Irina’s Weblog

8/6/2007

Дългото чакане покрай шофьорските изпити и промените в условията

Filed under: Daily,Шофьорски — Izida @ 7:24 pm

След като подадох молба до ДАИ за явяване на изпит по теория за придобиване на шофьорска книжка на 01 юни, най-накрая днес получих и самата дата на изпита – 09 юли! Така е – чака се много! Първо чакаш месец до изпит теория, после чакаш да ти се освободи колата, на която да кормуваш защото нямаш право да кормуваш преди да си взел теорията, след това записваш за изпит практика и там чакаш още месец до датата. А ако караш изпита и в град, който е различен от града на постоянния ти адрес – после чакаш още месец документите ти да бъдат пратени до МВР в този град. Като включим и времето за самото кормуване, срокът става доста дълъг.

За съжаление аз не получих добър инструктаж – беше ми казано, че чакането за изпит теория е само 7-10 дни, така че като си науча почти докрай теорията тогава да подам молба за изпит. Така и направих – и учудването ми бе голямо като разбрах, че се чака повече от месец! Не случайно Емуто сподели като се обърнах към него с питането той колко време е чакал, че неговият инструктор го посъветвал да пусне молбата за явяване на изпит още щом е почнал да учи сериозно по темата.

Четох, че сдружението на инструкторите се готвело за протести заради промените в наредбата за обучение на шофьори, които влизат в сила от 1ви юли. Ядосват се, че МВР не ги обучил на новите теми в теоретичната подготовка. Мен лично вдигането на часовете кормуване от 24 на 30 ми се струва добра идея. И без това смятах, че ще поискам да си платя допълнително часове заради собственото си спокойствие и самоувереност по време на изпита. Чух и нещо за въвеждане на задължителен предварителен практически изпит – на 60% от практиката, за да се види как вървиш. За мен това е отличен начин да избегнеш стреса от първо явяване на подобен изпит. Но ако и то бави с още месец от записване до изпитна дата – лошо! Дали това е прието не ми стана ясно.

Но ми направи много силно впечатление, че инструкторите щели да протестират и срещу отделянето на теоретичния от практическия изпит. За мен чак е невероятно, че до сега са били в един ден – какъв е смисъла да те пуснат на улицата като не познаваш нито знаците, нито пътната маркировка! И не ми казвайте : “Ама те ще си научат правилника предварително!”. Щом има скъсани и на теория, явно не всеки дори и при такъв стабилен стимул като изпит си научава материала, какво остава и ако още не му е задължително. Защото нали сега почва да кормува, изпита е като приключи кормуването. Та чудех се аз какво не им харесва на инструкторите това разделение. Много се чакало, разправят, хората негодували. Това едва ли ги притеснява като гледам “Зелена вълна”, при които аз записах курса. Така че не е от грижа за клиента.

Наскоро един приятел ми даде идея – с него курса карал някакъв си, който се явявал за N-ти път, плащал си курса за да има право да се яви на изпит, а го късали още на теория! Е, да, тук изниква един вариант – ако изпитите са разделени, този тип “бъдещи шофьори” няма да се наложи да платят целия курс, а ще платят само обучение теория, ще се явят на изпит теория, ще ги скъсат и няма изобщо да стигнат до кормуване, което да се наложи да плащат пак на обучаващата ги фирма.

Да, загубата на приходи вече прилича на мотив да са против!

13 Comments »

 1. Едно време аз като карах курсовете (на ЗИЛ рџ™‚ изпитите бяха 2 дена след като ти свърши курса. Сутринта 9 часа листовки. Който мине листовките отива на камиона. Който вземе практическия – отива в КАТ, където вече чака книжката (около месец).

  Сега нещата са се промени – всички са станали по-мързеливи…

  Comment by Георги — 8/6/2007 @ 8:44 pm

 2. Ира, не си съвсем права. Допълнителните часове за явяване на нов изпит са, когато са те скъсали на кормуване. А и си плащаш само за изпита, на който си бил, май.

  За листовките. Не са ме посъветвали да се запиша, когато започна да се готвя за изпита, а още много преди това. Сама виждаш, че времето от записване до изпита е предостатъчно, за да научиш теорията. А и не знаех, че не трябва да карам практика, преди да съм взел теорията. Не ми се рови сега, но ти сигурна ли си, че е така?

  А на въпросът, как ще кара някой, който не знае правилника, отговорът е прост. Има инструктор, който не разчита на това, че знаеш правилника. В началото ти набляга на всяка точка от правилника, която се изпречи на хоризонта. След това почва да ти спестява туй, онуй, но е нащрек и ако сбъркаш той реагира и след това ти пълни главата със знания ;). Както и преди съм казвал, правилника не се учи само на теория.

  Та, аз пак ще си кажа, че съм против разделянето на двата изпита. Мисля, че съм писал защо и сега ме мързи да го повтарям ;).

  А за увеличението на часовете съм ЗА с три ръце. Дори е малко. Всъщност, зависи. На мен и тези ми стигнаха, но си взех още 2, за да получа увереност, че съм готов. Но пък има и такива, които и 2 000 часа да ги учиш, не могат да се научат. Факт! Другият факт е, че и те все някога взимат книжка, за съжаление.

  Лошото е, че поне доколкото знам и дума няма за връщането на полигона :(. А по едно време имаше и идеи за задължителни допълнителни курсове, между първата и втората година, за обучение на реагиране в екстремни ситуации. Ех, мечти.

  Между другото, отпадна идеята за по-нисък праг на алкохола за начинаещи шофьори, което мен малко ме притесняваше (за незапознатите: не карам пил!, но не искам някоя сутрин да ми вземат книжката за изпитото вечерта или заради грешка на дрегера). Просто са увеличени санкциите за млади шофьори, хванати с наднормена концентрация на алкохол, което мен лично не ме притеснява ;).

  Поздрави Ему

  Comment by Emu — 9/6/2007 @ 1:15 am

 3. Аз като карах курс, изпити правеха практически всяка седмица. Сутринта към 8-9 беше теорията, който мина – в 11 на практика. За 2-3 часа ни изпитаха (9-10 души) и който мина – в 4 на БЧК. След 4 дена с бележка от ДАИ отиваш в кат и подаваш документи за книжка.

  Наистина не вдявам защо е цялата тази бюрокрация?

  Comment by dzver — 9/6/2007 @ 10:37 am

 4. Нещо не разбрах. Защо да не са в един ден теорията и практиката? Нали първо се явяваш на теория и ако я минеш – практика. Защо трябва да е в друг ден?

  Comment by Филип — 20/6/2007 @ 7:22 pm

 5. Както вече казах :

  За мен чак е невероятно, че до сега са били в един ден – какъв е смисъла да те пуснат на улицата като не познаваш нито знаците, нито пътната маркировка!

  Т.е. не мисля, че е редно по пътищата да има учащи се, които още не знаят елементарни неща и ги учат от инструктора “с движение”. Така или иначе в кормуването ми се струва по-добре да се съсредоточиш над важните неща – което можеш е добре да научиш предварително. В това число – законите.

  Comment by Izida — 21/6/2007 @ 8:12 am

 6. Ааа, имаш предвид първо човек да учи теорията примерно 1 месец, да се яви на теоретичен изпит, като го мине да се качи на кола и да кара с инструктора, и след още 1 месец да се яви на практически изпит. Ако това е идеята, не бих се съгласил.
  Значи, човек не може да научи правилника ако не кара. Не че няма да може да назубри закона, но не мисля, че това е целта. Най-ефективно е ако се учат успоредно теория и практика. Поне така си мисля. То различните хора по различен начин учат, но 100% е по-добре докато се блъскаш над закона да можеш да видиш как е на практика, да ти каже инструктора “това да, това не” и така с примери да разбереш правилата. Иначе какво: ще зубриш закона, след един месец ще си факир на теорията, ама като се качиш на кола ще си все едно едва започваш курса. И си загубил 1 месец.

  Comment by Филип — 21/6/2007 @ 12:07 pm

 7. Според мен е още по-добре ако ти вече си чел, а сега вместо да учиш и разбираш правилата се съсредоточиш просто върху разбирането им и прилагането им на практика. То не е или само учиш преди да кормуваш, или само след като почнеш. Идеята е да учиш и преди, и по време на кормуване, не само второто.

  Не искам да знам като шофьор някой ден, че около мен има хора, дето още не знаят какво значи знака, който вече им е в полезрението и чакат сега да им го обяснява инструктора.

  Comment by Izida — 21/6/2007 @ 12:33 pm

 8. За щастие инструкторите имат също педали и могат да се намесят ако има нужда, така че според мен учебните коли и управляващите ги, които тепърва се учат, са далеч по-безопасни отколкото самонадеяните шофьори. А ако някой не може да се справи наведнъж с теорията и практиката за 1 месец, то и за 2 няма да може. Досега как всички хора са карали така курсовете? При това успешно.
  Иначе си права – по-добре е предварително да се учат правилата за движение, но според мен не е задължително.

  Comment by Филип — 21/6/2007 @ 3:45 pm

 9. Може би до сега са се справяли понеже първо са имали полигон? Сега такова нещо няма, така че от самото начало си на улицата. Кое ще учиш по-напред – как да тръгваш и спираш, или как да се включиш в движението? Ако не знаеш поне малко правилата, бая зор ще видиш при първо потегляне по улиците на натоварен град!

  Comment by Izida — 21/6/2007 @ 3:55 pm

 10. Аз нямах полигон. Но започнах да карам на места с почти никакво движение. Успоредно с това си бях изчел правилника, но имах още да уча, за да мина теорията. Постепенно като се научих да тръгвам, да завивам, да спирам и инструктора ме заведе на по-натоварени места. А дотогава бях напреднал още повече с теорията. Взех изпита без проблем с 24 часа на пътя, 2 грешки на теста и 1 малка грешка на практическия. Сигурен съм, че във всеки град, колкото и натоварен да е, има места в покрайнините, където може да се започне.

  Comment by Филип — 21/6/2007 @ 5:05 pm

 11. Имам книжка от 1992-а. Изкарах я на син Москвич 408 :).

  Инструкторът беше точен, тогава все още си имаше полигон, макар теоретичните да бяха вече отменени (всеки сам си се подготвяше). Листовки и кормуване се вземаха заедно, ако те скъсат на кормуването следващия път вземаш само листовките. На изпит можеш да се явиш повторно само след вземане на поне няколко допълнителни часа. Ако те скъсат на листовките – ясно.

  Взех книжката от раз, макар и с клизма (5 точки на листовките :)).

  Да чукна на дърво, не съм имал проблеми с карането.

  И да, още първия ден ме изпъна на пътя, заедно с другите коли. Ира, не си мисли, че ще ти е по-лесно “да се включиш в движението”, ако знаеш листовките :). Затова ти е инструктора до тебе – за да внимава да не убиеш някой.

  Успех и да ме повозиш някой път до Пловдив рџ™‚

  Comment by Дончо — 21/6/2007 @ 9:46 pm

 12. Успех и да ме повозиш някой път до Пловдив

  Ти да не си препил? Толкова ли не ти е мил живота :)?

  Не искам да знам като шофьор някой ден, че около мен има хора, дето още не знаят какво значи знака, който вече им е в полезрението и чакат сега да им го обяснява инструктора.

  Много по-добре е да го знаеш. Пълно е с такива, но повечето нямат инструктор до тях. И колкото по-рано го разбереш, толкова по-добре.

  А и взимането на листовките съвсем не значи, че си научил правилата, още по-малко да ги разбираш (bold-вам го, щото е модерно :)). Ако знаеш, какви картинки бяха някои на изпита. Е, вярно, че повечето от “картинките” не минаха, но този път. Следващия ще минат, но ще са си същите картинки.

  Честно казано, няма представа, какво е да караш без да си виждал правилата. Аз тях съм ги учил още навремето, когато карах картинг (не че важат на пистата, но се учеха).

  Поздрави Ему

  Comment by Ему — 22/6/2007 @ 9:19 am

 13. Моята позиция е първоначално запознаване със Закона за Движение по пътищата и Правилника за неговото прилагане, последващи часовете за кормуване. Също така съм за увеличените часове за кормуване. Няколко коментара във връзка с горните мисли.
  Трябва да се спазват правилата. Не само по време на изпита. А колко от водачите карат като на изпит? Конфликтите по пътищата са неизбежни, но всеки от нас следва да си припомни, че едно малко недоглеждане би могло да доведе до фатални последици. Колеги водачи, бъдете толерантни на пътя, в ръцете Ви е оръжие- от вас зависи как ще го употребите.

  Comment by Nezabravka — 22/7/2008 @ 7:11 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї