Irina’s Weblog

5/2/2006

Два дена в Мальовица

Filed under: Daily,Photography — Izida @ 9:41 pm

Ледена висулкаЕто ме отново! След два дни сняг, слънце, самоковски пържени картофи с топено сирене, пилешка скара с чесън и греяно вино с канела и ябълки. След два приказни дни сред красотите на Рила с екипа от OBS. След два дни, изпълнени с фотоексперименти, вдъхновени от книгата “Светлина и осветление”.

Основното, на което повярвах е, че в трудни за снимане условия като при обилна снежна покривка, е много добра идея да се прави клин за всяка снимка. Клинът е режим, при който фотоапаратът заснема три последователни кадъра – един с автоматична експозиция, един преекспониран и един недоекспониран кадър. Трябва да отбележа, че в около 95% от случаите експозицията, която фотоапаратът е сметнал за нормална, се оказва прекалено преосветена. Така че се възползвах от недоекспонирания според фотоапарата кадър. Разликата беше особено очевидна на снимки с преобладаващо небе (където открих, че има облаци чак като погледнах “недоекспонираната” снимка) и на тези със сняг (където на “нормалната” нямаше нито помен от сянка в снега). Също така нагласих разликата да е +-1 позиция (максималното за моето Fuji), и не съм сбъркала – понякога дори със степен по-тъмно не е било достатъчно! Но за щастие тези случаи мисля са рядки. Когато после разглеждах снимките на лаптопа, първо изтрих преекспонираните – от тях нямаше никакъв смисъл в нито един от случаите (което не е много чудно…). След това започнах да сравнявам “нормалния” с “недоекспонирания” кадър. В няколко случая не забелязах разлика между тях! Вгледах се в EXIF информацията и разбрах причината – и двете са при минимална скорост и максимално число на блендата. Жалко …

Също така малко съжалявам за това, че обилния снеговалеж в неделя провали радостта ми от прясно заредените през нощта батерии. Наистина е просто наложително да се носи втори комплект батерии – за да смениш на място и да продължиш да снимаш, но и зарядно – да можеш да заредиш наново изтощените, така че и на следващия ден да имаш пак два комплекта.

Резултатите: от общо 383 снимки – след премахването на неуспешните 2 снимки от всеки клин и на някои явно лоши кадри, останаха 205 снимки.

Ще подбера част от тях и ще ги кача в галерията си съвсем скоро.

1 Comment »

  1. Е направо класика Ирина, такова изкарване пожелавам на всекиго. Менюто е страхотно, само дай малко повече подробности и инфо относно местоположението и т.н. И на мен ми си ще да го посетя туй место! Чакаме и снимките…

    Comment by Нено — 8/2/2006 @ 8:50 pm

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

п»ї