Irina’s Weblog

14/9/2005

Колко струва гражданската съвест в България

Filed under: Daily,Taxi,The desert of the real,Zebra — Izida @ 2:08 pm

Ако чуете по новините за пешеходец, пребит от шофьор на такси, то това може да съм аз рџ™Ѓ Защото ми писна да мълча и да заобикалям колите им, които най-безцеремонно изчакват клиенти върху пешеходната пътека. Особено след вече споменатия наскоро инцидент. И правя забележки специално на таксиметровите шофьори, защото ако там е спряла друга кола, то шофьорът и не е в нея и така или иначе няма към кой да отправя критика.

Днес за трети пореден път се разправях с шофьор, който беше настъпал пътеката. Преди инцидента бих си казала – “Е, поне само две педи е заел, можеше да е на цялата. Така има от къде да се минава, не е толкова опасно”. Вече обаче знам, че не съм била права! Не случайно законът казва, че и пътеката, и 5 метра преди нея е забранено спирането. Не е забранено само за да могат да вървят по нея пешеходците, а и именно за да не тръгне някой заблян шофьор като изобщо не гледа кой е пред него и да няма време да натисне спирачки.

За това и се намесих – спрях до сваления му прозорец и протече горе-долу следния разговор:

Аз: Извинете, спрял сте върху пешеходната пътека и пречите на пешеходците да минават спокойно. Бихте ли се преместили?

{няколко секундно мълчание}

Х: Къде е тая пешеходна пътека?!

{посочвам знака на стълба на отсрещния тротоар}

Аз: Точно тук, където съм аз, както виждате.

Х: И защо да се премествам?! Има достатъчно място за да се минава!

Аз: А вие не знаете ли, че по закон спирането на пешеходна пътека и на 5 метра преди нея е забранено и има глоба от 40 лв. при нарушение?

{няколко секундно мълчание и презрителен поглед}

Х: И какво, ти ли ще ме глобиш?!

Аз: Трябва да извикам КАТ за да се преместите от пътеката ли?!

Х: Ами айде, викнете ги да видим! … Абе я ми се махай от главата!

Това, което направих, е да спра да говоря с този човек (погледът му беше като на все още не дотам цивилизования ломбардец от 10 век, учуден как така във Византия може да има някакви си закони за максимално разрешено количетво износ от дадени стоки, дето му забраняват да изнесе всичките 5 пурпурни мантии, купени в страната). И да набера номера, изписан на колата му. За да приканя диспечерката да накара конкретната кола да се махне от там. Е, никой не вдигна. А таксиджията продължи да ме гледа нагло и самодоволно, с присмехулна усмивка до момента, в който не дойде клиент и той щастливо потегли. Едни думи ми се впиха в главата от сутринта : “И какво, ти ли ще ме глобиш?!“. Чувството за безнаказаност е просто потресаващо! Време е такива изказвания да престанат!

Мисля си каква ли акция може да се организира и кой може да я подкрепи – и говоря за по-глобална акция! Защото заслужаваме като пешеходци – и то не само на Плиска, а и на коя да е пешеходна пътека, да пресичаме спокойно, да не бъдем заобикаляни с бясна скорост и бипкания, да не бъдем навиквани заради желанието ни да минем от един тротоар на друг и то по правилния начин! Поразгледах страницата на “Господари на ефира” – те имат вече акции за неработещи светофари, за паркираните по тротоарите и дори в подлезите автомобили, за пресичащите неправилно пешеходци. Защо да няма и една за пешеходните пътеки? Мисля си да се свържа с тях – дано проявят интерес.

3 Comments »

 1. Уф… акцията сигурно ще трябва да е доста по-обширна и по-сериозна, отколкото изглежда на пръв поглед рџ™Ѓ

  Аз си имам един навик, който може би граничи с магарешки инат и на моменти със склонност към самоубийство. Всеки път, когато ми се налага да чакам трамвай 9 на спирката на хотел Хемус в посока Хладилника, аз отказвам да седя тихо, кротко, послушно и примирено на тротоара и чак в момента, когато трамваят дойде, да се втурна между не винаги спиращите коли към островчето в средата на булеварда; тц, аз през цялото време си чакам на островчето. Повечето пъти, докато го правя, чета книга и не се оглеждам много наоколо, но от време на време ме хващат лудите и нарочно стоя и гледам надолу, към Перловец, в посоката, от която трябва да дойде трамваят, като на практика гледам право през предните стъкла в очите на шофьорите, които идват отдолу. Обикновено това, че седя там и ги гледам, е достатъчно, за да поохлади мераците на тези, които решават да изпреварят всички останали и да минат по-вляво от крайната лява лента, точно през островчето. Е, понякога ми се налага да признавам, че в играта на chicken с автомобил обикновено автомобилът има известни предимства и да отскачам в последния момент…

  Но причината да разказвам това е, че за три-четири години два пъти ми се случи да ми се налага да отскачам в последния момент пред кола на КАТ.

  Comment by Петър Пенчев — 14/9/2005 @ 7:42 pm

 2. Хора.. не, че съм песимист но наистина няма смисъл от каквито и да е акции. Виж ако някои се запали пред КАТ може и да има ефект рџ™‚ В следващите 3 дена естествено, не повече.

  Те самите могат да си оправят бакиите ако искат, но не искат. Преди няколко месеца видях някакъв плакат “Спрете корупцията в МВР” и под него пишеше нещо като: “Ако я помиришите, усетите и дрън, дрън – обадете се на тел. еди кой си”. След, което се замислих – добре нека, като съвестен гражданин да помогна на МВР в тежката борба с корупцията. Но какво да направя? Да се обадя на телефона и да кажа, че ВСЕКИ от пътните полицаи ще ми вземе рушвета ли? Те просто могат да си изберът един на random и да го уволнят! Защо те не си направят хайка? Толков е лесно – белязани пари, цивилни коли, може даже да ползват доброволци – аз ще се запиша. Защо не сложат една баба в края на пешеходна пътека и един полицаи, който да записва номерата – просто никой не спира, а по закон трябва да спрът още като стъпи на пешеходната пътека. Аз ли да ги уча? То е толкова близко до акъла. Друго страшно ефективно нещо са камерите – защо не ги сложат? В Пловдив по едно време се разчу, че са сложили на няколко места и имаше ефект. Просто и да искаме не можем ние да вършим работата на КАТ – това е!

  Comment by Йордан Павлов — 15/9/2005 @ 4:18 pm

 3. pinger, не си прав, защото според правилника, ако има островче, водачите не са задължени да спират. но това е друг въпрос рџ™‚ иначе аз правя същия номер като пресичам на пешеходната пътека при университета. въпреки, че съм активен шофьор, съм съгласен за една акция да заснемем всичките тия нагли тъпаци, които спират (карат) както им падне — а още по-интерсно техните отговори. ако няма предаване, което да ги излъчи, мисля че и една пубклиация в нет-а ще е достатъчна (на първо време, разбира се)! моля собственичката на този блог да предложи ден за акция и да се организираме, аз лично ще съм първия сългасил се и деен участник.

  Comment by gosheto — 16/9/2005 @ 12:35 am

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

п»ї