Irina’s Weblog

20/2/2008

Why are the Microsoft Office file formats so complicated – Joel Spolsky

Filed under: Computers — Izida @ 2:15 pm

ѕоследната стати€ на —полски, ко€то си оставих за четене за днес, се оказа доста интересна. ќзаглавена е “Why are the Microsoft Office file formats so complicated” и в не€ авторът е разгледал в подробности на какво се дължи факта, че спецификаци€та на файлови€ формат на Excel е 349 страници.

—еминар ДBest Practices in Software EngineeringФ – 20.02.2008

Filed under: Computers — Izida @ 10:00 am

«а пропусналите – днес в парк-хотел ДћоскваФ в —офи€, зала Д иевФ от 18:00 ще се проведе семинар на тема ДBest Practices in Software EngineeringФ.

ѕовече за семинара – на сайта на Ѕј–— или в блога на едини€ от лекторите, ћайк –ам.

P.S. ј който не се интересува от разработка на софтуер, може да посети концерта барокова музика с виола д’ аморе безплатно в  амерна зала “Ѕългари€” в изпълнение на ћариане –онез.

18/2/2008

ѕознай стоката

Filed under: ѕрава на потребителите — Izida @ 10:08 am

«адачка-закачка :

ќпитайте се по съдържанието, от което съм изтрила една-единствена съставка, да познаете каква е стоката :

съдържание

–едакци€ :

ўракнете тук за да видите отговора.

„естито на печелившите рЯЩВ

P.S. ј аз си слагам (още една) обица на ухото, да чета какво пише и на видимо натуралните продукти. » в най-смелите си “мечти” не съм си представ€ла толкова хими€ в един компот от малини!

16/2/2008

Ѕанкови карти с чип на ѕ»Ѕ

Filed under: Daily — Izida @ 12:54 am

—едмица след като научих от слухове из фирмата, потвърдени от това, че н€кои колеги видели надписа на банкомати на ѕ»Ѕ вместо рекламен екран, виждам официална информаци€ и на сайта на ѕ»Ѕ :

¬земете ¬ашата нова карта с чип сега!

«а да гарантираме сигурността на ¬ашите средства, подменихме ¬ашата карта и вече имате издадена карта с чип.
Ќезависимо от валидността на старата ¬и карта, ¬ие можете да получите безплатно ¬ашата нова карта с чип веднага.
ѕрепоръчваме ¬и във възможно най-кратък срок да подмените сво€та карта.
 артите с магнитна лента ще бъдат валидни до 27.02.2008 г., независимо от датата на валидност върху картата.

Ќе го разбирам този ход! «а мен проведената рекламна кампани€ за новите чип-карти бе повече от безполезна – изобщо не можаха да ме убед€т, че си струва да преминавам към тези карти, нито споменават нещо повече от това, че са по-сигурни!  аква изобщо е тази допълнителна сигурност – например по отношение на старите банкомати, които ползват магнитната лента на картата? «а сметка на това знам как да над€на презерватив на кредитна карта, което е изключително ценно умение! » сега изведнъж за€в€ват, че всички стари карти стават невалидни след седмица-две! јз лично си смених картите, но понеже изтекоха. ќбаче ако не си € б€х сменила и не б€х вид€ла съобщението, щ€х да съм много €досана ако пазарувам след 27ми и на касата се окаже, че и кредитната ми, и дебитната ми карта са невалидни.

13/2/2008

Ќужда от пром€на в Ќаредбата за обществен превоз на пътници

ћислех тематаоще…) за приключена – в крайна сметка скоро въвеждат електронното таксуване в превозните средства на — √“, така че темата за политиката спр€мо билетите с изтекла валидност след увеличени€ на цената стана неактуална. Ќо сега чувам, че предстои увеличение на цената на билетите през април или май – билетите се вдигат с 10-20 ст., картите също повишават цените си. “ака че израв€м този пост от архива (писан е през изминалата вече 2007ма година) :

—-

ћиналата година (2006та) жителите на столицата се сблъскахме с увеличение на цената на билетите от страна на — √“. «а мен непри€тно бе не толкова самото увеличение, колкото отношението, демонстрирано от фирмата. ÷итирам об€веното по медиите, както и на страницата на — √“ (вече архива) :

Ѕилетите със стара цена и билетите извън цитираните по-горе ще важат до 01.07.2006г.
ќт 01.07.2006г. до 30.07.2006г. в —толична компани€ за градски транспорт – ÷ентър за реализаци€ на приходи ще осигури зам€на на неизползваните билети от граждани, както следва:

– билети за еднократно пътуване – над 10 бро€
– билети с талони за три и пет пътувани€ – при ненарушена ц€лост на билета.

«ам€ната ще се извършва по стойност на представените билети на адреси:
– пл.”¬ъзраждане” є1 – тел. 987-33-46
– бул. “ н€гин€ ћари€ -Ћуиза” є86 – бюро за абонаментни карти – тел. 92-36-260.

”мол€ват се пътуващите с масови€ градски транспорт при закупуване на билети да се съобраз€ват с предсто€щата см€на на цените от 01.07.2006г.

“ук за мен има н€колко притеснителни факта :

  • »ма ограничение за минимален брой билети, които можеш да върнеш за да си получиш парите обратно – излиза, че това обратно изкупуване на вече невалидните билети е насочено не към крайните клиенти, а към продавачите на билети, у които са останали по-крупни бройки билети. Ѕ€х свидетел как възрастна госпожа се помоли на продавач на вестници да й изкупи 2те билетчета и да ги върне, но след като й бе отказано се примири със загубата на паричките за хл€б и кисело мл€ко.
  • ƒокато продажбата на билетите е на стотици места в града, обратното изкупуване е на само две гишета за ц€ла —офи€!
  • ¬ повечето случаи щом ползваш билети, то обикновено разчиташ на градски€ транспорт. “огава ти се налага да платиш на същата тази компани€ (— √“) за да стигнеш до об€вените гишета за връщане на платените от теб суми.  оето струва пари.
  • –аботното време на гишетата съвпада с работното време на работещите редовна см€на софи€нци. ¬ такъв случай аз тр€бва да отсъствам от работа, за да мога да си върна платената сума.

ѕо всичко личи, че — √“ се опитва да задържи сумата за услуга, ко€то клиентите й са предплатили, а не могат да ползват вече, понеже документите са об€вени за невалидни след дадената дата!

Ќаписах жалба към  омиси€та по транспорта към —толични€ общински съвет. “€хното становище е след направената проверка (ко€то между другото им отне не един, а два месеца!) е, че — √“ са дали достатъчно време да смениш билетите и освен това в последствие са премахнали ограничението за минимално количество билети и цели талони. «а нещастие обаче тази информаци€ не бе об€вена Ќ» Џƒ≈! ¬ключително на сайта на — √“ до ден днешен седи пусната от мен по-горе информаци€. ƒа не говорим, че не всички софи€нци посещават редовно сайта на — √“, а медиите за масово осведом€ване вече са об€вили услови€та с тези ограничени€.

«а да се избегне подобно отношение и при следващото увеличение, см€там за нужно да се обединим като потребители и граждани, и да искаме пром€на в наредбата за обществен превоз на пътници (дали за —офи€, или за страната – въпрос на следващо решение). —поред мен най-добре би било ако се даде гратисен период от да кажем един месец, в който месец да важат и новите, и старите документи за превоз. “ака ще отпаднат недостатъците, изброени от мен по-горе.

ѕрилагам снимка на оригиналното решение на —ќ— :

стр 1стр 2

ј ето и моето лично “дарение” към — √“ от билети, които н€маше как да върна – паз€ си ги и до днес :
стари билети

—ума на дарението : (5 * 0.40 лв = 2 лв). ѕредпочитам да можех да ги дам на н€кое детенце, нуждаещо се от скъпо лечение. Ќе на — √“!

Ѕих се радвала да споделите мнението си по темата.

7/2/2008

Ќаръчник на пациента от омбудсмана

Filed under: √раждански — Izida @ 10:20 am

ѕреди време прочетох, че омбудсманът на Ѕългари€ √иньо √анев е издал “Ќаръчник на пациента”. —ведението присъства и в новините на сайта му. Ќо сами€т наръчник липсва в публикациите, и изобщо не усп€х да го намер€ на сайта.

«а това и използвах формата за контакт – да попитам как да се сдоби€ с този наръчник (не го виждам по книжарниците) и изобщо ще бъде ли достъпен онлайн. “ова бе преди повече от седмица, да не станаха и две. ƒа видим дали ще отговори изобщо.

ѕ.—. —лучайно докато си сед€х в чакалн€та на зъболекар€, попаднах на вестник “24 часа” – на главната страница пишеше, че върви с притурка този наръчник. Ќад€вам се н€ма това да е единствени€ начин да се сдобиеш с него!

6/2/2008

ѕобедител!

Filed under: Books,Computers,Daily — Izida @ 9:17 pm

—тати€та ми “»нтегралната схема”, спечели наградата на конкурса на списание “National Geographic Ѕългари€” за месец €нуари, озаглавен “»зобретени€та на XX век”.

¬същност см€тах да пиша за транзистора, но след известно проучване осъзнах колко много по-гол€ма крачка е изобрет€ването на интегралните схеми и се преориентирах.

» така, този месец би тр€бвало да получа и подаръка си – книгата “The Book of Inventions: How’d They Come Up With That?”.

“ова ми напомн€ колко ми липсват упражнени€та по “јнализ и синтез на логически схеми”! ўе взема пак да си поигра€ с УPICkit 1 FLASH Starter KitФ на Microchip, който си купихме с Ћъчо преди доста време. ѕон€кога един приложен програмист има нужда да види как нещо мърда и свети в отговор на неговите команди. „ак ме е €д колко лесно хората разбират какво прави програмата в един контролер (“виж, мърда!”), а колко е трудно да им об€сниш какво прави една приложна програма. », естествено, ако е добре написана, т€ изглежда като всичко друго, което са ползвали до момента, и им се струва напълно предвидима и €сна.

ѕ.—. —тати€та във форума на NGM е с id 486 – щеше да е интересно, ако бе за микропроцесори рЯШЙ Ќа косъм – в мо€ блог пък е 484! рЯЩВ

ѕ.—.—.  онкурсите са ежемесечни – текущи€ можете да видите в секци€та “Online конкурси” на сайта на списанието. ћожете да участвате след безплатна регистраци€ в сайта.

ќснование

Filed under: Humor — Izida @ 9:00 pm

≈то какво се случва когато гаджето ти превежда пари по банков път и ти му отговориш с “¬се та€” на въпроса : “ акво да ти пиша като основание за плащането?”

плащане

—ега очаквам да ме привикат от нравствени€ отдел или най-малкото – за укриване на данъци … рЯШЙ

2/2/2008

«дравна помощ

Filed under: The desert of the real — Izida @ 2:09 pm

ƒълъг бо€дисан в б€ло коридор, дивани от типичната каф€ва изкуствена кожа, глъчката на поликлиниката. “ук таме се чува н€кое старческо възклицание :

ј по “ошово време парното бе 10 лв на месец! 10! Ќе като сега 100!

»звинете, кой е последен за д-р √еоргиева?

Ќеее, съжал€вам! “ук съм от преди вас и н€ма да ви отстъп€ – тук всички сме болни, другарю!  акво като сте само за лекарства?! » аз съм така!

» отново глъчка – уж всички са болни, а посто€нно н€кой гълчи друг за нещо.

»зведнъж от общи€ шум изпъква диалог. ≈дра жена в зелена престилка говори на дребна старица. ƒиалогът е като при разговор по GSM – едини€ крещи, други€ хич не се чува. Ќо все пак ц€лата тълпа наоколо добиват представа за всичко.

– ј мъжът ви къде е?  ак така в болница… ≈ като е в болница, защо идвате тук да му изписваме лекарства? Ќ€мам право, госпожо, и да искам не мога… ≈то, елате задно да прочетем заповедта…. ¬ид€хте ли? Ќе мога да ви помогна, лекарствата там тр€бва да ги изпишат …

ƒребната старица се запътва безмълвно към изхода. ∆ената в зелено се провиква след не€ :

Ќе се отчайвате! ўе оцелее!

Ѕоже! «а човек в болница ли говорим или за загубил се в джунглата? ўе оцелее! Ќай-нелепи€ опит за утеха в здравно заведение, който н€кога съм чувала …

пїњ