Irina’s Weblog

20/9/2007

“акситата искат ли искат…

Filed under: Humor,Taxi — Izida @ 1:59 pm

 акто вече об€сних, не ползвам таксита. «а мен да се кача в такси вече е равносилно на това да седна на зъболекарски€ стол – само чакам да ми кажат “√отово!” за да спра да трепер€ рЯШЙ Ќо темата продължава да ми е интересна – от чисто любопитство. » след като преди 2 дни писах за искането им за 20% увеличение на цените, днес попаднах на “ново 20” : ““акситата искат 150% поскъпване”. Ќека искат! “ака клиентите ще намале€т, но с по-малкото курсове пак уж ще вад€т същите пари. ѕожелавам им го – едва ли е при€тно да въртиш из претоварена —офи€. ќт друга страна това и за мен е плюс – ще се свие търсенето, н€кои таксита ще изл€зат от пазара, а по-малкото коли на път€ е плюс.

–еших обаче да провер€ каква е та€ “јсоциаци€ на таксиметровите синдикати”, чийто председател е изказал тези предложени€. Ќо и се зачудих : а колко нива са се обединили? —индикати, асоциации на синдикати, може би има и обединени€ на асоциациите? “а ето го и сайта на “јсоциаци€та на таксиметровите синдикати”. “ам в новините обаче не се казва нищо за това из€вление на председател€ —тефан Ѕоснов. Ќо намерих друг интересен текст от месец май тази година с искани€, зад които тр€бва да се обедин€т през текущи€ месец – септември. «аглавието е : “√отови ли сме да защитим искани€та си и на цената на протестни действи€?”. ќсновните точки, които ми прав€т впечатление, са:

 1. “ќт първи септември 2007 год., тр€бва да сме готови да защитим исканата от нас минимална тарифа на километър.” –  омиси€та за защита на конкуренци€та се е вдигала дори когато две фирми качат цените си в близък срок. јко предложат това, комиси€та би тр€бвало веднага да се вдигне на крака, защото подобно браншово обединение и съгласуване на цените е напълно във вреда на свободната конкуренци€ и от там – на нас, потребителите. ƒо колкото знам е и незаконно.
 2. “јко искаме да излезем от кризата първата стъпка е минималната тарифа да бъде не по-малко от 50% на цената на бензин ј95, определена от цената на бензина към съответната общината.” –  аква криза? јко б€ха в криза, н€маше да си позвол€ват да вдигат така цените и да изнудват ц€ла Ѕългари€ с незаконните си протести! «а мен те са в позици€та на силата. » да си питам – кое такси кара на бензин??
 3. “—тойността на билета за градски транспорт да определ€ минималната тарифа на таксиметровата услуга за общината.” – май бъркат обществената услуга градски транспорт с таксиметрови€ автомобилен превоз! ƒа, такситата посто€нно карат в бус-лентите, но нарушаването на «акона за движението по пътищата не им дава статут на средства за обществен транспорт на пътници.
 4. “–азликата в тарифите спр€мо конкуренци€та между фирмите превозвачи към съответната община да бъде до 20-25% от определената минимална тарифа.” – може би това е за да покажат, че им пука и за нас, та за това слагат и горна граница. «а да не кажем, че само за себе си мисл€т! ≈, то така ще изчезнат и такситата-ментета, които силно вред€т на имиджа на определени големи компании. Ќо това е страничен ефект, да не си помислите нещо друго?
 5. » бисерът в програмата :

  “арифите тр€бва да включват задължително:

  * такса багаж Ц еднократно, когато се ползва багажника на таксито;
  * такса амортизаци€ Ц еднократно, когато таксито се наема за повече от един пътник;
  * такса Ц национални празници -13 дни в годината Ц (компютърна настройка на фискалните устройства за автоматично включване на двойна тарифа от 0 до 24 часа на съответни€ ден, съобразно чл. 264 от  одекса на труда.)

  «а багажа – н€ма проблем! —амо не забрав€йте да допълните и при какви услови€ ползването на багажник е задължително – например ако има чанта с размери над 60/40/40 см или с тегло над 10 кг. » не забрав€йте да си носите линийка и кантар, да не се окаже, че н€кой пътник иска да си спести таксата багаж и лъже за размерите само и само да вкара чантата в купето! ўе имате право на една чанта ръчен багаж, без остри предмети в не€, да знаете! »ли още по-добре – нека изискат да можеш в купето да си държиш само мл€ко за бебето, животоспас€ващи лекарства и това е. ƒруго не ти тр€бва и отива в багажника, за да си платиш таксата.  ато в самолетите! ј дали ще раздават напитки и храна?

