Irina’s Weblog

9/1/2006

Проектозакон “Пресичаме и без пешеходна пътека”

Filed under: Daily,Zebra — Izida @ 1:40 pm

Според вестник Стандарт социалното министерство готви промени в Закона за движението по пътищата. Според закона в момента на пешеходец, пресичащ не на пешеходна пътека, се налага глоба. В статията “Пресичаме и без пешеходна пътека” се твърди, че на база европейските практики трябва и в България да се даде право на пешеходците да пресичат навсякъде (освен на изрично забранените места – магистрали и извънградски пътища).

Не си представям някой натоварен булевард в центъра на София и пешеходци, изникващи пред всеки автомобил. Нито си спомням да съм виждала такава практика в Европа! Напротив – имаше си пешеходни пътеки, стъпиш ли на тях – веднага ти дават предимство и спират на момента. Но ако се каниш да пресичаш не на пътека, то никой автомобил не реагира с типичното при приближаването ти към пътека намаляване на скоростта.

Толкова ли е трудно да се научат хората да ходят до пътека? Постоянно чувам оправдания – “Ама ти знаеш ли на един_коя_си_улица къде чак има пешеходна пътека?! Как не съм тръгнал да ходя до нея чак!”. Аз си ходя! Знам, че това не ми гарантира, че няма да ме блъснат – белите могат винаги да станат. Но категорично намаля риска. И не нарушава Закона за движение по пътищата.

Оказва се, че държавата не е в състояние да накара поданиците да спазват закона и за това се отказват от него…

8 Comments »

 1. Да, има такива държави – например Великобритания… Само дето на такива места обикновено не е модерно да си хитрец на дребно като у нас. Хората поне се стараят да живеят така, че да не създават ядове на околните и да се уважават взаимно – и на пътя, и по тротоарите. Проблемът е отново в съзнанието…

  Честно казано аз не знам да има глобен пешеходец у нас…

  Comment by yovko — 9/1/2006 @ 3:44 pm

 2. Измежду шофьорите в България има такива прости селяндури, че са за затвор, не за волан.

  В моя квартал за да стигна до спирката трябва да пресека. Улицата е маркирана с пешеходна пътека, отгоре над пътеката има “пешеходен светофар”, постоянно светещ с пресичащ пешеходец. Въпреки това са единици случаите, в които съм виждал шофьор да ме пусне да пресека, без да се засили свиркайки към мен с желание да ме бутне. При един подобен експеримент за пресичане преди време, пак на пътека и със знак стоп на шофьора, съответния селяндур ме и удари. Общо взето действа правилото на по-силния – колата е 1 тон, 10-20 пъти повече от пешеходеца и може да прави каквото си иска; автобусът е също толкова по-голям от колите и може да прави каквото си иска. За това има закони, да балансират малко.

  Comment by dzver — 9/1/2006 @ 7:31 pm

 3. Аз бих искал да се изкажа по въпроса за пешеходните пътеки и предложението за пресичане където му падне на пешеходеца.

  Като пешеходец с 20 години стаж и като шофьор с 1 година стаж, мога да кажа, че пешеходната пътека е най-глупавото нещо в ЗДП!
  Как си представят 200 метрова колона от коли, движеща се с 60 км в час да спре на оживен четири лентов булевард за да премине един пешеходец? Ако не могат да си представят какво ще се случи, да им кажа – ще се получи верижна катастрофа, в резултат на която със сигурност ще има доста жертви в колите плюс самия пешеходец.

  Това “на база европейските практики трябва и в България да се даде право на пешеходците да пресичат навсякъде (освен на изрично забранените места – магистрали и извънградски пътища)” е върха на абсурда! Ходил съм в чужбина и нямам особено високо мнение за “европейците”, но не знаех, че са чак такива ненормалници. С въвеждането на тази глупост броя на загиналите по пътищата ще се увеличи от 1000 на година на 5000 на година!

  Ето решението: трябва да се изградят подлези или надлези навсякъде, където е възможно и пешеходна пътъка да се поставя само и единствено там, където наистина няма никаква възможност за изграждане на подлез или надлез по някакви причини. След това, на възловите, рискови кръстовища да стои ВИНАГИ по един полицай и да глобява жестоко хората, които не минават през подлеза/надлеза, а си търсят белята под гумите на колите.

  Comment by Илиян Пейчев — 9/1/2006 @ 10:19 pm

 4. Държавата не само в този случай постъпва така. Виж здравните осигуровки, виж патентните данъци, виж още доста подобни и отегчителни примери.
  При нас не се търсят и прилагат решения, а кръпки. И затова сме държавата на кръпките.
  Колкото до пресичането “където и да е”, в Европа няма да видиш човек, пресичащ натоварен булевард! Но пък ще видиш хора, пресичащи улици където си искат. И да – законно е! Полицай няма да ги санкционира, освен ако идиотски не създадат предпоставка за ПТП. Ако това имат впредвид в БГ – нека го приемат.
  Например Ordrupvej, улицата на която живея в Дания, е доста натоварена улица с 2 платна. Навсякъде може да тръгне човек да пресича – колите ще спрат и ще му дадат път. Друг е въпросът, че в България независимо от законовата база това скоро няма да стане.
  Ако искат да ни “оправят” карането, да синхронизират (като правила, не като цени!) застрахователната система на ГО с европейската. Когато прагът стане 500 лв/година за шофьор, който е направил катастрофа по негова вина през предишните 3 години, тогава нещата набързичко ще си влязат в релси!

  Comment by Дончо — 9/1/2006 @ 11:53 pm

 5. Това е някаква тема от нафталина, но не мога да се сдържа да не я коментирам рџ™‚

  Поредното малоумие на някой наш чиновник, оправдавано с “европейските практики”. На мен пък ми е писнало от неадекватно мотаещи се навсякъде по пътното платно пешеходци. Един познат даже казва “Ако някой бутне пешеходец на Цариградско шосе или бул. България или магистрала и пешеходеца вземе, че оцелее после трябва да го осъдят да плати ремонта на колата и отделно да плати глоба за нарушение на правилата и предизвикано ПТП.”
  Пътната полиция трябва да санкционира както шофьори, така и пешеходци при нарушения. Досега аз не съм видял глобен пешеходец в България. На други места такава картинка се вижда редовно, макар и не така често какво глобяването на шофьори. Културата в движението е функция изобщо на културата на обществото. А в тази област има да се наваксва много.

  Comment by Унуфрий Глигановски — 23/2/2007 @ 5:35 pm

 6. Ооо, виждала съм глобен пешеходец – веднъж в акция, проведена от КАТ на “Попа”, по телевизията рџ™‚ Отдавна се чудя – дали пешеходците са виновни защото пресичат като говеда където им скимне, или са по-виновни шофьорите, които спират върху пешеходни пътеки и принуждават пешеходците да пресичат като говеда.

  Мисля обаче, че и двете имат равен дял. Даже може би с превес на говедоподобните пешеходци като по-голямото зло… защото нищо не ги оправдава като има подлез! Освен може би лошия навик заради запушени пешеходни пътеки – т.е. още едно проявление на казуса “яйцето или кокошката” рџ™‚

  Comment by Izida — 23/2/2007 @ 5:41 pm

 7. Мда, трябва да се гледа от двете страни. От скоро карам шофьорски курсове и наистина има много овце по платното. Вярно, в някои от случаите са виновни малоумните шофьори, които са спрели на тротоарите така, че няма начин да минеш покрай тях, но има и случаи, които при свободен тротоар (около 2 метра тротоар, ограден с колчета, за да не паркират колите (това днес)) си се разхождат по лентата. И преди ми е правело впечатление, че хората си вървят, където им хрумне (и съм правил доста забележки по тоя повод на приятелката си), но пък като водач (или “водач”) ти се набива още повече в очи.

  А за пешеходци на Цариградско или България, то там освен глоба, трябва да ги и съдят за опит за убийство или нанасяне на тежки телесни и психически повреди. Малоумна работа рџ‘ї .

  Поздрави Ему

  П.П. ЧРД на Лъчо ;).

  Comment by Emu — 26/2/2007 @ 4:22 pm

 8. А мога ли да попитам защо да не глобяват жестоко олигофрените шофиори, които отнемат по наи –
  нагъл начин премидимството на пешеходците на пешеходна пътека!!! Повечето шофиори са абсолютни
  идиоти и не спират на пътеките.Те са длъжни да заковат още при първата стъпка на пешеходеца!!!
  Само жестока глоба ще оправи нещата, да ре4ем 500 лева навсяко едно отнемане на предимство на
  пешеходец!!! Тоест ако някои тъпанар за деня пресе4е например 5 пешеходни пътеки без да даде преимство да плати после 500.5 =2500 лева!!!

  Comment by SNOWMASTER — 1/12/2007 @ 1:38 am

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

п»ї