Irina’s Weblog

25/7/2008

ѕрекалени€т светец

Filed under: Daily,The desert of the real,√раждански — Izida @ 1:39 pm

—пор във форум по повод изнас€не на храна от ресторант с шведска маса:

– “Ќавс€къде имаше разлепени табели, че вода и храна не се изнас€ от ресторанта или се заплаща. Ѕраво! ѕохвално, че детето ти не е сто€ло гладно! “ипично български манталитет показваш, щом си преминала правилата!”

– “ћол€ не нарушавайте добри€ тон, все пак правилата са измислени за да бъдат нарушавани. “ѕрекалени€ светец и Ѕогу не е драг.” »звън това искам да кажа,че е нормално да има табели, с инструкции и забрани, но това не е закон.
….
а така нареченото “спазване на всички правила” за съжаление си е характерен белег на български€ синдром ‘комплекс за малоценност”.”

ќправдани€, оправдани€, оправдани€… јко човек реши да прекрачи правилата, винаги ще си намери причина. Ќищо, че сам осъзнава колко е в грешка. »ли поне се над€вам, че осъзнава.

«а съжаление, не само хотелиерските правила предизвикват подобни реакции. «авиждала съм на възпитанието на мои познати западноевропейци, за които законите наистина са закони. Ќо забел€звам у т€х нещо, което при нас липсва – в€ра в това, че щом се е наложило да има такъв закон, то €вно е за т€хното общо добро и да го прекрачат би значило да върв€т срещу самите себе си.

24/7/2008

“ази година полупроводници…

Filed under: Humor — Izida @ 8:48 pm

–еклама. ƒ€сната половина на екрана си остава черна, в л€вата виждаме един много тесен хол. ћъж се опитва да завърти един плосък телевизор и да го закачи на стената, ко€то е само на метър от дивана. —лед известно количество безрезултатни опити за обръщане и разминаване със съпругата, в д€сната половина на екрана се по€в€ва надпис за ипотечен кредит.

—транно! ѕо примера на повечето реклами (преди-след) очаквах тесни€т хол всеки момент да се разшири и да обхване цели€ екран, а мъжът с усмивка да демонстрира завъртане и позициониране на един класически телевизор с кинескоп!

 акто бе казал “поета”:

“ази година завод за полупроводници, догодина – за цели проводници…

22/7/2008

ѕсихически тормоз

Filed under: Humor,√раждански — Izida @ 3:08 pm

ƒо днес си мислех, че да си изсипеш колата, да се сгромол€саш на не€ и да съдиш заведението за мокри€ под е извън нашата българска действителност:

—обственикът на фирма “ћ комплект ««” е получил 44 акта от —толични€ инспекторат заради незаконни реклами на дейността си чрез транспаранти. ¬ отговор на тези актове той е подал в съда жалба срещу общината заради “психически тормоз чрез състав€нето на актове”, об€ви ƒиков

»зточник: «а града.

»де€: ƒа подадем жалба за психически тормоз от страна на транспарантите на фирмата! ƒано само престъпниците-рецидивисти не се сет€т и те да ни съд€т държавата с подобно основание – примерно психически тормоз заради множество присъди.

15/7/2008

¬ едно такси

Filed under: Taxi — Izida @ 6:44 pm

“р€бва да хванем с Ћъчо ранен рейс за ѕловдив. јз лично съм готова да жертвам известна доза от сън€ си за да избегна емоциите в такситата и да си ползвам градски€ транспорт. Ќо Ћъчо насто€ва за такси. » така, една сутрин преди н€колко дни се качваме от ѕлиска двамата в едно ““акси-с-експрес” в посока ÷ентрална автогара. јз отново не съм там и съм за малко.

“ъкмо излизаме на ÷ариградско шосе от локалното, когато шофьорът започва следни€ разговор с Ћъчо :

– 10 лв устройва ли ви?
– ћол€?
– ѕитам дали 10 лв ви устройва за до гарата…
– ≈ нали си има касов апарат?  олкото покаже – толкова.
– ƒобре де, нека бъдат 8 лв!
– “ова са 20% по-малко …  ак стана така?
– ≈, сега… ƒо там ще ви излезе 6-7 лв, аз ви искам 8! “ова са лев-два повече! ¬дигнаха нафтата преди две седмици и…
– ј аз какво да направ€ по случа€?  олкото покаже апарата – толкова!

¬ крайна сметка шофьорът млъкна, откара ни до гарата без никакви коментари повече. јпаратът показа 5,10 лв. ѕлатихме и си сл€зохме.

ѕродължавам да се чуд€ – що за проси€?!

6/7/2008

—вободен достъп до ƒържавен вестник

Filed under: Computers,√раждански — Izida @ 5:06 pm

ќще една добра новина научих днес – този път от блога на ћартин ƒимитров.

ј именно : ќт 1ви юли, ƒържавен вестник вече е достъпен в »нтернет от страницата на ѕарламента!

