Irina’s Weblog

25/3/2008

≈вропейска здравноосигурителна карта

Filed under: Daily,√раждански — Izida @ 10:42 pm

«а всички, които см€тат да се поразход€т из ≈вропейски€ съюз през наближаващите ¬еликденски и ћайски празници, едно напомн€не : сдобийте се с ≈вропейска здравноосигурителна карта!

ѕроцедурата не е нищо особено – взимате една паспортна снимка, копие на удостоверението за временен адрес (ако е различен от посочени€ в личната карта посто€нен адрес), и намирате най-близки€ до вас дистрибуторски център на фирма “ »ћ-2000” ќќƒ (преди създаване на сайта ezok.bg ползвах този списък на дистрибуторски център на фирма “ »ћ-2000” ќќƒ), които издават картите. ¬ —офи€ има два клона – в 22-ра и 29-та поликлиника. ќт там купувате бланка за стотинки, попълвате, подписвате пред длъжностното лице и това е. ќт тази година н€ма и такса за издаване, а ще € имате до месец при обикновената поръчка. Ќа мен ми казаха да дойда след 20 дни. ¬алидността на картата е една година, ако сте пенсионер или инвалид – 10 години.

≈стествено има и изискване да не сте с прекъснати здравноосигурителни права.  оето се случва ако имате повече от 3 неплатени месечни вноски за здравно осигур€ване. ћожете да проверите статуса си сайта на Ќќ» : “—правка за здравно осигур€ване”

ћалко информаци€ :

ќтчитането на тока веднъж на три месеца наближава

Filed under: √раждански — Izida @ 3:54 pm

ѕрез юли 2007ма ƒ ¬≈– съобщи, че отчитането на електромерите в —офи€ си остава както до сега понеже са отхвърлили искането отчитането да се извършва на 3 месеца и да има изравнителна сметка.

ƒнес обаче чета, че въвеждането на отчитането на три месеца щ€ло да позакъснее. ’м, кога пък бе одобрено? ћного бързо потребителите са си върнали доверието в електроразпределителните дружества – защото това бе една от причините за отказа (справка : ƒневник).

Ќа сайта на ƒ ¬≈– може да намерите документ “проект за одобр€ване на общи услови€ на договорите за снабд€ване с електрическа енерги€ на “≈¬Ќ Ѕългари€ ≈лектроснабд€ване” јƒ;”. ¬ него е описана методиката за отчитане, както и за изчисление на средномесечното потребление на домакинството.

National Geographic Kids Ѕългари€ – ћлади откриватели

Filed under: Daily — Izida @ 11:07 am

—лучайно забел€зах нова секци€ на сайта на National Geographic Ѕългари€ – “NG KIDS”. Ќовото списание за млади откриватели излиза на български€ пазар от 1ви май!

» има специално предложение – ако се абонирате до 8 май 2008 година (включително), получавате отстъпка 50%, т.е. плащате 4 бро€ – получавате 8.

24/3/2008

ƒобре дошли в ресторант “„икън ѕарк”, Ќесебър

Filed under: ѕрава на потребителите — Izida @ 11:46 pm

Ќа главната търговска улица в нови€ Ќесебър – “ќтец ѕаисий” 8, се намира един незабравим ресторант.  азва се “„икън парк” (Chicken Park) и предлага традиционна българска кухн€ (отличен избор на име, нали?)

„икън парк

ћиналото л€то седнахме с компани€ да похапнем там една вечер. ќбстановката е битова, б€хме в една скътана градинка. ÷ените б€ха нормални като за морски ресторант, въпреки, че другите вечери се хранехме пак по ресторанти доста по-изгодно. ѕри това и храната не бе нещо особено.

ƒойде време да се плаща – сервитьорката донесе сметката, разбира се надраскана на хвърчащо листче. ≈два ли не на майтап викам : “я да видим да н€ма н€кой незаконен процент сервиз лепнат на сметката!” – макар че отдавна имам навик още със с€дането да поглеждам менюто и ако има об€вен сервиз, демонстративно си напускам. ≈стествено, в този ресторант н€маше, иначе н€маше да стигнем до поръчване. Ќо, о, чудо! ѕод всичките поръчани гозби наистина се мъдри нещо, което прилича на “10%” и сума срещу него. ѕоказвам на Ћъчо – известно време се мъчим да разчетем. –азбира се, викаме сервитьорката. ѕротича следни€ разговор :

– »звинете, какво е това най-долу в сметката?
– “ова е 10% сервиз!

(ј така! „е е незаконно – незаконно е. Ќо до момента не б€х попадала на ресторант, който да го лепне на сметката, а дори да го н€ма споменато в менюто. —тава все по-интересно и по-нагло.)

– ј къде е посочен този процент сервиз в менюто?
– Ќе е посочен. Ќо то за ресторант от наши€ клас е €сно, че има сервиз!

(«а класата на ресторанта – вече сме на€сно, мерси! Ќека сега си кажем и ние какво ни е на сърце)

– —ъжал€вам, ние сервиз не сме си поръчвали и н€ма да го платим!
– ≈ как? яденето да не идваше само на масата, нали аз ви обслужвах?

(“ук ме е €д, че пропуснахме да € питаме – а за готвача процент? »ли те само притопл€т полуготова храна… и без това едната пържола бе точно с подобен вид)
Ќамесих се и аз с цитиране на закони – ето и малка извадка от «акона за защита на потребителите:

„л. 17. ¬ случаите, когато продажната цена на стоката или услугата е съставена от отделни елементи със съответни продажни цени, сборът от продажните цени се изписва €сно и точно като крайна цена.

 азахме й, че типично остав€ме 10% бакшиш, но не и когато ни насилват. —ервитьорката троснато и €досано се врътна, ние оставихме до стотинка парите без тези за процента сервиз, и си изл€зохме пред шашнатите погледи на останалите вечер€щи. »нтересно ми е, дали н€кой от останалите е отказал да плати сервиза? Ќапуснахме пред бесните погледи на персонала – нашата сервитьорка бе заета да об€сн€ва на другите за наглите клиенти.

ћежду другото, във форума на Ѕългарската Ќационална јсоциаци€ на ѕотребителите (ЅЌјѕ), има и тема, в ко€то се събират сигнали за ресторанти, които още си позвол€ват да начисл€ват процент сервиз : “% сервиз в ресторантите”. »зползвайте темата при нужда – нека ги принудим да спазват законите.

ѕролетно почистване

Filed under: Daily,√раждански — Izida @ 1:58 pm

ƒнес в€търът в —офи€ си го бива! √ледам го и си мисл€ – колко ли найлонови торбички в момента се оплитат по клоните на дърветата около нашата коопераци€? » ме хваща €д … много!

ƒокато пийвах чаша капучино на терасата с изглед към детската площадка вчера, не можех да не забележа десетките отпадъци в градинката под нас. ∆алко, игликите са много красиви, но засенчени от пъстри боклуци! » в този момент забел€зах силуета на една възрастна жена, ко€то с лопатка и метла обираше пръстта, изл€зла от градинката и попаднала на плочките, и € връщаше обратно в градинката.  азах на Ћъчо : “»злизам за половин-един час!”, сложих едни домакински ръкавици и с една торба сл€зох и аз пред блока – и без това кметът на общината учтиво бе приканил да почистим през съботата и недел€та.

—ъседката много се зарадва на компани€та, а аз за нула време събрах ц€ла торба с 99% пластмасово съдържание от градинката. ќсобено непри€тни са полимерните опаковки, частично заринати в пръстта.  акто и оплетените в клоните на храстите. Ќо не им се дадох! ћинах набързо и през задната страна на блока.

ѕосле със задоволство седнах на терасата и вече виждах само игликите…

«а жалост, пусти€т в€тър пак ще довлече най-разнообразни найлони. Ќо поне за един следобед бе красиво!

20/3/2008

—коро поскъпват билетите за градски транспорт в —офи€

”величението на билетите за градски€ транспорт в —офи€ идва – “Ѕилетчето става левче”.

÷ената на билета за градски€ транспорт да стане 1 лв. (0,70 лв. в момента), а на месечната карта за всички линии – 45 лв. (37 лв. сега), предвижда доклад на —толична община, които предстои да бъде внесен следващите седмици от зам.-кмета по транспорта ¬елизар —тоилов. ….
–ешението е тежко, но билетите не са поскъпвали от 2004 г., а картите – от 2001 г., каза —тоилов

ƒа му припомним едно увеличение от 2006та?

ўе взема да му пиша с искане да се уговори този гратисен период, в който да важат и двата вида билети – поне месец. »деи?

≈то € и наредбата, в ко€то са регламентирани цените на билетите : “Ќј–≈ƒЅј за превоз на пътници и услови€ за пътуване с масови€ градски транспорт на територи€та на —толична община” на —толични€ общински съвет.

Ќе намирам нищо за това как се реагира при нужда от пром€на на цената.

17/3/2008

—едмица на отворените врати в  омиси€та за защита на потребителите

Filed under: ѕрава на потребителите — Izida @ 10:23 pm

ѕо повод изминали€ вече международен ƒен за защита на потребителите – 15 март,  «ѕ ни кани на посещение в офисите си. ћожем да получим консултаци€, брошури и изобщо да се запознаем с хората, които ни помагат да си защитим правата.

ќтворен за посещени€ ще бъде и ≈вропейски€ потребителски център Ц Ѕългари€, който се намира на ул. ДЅачо  ироФ 14 в —офи€.

»зточник :  «ѕ.

Ќамаление

Filed under: Daily,Humor — Izida @ 10:13 pm

јптека в ж.к. “»зток”, —офи€, снимана тази събота :

намаление

«апочвам да си мисл€, че табелата е сложена през юли 2007ма и ще седи там до май 2008ма!

14/3/2008

ќткриват зала с пеперуди в —офийски€ зоопарк

Filed under: Daily — Izida @ 10:20 am

”тре, 15 март 2008, от 12:00 ч. ще има официално откриване на зала с пеперуди в —офийски€ зоопарк :

«ала с пеперуди ще бъде открита в —толични€ зоопарк на 15 март ,
съобщи директорът на градината д-р »ван »ванов. ѕомещението ще бъде в залата на слоновете и в него ще живе€т 200 пеперуди, представители на повече от 20 вида. ≈кзотичните видове имат размах на крилата 18 см. ѕеперудите ще бъдат предоставени на «оопарка от г-жа ќлга ”скова, собственик на единствената ферма за пеперуди в Ѕългари€.
¬ залата ще бъдат монтирани въжета върху , които ще се разположат пашкули, от които пред очите на посетителите ще се излюпват нови екзотични пеперуди . ѕеперударника ще бъде единствени€ на Ѕалканите.

»зточник : —толична община.

P.S. „асът на откриване научих след обаждане до зоопарка.

13/3/2008

ƒочуто

Filed under: Computers,Humor — Izida @ 3:44 pm

ћалко разшир€ване на добре познати€ стар принцип

“Any problem in computer science can be solved with another layer of indirection.”

јвтор, до колкото аз усп€х да намер€ из уеба, е David Wheeler (chief programmer for the EDSAC project in the early 1950s).

“а допълнението е :

УEvery problem can be solved by adding an additional abstraction layer, except for the problem of having too much abstraction layersФ

Ѕлагодарности на Obi_Wan.

Ќаредба на —толична община ще задължи търговците да изхвърл€т отпадъците си разделно

Filed under: √раждански,ѕозитивно — Izida @ 9:46 am

¬ този мрачен ден научих една наистина добра новина – —толична община подготв€ наредба, с ко€то ще задължи всеки търговец да има сключен договор с н€ко€ от фирмите за разделно събиране на отпадъци. ќт една страна те н€ма да плащат такси – защото таксата за рециклиране на вс€ка опаковка е включена в цената на стоката и € плащаме ние, потребителите. Ќо от друга – тр€бва да имат специално помещение за съхранение на разделните отпадъци. “ака че едва ли ще се приеме възторжено – ако изобщо наредбата бъде приета…

ћен лично ще ме радва да спра да виждам чисти кашони хвърлени в старите кофи върху хранителните отпадъци при положение, че на крачка има жълт контейнер!

»зточник : –есторанти и магазини длъжни да изхвърл€т разделно

12/3/2008

Ќќ» и те със SMS-и

Filed under: √раждански — Izida @ 3:47 pm

¬ коментара си по една предна тема, ceci_ се оказа много прав – Ѕългари€ наистина се превръща в една гол€ма смс игра! —ега се включиха и Ќќ» – ще ни успоко€ват за закъснелите болнични като ни пращат SMS-и.

√ери написа н€колко отлични забележки по темата : “Ќовости в изплащането на болнични”

11/3/2008

Google-ски ¬еликобритании

Filed under: Computers,Humor — Izida @ 11:50 pm

ѕокрай факта, че об€сн€вах на баща ми и майка ми как да качват снимки в Picasa, и покрай това, че научих баба ми да ползва GMail за писане на писма, ми се наложи да мина за известно време на български език в тези приложени€.

» ето на какво попаднах в страницата за закупуване на допълнително пространство (тр€бва да имате Google account за да видите страницата) :

купи м€сто

≈й, много е паднала та€ ¬еликобритани€! ѕо под два долара бройката!

ќт страницата на английски разбираме, че “¬еликобритании”-те всъщност са м€рка за дисково пространство, по-известна като гигабайт (“GB”) рЯШЙ

P.S.  ойто н€ма Google account, може да види английската верси€ на снимка тук.

Ћекарска тайна

Filed under: The desert of the real — Izida @ 4:03 pm

ѕопаднах случайно на н€каква жълта хроника – в не€ подробно бе описано за жестоки наран€вани€ на н€каква жертва. «апитах се – колко ли пъти съм слушала след н€ко€ тежка катастрофа по магистралата, с жертви и хора в интензивното в кома, лекуващите им лекари да задовол€ват жаждата за зрелища на читателите/зрителите като об€сн€ват най-подробно какво им е състо€нието, какви интервенции са преминали и какви им предсто€т, до каква степен ще се възстанов€т, какви трайни увреждани€ ще имат, и т.н.

«ащо ли си мисл€, че има такова нещо, наречено лекарска тайна – не може мо€т лекуващ лекар просто така да об€сни на ц€ла Ѕългари€ за какво съм влезнала в кабинета му, без моето изрично съгласие. ≈два ли е искано такова от хора, които още не са дошли в съзнание от постъпването си в болницата.

 акво тогава дава право на лекарите да коментират конкретен случай?! –азбирам да прав€т статистика за бро€ ранени в новогодишната нощ, но да сед€т зад бюрото си със скръстени пръсти и да об€сн€ват състо€нието на конкретен пациент … не само ми се струва неморално, а и незаконно! »ли засилени€т обществен интерес те лишава от правото ти да пазиш здравословното си състо€ние в тайна?  олкото до етични€ кодекс на българските медии – то е €вно колко от подписалите го спазват написаното в него.

Ќад€вам се да ми предоставите н€кое разумно об€снение…

10/3/2008

 акво ново около — √“

Filed under: √раждански — Izida @ 2:19 pm

ƒнес на сайта на — √“ вид€х, че провеждат н€каква анкета. ÷елта й е да определи дали ползващите услугите на — √“ биха пращали SMS и евентуално на каква цена, срещу получаване информаци€ за времето на пристигане на превозното средство, което чакат на спирката.

ѕравилно отбел€за колегата Ќики – що просто не направ€т така, че рейсовете да си спазват разписани€та?! «а мен лично месечната карта или билетите са ми напълно достатъчен разход за транспорт, макар че ако бързам и тр€бва да взема решение рейс/такси например, бих се възползвала от тази услуга.

»нтересно ми е обаче какъв ще е формата на SMS-а – номера на рейса е €сно как ще го пратиш, но как ще идентифицираш спирката?

6/3/2008

»з родни€ уеб

Filed under: Computers,Humor — Izida @ 12:40 am

Ќе е никак чудно, че списъкът с печелившите до момента от игрите на —офи€ —ити ÷ентър е толкова кратък …
CCS

… като се има предвид, че въпросите им изглеждат по следни€ начин :
CCS

явно на сайта на “ехномаркет ≈вропа са пропуснали знаменцето на н€ко€ от държавите, чиито език поддържат. ≈то какво ви казва сайта в случай, че кликнете на ““ърси” преди да въведете каквато и да е ключова дума :
Technomarket

3/3/2008

Avtobusi za …

Filed under: Daily,Humor — Izida @ 1:07 am

ƒо днес наивно в€рвах, че табелите, имащи за цел да “помогнат” на чужденците, неразбиращи кирилицата, могат да бъдат видени само по черноморските ни курорти. ƒа, ама не! —ледващата снимка е от јвтогара “ёг” в ѕловдив :

vseki den

Ќад€вам се н€кой да ме обори, като об€сни, че надписът всъщност има напълно смислен превод от турски език например!

ѕ.—. ѕри следващото ми минаване през тази гара ще взема да им лепна едно стикерче с надпис “http://6lyokavitza.org” рЯШЙ

2/3/2008

IT Boxing, 06.03.2008. 17:30, парк-хотел ћосква

Filed under: Computers — Izida @ 11:44 pm

ƒойде време и за втори€ IT Boxing, организиран от Ѕј–— – първи€т бе интересен (материали и снимки можете да видите на официални€ сайт), така че см€там да посет€ и този.

“емата на събирането ще е УIT Boxing: ASP.NET vs. Java vs. PHP vs. RubyФ, входът е свободен.

ƒатата е 6 март 2008 г., четвъртък, час 17:30, м€стото : парк-хотел ћосква, зала ћосква.

ѕрограмата на събитието можете да разгледате в официалната страница.

≈жемесечен конкурс за най-добър коментар на сайта на NGM Ѕългари€

Filed under: Daily — Izida @ 10:58 pm

—лед като преди около 4 месеца започнаха да прав€т ежемесечни конкурси за авторски статии на разнообразни теми, списание National Geographic Ѕългари€ об€ви и началото на ежемесечен конкурс за най-добър коментар, публикуван под н€ко€ от статиите на списанието в сайта им.

пїњ