тон обидено – Какво намеквате, че ви лъжа!?

– Да, сигурна съм! Защото не е възможно при вашата тарифа да сме изминали толкова за секунда, че да ми струва 30 стотинки!

– Ама вие колко смятате, че ще ви излезе? Изобщо колко често ползвате таксита?! Ето, сега е под 4 лв, (бел. ав. от Плиска до паметника Левски…), до Мола ще ви е максимум 5.50! (бел. ав. – Паметника Левски е по средата м/у Плиска и Мола, да не говорим, че изобщо не е трябвало да завива натам!).

– Спрете тук, не желая да се возя повече с вас!

Още повече – честно хващам такси от Студентски град до Централна гара. И обикновено излиза 4, 4-50 лв от Студентски град до паметника Левски. А може да се каже, че Плиска е по средата м/у Студентски град и паметника. При неговото таксуване това пътуване би излязло сигурно над 10 лв!

И ми е чудно – как ще ме закара за само още лев и половина от паметника Левски до Мола? Или ще пусне помпата в обратна посока…
И най-глупавото, което не мога да си простя – не взех касова бележка! Точно този път, когато с очите си видях наглостта му, аз пропуснах рџ™Ѓ Но знам защо – бях толкова ядосана, обидена, чувствах се направо насилена! За какви ни имат не разбирам?!

Но аз вярвам, че всичко се връща. И макар аз да загубих самообладание и да не взех мерките, които трябваше, има хора, които ще го направят. А и следващия път ще запазя повече самообладание – защото психиката се тренира…

И от сега нататък аз ще избягвам “Такси-С-Експрес”. Защото после и Лъчо ми сподели как от същата фирма го “прекарали” веднъж по нормалния маршрут от фирмата до нас за 9 лв вместо 6 лв. Е, бележката още се пази – просто бях забравила, че са те. Втори инцидент от тази фирма е предостатъчен. То и един стига, но нали първия път не съм била в колата, забравих името. Сега ще помня!

П.С. И все пак за да имат помпи, някой им ги произвежда. Не знам производителят на касовия апарат ли дава възможността да се помпа, или външно устройство, което го лъже за километрите. Но и в двата случая – някой е взел пари за да модифицира таксуващо устройство, знаейки, че то ще служи единствено за лъгане на клиентите и фалшифициране на сметки. Е да е жив и здрав този някой! Чудя се, нямаме ли съвест, ние, българите??

30 Comments »

 1. Това “С-Експрес” не е ли 1280? Ако е то, от много дълго време ги избягвам. Всъщност в София единствените таксита, които използвам са ОК-Супертранс и Омега, и много рядко 1 долар или евро. Според мен, Омега са най-свестни от всичките, при тях най-рядко съм попадал на мръсни таксита и шофьори, които пушат цигари и надуват чалгата.
  А такси с помпа също съм виждал веднъж, но беше много късо разстоянието и не се обадих. Би трябвало да има някаква инспекция, която да следи за негодни таксита, то всъщност има – ДАИ, но досега само веднъж съм виждал автомобил на ДАИ да спира до таксита и да ги проверява. Беше в рамките на някаква кампания, те сигурно само тогава работят, веднъж на 5-6 години.

  Comment by excessmind — 17/8/2006 @ 10:01 am

 2. Да, точно те!
  Иначе до колкото знам ако се свържеш с ДАИ могат да направят проверка на конкретен апарат на база твоите показания. Нещо интересно : според наредбата, регламентираща изискванията към фискалните касови апарати, те не би трябвало да могат да работят без хартия … Без връзка със случая го казвам, този си имаше хартия.

  Comment by Izida — 17/8/2006 @ 12:07 pm

 3. През последните 4-5 години само веднъж се опита да ме мами такси – точно 1280. Като му поискахме обаче касова бележка, веднага омекна и мина на “ама то може нещо да се е повредил апарата… дайте ми колкото плащате обикновено по този маршрут…” и подобни. Вече ги ползвам само ако абсолютно нямам друг избор. Основно Рикарс (http://www.ricars.net/e_ordering.htm), ОК (2121), Омега и чат-пат 1263 ползвам и аз и не съм имал проблеми от години.

  Comment by zImage — 18/8/2006 @ 3:56 pm

 4. Комшията ми от съседния вход слага помпи на такситата. Така са направени, че никакви проверки не ги хващат, така че и да им пратиш ДАИ нищо няма да стане, защото помпата няма нищо общо с апарата отчитащ километрите и сметката ти. Нямам идея какво точно омагьосва, но е всеизвестен в града и при промяна на тарифите на такситата пред блока става ужас, денонощно се редят на опашки. Хубавото за мен е, че поне виждам от кои фирми са там та да знам да не се качвам обаче за съжаление констатирам, че има присъствие на всички тях, така че единственият начин е през един по-дълъг период от време да пробвате различни таксите и фирми и тези, които ви допаднат като обслужване и цена да им вземете GSM-ите (само номерата:)) и така да си хващате такси. Аз така правя, имам около 5 номера и все един е на работа. Иначе са голяма напаст това бакшишите, няма спасение от тях

  Comment by ionko_p — 19/8/2006 @ 4:46 am

 5. Хм. Има някаква врътка с отчитането в зависимост от това как подава газ… Или поне така мисля.

  Comment by плеЗЛА — 19/8/2006 @ 10:13 am

 6. Съвестта е нещото, което все по-рядко се среща измежду хората. Не знам дали този вирус (анти-съвест) е плъзнал само по нашия край или е повсеместно…

  Comment by mvp — 20/8/2006 @ 1:30 pm

 7. @ionko_p: Не мисля, че има начин да се скрие това на 100%! А и винаги могат да го хванат като инспектор се повози като клиент си мисля…

  @mvp: Не мисля, че съвестта липсва само на граждани в България. Но вярвам, че в по-развитите държави има закони, които те карат да се държиш съвестно дори и ако нямаш своя лична съвест – нарушиш ли правилото, наказание. Навсякъде около мен ехти фразата : “И какво, ти ли ще ме глобиш?!” – безнаказаността води до притъпяване на съвестта дори и у тези, които я имат. Аз за момента се пазя много от това явление, но виждам, че много хора разсъждават така : “Е що аз да спазвам законите и да не лъжа, като всички го правят и аз го виждам? Само аз ли съм будала? То е за компенсация…”

  Comment by Izida — 20/8/2006 @ 1:37 pm

 8. става въпрос за новите коли на с-експрес с червените стикери или за старите пиратки със старите стикери ?
  при тези коли със червените стикери не съм имал проблеми досега макар че гледам и при тях се появиха ментета

  Comment by zull — 22/8/2006 @ 12:14 pm

 9. 1280 са едни от най-зле контролираните таксита и след тоталните частници (с по 1-2 коли, които също често имитират 1280 или друга фирма) най-често се случват дърворезачи. Та, ако е възможно избягвайте тази фирма.

  За помпите. Отдавна вече не се прави с човъркане на апарата. Този начин е най-лесен за хващане. Най-малкото апаратът е пломбиран и санкциите за разпломбиране са големи.

  Преди няколко месеца “Господари на ефира” бяха направили репортаж за модерните в момента “помпи”. Те представляват малка кутийка, която се слага между апарата и интерфейсния кабел. Монтирането и демонтирането отнема не повече от 2-3 минути (махаш апарата, който и без това е направен да се сваля, за да не то го откраднат), махаш кутийката (прилича на хардуерна тапа за защита на софтуер) и слагаш апарата, ако ще се возиш още. По този начин на периодичните проверки на ДАИ (през половин година май бяха) или ако те повикат от фирмата за проверка, ти си чист като сълза. Единствения начин да те сгащят е, да те проверят изненадващо на място. Другото хубаво на тези “помпи” е, че са с дистанционно устройство подобно на дистанционното на алармата и можеш да ги включваш и изключваш по всяко време. Освен това при тях не се получават скокове, като описания от теб (по 30 стотинки в секунда), а равномерно си натрупват колкото процента си задал.

  Господарите и сгащиха един “монтьор”, като с едно такси 2121 отидоха до сервиза, питаха за дадения човек и използваха ключовата фраза. От там им казаха, че такъв не работи при тях, но им дадоха телефон. Звън, уговор и на следващия ден се срещнаха. Устройството беше монтирано за отрицателно време. Е, имаше и скрита камера и жална физиономия на “монтьора” след като му казаха кои са, обещания “Аз повече няма да правя така” и сие.

  Какво да правим ако не ни хареса сметката? Звъни се на посочените на лепенката телефон (обикновено) или направо на ДАИ (но кой им помни номера). При първия вариант фирмата изпраща контролно такси (в повечето май е така. Все пак им се иска да оправят нещата вътрешно, преди да викат ДАИ). Ако апарата на контролното такси отчете по-малка сметка в някакъв порядък за маршрута, който ти казваш (повечето си нямат GPS за да могат да го проверят), то ти се връщат парите и шофьора си носи последствията. Ако и контролното такси не ти хареса се вика ДАИ. И те правят замерване (може да проверят и апарата за “помпа”). Ако има грешка – парите ти се връщат и фирмата и шофьора си носят последствията.

