Irina’s Weblog

1/9/2005

Огорчение

Filed under: Daily,Taxi,The desert of the real,Zebra — Izida @ 11:16 am

Днес бе денят, в който огорчението ми от родната действителност придоби небивали мащаби. А денят обещаваше да е добър – приятно слънчице в ранния септември, планирани работни задачки, които просто чакат да си изпълня.

Ситуацията се разви на Плиска, на спирката срещу хотела. Там като излезеш от подлеза веднага можеш да пресечеш на обозначена пешеходна пътека и да отидеш да се качиш на рейса. Добре, но пешеходната пътека в 90% от случаите е неизползваема, понеже върху нея има спряло такси, което чака клиент. Този конкретен път таксито беше спряло само на около 20% от пътеката, така че аз тръгнах да пресичам. В този момент обаче таксито също тръгна и за малко да ме прегази – наистина за малко! Естествено той ме пита какво си мисля, че правя или нещо от сорта. Тогава аз отидох до сваления му прозорец и му напомних (не псувам ако това сте си помислили), че съм на пешеходна пътека, като му посочих и знака. Той най-нагло с усмивка започна : “Къде е викаш пешеходната пътека? А, тука ли била? И какво от това? Ааа, ми хубаво…” . И с усмивка даде газ и ме подмина, като не пропусна да викне на заминаване : “Пикла!”.

Е, това е началото на един прекрасен ден! Като изключим шока от това, че за малко не бях прегазена, последва яда към самата мен, че не му взех поне номера и не записах към коя фирма е. Въпреки, че като помисля сега по-трезво, това едва ли би ми свършило някаква работа. И целият ми ден беше съсипан заради “наглостта” ми да пресека на пешеходна пътека пред спряло такси.

Закона за движението по пътищата регламентира в чл. 98, ал. 1 следното:

(1) Престоят и паркирането са забранени:

5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях;

По-долу в закона (чл. 183, ал. 4) е фиксирана и глобата при нарушение на горното правило:

(4) Наказва се с глоба 40 лв. водач,който:
1. неправилно преминава през пешеходна пътека;

8. неправилно престоява или паркира в зоната на пешеходна пътека,спирка за обществен превоз на пътници или кръстовище;

Остава и някой да вземе да контролира спиращите и престояващите на това конкретно място! Тъй като там е важен транспортен възел – място за смяна на рейсове, такситата там са наистина много. И нужни – и на мен ми се е налагало да се възползвам от услугите им. Но трябва да се регулира поведението им! Не може да спрат там 10 таксита, като първия в колоната е спрял изцяло върху пешеходната пътека, защото аз имам право да я ползвам тази пътека, тя е за мен и другите пешеходци! Случвало ми се е да съм почти на края на пешеходната пътека, вече преминала почти до рейса, а да ми свирне кола, профучаваща до мен – до кога?! Вече веднъж накарах едно такси да се махне от пешеходната пътека като седях до прозореца му докато не се мръдна назад – е, не на 5 м, но поне можеше да се минава. Но докога ще трябва аз сама да се боря с това?

Мисля утре да напиша едно отворено писмо – до КАТ и Софийска Община, в което да поискам съдействие за точно това конкретно място. Защото има нужда не само от закони, а и от съблюдаването им.

10 Comments »

 1. Ми това е.. и аз много се дразня от наглостта на шофьорите. И аз карам кола но по-често съм на колело и тогава осъзнаваш с пълна сила каква джунгла е.. просто джунгла. Има такива нагли, безочливи боклуци, които ще те смачкат на пешеходна пътека и ще те псуват сякаш ти си виновен. Тях ми се иска да ги избия.. с бомби и куршуми.. сериозно.
  Не си мисли, че може да направиш каквото и да било.. КАТ са същите буклуци. Радвай се, че си цяла, защото ежедневено има хора които нямат тоя късмет. И ВНИМАВАЙ! Приеми по Default, че няма пешеходни пътеки.. таке е по-сигурно. Адаптация му е майката… или летището.

  Comment by Йордан Павлов — 1/9/2005 @ 4:24 pm

 2. Аз засега гласувам за летището…

  Абе нещо не е наред май на този шаблон! Или ИЕ7 пак няма да го изобразява правилно рџ™Ѓ ! Коментарът продължава да се “разпъва” до край, след като натисна първия клавиш да пиша!
  Що не вземеш да го оправиш рџ™‚ ?

  Comment by Дончо — 1/9/2005 @ 5:39 pm

 3. Ира, и мен преди малко повече от седмица за (наистина) малко да ме сгазят на една пешеходна пътека в Асеновград. Също като теб ме е яд, че не му запомних номера, но си мисля, че МОЖЕ да свърши работа ако подадеш жалба, особено ако е имало някой с теб за свидетел. Ще му лепнат глоба, пък той може после да си я обжалва. Все пак съм доволен, че не спрях, нека се научат, че не винаги пешеходците ще се въобразяват с тях. Това го казвам и от ролята ми на шофьор. А и на колоездач – там също е една … не е за разправяне …

  Comment by Ицо — 3/9/2005 @ 7:16 pm

 4. Жалко, Ира… Ти се опитваш най-културно да си защитиш правата, които като пешеходец имаш по закон, а вместо това получаваш псувни. Всичките шофьори там са все най-важните, особено таксистите – щото и да ги хванат в някакво нарушение, какво става? Еми 10 лв на ченгето и продължаваш да си нарушаваш до следващия път. Но ако всеки от нас си търси правата, току-виж нещо взело че се променило след някоя и друга година. Искрено се надявам!

