Irina’s Weblog

23/9/2008

Делото на Максим пред ВКС

Filed under: Граждански,Шофьорски — Izida @ 11:15 pm

Вече мина полунощ, което дава ново значение на текущия ден – днес Максим ще се изправи пред Върховния касационен съд. Спомням си една статия в Капитал : “Присъда за шампиони, Темида прилага двоен стандарт”. Статията сравнява присъдите в няколко печално известни ПТП-та – от 14 години ефективна присъда за Живка Илиева до 2,5 години условна присъда за Максим. Да видим дали ВКС ще се намеси и ще уеднакви разминаването :

Според конституцията това е задача на Върховния касационен съд (ВКС). Именно най-висшите съдии би трябвало да гарантират еднаквото прилагане на закона при сходни или идентични казуси и с решенията си да показват на по-долните инстанции как би трябвало да се прилага законът.

Мисля си : да шофираш пиян е много рисковано. Да, има група хора, които мислят, че не им влияе, но за мен притеснителното е, че и интелигентни и отговорни хора признават, че им се е случвало да карат след употреба на алкохол. От една страна ако пиеш трябва да вземеш решение да не шофираш. От друга страна алкохолът изкривява преценката ти и те кара да мислиш, че можеш да се справиш и рискът е минимален. Т.е. хем си виновен, че си пил, хем това, че си пил обяснява защо си се блъснал. И защо си решил, че можеш да караш. Ей радвам се, че не пия! И все пак продължавам отстоявам позицията си, изразена в темата “Ако си пил – слез, искам да стигна жив”

П.С. Според в-к Сега 2 години и половина са равни на 2,6 години!

15/9/2008

4etene

Filed under: Daily — Izida @ 9:14 pm

По БНТ попаднах на реклама на “Голямото четене”. Ето какво намерих на посочения адрес 4etene.bnt.bg :

4etene

Предлагам им след това да направят и инициатива pisane.bnt.bg! Макар че компромисът да използват 4-ки за ч-та може да си струва ако това привлече някой и друг тийнейджър за каузата.

На сайта на БНТ има малко повече по темата : Кампанията “Голямото четене” започва. Вярно започва на 5ти октомври, но все пак си мисля, че публичното обявяване на инициативата – и още повече, на самият уеб адрес, е добре да съвпада с пускането на сайта към нея.

До колкото разбирам от материала, това ще е поредното гласуване (надявам се не с платени SMS-и) – или поне сравнението с “Великите българи” ми навява такива мисли. Не разбирам как шест месечно избиране на книгата на всички времена ще мотивира хората да нападнат библиотеките, но … дано скоро сайтът им ми обясни!

StackOverflow

Filed under: Computers — Izida @ 3:04 pm

От днешния бюлетин на Joel Spolsky научих за нов проект, който сега стартира в своя бета публичен вариант :

Stack Оverflow

Както казва колонката на главната страница, това е сайт за въпроси от и за програмисти. Позволява даване на оценки на добрите/лошите отговори и по точи начин ги издига/сваля в класацията, както и да се дават оценки на интересните въпроси. Дори не е нужна регистрация, ползва се OpenID.

Т.е. нещо като Experts-exchange.com, но безплатно.

Ще видим как ще потръгне! Аз за сега смятам да следя RSS-а на новите теми.

Европейската здравноосигурителна карта си има собствен сайт

Filed under: Граждански — Izida @ 10:37 am

Току що научих, че вече можем да получим информация за европейска здравноосигурителна карта на един централизиран сайт – ezok.bg.

Веднага добавям и нея в списъка с полезни връзки в темата Европейска здравноосигурителна карта.

12/9/2008

Математическа почерпка

Filed under: Computers,Daily,Humor — Izida @ 10:52 am

So if a mathematician says, “You may have cake or your may have ice cream”, then you could have both.

Казано иначе, внимавайте при построяването на математически твърдения от твърдения на естествен език.

Ако искате да си припомните дискретната математика, тук има някои интересни глави от нея : MIT > Mathematics for Computer Science. Изобщо проекта MIT OpenCourseWare е място, което си струва да посетиш. Освен лекции, записки и задачи с решенията им, някои от курсовете са представени и в аудио и/или видео формат. Пример : “Introduction to Algorithms”.

11/9/2008

Продажба на очила извън оптики

Научих много приятна новина – приета е Наредба N19 от 27 август 2008 г. за устройството и дейността на оптиките, здравните изисквания към тях и реда за водене на регистър на оптиките. Това, което най-много ме зарадва, бе следното:

Чл. 3 (2) Не се допуска продажбата на очила за корекция на зрението извън оптика.

