Irina’s Weblog

16/2/2007

“акси без харти€ на фискални€ апарат

¬ ѕриложение є 2 към чл. 3 от “Ќј–≈ƒЅј є 35 от 3.11.1999 г. за функционалните и техническите изисквани€ към електронните таксиметрови апарати с фискална памет” са изброени техническите изисквани€ към електронни таксиметрови апарати с фискална памет. —ред т€х в моите очи изпъква едно изискване:

8. ≈лектронни€т таксиметров апарат с фискална памет тр€бва да се блокира при изключено печатащо устройство и при липса на хартиена ролка.

»злиза, че ако шофьорът об€сни, че не може да даде касова бележка, защото му е свършила харти€та (както ми об€сни любими€т ми шофьор от ќ  —упертранс), и все пак апаратът работи, то същи€т този апарат е незаконен, защото не отговар€ на техническите изисквани€ в тази наредба! » не би тр€бвало да е сертифициран, защото не би тр€бвало този модел фискален апарат да е минал успешно тестовете на ƒържавната агенци€ по стандартизаци€ и метрологи€.

јко пак чу€ думи като :

Ќе мога да ви дам касова бележка! «ащото не съм заредил още лентата. ѕреди малко свърши.

вече знам къде да се обад€.

ѕ.—. ƒобав€м и този нов любим член в темата “«акони и таксита”.

10 Comments »

 1. ¬ ден€ без таксита рЯЩВ

  Comment by dzver — 17/2/2007 @ 12:50 am

 2. јз от митинга им насам едно такси не съм ползвала и продължавам да упорствам, че ще оцеле€ и без т€х! рЯШЙ

  » се чувствам доволна – хем не се нервирам с глупости, хем си купувам н€кое и друго кило плод след като сл€за от рейса с иде€та, че това са пари, които иначе щ€х да дам на н€кой (в 98% от случаите) късащ здравето ми таксиджи€!

  Comment by Izida — 17/2/2007 @ 12:55 am

 3. @Izida: ј забел€зала ли си, че колкото повече си мислиш какви идиоти са бакшишите, толкова повече налиташ на проблемни такива — с€каш ги предизвикваш на тебе да ти се случват. ѕрепоръчвам ти филма The Secret за едно об€снение на подобни феномени :-))

  cheers,

  Comment by wqw — 17/2/2007 @ 8:25 pm

 4. јбе аз не можах да се откажа от това удоволствие и продължавам да “бакшиш€”.

  «а това изискване разбрах, когато спирам едно такси и шофьора ми вика: “ўе изчакате ли 1-2 минути, че лентата свърши и апарата блокира”. явно н€кои апарати наистина са така, но съм виждал и доста, които си бачкат без лента. ћоже и да са “хакнати”.  олко му е да се излъже един датчик за харти€?

  ћежду другото, има и адски свестни шофьори на таксита. ƒори един път б€х решил да избложа за един такъв, ама пуст му мързел.

  ѕоздрави ≈му

  Comment by Emu — 20/2/2007 @ 12:02 pm

 5. ƒа, ≈му, напълно си прав – и аз съм попадала на н€колко наистина свестни шофьори, бих казала – истински професионалисти в работата си! ¬ ѕловдив всъщност си имах един шофьор, чи€то визитка поисках и после виках негови€ номер като звън€х на диспечерите просто понеже с него бе при€тно да се пътува. Ќо са р€дкост, наистина р€дкост! » обикновено предпочитам да им благодар€ лично – например с остав€не на по-висок бакшиш, което си е директно демонстриране на задоволство и нещо от сорта на “ѕродължавай в същи€ дух!”

  Comment by Izida — 20/2/2007 @ 12:11 pm

 6. ј пък аз пътувам само с таксита (или ход€ пеш, но на градски транспорт не се качвам) и твърд€, че около 90% от шофьорите са били нормални хора, с които съм се разбирала чудесно. » с другите 10%, дето са пълни откачен€ци, се разбирам, макар и по-трудно рЯЩВ ”чила съм детска психологи€ и установ€вам, че много ми помага в комуникациите с по-първични хора.

