Irina’s Weblog

29/5/2008

Python Tips, Tricks, and Hacks

Filed under: Computers — Izida @ 6:35 pm

Интересна статия за Python : “Python Tips, Tricks, and Hacks”

2/5/2008

С джобен компютър на път

Filed under: Daily,PocketPC — Izida @ 10:54 pm

Минаха и великденските празници, които тази година с Лъчо изкарахме в Румъния – миналата година пообиколихме Солун и Метеора в Гърция, тази година бе ред на северната съседка.

Какво мога да кажа за Румъния? На първо място – завиждам им за запазените замъци! Наистина са като рисунките в детските ми книжки – с островърхите кули, каменната зидария, красивите градини и статуи. На второ място – е, ще има друг пост по темата, евентуално.

За мое учудване, иначе над 100 годишния ни хотел разполагаше с безплатен WiFi интернет във фоайето. Така че дори нямах нужда от роуминга, който активирах за случая. Говорих на спокойствие и с майка ми и брат ми, и с баба ми чрез мобилната версия на Skype. Fujitsu Siemens Pocket Loox-a се оказа отличен компаньон за пътувания.

PDA-то послужи и при конвертиране на валутите – колко леи да дадем на прибиране, че да получим точна сума в евро. Докато всички даваха някакви кръгли суми в леи, ние измъкнахме сума с включени бани (румънските монети), изчислена до стотинката. Човекът в бюрото няколко поредни пъти смята наистина ли се получава точна сума в евро. После от формулата ми в Excel се възползваха и околните на опашката от групата ни. Изобщо – електронните таблици са отличен начин да записваш какво ли не. А в джобния компютър няма начин да пропуснеш да запишеш – винаги ти е в ръка дето се вика.

Освен ползването на WiFi интернета ми послужи и за хранилище за данни – една от точките в списъка с подготовката за пътуването бе да си запиша материали от Wikipedia за история, география, икономика на Румъния, както и за конкретните градове като Синая, Бран, Брашов, и замъците около тях, които ще посещаваме. Така в автобуса по път към поредното градче имах време да попрочета малко повече.

Друго предимство се оказа иначе нежеланата от мен и излишна екстра – вградения GPS. Нямам навигационен софтуер – не пътувам толкова че да си струва да похарча 200 лв, а и не съм шофьор, така че обикновено друг навигира. Но се възползвах от софтуера Fujitsu Siemens GPS Locator – показва координати, надморска височина, скорост на движение. Записах си координатите на 10на точки по пътя и после в Google Maps успях да разгледам точния ни маршрут. И понеже това много ми допадна като идея, потърсих софтуер по темата – преписването на координати е досадно. Е, не намерих нещо, което да отговаря на критериите ми за момента. Но се сдобих със софтуер на правене на “снимки” на екрана – Pocket Screen Capture. Малката програмка генерира bmp, png, jpg (с избор на нивото на компресия) в зададена папка, конфигурира се с кой бутон да се прави снимката на екрана, като може да прави поредица от снимки през определен интервал. Сдобих се с нея за няма и $8 след използване на една от многото промоции, с които Handango ме заливат периодично по електронната поща. Да, можеше и да я ползвам безплатно – има демо версия, която слага един малък надпис в центъра на екрана, който на мен лично не ми пречи. Но така ми допадна програмката – пробвах още няколко преди да си харесам тази, че просто реших да си я купя.

За моя изненада обаче се оказа, че ключът за регистрация не работи. Но след 5 минутки открих, че вината си е в мен – бях объркала Owner ID-то на PDA-то… След като ми мина малко яда към самата мен (че съм се забляла така), проверих из политиките на Handango. Оказа се, че не съм сама – често се случвало да получават оплаквания за неработещи ключове в последствие да се окаже, че проблемът е грешка в Owner ID-то при въвеждането му от страна на клиента. Съветваха да се свържа с тяхната поддръжка. Та драснах едно учтиво писмо с питане дали не могат да ми дадат ключ за ново, този път вярно, Owner ID. Получих отговор след няколко часа, че препращат въпроса до разработчиците. А днес, ден по-късно, получих и новия си ключ!

Като добавим и това, че на 2 Gb SD карта съм си записала няколко от любимите си дискове с музика, вече не си представям да съм на път без джобен компютър!

п»ї