Irina’s Weblog

4/6/2006

Цени на преводни книги

Filed under: Books,Daily — Izida @ 1:40 am

На тазгодишната “Книгомания” посетих и щанда на Егмонт България – интересуват ме в ролята им на издател на книги на National Geographic. Попитах дали ще има нов албум с фотографии от поредицата “Във фокус” и “Широк обхват”, които от рождения ми ден насам са в библиотеката ми (за което горещо благодаря на колегите в OBS!). Оказа се, че скоро ще има нов албум макар и не във формата на досегашните. Ще е посветен на труда във фотографиите на National Geographic. В хода на разговора стана дума и за първия албум от издадените в България, за който аз дори бях забравила, че съществува – а именно “През обектива”. Тогава си спомних как преди няколко години тази книга излезе на пазара, а аз дълго се чудех дали да дам пари за нея – не беше евтина, а не можех и да я разгледам (поради предишната причина беше добре вардена). Никак не обичам да давам пари за нещо, което не съм разгледала.

И така си тръгнах от щанда на Егмонт с леко разочарование – сега, когато бих я купила за да допълня колекцията си, се оказа, че тя отдавна е изчерпана!

За мое голямо учудване обаче на щанда на Booktrading видях именно “Through the Lens: National Geographic’s Greatest Photographs”! Тогава не я купих, но днес не се сдържах – минахме с Лъчо през книжарницата им в близост до НДК (от където си купихме билети за спектакъла на монасите от Шаолин). И за моя голяма изненада открих, че оригиналното издание е на цена 30 лв. при цени на българските албуми по 60 лв!! Излиза,че българското издание е два пъти по-скъпо от оригиналната книга! Първо реших, че е залежала книга – но бърз оглед доказа, че е в отлично състояние, а и не беше последна бройка в книжарницата.

Едно просто търсене в Amazon :

Обикновено българските преводи на книги са на по-ниска цена от оригиналните издания. Предполагам за издателствата е достатъчно изгодно да спечелят допълнителни пари било то и по-малко на бройка. Особено като българските книги не могат да засенчат оригиналите именно понеже не са на широко разпространен език.

За това и не мога да си обясня как тези книги са се оскъпили толкова! И май разбирам защо не Егмонт са получили правата за издаване на “National Geographic Magazine – България”. Може би това ще се окаже добър ход – кой знае колко би струвало списанието ако го издаваха те. А с цената си от 3.95 лв. в момента списанието е достъпно до широк кръг българи.

1 Comment »

  1. Английското издание излиза по-евтино защото са отпечатали повече бройки – и цената за предпечат и експонация им се разпределя на по малко книги.

    Comment by Miro — 12/6/2006 @ 1:11 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї