Irina’s Weblog

2/2/2006

¬заимопомощ

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 1:19 am

—тудена софийска вечер. ѕрибирам се към вкъщи с лека усмивка и задоволство от свършената днес работа.  ачвам се в 214 за една спирка и търс€ перфоратор – мой принцип е, че като не ти се плаща за една спирка, е редно да си € извървиш пеша.

“очно до перфоратора стои права една жена и прехвърл€ в ръцете си 6-7 билетчета. ѕогледа ми се спр€ на дупките по т€х – €вно не търсеше билет за дупчене. ћинах покрай не€, перфорирах си билета и го прибрах в джоба си. ¬ следващи€ миг жената се наведе към мен с усмивка:

– »звинете, може ли само да вид€ вашето билетче?

¬дигнах ръце демонстративно с думите:

– —ъжал€вам! јз си плащам за транспорта и жела€ и другите да го прав€т!

∆ената р€зко се дръпна назад. ”смивката й се стопи за миг. “ихичко измрънка :

– ƒа, добре … чудесно …

—лед което посед€ десетина секунди, извади билетче, перфорира го и отиде до другата врата на рейса. «асрами се? ј дано! »ли просто перфорира листче и отиде на мира да види конфигураци€та на дупките… Ќейна работа! —амо не разбирам : с какъв акъл тръгват да търс€т съдействие от редовните пътници??  акъв интерес имам аз да игра€ рол€та на баламата, който плаща и на всичкото отгоре помага на другите да лъжат системата?? Ќикакъв! «ащо тр€бва редовните пътници да нос€т на плещите си тези нагли гратисджии?

»звинете ме, господа нередовни пътници, но н€мате мо€та подкрепа!

6 Comments »

 1. е ти поне си честна, останахме малко такива. но не можеш да се сърдиш на останалите, не го прав€т от безрасъдство, просто системата ни е такава. живеем в една западнала страна, където освен пари за депутатски мерцедеси за друго н€ма. постави се на нейно м€сто, с 200лв заплата и две деца у дома, сметки за парно,ток,вода,градина,кабел,интернет,смет и данъци и какво ли още не. а ако н€кой се разболее и тр€бва да купуваш лекарства, просто не те мисл€. и си представи, че на цели€ този хал тр€бва да отиваш на така любимата си работа до ко€то смен€ш по две превозни средства, защото таксито ти е лукс. ти какво би направила.

  Comment by алекс — 2/2/2006 @ 3:18 pm

 2. јко н€мах пари да си плат€ едно билетче, едва ли щ€х да имам очи да поискам помощ от непознат! “ова не е решение… » за мен не е с нищо по-различно от просенето по улиците.

  ƒа не говорим как повечето лелки и чичковци гратисджии са с GSM-и – има пари за апарати и разговори, н€ма за билетчета! ѕросто см€там, че българинът е свикнал да бъде тарикат – т.е. да минава “тънкажно”, да мами системата и да се гордее с това.

  ј какво мислиш за ученичките и учениците, наконтени с нови дрехи, модерни фризури и грим, дето си искат билетчета от хората на слизане? “ук вече стигаме и до възпитание. «абел€зала съм, че в западна ≈вропа хората са много нетолерантни към видени нарушени€.

  Comment by Izida — 2/2/2006 @ 4:28 pm

 3. хахаха – тази жена с перфорираните билети е за психото. јлгоритъмът, по който се смен€т дупките на перфораторите е известен “датски алгоритъм” (не си спомн€м дали точно това му беше името де…) – за да съвпаднат дупките на перфориран билет с тези които са нагласени на н€кой перфоратор тр€бва да имаш над н€колко хил€ди различни перфорирани билета. “ези комбинации се смен€т вс€ка вечер така, че веро€тността става още по малка.
  явно женицата е решила да надхитри д€вола но със сигурност безуспвшно, че то ако толкова лесно се надхитр€ваше държавата ехееее… рЯШЙ

  Comment by Alex — 3/2/2006 @ 3:54 pm

 4. јко питате мен – жената просто е намерила н€колко зар€зани в рейса билетчета по седалките с различни конфигурации на дупките. » е решила да види кой от т€х е валиден. ¬се пак държеше само н€колко перфорирани билета…

  »наче съм виждала и възрастна жена, облечена в кожено палто, с тежък грим, седи си срещу мен и най-безсрамно обхожда линейно едно топче с перфорирани билети. ¬ид€, че € гледам неодобрително, но това изобщо не й повли€. ќбходи го и втори път – този път намери подход€щ. » преди б€х виждала пътник да прерав€ билети, но поне се прикриваше – €вно считаше това за неправилно…

  ј да не говорим как ме гледат като откажа да приема билет, подаден ми на слизане или в рейса – една госпожа веднъж за малко да ме набие задето не уважих жеста й ;))

  Comment by Izida — 3/2/2006 @ 6:50 pm

 5. ўо не внедр€т кондуктори…:)

  Comment by Maistora — 10/2/2006 @ 2:19 am

 6. ћайсторе, на времето имаше нещатни кондуктори. “ова б€ха хора, които имаха делегирано правото да извършват проверки в градски€ транспорт, съвсем законно. » си имаха фишове с т€х. ѕечелеха от две неща:
  * ќтстъпка от събраните глоби (беше май 10% от сумата)
  * ѕраво да имат  арта за градски€ транспорт, закупена с доста сериозна отстъпка (май беше 50% от реалната цена)
  ѕоне така беше в ѕловдив, за —офи€ не знам. Ќо ѕловдив според мен реши проблема с гратисчиите. —офи€ или не иска, или не може…

  Comment by ƒончо — 15/2/2006 @ 1:33 pm

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

пїњ