Irina’s Weblog

23/5/2006

Любими мои книги за Древен Египет

Filed under: Books,Daily — Izida @ 12:24 am

След като направих не до там ласкави коментари за няколко книги, реших че е време да наваксам като опиша и някои мои любими книги. Конкретния повод беше молбата от читател да му препоръчам книга на тема история на Египет. Ето какво избрах аз от библиотеката си.

На първо място, моят фаворит е “Древен Египет. Религия, митология, история” с автор Розали Дейвид. Тази книга разглежда историята на Египет от преддинастическата епоха, през обединението, развитието, възхода, до поглъщането й от гръко-римската цивилизация. Голям плюс на тази книга е не дотам строгия език, с който обикновено се характеризират академичните исторически книги. И освен това е доста изчерпателна (над 500 страници), както и лесна за четене по моя преценка, и достъпна цена от 12.00 лв. Може да се купи от тук.

Друг мой фаворит е “Египет” на Николай Генов. Авторът не е професионален египтолог, а журналист и фотограф, предприел пътешествие по Нил. Неговият илюстрован с лични фотографии пътепис се преплита с паралелно течаща нишка, описваща историята на Египет от най-ранни дни до 80те години на предния век. Двете нишки се редуват през глава – една глава е следващата стъпка в пътеписа, следващата – поредния епизод история. Освен увлекателния стил и широкия географски и исторически обхват, тази книга дава и практически съвети при пътуване до страната. Е, те не са толкова актуални, защото е минало доста време от написването му. За мен най-приятното е погледа към съвременен Египет от гледна точка на наш родственик. Може да се купи от тук.

Ако се интересувате от египтологията в България, ще Ви е интересен факта, че в последните години излизат и книги на български египтолози – Сергей Игнатов, Теодор Леков. На мен лично много ми хареса книгата “Папирусът не расте на скала” на Сергей Игнатов. Съдържа преводите на три известни произведения на древноегипетската литература – “Бягството на Синухе”, “Островът на изобилието” и “Приключенията на Венамун”. Освен превода на български (направен от автора от оригиналния древноегипетски текст) книгата включва и оригиналния йероглифен текст. Също така има и кратък литературен анализ на произведенията. Може да се купи от тук. Също така Леков започна превеждането на редица известни свещени египетски книги – до момента е излязла “Литанията на Ре” (може да се купи от тук). А от сайта на издателя разбрах, че всеки момент се очаква да излезе и “Амдуат. Записи от скритата зала”. Трябва да предупредя, че тази група книги за по-тежки и академични.

Ако четете английски и можете да си поръчате от Amazon.com, или да пообиколите книжарниците, внасящи англоезична литература, то бих Ви препоръчала и следните заглавия :

 • “The Oxford History of Ancient Egypt”, съставител Ian Shaw – до момента това е най-пълната история на Египет, която ми е попадала. Отделните глави са писани е от различни автори, но стилът е единен и приятен за четене. Илюстрована е с черно-бели и цветни фотографии. С една дума : 512 страници удоволствие! Адрес в Amazon.
 • “Reading Egyptian Art”, автор Richard H. Wilkinson – любимата ми книги със символи! Всяка страница показва определен символ (като например око, бут от бик, парче хляб на жертвена поставка, лотус, кърмеща дете майка) с примери от експонати, в които този символ е включен или преплетен по някакъв начин. Съседната на тази страница описва смисъла на символа, как той се е променял през историята и какво друго се влага в него. Прекрасен цветен пътеводител! Адрес в Amazon.
 • “Ancient Egypt, Myth & History”, издателство Geddes&Grosset – книгата е разделена на две части. Втората (200 страници) е азбучен речник на богове, места, фараони, символи и т.н. Първата част включва митове, история, фолклорни приказки. Включени са много цитати от оригинални произведения и химни, правени са парарели със съвременни приказки (като връзка между приказката за “Красавицата и сандала” с “Пепеляшка”). Всичко това е описано в хронологичен ред, разкривайки паралелно основни моменти от историята на цивилизацията. Започва се с митовете за сътворението, описана е песимистичната литература от Първия преходен период, минава се през възхода на бога-слънце Атон, към култа за Озирис, .Още една много добра книга. Аз я купих от Книгомания в НДК по Нова година. ISBN : 1-85534-353-3
 • “Ancient Egypt” с автори Lorna Oakes и Lucia Gahlin – много богато и красиво илюстрована книга. Няма страница без цветна фотография, а страниците са 512! Дори както се вижда в снимките в Amazon, обикновено са по две илюстрации на страница! Закупих я от Книгомания (мисля, че от щанда отново на Booktrading) за цена от 40 лв. Включва две части, които могат да се закупят поотделно в другото й двутомно издание. Първата е посветена на свещените места в Египет – една своеобразна историческа география. Втората – на митовете и религия – от официалната “държавна” религия, до суеверията на бедния селянин. Адрес в Amazon.
 • “The Treasures of Ancient Egypt, The Collection of the Egyptian Museum in Cairo, The Illustrateed Guide to the Egyptian Museum in Cairo” – над 630 страници, изпълнени с експонати от световноизвестния музей в Кайро. Съдържа и указател на края на книгата, в който са представени като снимки в малък размер всичките описани експонати – за бързо намиране. Също така има полезна информация – работно време, цени на билети, препоръчителни маршрути из залите в зависимост от времето за разглеждане. Съдържа карти на етажите с обозначения кои секции за кой период от историята се отнасят. Изключително красива книга! Но не бих я препоръчала като книга за черпене на знания. Все пак е книга-гид. В София я купих от книжарница BookTrading. Виж как изглежда тук.

2 Comments »

 1. Египет е моята любима страна.Там съм работил през периода 1972-78 г.Там се роди и моята дъщеря.Въпреки,че беше военно положение,почти няма архиологически обект да не съм го посетил.
  Любими:Стотиците снимки, диапозитиви и пощенски картички,гипсова реплика на стела-поръчана в Каирския музей и книгата “Life in Anciet Egypt” George Adolf Erman, 1971, Dover Publications,inc. NY.Книгата е репринт на издание на Macmillan,London, 1894.Автора е един от патриасите на египтологията с класическите произведения: New Egyptian Grama,Dictionary of the Egyptian Language- в 5 тома, Literature of the Ancient Egyptians и The World of the Nile.И накрая да не забравя-“A Picture History of Archaelogy”C.W.Ceram, 1963, Thames and Hudson нещо като ІІтом илюстрация на ” Богове, Гробници и Учени” от същия автор. И двете книги са със страхотни гравюри.

  Comment by kanew — 2/5/2007 @ 8:35 pm

 2. Здравейте, Ирина!

  Мисля, че следният сайт ще бъде интересен за Вас и за читателите на Вашия блог:

  http://dreven-iztok.ucoz.com/

  Оксфордската книга е налична вътре за изтегляне в pdf-формат (както и много други книги за Древен Египет).

  А аз самият нямам участие в сайта и попаднах на него случайно.

  Поздрави,
  Methodius

  Comment by Methodius — 12/5/2012 @ 1:28 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї