Irina’s Weblog

6/10/2004

Градски транспорт

Filed under: Daily — Izida @ 7:20 pm

Дойде момента, в който реших, че една карта за Градския транспорт в София ще ми дойде много добре – няма вече да мисля постоянно за това подновила ли съм си запасите от билетчета в портфейла и няма да се мъча да се добера до перфоратор. Така че си купих една карта за един месец (да тествам…) и сега се возя щастлива из София рџ™‚

Не знам защо повечето пътници смятат за свое задължение да минат по някакъв начин Градски транспорт – може би е някакъв вид спорт или някакъв сплотяващ общността ритуал. Не веднъж разни непознати са ми подавали билетчета когато се качвам в рейс. Е, аз смятам, че щом искам да ползвам услугата “превоз на пътници”, то е редно да си я заплатя. И си перфорирам билетчето. Интересно ми е осъзнават ли тези хора, които предават билетчетата си за повторна употреба, че всъщност заплащат от джоба си транспорта на някой непознат? Трябва да пуснат социални реклами по тази тема – да попревъзпитат малко обществото (ако има такова въобще де) . Един сполучлив по мое мнение плакат би бил плакат, подобен на този за кредитите за жилище (не помня на коя банка) – ухилен самодоволен закръглен дядка с пура в устата и чаша вино в ръка. И надпис : “Не правете хазяина си богат!”. И понеже българинът традиционно мрази да се чувства “минат”, то смятам , че много повече би се трогнал от този тип намек, от колкото от табелите : “Не преотстъпвайте билета си! Той е вашата застраховка!”.
На учудения ми поглед една колежка, която на слизане от рейса подаде билетчето си на някакъв мъж, ми каза : “Това беше едно от първите неща, на които ме научиха като дойдох да живея в София.”. А моите думи (сходни на горните ми мисли) доведоха до думите : “Ама прекалено много се замисляш…”.

Но повече ме вбесява постоянното просене на билетчета : “Извинете, ще може ли да ми дадете билетчето си като слизате?”… Какво, нямат пари да платят един билет? Че аз и да нямах пари не бих се срамила да прося – понеже за мен това си е чисто просене! И на всичкото отгоре ако откажеш направо ще те убият с поглед.

Продължавам да си мисля, че начина на таксуване в Пловдив – всеки рейс си има кондуктор, който продава билетчета, е по-ефективен. Но може би това е така понеже рейсовете са по-малко. Като слушам обаче какви чудесии смятат да внедряват Градски Транспорт-София, само мога да цъкам с език и да чакам да ги видя рџ™‚

2 Comments »

  1. Напълно съм съгласна с твоето мнение, че е ужасно глупаво да си подаваш билета когато слизаш от автобуса – какво, на благородни и щедри ли ще се правят някои? Това не е характерна черта на българина.
    Крайно време е градският транспорт в София да се сдобие с кондуктори, каквито има в Пловдив и Варна. Гарантирам на столичния кмет Софиянски, че драстично ще се увеличат приходите от билети и следователно ще може да се поднови голяма част от автобусния парк в града.

    Comment by МАРИАНА — 14/10/2004 @ 12:00 pm

  2. Верно, че благородността и щедроста едва ли са най-масовите ни черти. Но масова черта е желанието да сме на далавера (което мотивира сигурно просещите за билети) и тръпката да “прецакаме” някого (каквото предполагам изпитват преотстъпващите своите билетчета пътници). Май това ни е националния спорт – както на французите е да стачкуват например. Ние пък спортуваме прецакване – на държавата, на фирми, на непознати.

    Comment by Izida — 14/10/2004 @ 12:42 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї