Irina’s Weblog

28/9/2007

»мало едно време една зебра

Filed under: The desert of the real,Zebra,Ўофьорски — Izida @ 1:27 pm

¬ърв€ си аз в ср€да по бул. “¬асил Ћевски” за да си хвана тролей от близката до Ќƒ  спирка. —тигам до кръстовището с ул. “–аковски”. “ъкмо да тръгна да пресичам и ми светна червено, така че чинно си зачаках, застанала на тротоара така, че като светне зелено да закрача уверено по самата среда на пътеката. » както си сед€ и гледам колите, н€кои от които продължават напред по “–аковски”, други, завиващи над€сно по “¬асил Ћевски”, изведнъж вниманието ми е приковано от автомобил, който завива нал€во – обратно на движението на еднопосочни€ булевард! «аглеждам се учудено.  олата, както казах, свива леко в л€во, спира насред кръстовището пред спрелите на булеварда автомобили, после включва задна, започва да се движи назад в кръстовище, и също така назад минава по пешеходната пътека, пред ко€то аз изумено сто€. » понеже н€ма м€сто преди пътеката (да не говорим за онези заветни забранени 5 метра преди не€), спира така, че аз се падам до страничното стъкло на водача. ¬се пак той продължава да е обърнат назад за да се опита максимално да се прибере от кръстовището.

јз съм втрещена! «ачудих се за момент, след което нервно зачуках по страничното му стъкло. “ой се сепна и се извърт€ р€зко да види какво става, погледна ме изумено, и взе да ми прави всевъзможни знаци в стил : “јбе ти к’во правиш тук и що ме стр€скаш така, аз реших, че бел€ стана…”. ¬ това време светна зелено за мен. јз заобиколих колата, минах пред не€ за да пресека, което бе съпроводено с бипкани€ по мой адрес, мигани€ с фарове и викове. —лед като вече прес€кох (не бих сто€ла на пешеходна пътека без причина), се обърнах. “ой се подаде през срещуположната му врата и взе да ми показва жестове тип “круше” в челюстта! Ѕ€х шашната! ћлад човек, облечен стилно, в нова, малка, градски тип кола, а подобно поведение, подобно неуважение и заплахи за физическа саморазправа с пешеходец, при това жена! Ќаправих му за пореден път знак с ръце в стил “≈й по тази лини€ е пешеходната пътека”, махнах му отегчено с ръка и си продължих по път€. ѕокрай мен профуча и троле€ ми … ƒокато чаках следващи€ имах шанса да се увер€, че човека наистина си паркира там като остави от пешеходната пътека н€ма и 50 см и напусна колата. ѕожелавам му да му се наложи да походи пеша из —офи€! »скрено му го жела€!

ј следващи€ път ще намер€ табелата на па€ците, ще звънна на телефона и лично ще изчакам па€ка да дойде! ѕък ако ме удари – ще си извад€ медицинско.

ѕ.—. ќказва се, че това не е достатъчно – в стати€та “ѕолицай отказа да глоби нагъл шофьор на ламборгини” се говори как при аналогична случка, на същото м€сто, па€ка за 30 минути не се по€вил, колата тръгнала, а полица€ не € глобил щото н€мало свидетели! ≈ ще се оправим!

25/9/2007

Ќа плаж в јхтопол

Filed under: Humor — Izida @ 5:57 pm

јхтопол Stinger

“ова се казва искреност. Ќ€ма какво да те лъжат – ще има ужилване, по-добре е да си приготвен психически.  акво да се прави, това е то цената на посещението на българските плажове! «абележете и откровено жестокото изражение на този стършел. ћоже би символизира събирач на такса чадър. “о повече и не може да се очаква от масата концесионери на плажове.

—еминар “Creating AJAX Applications with Google Web Toolkit (GWT)”

Filed under: Computers — Izida @ 5:46 pm

¬ ср€да, 26.09.2007 г., от 18:30 часа в зала 200 на ‘ћ» ще има семинар на тема “Creating AJAX Applications with Google Web Toolkit (GWT)”, в рамките на който ще се състои и първата среща на BGJUG /Bulgarian Java User Group/. јз вече се регистрирах на сайта на BGJUG, добавих и RSS-а на форума за да след€ какво ново. ƒа видим как ще се развие!

—тискам си палци да успе€ да си вмест€ задачите в тези така кратки дни и да мога да го посет€.

24/9/2007

≈дин об€д на …

Filed under: Humor,The desert of the real — Izida @ 12:56 pm

– »звинете – провиквам се аз към сервитьорката, тъкмо оставила последното от поръчаните блюда на масата.
“€ се връща и застава срещу мен с очакващ поглед. јз й подавам малката б€ла порцеланова чашка с дръжка, пълна с чеснов сос, ко€то т€ остави на масата ми малко след като поръчахме, с думите :

– »скам да откажа соса. Ќе мога да го €м при положение, че е чашката е мръсна!

“€ гледа учудено, взима соса, започва да оглежда външната страна на чашката.
–  ак, нищо му н€ма…

– Ќе вън, вижте вътре – там, където дръжката влиза в чашката, е мръсно.