  Ако обаче всичко излезе точно си плащаш и разкарването на контролното такси и на ДАИ.

  Абе, дори да постигнеш нещо, пак си е играчка.

  Колко чудеса съм виждал, един хост няма да стигне :). Но съм виждал и друго. Доста от шофьорите на такси вече гледат да са изрядни. Едно, че фирмата им, ако ги топнат ще им такова таковата, второ, че като са изрядни печелят редовни клиенти. Но, пак като каже някой таксиметраджия и в главата ти веднага изниква думата “педе**ст”.

  Иначе аз ползвам Рикарс, И-такси (една отцепка от Рикарс), 2121 (ОК) и 1263 (СВ такси). Доларите, Евротата и Софиат са готини, но трудно се намират, още по-трудно се поръчват.

  Поздрави Ему

  Comment by Emu — 23/8/2006 @ 2:43 pm

 10. Добре де, нали на апарата пише колко км са изминати и колко време колата е била в престой. Трябва само като се качиш в колата да запомниш колко км е показвал километража и после да сравниш цифрите.

  Comment by daf — 27/8/2006 @ 8:59 pm

 11. @daf: А ако показва 10 км, а си изминал само 6? Те лъжат точно в пробега, а не в цената…

  Comment by Дончо — 28/8/2006 @ 2:47 am

 12. @Дончо: ясно, че лъжат в пробега, но се съмнявам да лъжат километража. Както някой по-горе (Ему) беше обяснил – лъже се самия таксиметров апарат, слага се някакъв box между “апарата и интерфейсния кабел” така, че да показва повече километри. Но пък изминатия път, които се изписва на километража все пак трябва да е реалният?

  Comment by daf — 28/8/2006 @ 8:02 pm

 13. Абе то ако като се качиш в такси освен стикерите, баджовете и други отличителни белези започнеш да му се вреш под кормилото да гледаш и какво му пише на километража, то съвсем ще се побъркаш. Може би трябва да се качваме на такси и с кълбо напред с изваден пистолет :).

  Иначе номерът с модифицирането на отчитането на километрите на самата кола беше едно от първите врътки, но в момента не вървят, защото не можеш ей така да ги махнеш, когато отиваш на преглед или когато ти правят проверка.

  Поздрави Ему

  Comment by Emu — 29/8/2006 @ 2:17 pm

 14. Ей сега ще взема и аз да се оплача от един шофьор на С Експрес- 912 80: НИКОЛАЙ СТАМЕНОВ ПЕНЕВ, със служебен номер: 9040.ГОЛЯМ МОШЕНИК, ако някой го види, просто да слезе и да не го ползва.Така се опита да ме прецака……..За изминати едва 8 километра по прав участък, апаратът му показваше 7.00лв.ПРЕЗ ДЕНЯ!!!!!!

  Comment by Светослава Дариева — 4/9/2006 @ 10:18 am

 15. @Светослава: тук казано, звучи като клевета и няма никакъв ефект. Тези таксита си имат телефон за оплаквания, както и офис. Използвай ги, ако вече не си го направила!

  Comment by Дончо — 5/9/2006 @ 1:02 pm

 16. Дончо, точно това ми беше и на мен на ума когато се чудех дали да допусна този коментар – аз мога да застана зад личните си думи (защото заради глупостта си не мога да се обадя на никой в конкретния случай…), но не мога да застана зад думите на коментиращите.