  «а амортизаци€та – предлагам да се мисли в перспектива : Ѕългари€ затлъст€ва! ƒаже не само Ѕългари€ – това е световна тенденци€. ¬место след н€колко години да искат нова пром€на в «акона за автомобилните превози, нека от сега си поискат тарифа на кило живо тегло. „е иначе ако им дойде н€ко€ 150 килограмова лелка, ми т€ ще им изхаби колата колкото три млади момичета! „е и за капак н€ма да е при€тна гледка да си плакнеш окото вместо да гледаш път€… √оспода таксиджии, разочаровате ме. ћислех, че и сами ще се сетите колко ще ви е по-изгодно таксуването на кило!

  «а двойната тарифа по време на празници съм напълно съгласна (без майтап!) – нормално е да получаваш повече пари ако работиш на националните празници вместо да си си със семейството.

  »наче пром€ната е добре дошла за нас, програмистите. «ащото ако въведат нов метод на изчисление на тарифите, ще се задейства нова верига – разработка на нови фискални апарати, т€хното стандартизиране, после услуга по постав€не и пломбиране. —амо че като ги знам таксиджиите, след това ще се вдигнат на бунт колко много пари ще тр€бва да дадат за фискални апарати заради тази см€на, нищо че сами са € поискали. “е де да зна€т, че след промените във фискалните апарати ще тр€бва и пари да се дават? » за това ще искат подм€ната им да се заплати от държавни€ бюджет.

  ѕредлагам обаче и ние, потребителите (аз ще се пиша само за спорта), да се обединим и да искаме и добав€не на н€колко тарифи с отрицателна стойност в такситата :

  • за слушане на чалга;
  • за отказ да се мине по посочен от нас маршрут;
  • за пушене;

  ћожем да помислим и над други. “о €вно от закони и наредби не ги е страх, нека тогава една цигара в колата да му коства намал€не на сметката с 1 лв. да видим дали н€ма да си € запали навън след като ме закара. ўе има и възпитателен ефект!

 6. ќт месец май 2007 год. започна официално кампани€та за внас€не на предложени€ за промени в «јѕ и аргументиране на изисквани€та по промените.” – за край ви връщам към встъпителните думи.  оито заедно с финалните изграждат една композиционна рамка на речта : “«а въпроси, касаещи «јѕ, мол€ пишете или се обадете на посочените в сайта телефони.”. ћоже би тр€бва да им пиша с един въпрос, а именно :  ъде в “«акон за автомобилните превози” («јѕ) вид€хте да се говори каквото и да е за тарифи, та си бутате предложени€та в законопроекта за изменението му?? “арифите са регламентирани в “Ќј–≈ƒЅј є 34 от 6.12.1999 г. за таксиметров превоз на пътници”. ѕо тази логика можеха да внесат предложението си и малко по-рано тази година – по време на обсъждане на промените в «акона за движението по пътищата. «апочвам да се питам : това ц€лото да не е н€какъв майтап?

ќказва се, че такситата могат да са и много при€тни, весели и разведр€ващи – не когато ги ползваш, а когато се радваш, че можеш и без т€х, докато четеш поредните им искани€ рЯШЙ Ѕлагодар€ ви, за дето ме развеселихте в иначе мрачни€ септемврийски ден!

P.S. Ќа страницата “—индикат.” има връзка “≈тичен кодекс.” с об€снението : “ акви тр€бва да бъдат правилата и нормите на поведение на шофьора на обществени€ превоз на пътници”. ќтиваш там и какво да видиш? ≈дна тема, стартирана от администратора, със следни€ текст :

≈тичен кодекс на таксиметрови€ шофьор:

¬ процес на разработка… B)

„е е в процес на разработка на всеки, който се е качвал в такси, му е €сно – щото са оперирани откъм етика повечето шофьори! Ќо прави впечатление как са имали време да измисл€т сума нови тарифи, но не и да си опишат етичните норми.

7 Comments »

 1. ќф, ти€ таксиджиите са пълна отврат – ама не всички. ¬чера поръчах такси по телефона от ќ  —упертранс – та€ фирма заслужава специално внимание, усп€ха момичетата от нашата рецепци€, след като аз звън€х 4 пъти ими затвар€ха – а уж сме корпоративен клиент. ѕомолих изрично в колата да не се пуши – шофьорът пристигна с цигара в устата. ѕушеше ѕарламент. Ѕеше от типа, често срещани в тази фирма, дето се ред€т на най-дългата колона в задръстване – аз се нерв€, закъсн€вам /уж взех такси за по-бързо/ и гледам как в другите ленти колите минават покрай мен. „овекът беше по анцугче, парното работеше, беше пълно с дим. ≈, поне слушаше радио Ќова. ћного нерви хаб€ с ти€ кретени, ама като бързам, какво да направ€?
  Ќа връщане пак взех такси, защото б€хме с малки деца. » случихме на човек – веdнага си загаси цигарата /изхвърли € през прозореца, ама нейсе/, закара ни бързо, без мрънкане и подмотване.
  “а, аз предлагам да направим един сайт – то€ – да, то€ – не. ѕодобно на бг-работодател. “ам, всеки недоволен, ще си запише номера на таксито и фирмата с ко€то се е возил, а също така и всеки доволен би тр€бвало да го прави, като остав€ и координати на свестни€ шофьор. “ака ще знаем всички кой да поръчваме и кой – не.

  Comment by “ан€ — 20/9/2007 @ 3:36 pm

 2. » аз писах много възмутен за техните искани€. » ние тр€бва да имаме искани€, не може само те! ≈дно от моите искани€ е да има застраховка за всеки пътник, както е в другите превозни средства, като автобус, маршрутка, влак. “ази такса да се плаща от таксиметрови€ шофьор и да е €сно, че когато ползваш таксито, ти поне имаш и застраховка.
  » още куп други неща… Ќ€мам вече думи, това т€хното е безумие. Ќай-странното е, че май изобщо не помислиха, че тези увеличени€ само ще са в т€хна вреда.  огато таксито стане толкова луксозна услуга, тогава никой н€ма да го ползва, а те ще сто€т по ц€л ден на сто€нките и ще се би€т като прос€ци за комат хл€б. Ќо така е, който не мисли, после страда… Ћошото е,че с т€х ще пострадаме и ние.

  Comment by Teri — 20/9/2007 @ 6:54 pm

 3. купете си коли и стискайте палци да не затвор€т центъра на —офи€ с достъп само-за-мутри и чиновници, както бойко вече почна да прави.

  Comment by dzver — 20/9/2007 @ 7:59 pm

 4. ’е, хе, и аз се използвам ќ  сутра. с ваучери. ¬ петък се возих с един от офиса до вкъщи, пушеше, държеше с д€сната ръка GSM, като превключваше скоростите с л€вата ръка, щеше ми се да му светна един, но имаше малка компенсаци€, спр€ха го за превишена скорост и му взеха книжката, после му € върнаха, та ме закара и през ц€лото време сумтеше “Ќе ни обичат от  ј“, завиждат ни, те взимат 500лв, а ние повече” рЯЩВ ј за това, да си купим кола – къде ще паркираш, а и добитъците пак са навс€къде около теб! »мам професионална книжка от 25 години и над 100000км само в —офи€, но в Ѕългари€ нещо губ€ желание да карам из дупките, джигитите и ц€лата останала свинщина.

  Comment by ici — 22/9/2007 @ 2:37 pm

 5. “емплейта който ползват на сайта си:
  http://www.csstemplateheaven.com/index.php?main_page=product_info&cPath=11_1&products_id=35

  ƒали са дали $7 ?!

  Comment by √еорги — 23/9/2007 @ 2:55 pm

 6. […] време б€х писала в темата ““акситата искат ли искатЕ” за абсурдните според мен искани€ на таксиметровите […]

  Pingback by Irina’s Weblog » «ащо е вредно да се ограничи бро€ на такситата в —офи€ — 19/11/2007 @ 6:19 pm

 7. ќплаквани€ към такситата можете да отправ€те тук:
  http://nftvb.com/3/ – сайта на Ќационалната ‘едераци€
  http://evrotaxi.30.forumer.com/ – ‘орума им
  http://za1euro.hit.bg/comment.html – —траницата за мнени€ на “акси за 1 ≈вро
  http://3dwebdesign.org/content/view/36/50/ – “ук има н€кои неща, които не всеки знае и затова и съществуват доста заблуди.

  Comment by Ivan — 4/2/2008 @ 4:04 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