Irina’s Weblog

21/5/2009

Права и потребители

Filed under: Права на потребителите — Izida @ 10:16 am

Вече много хора знаят, че Законът за защита на потребителите ни дава много права. Основно, дава ни право да върнем некачествена стока и да искаме да я ремонтират или подменят с нова. Ако търговецът не се справи в едномесечен срок (течащ от записването в книгата за рекламации – за това не ходете директно в сервизи!), имаме право на отстъпка от цената или връщане на парите.

Но… законът никъде не гарантира, че удовлетворяването на рекламацията ще стане на секундата, без разкарване до магазини, без нерви и загуба на време. Така че, преди да купувате, избирайте внимателно от кого купувате! Лично аз купих джобния си компютър с 80 лв по-скъпо в сравнение с офертата от някаква непозната на мен фирма. Реших, че рискът не си струва.

Мислех си – защо не стиснем повече търговците? Например да са длъжни на момента да възстановяват пари при връщане на дефектна стока. Така те ще бъдат стимулирани да вдигнат критериите за качество. После си казах – едни обувки биха стрували сигурно двойно, ако се вложат стандарти на качество, с които се гарантира 0% дефекти. Срещу по-ниската цена получавам шанса да имам по-достъпни обувки, но … приемам риска аз да съм този един на 20 клиента (например), на който се е паднала обувка с дефект и се налага да се занимава с рекламации.

п»ї