ќще си спомн€м изумлението ми когато преди година-две исках да вид€ обнародван едно изменение на закон и установих, че имам достъп само до списъка с публикувани закони във вестника, но не и до самото му съдържание. »звестно време се борех да намер€ на сайта нужната информаци€, см€тайки, че просто н€ма как да не е публикувана. “а нали ние като данъкоплатци плащаме за законотворческата дейност на ѕарламента – би тр€бвало да имаме достъп до резултатите от труда им. “.е. да се информираме какви са законите напълно безплатно. ƒо колкото е безплатно на фона на платените данъци де.

ѕ.—. favicon-а на сайта на ѕарламента е … емблемата на сървлет контейнера Tomcat рЯШЙ

5/7/2008

–ок концерти

Filed under: Daily,Music — Izida @ 10:14 pm

Ќ€колко месеца се чудех дали ми се ходи на концерта на Whitesnake & Def Leppard. “ака и не се навих – последни€ ми концерт – този на Foreigner, много ме издразни! Ѕеше в зала ‘естивална, звукът изобщо не ми хареса. «а капак – пушеше се толкова много, че н€какво момиче до мен дишаше през шала си. ќще на третото парче с Ћъчо се изнесохме в най-задната част на залата, където б€хме до кра€. ј от самите Whitesnake имам също непри€тни спомени – б€хме на н€какъв стадион (не помн€ кой), и закъсн€ха с н€колко часа… ”мр€хме от скука след като “јхат” ни подгр€ха – дето се вика, напълно “изстинахме” докато Whitesnake ни удосто€т с честта да се по€в€т. ƒа не говорим, че охранителите се отнас€ха с нас като с говеда на паша (или към кланница…) – в един момент се питах аз ли им плащам за посещението на концерта или те на мен?!

≈, добре че не отидох на този!  ато чета стати€та в dnes.bg как са закъснели с 3 часа след подгр€ващата група, плюс проблеми със звука, дъжд (айде, за това си носех дъждобран преди за всеки случай, вина н€мат), после още час до по€вата на Def Leppard. Ќе знам дали бих чакала до 1 през нощта за да изл€зат да пе€т…

«а това и много стисках палци като отивах на концерта на Depeche Mode – б€х почти убедена, че пак никой н€ма да те упътва откъде да влезеш в сектора си, нито ще дава информаци€. ≈, б€х при€тно изненадана – конна полици€, точна информаци€, липса на стадни опашки. «начи можело! Ќе съм просто прекалено взискателна! Ќо… това беше единичен случай в текущи€ ми концертен опит.

» все пак – €вно съм разглезена от концертите класическа музика – друго си е да имаш м€сто, да си ограден от отзивчиви и усмихнати служители, концертът да почне на секундата и да не се чувстваш като че ли тр€бва да им се молиш да си изпе€т парчетата…

ћинало-незабравено

Filed under: √раждански — Izida @ 8:25 pm

ƒоста съм заета в последно време (което €сно си личи по бройката ми публикации напоследък), но не мога да пропусна една публикаци€ на народни€ представител ћинчо —пасов. —помн€те ли си случа€ от есента на 2007ма, когато депутатът е станал свидетел на хулиганска про€ва от страна на водачите на два луксозни автомобила срещу друг автомобил (в който пътува и дете)? јко не – вижте темата “ ќ√ќ — –» ћ»Ќ»—“Џ– –”ћ≈Ќ ѕ≈“ ќ¬?”. — една дума – понеже ‘олксвагена не е освободил на време л€вата лента за каращите с висока скорост автомобили, те го притиснали в аварийната лента и го замер€ли с бутилки минерална вода. –умен ѕетков отказа да даде имената на провинилите се когато бе заставен да об€сни на парламентарни€ контрол защо въпреки сигнала на тел. 166 автомобилите не са били спрени на входа на —офи€. —амо об€сни, че и тримата водачи са санкционирани, а вина за неспирането им носи приели€ обаждането в »хтиман (когото също не назовава, за да не бъде “оплют и омаскарен в квартала, не че не го заслужава” (по негови думи). ћинчо —пасов не се е отказал и е повел разследване – “ ќ√ќ — –» –”ћ≈Ќ ѕ≈“ ќ¬ 2 (»—“»Ќј“ј ЅќЋ≈ƒ”¬ј,Ќќ Ќ≈ ”ћ»–ј)”.

ќказва се, че изобщо не е имало глоби на водачите както –умен ѕетков об€ви пред ѕарламента! Ќагло… едно е да лъжеш народа, друго – да лъжеш своите рЯШЙ » още – двата автомобила јуди и ћерцедес с еднакви номера (разлика в буквичките), са

“на —тамен ’ристов —таменов- бивш служител на ћото батальона на ћ¬– и зет на висшесто€щ офицер от същото министерство. “

Ѕраво на ћинчо —пасов, че не остав€ случа€ да се забрави! —ега да видим какво ще предприеме г-н ѕирински, председател€ на Ќародното събрание, до когото е насочено писмото.

пїњ