  ќсновните правила, които спазвам, и благодарение на които н€мам проблеми, са:

  1. ¬инаги поръчвам такси! ќбикновено –икарс (защото н€мам стационарен телефон, а те имат разкошен мобилен номер 114 и много добро обслужване по ICQ), пон€кога 1263, р€дко 2121. ƒори да съм в заведение, на пазар н€къде, да се мота€ по улиците — пак си поръчвам такси. ƒа, плащам 40-50 стотинки поръчка, обаче знам при кого се качвам. Ќикога, ама никога не ползвам no name таксита и 1280.

  2. ƒържа се дружелюбно. Ќе ми е трудно, по принцип съм много усмихнат човек. ќсвен задължителното “ƒобър ден” винаги намирам и друга добра дума, ко€то да подхвърл€ на шофьора. ƒа, знам, че не съм длъжна да ги забавл€вам и т.н. јма това също е човешко същество, въобще не ми пречи да се държа при€телски с него, напротив — и аз се зареждам с позитивизъм така.

  3. «нам точни€ маршрут, по който искам да мина и насто€вам за неговото спазване. ≈стествено, ако не съм сигурна — искам съвет от шофьора, но не е задължително да се съглас€ с него. ѕон€кога ползвам женското си право на каприз и за€в€вам нещо от сорта на “Ќеее, мраз€ булевард Ѕългари€, не искам да минаваме по него, нещо не ми е симпатичен”.

  4. јко при влизане в колата установ€, че шофьорът по принцип е пушач — веднага сподел€м, че “нещо съм настинала и ме драска гърлото и от цигарен дим направо ми се драйфа, ах, даже вече ми призл€ва”. Ќе казвам “«агасете цигарата!” с повелителен тон, въпреки че имам това право. «ащото с рогата напред нещата се постигат много по-трудно и резултатът не винаги е такъв, какъвто би ми харесал. —ъщото е отношението ми към чалгата. “ акво ще кажете да спрем за малко музиката, че нещо не си чувам мислите” е много по-веро€тна мо€ фраза, отколкото “Ќе харесвам тази музика, мол€ сменете радиостанци€та”.

  » т.н. –езултатът от това мое поведение е, че аз практически не съм била лъгана със сметка, шофьорът не ме прекарва през Ѕусманци за по-кратко и в таксито винаги ми е комфортно. ѕлюс това запазвам настроението си добро рЯЩВ  арала съм се свирепо само с един таксиметърджи€, който при молбата ми да загаси цигарата си изхвърли фаса през прозореца. јз му казах, че не бива така, а той ме контрира с “ј политиците, дето окрадоха Ѕългари€, ааа?” и се скандалосахме дали това, че н€кой не се държи сполучливо ни дава право да погазваме законите и правилата или не рЯША —лед това съм пътувала сигурно десетина пъти все със същи€ шофьор, помежду ни цари н€какъв love/hate. ѕри€тно ми е да пътувам с него, защото е добър в професи€та си, но ¬»Ќј√» спорим за нещо.  оето си е забавно даже рЯЩВ

  Bottom line: н€мам проблеми с таксиметровите шофьори, и въобще не разбирам как все на гадове попадате, честно.

  Comment by јнтони€ — 20/2/2007 @ 1:11 pm

 7. ≈х, “–икарс”… ѕринципно не се отдавам на едно несполучливо прежив€ване за да зачеркна фирма от списъка с фирмите, на които в€рвам, но –икарс вод€т класаци€та по най-гол€м гаф пред моите очи след като ме уведомиха, че колата е на път, а 30 минути по-късно като пак насто€х да знам какво става ми об€сниха, че н€мали свободна кола… ѕисах писмо до всички контакти на сайта им в момента, в който измръзнала се прибрах у нас. Ќикой не благоволи да ми отговори!

   олкото до “ќ  —упертранс” – другите “големи”, попаднах на непри€тен шофьор и ги информирах, защото в€рвах, че фирма като т€х държи на реномето си. ”ведомиха ме, че шофьорът е глобен и уволнен, което ми коства загризане на съвестта дали пък за една случка човекът заслужава да загуби работата си. “ерзани€та ми изчезнаха, когато попаднах на същи€ шофьор н€колко месеца по-късно! ќт фирмата този път об€сниха, че той бил отрекъл да се е случвало описаното от мен и за това тр€бвало говор€т с мен. Ќа исканото об€снение защо б€х излъгана от конкретен техен служител не получих никакъв отговор.  ак да ползвам фирма, ко€то ме лъже?! ƒа беше един шофьор – айде, случва се мърша във вс€ко стадо. Ќо в случа€ е замирисало от към главата.

  »наче и аз гледам да се държа добре и не обичам да прав€ забележки за цигари – лошо начало на взаимното ни пътуване. «а това гледам просто да се кача в кола, в ко€то човека не пуши поне на сто€нката. ѕо път€ разговар€м с шофьора, опитвам се да намер€ обща тема, изслушвам ги (ƒори и пон€кога да не съм съвсем съгласна – всеки има право на мнение). Ќо … това не ме спас€ва от злоупотреби, а и не всеки път съм в кондици€ да вод€ разговор. ѕон€кога отивам на н€какъв притеснителен ангажимент и просто не ми е до мохабет с непознат…

  —ъветите са добри – много от т€х съм ги изпитала и аз рЯШЙ Ќо не бих ги систематизирала, просто понеже съм ги откривала интуитивно. Ѕлагодар€ за систематизираната информаци€ рЯЩВ

  Comment by Izida — 20/2/2007 @ 2:04 pm

 8. ѕон€кога си мечат€ бъдещето най-после да стане факт и спокойно да си се ре€ с таксито в небето над града, без в колата да има шофьор,

  Comment by asktisho — 21/2/2007 @ 3:19 am

 9. @јнтони€, много от триковете ти ги прилагам и аз. «а съжаление аз не мога да кажа “ћрън, та€ чалга не ми е симпатична”. јз казвам “»звин€вай(те) може ли да сменим станци€та”. ¬инаги може ;).

  —ъщо не винаги си поръчвам такси, защото сутрин след 8 и 30 ги хваща тоталната липса и ми се е налагало да чакам по 40 минути, затова директно на улицата и каквото хвана. ≈, на по-съмнителните, но все пак в нормата, таксита им оглеждам всичко и давам за се разбере, че той може да е професионален таксиметърджи€, ама аз съм професионален пътник ;).

  » днес отидох на работа с един много културен шофьор, с който пообсъдихме това онова. “ой беше н€какъв университетски преподавател май, защото споменаваше “студентите ми”. “а, то като му дадох 5 лева и тръгна да търси стотинки да ми върне. ќтказах му, разбира се. » другото, което направи е веднага като оправихме сметката да ми подаде бележката и да каже “«апов€дайте касовата бележка”. ≈, пушеше и на вас н€маше да ви е симпатичен, но и аз пуша и пуших :).

  ј то€, за който исках да пиша, ме уби. ћахам аз и той тръгна да спира при мен. ¬ това време аз чувам, че от вътре се дъни чалга. “ќоо, ще смен€ме станции, май”, си викам аз. Ќо чудесата започнаха.  акто спр€, докато отвор€ вратата, той намали радиото и веднага започна да търси станци€, ко€то ще ми хареса. »маше и други чудеса от него, но вече съм ги забравил.

  ј още един весел случай от миналата седмица. ¬озих се в такси с шофьор кришнар :). “е такова нещо не ми се беше случвало. ƒори съм твърдо решен да избложа за това “ ришна “акси” :).

  ѕоздрави ≈му

  Comment by Emu — 21/2/2007 @ 5:18 pm

 10. ѕолзвам само при крайна необходимост по добре с трамва€ , не ми пречи.
  ¬ повечето случаи оставам недоволен от всичко свързано с т€х.
  „акам момента когато такситата ще са автоматични и без шофьор (засега част от фантастиката) , но току виж станало в близките 10-15г. тогава ще е най добре : ) . но засега твърдо Ќ≈.

  Comment by slideworld — 24/2/2007 @ 5:30 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