Irina’s Weblog

6/3/2006

Кога да НЕ чакате едно такси

Filed under: Daily,Taxi,The desert of the real — Izida @ 11:16 pm

Днес беше що годе спокоен работен ден, макар и леко помрачен от все още недоизлекуваните симптоми на вирусната инфекция, която се опитва да ме пребори напоследък. Така че след вечерното посещение на зъболекарския кабинет реших да не рискувам да се влоша като ходя в изненадващата (поне за мен) снежна виелица – все пак по обяд беше 18 градуса. И си викнах такси до адреса в Лозенец.

Обадих се на Рикарс (редовните читатели едва ли са забравили несгодите ми с ОК Супертранс…).
Диспечерката обясни :

“За Лозенец ще ни трябват поне 20 минути… Ще чакате ли?”

Прецених, че поради лошото време сигурно и другите таксита са претрупани със заявки и се съгласих. Зачаках първо в зъболекарския кабинет. Като минаха 20 минути, излязох за да чакам навън. Минаха още 10 минути – т.е. половин час от поръчката. Звъннах да видя какво става. След като чаках 20на секунди на телефона и най-накрая попитах какво става с колата за моя адрес, диспечерката отсече :

“Колата вече пътува към вашата дестинация!”

. Благодарих, затворих и зачаках. Минаха още 10 минути – да, разбираемо е, може би има задръствания. Минаха 20 минути – започнах да се изнервям. На 30тата минута от втория ни разговор се ядосах сериозно и премръзнала реших да проверя какво става. Звъннах пак на Рикарс и напомних, че е минал точно час от както си поръчах таксито. При което диспечерката просто отвърна :

“Съжалявам, още нямаме кола…”

Е това беше момента, в който едвам успях да промълвя :

“…Моля?!”

Въпросът ми се блъсна в стена от тишина. Не знам какво точно съм казала, но беше нещо от сорта :

“Как така НЯМА КОЛА? Та нали преди 30 минути ми казахте, че вече е на път към мен?”

… отговор нямаше, диспечерката мълчеше отсреща. Чуваха се само типичните прошумявания на радиостанции и говор на шофьори. Довърших със :

“Благодаря ви много!! Да ви е приятна вечерта!”

Затворих, отидох до близкото кръстовище и хванах първото такси.

Сега съм си вкъщи – премръзнала, със сняг в косите и яд, който ме изпълва цялата! Яд, че загубих цял час от малкото си вечерно време, което беше планирано за приготвяне на домашна вечеря. Яд, че чаках на студа, вярна на уговорката, вместо да се кача на някое от минаващите таксита – защото аз, виждате ли, съм си поръчала вече кола и не мога просто така да се откажа от поръчката. Защото за мен думата значи нещо. И защото знам, че колата е на път…. И всеки момент ще е при мен!

Е толкова излъгана не съм се чувствала от много време! И се надявам да не се чувствам повече така никога повече! А можеха просто да кажат още час по-рано :

“Съжалявам, претрупани сме, не можем да приемем повече поръчки в момента.”

Естествено това няма да се размине току така! Още сега тази фирма ще получи приятен имейл от мен. И тази тема ще краси името им в Интернета! И искрено се надявам диспечерката, която най-нагло ме излъга и ме остави да си чакам в снега, да бъде най-малкото глобена. Или уволнена! Защото си има правила! И в никое от тях не пише, че клиента може да бъде лъган!

Чудя се дали да не потърся и някоя организация, която се занимава с контролиране на дейността на такситата? Вече се сещам за поне една. Но това – утре….

Самото писмо можете да прочетете в темата “Писмо до Рикарс”.

5 Comments »

 1. в случай, на нужда ICQ на рикарс такси : 20-846-673
  мнооого рядко виках такси от това ICQ (когато не вали не духа и няма много задрсутвяне по улиците) иначе не се надявам, че ще дойде някоя кола. Поне по ICQ мога по-често да им досаждам, а не да чакам благоволението да се обадят

  Comment by Alex — 7/3/2006 @ 12:01 pm

 2. Викала съм ги по ICQ. Но все пак предпочитам такси, на което като се обадя веднъж няма смисъл да говоря с тях отново и отново! И най-вече – което изпълнява поръчките си!! рџ™Ѓ

  Никога повече няма да викна кола на това такси и ще го “препоръчвам” горещо на всичките си познати!

  Comment by Izida — 7/3/2006 @ 12:59 pm

 3. Ами, мила, то уговорката е била да дойде след 20 мин. Първо на първо не мога да повярвам, че си се съгласила да чакаш толкова време, но както и да е чакала си :). На 21 мин. е трябвало да си хванеш друго, защото така да се каже те не са си изпълнили уговорката, с което и ти не си им длъжна. Радвам се, че си се оплакала. Направо ми стана криво какво ти е било.

  Comment by ива — 11/3/2006 @ 12:53 am

 4. Всъщност, Ива, уговорката беше, че след най-малко 20 мин ще ми се обади диспечерката, че колата идва. А като на 30тата минута ми каза, че е на път – естествено, че ще я изчакам. Чак след това осъзнах колко време загубих заради тях!

  Иначе за момента нямам отговор на оплакването си от нито един от четиримата, до които пратих имейл. Нищо, това няма да ме спре да разпространя случката по блогове и форуми! Напротив – мълчанието им ме стимулира и ми дава сили да пиша повече. За да не се лъжат и други като мен да разчитат на думите им!

  Comment by Izida — 11/3/2006 @ 1:54 am

 5. Да, това си остава основен проблем: като не могат да спазят уговорката, да се обадят. Аз редовно се возя с ОК, те доста се научиха през последните години. Ако има забава, звънят да питат, дали ще чакам още. Стараят се рџ™‚ Макар и бавно, услугите постепенно стават клиентски ориентирани.

  Comment by съпричастен — 22/7/2008 @ 8:07 pm

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

п»ї