  Comment by Izida — 5/9/2006 @ 1:39 pm

 17. И аз да се оплача от тази фирма.Защото ако го направя в офиса им едва ли ще има някакъв ефект.
  Майка с 5 месечно бебе съм.Пътувам с тях откакто забременях- много редовно.След като родих казах да запишат към телефона им бележка , че искам да има изваден колан на задната седалка и да не е пушач.Винаги го спазват освен в 2 случая.
  Първия беше преди месец някъде- мръсно старо такси с къси колани, които не могат да обхванат столчето(кошница за превозване на бебе в кола).Шофьора ме нападна и започна да ми вика , че естествено , че нямало да обхване кошчето – аз съм го била прекарвала и отзад!!!А то това е начина на захващане само и единствено.Отказах се- диспечерката ми се извини и ми пратиха нова и хубава кола с любезен шофьор.
  Тази вечеркогато поръчах таксито диспечерката каза, че нямало обяснение към номера ми, и все пак аз и поясних за колана. Качвам се в колата и виждам , че коланите не са изкарани и са зад седалката.И го питам – Ще дойдете ли да извадите колана?- Не, не може.Трябва да се дръпне седалката.
  Направо онемях- че аз имах такова изискване.Слязох и се обаждам да ми пратят друга кола.Естествено съм бясна, защото ме разкарват да слизам додолу и да излизам навън с детето, което спеше вече.
  Диспечерката изобщо май не ме слушаше и заяви , че съм била изговорила повече думи за 1 минута от която и да било диспечерка и че не ми била тя пратила колата и да не съм се разправяла с нея.С нагъл тон ми се обади другата кокошка и тя пък ми наговори някакви безмислици и каза че били отказали поръчката и че тази вечер никой не искал да ме вози.
  Какво означава това???
  Защо тогав апросто не ми се обадиха да ми кажат , че нямат кола с моите изисквания???
  И който не става за друго – започва работа в таксиметрова фирма.Не мога да разбера защо си е дал г**а под наем, като не може да се съобразява с хората?!?
  Или аз съм в грешка, че искам да возя безопасно детето си?!?
  Но в крайна сметка вината си е моя, че не довърших шофьорските курсове.

  Comment by fiona — 26/12/2006 @ 10:37 pm

 18. Мога само да съчувствам – трябва да е много тежко да намериш добра фирма щом става дума и за малко дете рџ™Ѓ Иначе и аз виждам много зор с пушенето – непушач съм, посещавам само заведения за непушачи и искам и в колите да не се пуши. За щастие Лъчо все се застъпва за мен (макар и пушач явно ме разбира) и изисква от всеки шофьор, който ни вози, да загаси ако пуши.

  Comment by Izida — 26/12/2006 @ 10:43 pm

 19. Според мен най-качествената фирма за таксита е ок супертранс.Работех лятото в една фирма която има договор с тях да прибират персонала след нощна смяна и останах мн доволна.Растоянието от нас до работата ми беше около 4-4.5 лв.Явно винаги съм попадала на свестни таксиджии без помпички защото от където и да минаваха все ми излизаше една сума!А за с-експрес вуобще не ми се говори….закъснявайки един ден за среща реших да си хвана такси от улицата….грешка…..пристигнахме и две мин преди да спре имам навика да поглеждам апарата ….показваше 3лв….след като спря го попитах колко дължа и той ми каза 30 лв…..като погледнах апарата той показваше точно 30 лв….как стана това така и не разбрах….платих си 3те лева и си излезнах
  да си се оправя той с остатъка от 27 лв…да си ги извади от джоба…..

  Comment by Жоро — 28/12/2006 @ 1:18 am

 20. Ему, 10х за инфото!
  ето още един мошенник от С-Еьпрес 91280: служ. номер 1544! не се качвайте при това говедо!

  Comment by komentator — 8/1/2007 @ 2:57 pm

 21. […] да следя апарата да не ми навъртят космическа сметка с някоя “помпа” (както веднъж за малко да ми се случи ако не се бях усетила на време); […]

  Pingback by Irina’s Weblog » Моята подкрепа — 12/2/2007 @ 4:00 pm

 22. много е лесно да се говори наизуст.когато започнете да гледате къде се качвате тогава можем да спорим.сигурен съм,че 99 на сто са просто чути недочути и т.н.

  Comment by евгени василев — 27/3/2007 @ 11:10 pm

 23. призовавам всички които не са доволни от обслужването на 91280 да си поръчат поне веднъж по телефона и видят за колко минути да не кажа секунди са пред вратата ви.тогава със сигурнуност няма да попаднат на менте и ще пътуват удобно. за съжаление живеем в държава в която тези ментета не можем да ги изчистим. масово започна имитирането и на о.кей такси та ако не вземат мерки след 1 година ще видя какви ще са изказванията и по техен адрес.Искренно ви моля когато обвинявате някои да видите в какво менте се возите и да си взимате касовия бон.

  Comment by евгени василев — 27/3/2007 @ 11:28 pm

 24. Аз ако виждах, че е менте, нямаше да се кача! А оглеждам старателно – знам ги и “ОК Супершанс”, и “ОК Мирчик”, и “ОК Спокойствие и комфорт”. Това такси, което описвам в темата, си беше с абсолютно същите телефони по вратите, същите стикери, същото име на фирма като 1280. Е какво мога да направя повече за да се защитя срещу менте на тази фирма освен да спра да я ползвам? Не е като да се качвам в първата кола, чиято емблема ми е позната. Напротив – оглеждам и старателно всички надписи по колата, тарифите и т.н. преди да се реша!

  Колкото до повикванията по телефона – в София съм се отказала от тази практика отдавна. Вързват ме да ги чакам по 10-15, че дори и 20 минути, за да ми кажат, че нямат кола (ОК Супертранс)! Да не говорим за едночасовото чакане на такси от Рикарс, което уж беше по път!

  Comment by Izida — 27/3/2007 @ 11:35 pm

 25. До представящия се като даниел василев : Бъркаш мястото! Това НЕ Е форум, а моята лична страница! Кое да е мнение тук се публикува само и единствено ако аз се съглася това да стане! Така че ако просто ти се бъбри с някой – иди в някой форум.

  П.С. Множеството ти мнения не са и няма да бъдат публикувани, така че спри да се хабиш.

  Comment by Izida — 28/3/2007 @ 11:01 am

 26. може ли някой да каже телефона за оплаквания в ДАИ такси от фирма ОК супертранс работи с 2 таксиметрови апарата с цел укриване на данъци

  Comment by jully666 — 5/11/2008 @ 5:58 pm

 27. На сайта на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” са посочени следните телефони:

  (+359 2) 930 88 40
  (+359 2) 930 88 10

  Прочетете и Съвети относно жалби на таксиметрови услуги от сайта на КЗП. Там са посочени същите телефони, но е дадена и информация относно вашите права. До колкото разбирам, можете да пуснете жалба и към КЗП (може и от сайта на КЗП след като изберете в кой район сте), но може би те просто ще препратят жалбата ви към същата изпълнителна агенция.

  Comment by Izida — 5/11/2008 @ 6:36 pm

 28. “Хубавото за мен е, че поне виждам от кои фирми са там та да знам да не се качвам обаче за съжаление констатирам, че има присъствие на всички тях,” Искам само набързо да изкажа мнението си – дали ще ви “напомпят” по пътя зависи не от фирмата а от шофйора. Той слага помпата , а не фирмата. Такива говеда има във всяко “стадо”.

  Comment by Anonymous — 22/4/2009 @ 9:33 pm

 29. Тези 1280 са направо невероятни! Качвам се в таксито, точно в 8:55, пътувам от Ботев и Пиротска до ВМА, слизам и след 30 мин. установявам, че GSM-a ми е паднал в таксито. Обаждам се на станцията, казвам им че в толкова часа от това място съм се качил в тяхна кола и са ме закарали до еди къде си, да попитат кой е шофьора защото съм си загубил телефона в таксито, отсреща се чува “ние да не сме бюро загубени вещи” и телефона се трясва. Звъня ан друг номер (на сайта им разбирам, че имат абсолютен контрол над шофьорите си и също че има специален телефон за загубени вещи) – на 5-тия опит някой ми вдига, докато им обяснявам че съм си загубил телефона в таксито точко по кое време и къде, отсреща ми съобщават че ще попитат и ако СЛУЧАЙНО някой шофьор си признае, ще ми звъннат. И тези се хвалят че са фирма с над 1600 коли в София, представяте ли си….

  Comment by Vladimir Vasilev — 10/8/2009 @ 5:24 pm

 30. На 20.10.2010 г с моя приятелка хванахме таски от фирма 2121 в 22.30 ч.от НДК за ж.к. Илинден и след това за ж.к.Надежда 5 част.Още от самото начало ми направи впечатление,че апарата на таксито отчиташе много бързо,едва до Руски паметник сметката вече беше 5.20 лв до ж.к.Илинден,където слязох аз беще към 9.80 лв,а до ж.к.Надежда е станала 18.00 лева.Бяхме в чудесно настроение и нямах желание да си го развалям след концерта на Васко Василев,но мисля че трябва нещо да се предприеме с тези нахални таксиметрови шофьори.Колата беше с номер
  60-22 и забележете…шофьора беше супер любезен през цьлото време.Защо ли? Съжалявам, че го оставих да се измъкне безнаказано,защото колкото и да не разбирам от километри и таксита, мога да кажа, че за 10.00 лв съм се прибирала от Летище София до ж.к. Илинден.Като чета мненията на предходните, разбирам че аз съм постъпила правилво, че не съм си развалила настроението.

  Comment by Yaneva — 24/10/2010 @ 11:10 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї