Irina’s Weblog

18/9/2007

“аксита – оптимисти

Filed under: Taxi — Izida @ 1:30 pm

¬ърви ми на новини за таксита – първо прочетох как ≈муто се влачил 1 час до работа, а сега попаднах и на следната новина в ZaGrada.bg : “√олемите таксиметрови фирми в —офи€ вдигат цените с 20%”. ќчаквало се до кра€ на месеца цените да са съответно 59 ст/км дневно и 70 ст/км нощно.

¬еднага препратих новината на Ћъчо – аз от година отказвам качване в такси. –€дко се случва да се съглас€ на упорстването му, че ще спестим време – защото за мен е важно да пест€ нерви. ѕо темата с такситата и нервите си имам ц€л раздел даже и много, ама предостатъчно много проблемни ситуации! «а това и си ползвам градски транспорт с карта за ц€л месец за всички линии – срещу 37 лв. на месец смен€м колкото си искам рейсове без притеснени€.  акто е казал народа : “ ойто го е страх от мечки, не ходи в гората”.

»наче преди седмица склоних да се качим в такси – с абсолютната уговорка, че аз просто все едно не съм там. јко има помпа – игнорирам. јко минава по обиколен маршрут – наслаждавам се на пейзажа. јко на друг му се спори – да спори. ≈моци€та е сравнима с дете на зъболекарски стол. јз не искам да съм там и просто ме н€ма. Ќо дори и това не помогна.  ачихме се в една кола на “1 ≈вро”, Ћъчо каза дестинаци€та. ѕотеглихме. “ъкмо подминавахме предното такси на друга фирма, ко€то изглеждаше съмнителна и за това бе прескочена от нас, когато Ћъчо каза :

»звинете, само ако обичате цигарата…

ѕоследваха резки спирачки, задна и докато се вмъкваше на старото си м€сто таксиджи€та спокойно об€сни :

—ъжал€вам, ама кути€ цигари е 4 лв. вече…

ќказах се изгонена от такси защото съм непушач!

» за тази услуга да ми вдигат цени? ўе се кача, ама на кукуво л€то рЯЩВ “а возете н€кой друг будала, не мен! √радски€т транспорт може да е доста тъпкан, да закъсн€ва, но поне винаги минава по едни и същи маршрути, струва фиксирана цена, шофьора не ти натрапва съществуването си посто€нно и не се налага да дишаш цигарен дим (поне не често…) или да слушаш €ка чалга. «а последното сигурно тр€бва да благодарим на ръководството рЯШЙ

18 Comments »

 1. Ѕ√ страна на бакшиши и ченгета рЯЩВ

  Comment by Emin Bei — 18/9/2007 @ 1:43 pm

 2. ’м, то хубаво, ама аз не мисл€, че си била изгонена? „овекът просто е отказал да изгаси цигарата си и ви е помолил да се махнете от таксито му. Ќе коментирам дали е умна или не постъпката на шофьора. Ќо както вие може да си избирате таксита, така и той може да се избере дали да ви вози или не.

  ¬ие пуснахте ли оплакване? «ащото може да е действие, толерирано от фирмата, към ко€то този принадлежи?

  Comment by ƒончо — 18/9/2007 @ 1:55 pm

 3. јз вече с таксита не се занимавам както казах – ако н€кой см€та да ги ползва, нека се бори за по-добри услови€.

  »наче виж това из€вление на ћинистерството на здравеопазването :

  „л. 1. — наредбата се определ€т услови€та и редът, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на закритите обществени места, включително в обществени€ транспорт, и на закритите работни помещени€.

  „л. 2. Ќе се допускат изключени€ от забраната за тютюнопушене във :
  ….
  6. автобуси, тролейбуси, трамваи, вагони на метрото, микробуси на маршрутни таксиметрови линии и пътнически таксиметрови автомобили – както за пътниците, така и за водачите на превозните средства;

  “ака че той е в нарушение на ѕостановление є 329 от 8 декември 2004 г. за приемане на Ќаредба за услови€та и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на закритите обществени места и на закритите работни помещени€.

  Comment by Izida — 18/9/2007 @ 2:13 pm

 4. ƒоста странни работи пише в та€ новина?  ак ще привличат корпоративни клиенти с по-високи цени например? ј като знам, колко обичат да им плащаш с ваучер, за малко да пов€рвам, че натам се ориентирали.
  —поред мен, ако искат да вдигат цените, тр€бва да бъдат сериозно завишени и критериите за обслужване. Ќе може н€какви трошки да се цан€т за таксита. ѕушенето в автомобилите пък тр€бва да е съвсем забранено, както и говроренето по телефон без хендсфри, което всъщност е забранено но никой не го спазва.
  —ъщо така не зна€ кой, но н€кой тр€бва да се заеме с “фалшивите” таксита, които наподоб€ват н€ко€ от известните фирми, но цените им са съвсем различни. ¬ече си мисл€, че те имат н€каква договорка с оригиналната фирма, просто не мога да си об€сн€ как може да съществуват иначе. “р€бва да взема да се кача н€кой път да ги питам…

  Comment by excessmind — 18/9/2007 @ 2:14 pm

 5. “акситата в –усе от половин година са на тази тарифа, така че не съм изненадана от тези цени. —виква се, а по н€кой път
  просто е неизбежно да си извикаш такси, не бих разчитала на “редовни€” градски транспорт.

  Comment by mvsavova — 18/9/2007 @ 2:54 pm

 6. Ќормално е колкото е по-малък града, толкова да е по-висока тарифата на километър. Ќапример едно нормално разсто€ние в ѕловдив ми е 5 километра, докато в —офи€ за толкова н€ма да те качат! ¬се пак в големите градове се навъртат повечко километри в рамките на всеки курс.

  Comment by Izida — 18/9/2007 @ 3:03 pm

 7.  артелче са си спретнали в —офи€, така че очаквайте още повишени€ в цените.

  Comment by dzver — 18/9/2007 @ 3:26 pm

 8. ≈, ако е договорено, би тр€бвало  омиси€та за защита на конкуренци€та да им забрани. »ли нещо от сорта. јз лично не знам как е възможно да не се договор€т, ама айде…
  »наче в dnes.bg пък твърд€т, че според председател€ на —ъюза на транспортните работници ћаксим ѕетков увеличението на услугата в големите градове през ноември ще е с 40%!

  Comment by Izida — 18/9/2007 @ 3:28 pm

 9. ƒончо, сорри, ама не си прав!

  ¬ такси не се пуши!

  Ўофоьорът служи на мен, не аз на него. »наче щеше той да ми плаща, а не аз на него!!!

  јко му плащам — н€ма да пуши! ћое право е да бъда откаран докъдето аз искам, за парите, които ми бъдат поискани на редовен бро€ч, и при комфортни услови€ за мен, а не за шофьора! Ўофьорът може да ме изгони, ако аз запал€ цигара, а той е непушач. Ќо обратното — шофьорът да иска да си пуши, и затова да ме изгони???

  јлооу? “ова да не е Wild West или какво?

  јман!

  Ќе увеличение на цените заслужават, а н€кой да мине и да ги прегледа всичките!

  » за едно оплакване като “шофьорът пушеше”, “надвишена сметка”, “не ме откара по маршрута който аз исках” — хоп, отнемане на лиценза, отнемане на шофьорската книжка, 2000 лв глоба, плюс ако има повече от 10 или 50 случа€ с таксиметрова фирма, които да са подобни, да отнемат лиценза и на фирмата!

  “ака фирмите ще спрат да наема дебили и бабаити за шофьори на такси и ще са по-внимателни!

  ѕфу!

   азах.

  ;-D

  Comment by Michel — 18/9/2007 @ 3:58 pm

 10. Michel, много крайно го даваш рЯШЙ Ќе веднъж са ме изкарвали извън нерви, но все пак осъзнавам, че и т€хната не е лесна.  акви ли не им влизат в колите. Ќо за съжаление те пък забрав€т, че това не им дава право ако се държиш културно да те третират като поредни€ простак!

  —поред мен казаното от теб ще го свършим и ние, без намеса на разни контролни органи. ≈то, едни клиент по-малко от мо€ страна, а и едва ли съм единствената ко€то ги ползва само при гол€ма нужда рЯЩВ

  Comment by Izida — 18/9/2007 @ 4:06 pm

 11. Ќе, ћишел, не си краен.  нижки дават или продават на куцо и сакато. Ќ€кога за професионална книжка курсовете са били три месеца, а и не са ги давали на хора без завършено средно образование, в което лично аз виждам доста смисъл.

  ¬с€какви примати стават шофьори и точно заради това се развал€ и репутаци€та на останалите.  лиентът има право по закон да бъде ослужен културно и в крайна сметка затова си плаща, а не да го превозват като безгласен чувал с картофи. Ќо понеже у нас нормалното обслужване е н€какъв бл€н и се случва по изключение, хората се опитват да оправда€т бабаитщината, за да не се тров€т с лоши мисли.

  ј що се отнас€ до новината за покачването на цените, ми хубаво, ще ги вдигат. —амо на мен ли обаче ми се струва, че аргументаци€та им е леко абсурдна:

  “ѕри 1500 приети имаме 300 отказани – на 300 клиенти ние за 12 часа не сме могли да пратим кола. “ова значи, че имаме страшно много работа. — 20% поскъпване тези 300 клиенти може би н€ма да ги има – т.е. ще можем да обслужим всеки”, об€сн€ват от компаниите.” (цитирам дир-а.)

  ћъдро…

  Comment by Ani — 18/9/2007 @ 4:16 pm

 12. “е са си го казали – просто не в прав текст. —поред мен тр€бва да се чете така :

  “ƒори и 1/3 от тези 1500 да се откажат при по-високите цени, пак имаме запас от 300 човека, от които н€кой може да се качи. Ѕройката може и да не стигне 1500, но ще взимаме повече на всеки – по-малко работа, а същите пари. ƒа не говорим, че хората имат нужда от бърз транспорт и ще са принудени да се върнат при нас.”

  “.е. €вно има дефицит на услугата “таксиметров превоз”, което им позвол€ва да вдигнат цената.

  Comment by Izida — 18/9/2007 @ 4:19 pm

 13. @Izida: ѕосипвам си клавиатурата с пепел! Ќе знаех за тази наредба, но сега с удоволствие ще си € запиша. » ще им € цитирам :). ƒа видим кога ще ме наби€т.

  Comment by ƒончо — 18/9/2007 @ 5:21 pm

 14. ѕредполагам вече всички сте чули, че таксиметровите водачи искат увеличението да е 1.20/1.32 дневна/нощна лв. на км, 50 ст. престой, 1.50 лв. начана такса, 1.50 лв. за повикване.

  ѕреди малко чух и доводът за това (не са били цените на бензина). —ега на бакшишите им се налагало да бачкат по 12 часа, а с предложените щели да бачкат по 6, както било по новите (от преди 2-3 години) наредби. »нтересно. ƒали ще са по 4-ма шофьора (баджанака) на една кола или ще € остав€т да бездейства в половината денонощие? » ще карат 6 часа и ще се приберат? —амо аз ли не им в€рвам?

  ѕоздрави ≈му

  Comment by ≈му — 20/9/2007 @ 12:07 pm

 15. http://dnes.dir.bg/2007/09/20/news2125516.html . »скат 150% увеличение , а по празници двойно. ¬ече некак си предпочитам да карам пил ма на бакшиш нема се качим.

  поздрави !!!

  Comment by √еорги »ванов — 20/9/2007 @ 12:55 pm

 16. ќоопс не забел€зах , че ≈му го е постнал преди мене рЯЩВ

  Comment by √еорги »ванов — 20/9/2007 @ 12:56 pm

 17. […] – от чисто любопитство. » след като преди 2 дни писах за искането им за 20% увеличение на цените, днес попаднах на “ново 20″ : […]

  Pingback by Irina’s Weblog » “акситата искат ли искат… — 20/9/2007 @ 1:59 pm

 18. ƒа, вече посветих ц€ла нова тема – но цената на километър е направо върха на айсберга в искани€та им.

  @√еорги »ванов, не се притесн€вай – то си е достатъчно впечатлително за да заслужава два коментара! рЯШЙ

  Comment by Izida — 20/9/2007 @ 2:07 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