Irina’s Weblog

9/2/2007

–езултати от протеста на такситата

Filed under: Daily,Taxi,The desert of the real — Izida @ 6:49 pm

јз съм без думи! ѕрочетох следната стати€ : “”бити€т шофьор промен€ цели закони, че и още нещо”. —поред информаци€та в не€ излиза, че н€мало да имат задължението да нос€т колани – чуд€ се кой печели от това? “аксиджиите (предполагам повече таксиджии катастрофират и имат нужда от колан, от колкото са нападнатите и наръгани) или управниците (които са им удовлетворили едно искане повече). ћахали им корпоративни€ данък, от утре започвало изграждане на гореща връзка на всеки диспечерски пункт с ћ¬–…. „е направо да поискат ѕравилника за движение по пътищата да не важи за т€х, какво си игра€т с отделни членове!

Ќо най-много ме учуди обсъждането на иде€ за единна цена на таксиметрови€ превоз, квоти за бро€ таксита във всеки град и за приемане на статут на обществен транспорт (за да можели да се движи по трасетата на обществени€ – каквото и да значи това).  ато ще са обществен транспорт, ще получават ли финансиране от общините и за какво? » ще продължат ли посто€нно ще отказват неизгодни маршрути? «ащото не мисл€, че обществени€ транспорт може да каже : “—ъжал€вам, в тази посока не воз€!”.  олкото за единните цени и квотите – аз на това му казвам изнудване над всички нас!! «а себе си реших – никакви таксита повече! » без това съм ги свела до минимум, вече ще ги сведа до нула. јко искат да образуват цени като в планова икономика, ще посрещнат удара на невидимата ръка на пазара – отлив на клиенти! ѕък те нека си слагат квоти, контролирани цени и каквото там още искат.

ѕ.—. √илди€та на таксиджиите все повече ми прилича на буре с барут – дори малка искра може да ги подпали. Ќ€ма да се учуд€ ако започнат (или ако вече са започнали) да ги използват за политически цели, възползвайки се от това им качество.

12 Comments »

 1. “ова за коланите е ужасно. јко б€ха поседели още малко можеше да си поискат и да се въведе в закона да се закръгл€т сумите към по-високата завършваща на 0…ƒа се узакони слушането на чалга в колите и псуването.
  ƒнес гледах снимки от протеста – вид€х сума ти озлобени, животински лица, без изобщо иде€ защо се протестира – просто тр€бваше да си изкарат на н€кого:(

  Comment by —ве — 9/2/2007 @ 10:42 pm

 2. јз също се възмущавах в блога ми от искането за монопол, но за градски€ транспорт мога да погада€ малко.

  ¬ по-малки градове такситата се движат по линиите на автобусите и игра€т рол€та на маршрутка. “.е. като вози пътник, ако му махне н€кой – спира и товари втори човек, после 3-ти.

  ѕредполагам обаче, че софийските таксиджии просто искат легално да ползват бус лентата на цариградско и може би други подобни привилегии.

  Comment by dzver — 9/2/2007 @ 11:50 pm

 3. ’м, за коланите … от н€колко човека чух, че те и до момента н€мали подобно задължение! ”тре на свежа глава ще прегледам закона.

  Comment by Izida — 9/2/2007 @ 11:55 pm

 4. http://bezbakshish.hit.bg/ – без бакшиш до 9-ти март!

  Comment by ћариан — 10/2/2007 @ 2:04 pm

 5. ј иначе злоупотреб€ват много с глупостите си, в€рно е! ќбаче това за коланите, което най много ви стр€ска си е за т€х рЯШЙ Ќикой шофьор н€ма да направи ѕ“ѕ (и да стане виновник за чужда смърт) заради колан. Ќо при ѕ“ѕ ще убие себе си… така, че не виждам защо ви притесн€ва.
  “.е. неслагане на колан не води до катастрофа, той е за хората, всеки сам си прецен€ дали да го слага или не! — което не вреди на другите, като кара пиан например. ¬иж ако б€ха поискали вдигането на алкохол пробата щеше да ме накара аз да отида да протестирам срещу такситата!

  Comment by Pharaon — 10/2/2007 @ 10:06 pm

 6. ј и т€хните колеги-обирджии с тарифи от сорта на 8 лв/км (имаше такива пред ѕлиска преди около година-две) направили добри обороти – чух по новините за курсове из —офи€ за по 40-60 лв!

  Comment by Izida — 10/2/2007 @ 10:15 pm

 7. ≈то за това аз не ползвам таксита в —ќ‘»я !!  акто каза ти за начина, по който потребителите могат да отвърнат на удара. ѕросто да не с евъзползват от услугата… ;). Ќе за пръв път ми се случава да го прав€, в ѕловдив имаше едино заведение “√ражданиски клуб” редовно б€хме там рЯШЙ с компани€. Ќо един ден нещо сервитьорката се държа ужстно и от тогава не съм ходил там рЯШЙ  омпани€та ми е била, но аз си спазвам принципа и не ход€…

  Comment by Pharaon — 10/2/2007 @ 10:23 pm

 8. @Pharaon: ¬€рваш или не, има косвен ефект за обществото от това, че бакшишите ще са без слагат колани, когато са участници в ѕ“ѕ.

  „исто практически:
  * ўе се наран€ват повече при ѕ“ѕ, т.е. ще костват повече на здравеопазването, което обществото заплаща със своите пари
  * ўе мрат повече при ѕ“ѕ, което ще коства много повече часове на полици€та, заплатите на ко€то се плащат пак от обществото
  * ўе остав€т деца-сираци, които освен че ще имат по-кофти реализаци€ в живота (животът е труден, когато баща ти го н€ма), ще получават и сирашка пенси€, което пак се плаща от… позна – обществото.

  “еоретично:
  * «аконът е за всички. »зключени€та само те карат да си мислиш, че си по-важен и че си над закона. ј такситата в Ѕългари€ отдавна са показали и ежедневно показват тотално незачитане на ѕѕ«ƒѕ.

  Comment by ƒончо — 11/2/2007 @ 12:15 pm

 9. —транно! ѕрегледах “«акона за движение по пътищата” на сайта на ћ¬– и там прочетох следното:

  „л. 102. (1) ¬одачите на автомобили, комплектувани с обезопасителни колани, са длъжни да ги използват.
  (2) ћогат да не ползват обезопасителни колани:
  1. бременните жени;
  2. лица, чието физическо състо€ние не позвол€ва употребата на колан;
  3. (отм. – ƒ¬, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) водачите на таксиметрови
  автомобили, когато са на работа и превозват пътници;
  5. инструкторите – при управление на автомобила с учебна цел.

  »злиза, че имат това право от 2002 година! »ли медиите не са на€сно, или таксиджиите не зна€т законите и властите се възползват за да им “удовлетвор€т” едно искане в повече. рЯШЙ

  Comment by Izida — 11/2/2007 @ 3:25 pm

 10. […] ¬ темата “–езултати от протеста на такситата” писах за удовлетворените искани€ на шофьорите на таксита. […]

  Pingback by Irina’s Weblog » –езултатите 2 — 11/2/2007 @ 4:17 pm

 11. “ова за bus-лентата е едно от малкото им смислени искани€. ¬ъв всички нормални държави на запад, bus-лентата е за градски€ транспорт » “ј —»“ј“ј. ј ако могат да задължат такситата да € ползват, когато € има на дадената улица, ще улесн€т много останалите водачи.

  Comment by vens — 12/2/2007 @ 3:31 pm

 12. –азбрах каква била работата за искането за неползване на колани – в момента са изключени от списъка сс задължените само докато имат клиент. “е искат текста да се промени от :

  водачите на таксиметрови
  автомобили, когато са на работа и превозват пътници;

  на :

  водачите на таксиметрови
  автомобили, когато са на работа и/или превозват пътници;

  Comment by Izida — 12/2/2007 @ 4:22 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