Irina’s Weblog

18/6/2008

ѕърви впечатлени€ от Firefox 3.0

Filed under: Computers — Izida @ 11:33 pm

“р€бва да призна€ – доволна съм! ѕодсказките при писането в полето за адрес са ми много полезни и вече привикнах с т€х като че ли съм ги ползвала винаги. ќсвен това вече час и нещо активно сърфиране и четене на разни pdf документи онлайн, а заетата памет не се качи над 70 мб! ћного добре! «а Firefox 2.0 ми правеше впечатление, че затворените табове не освобождават памет – €вно с цел да можеш по-лесно да възстановиш затворен таб при нужда. Ќа мен това ми беше доста полезно – често ми се случваше да кликна по грешка на х-чето. Ќо все пак като гледаш как паметта само расте не ти става никак добре. »нтересно ми е как са решили проблема тук.

ƒруго – при FF 2 стартирането на процеса на свал€не на файл водеше до временно зависване на приложението. ѕри новата верси€ такова не усещам.

» изобщо ц€лостното ми впечатление до момента е, че е по-бърз и щад€т паметта от предната верси€.  оето ме радва! «ащото след единицата, двойката ми се струваше като една годзила – прекалено тежка за моето лаптопче. ƒори напоследък се улав€х да ползвам IE понеже вървеше по-леко, а да пускам FF само при нужда от ползване на Firebux добавката. ћисл€, че IE отново минава на доста по-заден план, от колкото беше. » остава само за електронно банкиране.

13/6/2008

GreaseMonkey скрипт за сайта на ѕ»Ѕ

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 8:59 am

ћакар да съм гол€м фен на GreaseMonkey, не бих препоръчала на никой да разрешава на написан от непознат JavaScript код върху сайта за електронно банкиране! ≈стествено говор€ за нашумели€ скрипт на любителски€ сайт e-fibank.org (това Ќ≈ ≈ сайта на ѕ»Ѕ!!).  ато опре до софтуер, работещ с пари, не бих рискувала в никакъв случай. јз самата си харесах парчето код от скрипта, което премахва ограничението за максимални 15 транзакции в справката за движени€ по сметка. Ќо дори аз сама не бих си позволила да модифицирам сайта на ѕ»Ѕ. ѕросто защото не знам какво може да счуп€. » ще съм виновна аз. Ќе искам да давам на банката си възможност да б€га от отговорност ако стане н€ко€ бел€!

Ќе ми допадна и сходността в адресите на любителски€ сайт за електронното банкиране и самото истинско банкиране – в първи€ момент се зачудих дали този скрипт не е писан от програмисти в ѕ»Ѕ! ¬се пак разликата е само “bg” -> “org”. “ова спокойно може дори да се приеме като опит за измама – според мен създателите на сайта рискуват излишно. Ќай-малкото, домейнът можеше да бъде e-fibank-fans.com например – €сно да се разграничава от истински€.

Ќ€мам какво повече да допълн€, освен да насоча вниманието ви към стати€та : Greasemonkey тук, Greasemonkey там. јз лично ползвам Firefox посто€нно, но за банкирането на ѕ»Ѕ ползвам само IE – преди години само то се поддържаше. Ќе знам как е сега банкирането им под Firefox, но понеже имам доста добавки към лисицата, н€как не ми харесва иде€та да ползвам през него банкирането. ј и съм се убедила, че поддръжката за IE си остава фокус за много фирми.

–едакци€ :
≈то и официално из€вление на ѕ»Ѕ : “Ћюбителски сайт за интерфейса на ѕ»Ѕ”

Ѕългари€ 360

Filed under: Daily,Photography — Izida @ 8:33 am

Ќай-накра€ дойде и ден€, в който усп€хме с Ћъчо да се разходим по моста на влюбените до Ќƒ . «а да видим изложбата фотографии “360∞ Ѕългари€”. “олкова много кадри! ћинахме половината мост и решихме дружно, че е време за об€д. ѕосле се върнахме и разгледахме останалата половина. ћного интересни са и коментарите на автора под вс€ка една от фотографиите. ќсвен това се прибрах с плакат – розови пеликани на езерото ¬а€, който вече краси ста€та ми в офиса. ¬ече работи и сайт за онлайн продажба на материали от изложбата, а другата седмица се очаква да излезе и албум с фотографиите – за момента има плакати, картички, пъзели и календари.

P.S. »зложбата е в —офи€ до 18 юни, така че побързайте! ѕосле см€там да € разгледам и в ѕловдив с нашите – през септември.

6/6/2008

Ќови онлайн услуги от MTel

Filed under: Daily — Izida @ 10:36 am

MTel ме зарадваха днес така, както отдавна не б€ха ме радвали! ¬ месечни€ им електронен информационен бюлетин, за който се абонирах, прочетох следното :

”правл€вайте онлайн ћ-“ел услугите, които ползвате

 огато пожелаете и където и да се намирате можете лесно и бързо да управл€вате ползваните от вас мобилни услуги: —емейство и при€тели, GPRS, ¬идео разговор, √ласова поща. ћожете също така да проверите текущата си сметка и оставащите безплатни минути, ако тарифни€т ви план е с пакет минути.

«а момента услугата е достъпна само за клиенти на абонаментен план.

¬ече имам удобен интерфейс за пром€на на номерата в групата “—емейство и при€тели” – да въвеждаш номера в гласовата система на *88 за мен е досадно. ≈динствено се наложи да валидирам желанието си за ползване на тези услуги като въведа кода от SMS, който системата ми прати. Ќо това става за по-малко от минутка (включително с изчакването на SMS-а).

—ега остава да вид€ как може да се ползва тази услуга без да ходиш из сайта рЯШЙ

–едакци€:
ќказа се обаче, че при вс€ко ново влизане в системата тр€бва наново да валидирам GSM-а си като въвеждам временен код от SMS за да мога да вл€за в менюто “ћоите услуги”! »скрено се над€вам това да е н€каква грешка…

2/6/2008

–аботата на програмиста

Filed under: Computers,Humor — Izida @ 12:39 pm

»з “The Daily WTF” :

“As a programmer, it is often my job to convert caffeine into code”

¬ превод :

“ ато програмист, мо€та работа е да преобразувам кофеин в програмен код”

≈х, изстина ми кафето докато го публикувам рЯШЙ

пїњ