  Comment by Владимир Георгиев — 3/9/2005 @ 9:20 pm

 5. @Дончо: и на мен ми се разпъва (с IE6), но не излиза извън рамката на браузъра. А съм на 1024х768 на лаптопа…

  Comment by Владимир Георгиев — 3/9/2005 @ 9:22 pm

 6. Тъкмо и за мислех да пиша за това някой ден и щеше да се получи подобен пост. За пореден път се сетих, когато ми гостуваха служебно група корейци, които водиха курс в Телецентъра, а извън времето на курса ги разхождах из Пазарджик. Изтръпвах всеки път, когато трябваше да пресичаме улицата, те видеха кола в далечината и преценяха, че ще има време да спре, докато стигне пешеходната пътека, след което тръгваха по нея с цялата си наивност. Известно време не смеех да ги пусна сами из града вечер, докато най-накрая не проумяха правилото: “Видиш ли да идва кола, не разчитай, че ще спре”. рџ™Ѓ

  Comment by Силвина Георгиева — 4/9/2005 @ 10:41 pm

 7. Така е, Владо! Корупцията е просто навсякъде! А когато някой не иска разправии със акона – винаги си намира извинения:

  – “Ако можеше да се плати на място глобата – ще я платя. Но сега ще ми взимат талон, че трябва да се разкарвам после… как ли не съм тръгнал да си губя време! Предпочитам да бутна на КАТаджията и да ми е мирна главата”
  – “Те КАТаджиите вместо да са там, където да предотвратяват престъпления, дебнат там, където маркировката е неясна и могат лесно да хванат нарушител”

  Извинения, извинения… Като си нарушил закона – ще си ходиш по гишетата и ще си плащаш! Дори смятам, че глобите са ниски в България и шофьорите нямат страх – и да ги спрат, по джоба им е. А за КАТаджиите и избора на места – където и да нарушиш закона, все си си заслужил глобата. Естествено въпросните хора, чиито думи цитирах, ми се изсмяха – “Като вземеш да шофираш и ти ше мислиш като нас!”. Както съм си редовен пътник в Градския транспорт, така ще си спазвам и законите и ще си плащам глобите ако се наложи! Защото смятам, че така е редно!

  Comment by Izida — 5/9/2005 @ 8:32 pm

 8. Мда, доста често си мисля, че трябва всички шофьори да минат на проверовъчен изпит. Да не говорим за лекетата, на които тати (добре облечен бизнесмен) им е купил BMW и пътя е само техен, а и състезателите от Formula 1 трябва да се учат от тях. Е, не че не следват примера на татковците си, ама ….
  Преди няколко месеца на една пешеходна пътека на “Раковкса” един глупак с един джип откровено се опита да ме сгази. Пресичам си аз като българин на булевард (оглеждам се, пазя се от колите и т.н.) и стигам жив и здрав до осовата линия (браво на мен – късметлия) и в другото платно коли. Хубаво. Спирам да ги изчакам да минат (нали са господари) и тоя идиот, на 100-тина метра преди мен, се премества да кара по осовата линия. Да е тръгнал да изпреварва или да завива, добре (добре е, защото той е господаря на пътя), а той и след като ме подмина не предприе подобно действие. Какво да си мисля, освен че е тръгнал на лов за Емута. Та, ми се наложи да реагирам бързо. За късмет в другото платно, което вече бях пресякъл, нямаше коли, та аз се изтеглих по средата му. Абе купон. За съжаление на господаря, тази вечер децата му нямаше да ядат печено Ему.
  Това веднага ме навежда на един виц:
  Идва една баба от село в София (голема града) и хваща едно такси (стар очукан мерцедес). Вози се тя и по едно време пита шофьора:
  – Абе, чедо, за какво ти е тоз мерник, ба? (става дума за емблемата, ако някой не се е светнал)
  – Ами, да целим по-точно пешеходците.
  Та возят си се те и по едно време бабката отваря вратата в движение и доволна казва:
  – Чедо, да ти имам и мерника. Ако не бях отворила вратата, тоя щяхме да го опущим.

  Та, това за шофьорите, бабичките и бягащите пилета.

  Иначе, това което си цитирала, като изказвания, второто е доста вярно. Куките наистина киснат там, където е най-вероятно да направиш нарушение, понякога не по твоя вина. Например странна табела 40 КМ насред магистрала или подобна табела добре скрита в клоните на някое дърво. Други пък седят там, където са ги пратили и си чешат разни работи.

  Ама айде стига, че коментара ми стана по-дълъг от темата ти :).

  Поздрави Ему

  Comment by Emu — 7/9/2005 @ 1:28 pm

 9. Мила разбирам те. От доста време се опитвам като шофирам да спирам по пешеходните пътеки и с тези си действия да давам някакво възпитание и на останалите шофьори. Но уви не се получава…….те просто ме задминават кой от ляво, кой от дясно и в не рядки случаи се случва някой пешеходец, който съм пропуснал да се размине на косъм. Според мен трябва една акция: ЗЕБРА да се организира в кат и да се даде гласност малко на това ежедневно нарушение на правилника, защото именно на пешеходните пътеки много често загиват пешеходци, а по ирония на съдбата това е мястото на което би трябвало да са най-защитени.

  Comment by chefo — 10/9/2005 @ 12:31 am

 10. Много интересно – от доста време забелязвам нещо странно в тази държава – по който и да е наболял проблем всички знаем какво трябва да се направи, знаем и как трябва да се направи, повтаряли сме го на познати до втръсване(защото сме крайно изнервени от ненормалната ситуация), но по някаква непонятна причина, винаги онези, чиято работа е да направят това което всички знаят че трябва да се направи просто не го правят…..

  Comment by Angel — 6/3/2007 @ 6:56 pm

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

п»ї