Преди време бях писала публикацията “Къде да си купим очила с диоптър? В Kaufland разбира се!”. Това, което мисля пропуснах да пиша тогава е, че пратих жалба по случая до Комисията за защита на потребителите. Основният ми аргумент бе, че Законът за здравето изискваше наличие на продавач “техник по очна оптика” или “оптик – оптометрист” – нещо, което не съм убедена, че магазин от типа на Кауфланд осигурява. КЗП от своя страна прехвърли жалбата ми към Министерството на здравеопазването, от които получих следния отговор:

отговор от МЗ

В Министерството са си свършили работата и вече продажбата на очила с диоптър на кило става незаконна. Това ми напомня и настоящата реклама на слухов апарат, с който върви подарък очила за четене. Трябва да проверя кога влиза в сила наредбата – видях, че е обнародвана в Държавен вестник, брой: 79, от дата 09.09.2008 г.

Трябва да призная, че чувството е приятно!

Макар че още се питам не трябваше ли жалбата ми да породи проверка дали в Кауфланд наистина има продавач “техник по очна оптика” или “оптик – оптометрист” както изискваше Законът за здравето… Но важното е, че вече няма да си позволяват да продават съмнителни очила!

7/9/2008

Собствен плаж

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 8:30 pm

Коментар по миналогодишната тема за достъпа до плажната ивица ме подсети за един израз, който срещах редовно тази година по време на издирването ми на място за почивка по българското черноморие. А именно : “Хотелът разполага със собствен плаж”. Едно търсене в Google за “разполага “собствен плаж” черно море” показва доста хотели и комплекси, рекламиращи се с този плюс.

И все пак, какво означава “разполага със собствен плаж” при положение, че Конституцията обявява плажната ивица за изключителна държавна собственост, а концесионните договори имат клауза за задължителен безплатен достъп до плажната ивица?

Имуществени задължения на концесионера:

2. задължение да не събира каквото и да е или под каквато и да е форма плащане за вход на морския плаж – обект на концесия по този ДОГОВОР;
3. задължение да осигурява постоянен свободен достъп на всички физически лица до крайбрежната плажна ивица и ползването й от тях като курортно-възстановителен ресурс;

Източник : “Решение за откриване на пороцедура за предоставяне на концесия №516 от 03.07.2001 – ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОНЦЕСИЯ ВЪРХУ ЧАСТ ОТ КРАЙБРЕЖНАТА ПЛАЖНА ИВИЦА – МОРСКИ ПЛАЖ “СЛЪНЧЕВ БРЯГ – ЮГ”, ОБЩИНА НЕСЕБЪР, ОБЛАСТ БУРГАС”

София-Пловдив-София

Filed under: Daily — Izida @ 7:57 pm

Автобус София-Пловдив, горещ юлски ден. До мен седи жена на средна възраст, зад нас – още две жени, явно нейни познати.

– Добра е тая моята ферма! Друго си е да береш грозде – къде къде по-лесно е от ягодите. Преди по цял ден клечах по тия лехи, кръста ми се скапваше. А сега – докато си побъбрим с другите българки, те кошовете се напълнили и денят е приключил. Е, случва се да намине чорбаджията и да се развика на испански “По-бързо! По-бързо”, ама това се понася.
– То ще взема и аз да се откажа от тия ягоди – вече колко години ходя в Испания. Отида – садя, връщам се, след месец-два пак в Испания – тоя път да ги бера. То ако беше със самолет как да е, ама с рейс е много. Иначе лошото на нашата ферма е, че е на 7 км от близкия град. Докато купи едно рейсче да ни вози до града, беше една работа като свършат провизиите, не е за разправяне… Айде как да е, ние, жените, можем да изкараме и само на портокали известно време – а портокали поне винаги има. Ама мъжете как ще карат само с плодове?!
– Абе по-добре да си далеч от града! Че иначе само се охарчваш! Веднъж седмично стига да ходиш да пазаруваш. А да не отиваме в Испания да харчим я?!

Няколко дни по-късно, обратния маршрут – Пловдив-София. До шофьора седи едър мъжага с дебел ланец, черна тениска без ръкав и оглася поне четири реда назад.

– Друго си е да си имаш собствен джип – да ходиш спокойно на лов. Е, сега ползвам джипа на един приятел, ама не е същото! Та решил съм да си купя. Иначе едно време, в началото на 90-те имах едно Ферари. Та чакам си аз на червено на Орлов мост. И една черна Волга, братле, да не успее да вземе завоя! И челно в мен, както съм си спрял! Направо побеснях! И ченгетата идват, и се хилят. Аз нямаше и да ги извикам, ама те бяха наблизо и видяха катастрофата. Оказа се, че онзи пък няма гражданска. И сега какво, питам аз ченгетата? Ами ние ще си го глобим, викат, пък ти си го съди в гражданския съд. Как ли не съм тръгнал по съдилища! А той обяснява как никакви пари няма… Хванах няколко приятели, научих му адреса, и право в неговата къща в едно селце до София. Влизаме – то какво има мислиш?! Един хладилник, микровълнова и телевизор! Нищо не мога да си изплатя с тях…

2/9/2008

Кино на открито

Filed under: Daily — Izida @ 3:43 pm

Днес започва “Киноклуб на открито” – безплатни прожекции на български филми от 21 ч. в градинката пред НДК. Първият филм в програмата е “Проблемът с комарите и други истории” на Андрей Паунов.

Програмата можете да видите тук.

1/9/2008

Електронно таксуване в СКГТ

Filed under: Daily,Граждански — Izida @ 9:22 am

Вчера вечерта се запознах с новата наредба за превоз на пътници в София (лично аз четох версията на сайта на СКГТ: “Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община”).

Вече официално са въведени електронните билети и карти. До колкото разбирам те не променят начина на заплащане на транспортната услуга – пак купуваш същите по цена билети и плащаш същите абонаментни цени. Единствената разлика е, че сега при даване на 7,50 лв. не получаваш хартиени билети, а в електронния ти билет се зареждат тези 10 бройки пътувания. А, да, и пускаш искане за издаване на електронния носител на цена 3 лв за нормална тарифа и 2 лв за преференциална (източник : приложение 2 към наредбата от сайта на СКГТ).

И все пак какъв е смисъла от това да зареждаш електронни карти като в автобусите няма валидатори? Ако си с електронни билети ти няма как да ги таксуваш. Същото е и при електронните карти – длъжен си да ги валидираш при влизане в превозното средство иначе не си редовен пътник. Излиза, че в най-добрия случай можеш да си купиш електронна карта само за една или две линии в случай, че ползваш само тролейбуси и трамваи. А за всичко останало да си ползваш хартиени билети.

А до колко ли са защитени от измами тези електронни носители? Само да не се окаже, че фалшифицирането на електронните карти е по-лесно от това на хартиените.

Ето и някои точки от наредбата, които ми направиха впечатление:

Чл. 12. При пътуване с МГТ пътниците са длъжни:

3. Да се качват от първа врата когато закупуват билет за еднократно пътуване от водача или от билетния автомат.

Защо си мисля, че до скоро бе позволено возенето на домашни любимци ако са с намордник, редовни документи и билет за превоз? Все пак ме радва, че най-накрая кучетата-водачи на слепи имат някакъв по-специален статут:

Чл. 13. В превозните средства на МГТ не се допускат за превоз:

8. Живи животни и птици. Изключение се прави за полицейски кучета и кучета-водачи на слепи граждани, снабдени с намордник и къс повод и знак “червен кръст”.

Интересно защо само броя карти за спасители е ограничен – че да ограничат по бройка и тези на депутатите! Така или иначе техният брой е ясен:

Чл. 21. (1) Право на пътуване с преференциална именна карта по образец, утвърден от СО на хартиен или електронен носител имат:
СО.

7. Спасители на Планинската контролно-спасителна служба – до 120 души;

Ето и вариант да смениш карта за една или две конкретни линии с друга линия срещу малка сума :

Чл. 46. (1) Превозен документ издаден/зареден за една линия може да се замени за друга маршрутна линия за същия валидностен период при промяна на маршрута или по друга обективна причина. Подмяната се извършва в съответната служба на издателя.

(2) Когато промяната е поискана без да е изменен маршрутът, за който е издадена / заредена картата, и без да е налице друга обективна причина, лицето заплаща за услугата 5,00 лв.

Билетът като застраховка:

Чл. 48. Пътник с редовен превозен документ е застрахован по застраховка “Злополука” на пътниците в МГТ.

Чл. 49. В случай на застрахователно събитие пътникът уведомява превозвача или застрахователното дружество, с което превозвача има сключен застрахователен договор.

п»ї