Irina’s Weblog

30/4/2008

ƒругата страна на медала

Filed under: Daily,√раждански,ѕозитивно — Izida @ 2:00 pm

ƒоста време мина от както ћогилино навлезе трайно в български€ ежедневен език едва ли не като нарицателно. ƒнес обаче прочетох една стати€ в блога, посветен на ћогилино, ко€то ми вдъхна надежда : “ƒƒћ”» У—лънчицеФ”. “€ разказва за един съвсем различен дом, който вече си има и интернет сайт.

–азгледайте го : ƒом за деца “—лънчице”. Ўарен, весел, избро€ващ какво е направено през годините за подобр€ване услови€та за децата, със снимки от ежедневието им, както и на изработените от т€х предмети – сувенири, вази, поставки за €йца, рамки за снимки и т.н.

»скам искрено да поздрав€ директорката на дома г-жа Ѕистра Ѕотева, и да й пожела€ да продължават да се развиват все така добре. «ащото от това, което виждам като дейности на сайта, съм искрено възхитена!

ј за който има възможност и желание – има публикувани банкови сметки, по които може да дари пари. ¬ момента преустройват баните и тоалетните за хора с физически увреждани€.

»кономичност

Filed under: Daily,Humor — Izida @ 9:15 am

ќт много време се чуд€ как усп€ват нискотарифните авиолинии да предлагат толкова ниски цени. ≈, бюлетинът на WizzAir, за който се абонирах наскоро, из€сни положението – хората спест€ват от разходи за преводачи!

бюлетин

24/4/2008

ƒетски години

Filed under: Computers,Humor — Izida @ 3:07 pm

ќт сайта на родна туристическа агенци€ :

деца до ...

19/4/2008

ƒа се разходим из —офи€

Filed under: Daily — Izida @ 11:47 pm

ѕоследните седмици обикал€м доста из града – ей така, за удоволствие, да разгледам разни интересни експозиции, които съм си отбел€зала в календара от месеци.

 • «оопарка
  ћиналата събота например с компани€ се разходихме из —офийски€ зоопарк. “р€бва с усмивка да отбележа, че н€ма почти нищо общо с това, което си спомн€м от първото си посещение там преди около 5 години! ¬сичко изглежда подновено, клетките на приматите изглеждат като тези, които съм виждала по “ћаймунски работи” по Animal Planet. ќсвен всичко са добавени и обучителни атракциони за децата – една пътека е ц€лата в разнородни отпечатъци от стъпки на животни, има пъзели по стените при маймуните. »зобщо – заслужава си да се види!
 • Ѕългари€ на длан
  ƒнес (или като гледам часовника си – вече вчера…) отидохме да видим експозици€та “Ѕългари€ на длан” в  ултурен институт в кв.  расно село /ритуални€ дом/. –аботното време е всеки ден от 10:00-19:00 часа, билет за възрастни 3 лв, има намалени€ за ученици, студенти, деца, пенсионери. ¬ залата точно срещу входа са събрани около 16 макета на различни забележителности от Ѕългари€ – храмове, крепости, известни сгради, включително и копие на ѕанагюрското съкровище. –еших, че задължително тр€бва да вид€ с очите си закрити€ мост над река ќсъм в Ћовеч, както и да пренощувам в  опривщица. ћакар и събота, н€маше никой освен нас и момичето, което посрещаше посетителите. ¬секи експонат има кратка бележка, има и телефон, на който да звъннете срещу заплащане за повече информаци€. »ма и два телефона със столче до т€х, на които можете безплатно да набирате кодовете на различните обекти и да слушате по 2-3 минутки за всеки от т€х. „акам с нетърпение да разшир€т колекци€та!
 • 100 български манастира пред –ектората
  ѕо път към “Ѕългари€ на длан” попаднах и на експозици€та от снимки на български манастири в градинката между –ектората на —” и Ќародното събрание. јко имате път натам до 28ми април, задължително разгледайте!
 • “ѕролетни срещи с растени€та” в ботаническата градина
  “ук е момента да похвал€ и ежедневни€ бюлетин на ZaGrada.bg, за който се абонирах преди време. Ѕлагодарение на него научих за започналите днес “ѕролетни срещи с растени€та” в софийската Ѕотаническа градина, които ще продължат до 24ти април. –аботното време по време на събитието ще бъде 10:00-17:00 часа, входът за деца е 50 ст., за възрастни – 2 лв. —пециално за недел€, ÷ветница, входът ще е свободен.  ато се има предвид и слънчевото време, което обещават синоптиците за утре, мисл€, че ще има доста народ! — √“ са се погрижили и за специална междинна спирка на 111 за улеснение на посетителите. ќсвен разглеждането на екзотични растени€, ще можем да се консултираме и със специалисти за отглеждането им. ўе има експозици€ и на мушката, като според информаци€та в «а√рада.бг ще могат да се закупуват млади растени€ от над 500 вида! „ак се чуд€ дали да не пропусна само заради факта, че може да си тръгна с прекалено много саксии, а вече имам цветна градина на терасата си.

4/4/2008

ePay.bg въвеждат застраховка срещу злоупотреби при онлайн разплащани€ до 100 000 лв

Filed under: Computers — Izida @ 8:01 am

ќт днешни€ бюлетин, който получих от ePay.bg научих, че вече имам безплатна застраховка срещу злоупотреби при онлайн разплащани€ до 100 000 лв годишно, до 10 000 лв при едно разплащане при «ѕјƒ “јрмеец”!

≈стествено има н€кои изисквани€ – или да имаш универсален електронен подпис, или да включиш изискването за SMS потвърждаване на вс€ка транзакци€, или да ограничиш плащани€та само до битови сметки. ≈стествено като си пазиш ѕ»Ќ-а, ”»ѕ-а и т.н.

ѕовече информаци€ можете да прочетете тук : «астраховка срещу злоупотреби получават клиентите на ePay.bg!

1/4/2008

Parametrize from Above

Filed under: Computers — Izida @ 2:33 pm

ѕринципът “ѕараметризирай отгоре” във война със Singleton, източник “The PfA Papers: From the Top”, автор Kevlin Henney :

A by-product of PfA – and also a commonly cited motivation for it – is the reduction of Singletons and other globals in a body of code.

’ареса ми описанието, което авторът е дал на най-честите употреби на шаблона Singleton във втората стати€ от сери€та – “The PfA Papers: The Clean Dozen”. —поред Henney, обикновено скриваме чувството си на вина, че ползваме глобален обект, като оправдаваме съществуването му и го “маскираме” като Singleton – използването на шаблон за дизайн винаги носи удовлетворение и успокоение. –азбира се, щом е шаблон, €вно е нещо добро рЯШЙ

“ретата стати€, “The PfA Papers: Context Matters” набл€га на комуникаци€та между слоевете в системата под формата на предаването на контекст.

»зобщо, шаблонът Singleton е н€как много лесен за “неправилна употреба”. ќбикновено се подцен€ват проблемите в реализаци€та му и така той изглежда примамливо лесен за имплементиране. јко не се лъжа, за мен това бе и първи€т шаблон за дизайн, с който изобщо се сблъсках. Ќо сантименталните ми подбуди спр€мо него се изпариха когато в един предишен проект се сблъсках с код, който просто н€маше тестване именно заради това, че н€колко основни класа б€ха singleton-и и извличаха сами инициализационните си параметри вместо да ги приемат от горе.

пїњ