—лед като т€ отново отказва да погледне там, три ръце – мо€та, и на две колежки, се прот€гат и й сочат м€стото. “ози път мръсното петно, остатък от преден червен сос, е забел€зано.

– ј… ами това, това просто не е добре изплакнато.  етчуп е! – казва т€ с интонаци€ в стил : “¬ие пък как така не се сетихте сами! “о е елементарно!” и с€каш факта, че не е изплакнато добре не е притеснителен, все едно се налага да ти об€сн€ва, че е нормално пицата на пещ да има брашно по долната си повърхност.

– »менно за това говор€! Ќ€ма да го €м.

»згледа ме, взе соса и си замина. ƒовършихме об€да спокойно – не случайно изчаках да донесе всичко преди да направ€ рекламаци€, не исках изненади в храната си от н€кой €досан готвач. —метката беше нещо си и 98 стотинки – изрично погледнах, сосът беше задраскан. ≈стествено оставихме абсолютно точна сума в знак на обида. » си казахме – това беше. ¬ече тук – не.

Ќова игричка за джобни€ компютър

Filed under: Computers,PocketPC — Izida @ 9:01 am

ќт прекалено дълго време запълвах пътувани€та си в градски€ транспорт с пасианс и судоку, и още една-две свободни игри с GPL лиценз. –еших, че е време да си куп€ н€ко€ забавна игричка за джобни€ компютър, с ко€то да се разнообраз€. Ћъчо ми препоръча Handango и ClickGamer. ≈дна от любимите за мен характеристики на джобните компютри е факта, че са неудобни за игра от типа “first person shooter” и разни ралита, поради което основно за т€х се пишат логически и пъзел игри. “ака че имах мноооого избор рЯШЙ «а мо€ още по-гол€ма радост се оказа, че, в сравнение с преди 8 месеца, сега има много повече игри за VGA разделителна способност, което беше допълнителен стимул да се поразров€. ¬ четвъртък вечер свалих около 40на демо варианти на разни игри, спр€х се на н€колко. —лед дълго умуване (т.е. игра докато съм в ѕловдив), установих, че най-много ми е мъчно за изчерпването на демо минутите на играта Scarabeus VGA (демото обаче е дадено само в Handango след безплатна регистраци€, иначе има и QVGA вариант). «а $19,95 реших, че си струва – забавна игра, скин по мо€ вкус. »збрах да € куп€ от ClickGamer, тъй като за опци€та да свал€ повторно играта при нужда Handango искат допълнителни $4,95, докато в ClickGamer това е безплатно. јз естествено си записах exe-то на сигурно м€сто (над€вам се) рЯШЙ —ега вече остава опасността не да засп€ от скука по време на безкрайните задръствани€, а да си пропусна спирката!

–ешила съм следващата игра да е Resco Diamonds, ко€то за $15 предостав€ вариант на една от любимите ми малки и забавни игрички. ѕредлага се и друг вариант на същата игра – Bejewed, ко€то Astraware предостав€т в пакет с още 4 игри за $30 – PopCap Games Pack 1. Ќо при тестването установих, че не “Bejewed”, а “Bejewed 2” е еквивалент на Resco Diamonds, така че може би ще пропусна пакета в полза на единичната игра – а и графиката на Resco Diamonds според мен е много по-при€тна.

ƒруга готина и забавна игричка е Happy Lines – играла съм доста време вариант за PC и все пак продължава да ме забавл€ва.  оето е точни€ критерий ко€ игра си заслужава парите – особено като струва $10. ¬чера инсталирах един свободен клонинг на тази игра на компютъра на баба ми – Lines game. ћакар и не толкова шарена, е при€тна за игра.

—амо едно ме притесн€ва – като слушам mp3ки в рейса за времето на пътуването батери€та пада в н€ма и 10на процента. Ќовата игра смъкна накъде към 20% за същото време… Ќо батериите са за да се зареждат. ¬се пак ще взема да си поръчам една втора оригинална батери€ за като и минат циклите на презареждане на тази.

20/9/2007

“акситата искат ли искат…

Filed under: Humor,Taxi — Izida @ 1:59 pm

 акто вече об€сних, не ползвам таксита. «а мен да се кача в такси вече е равносилно на това да седна на зъболекарски€ стол – само чакам да ми кажат “√отово!” за да спра да трепер€ рЯШЙ Ќо темата продължава да ми е интересна – от чисто любопитство. » след като преди 2 дни писах за искането им за 20% увеличение на цените, днес попаднах на “ново 20” : ““акситата искат 150% поскъпване”. Ќека искат! “ака клиентите ще намале€т, но с по-малкото курсове пак уж ще вад€т същите пари. ѕожелавам им го – едва ли е при€тно да въртиш из претоварена —офи€. ќт друга страна това и за мен е плюс – ще се свие търсенето, н€кои таксита ще изл€зат от пазара, а по-малкото коли на път€ е плюс.

–еших обаче да провер€ каква е та€ “јсоциаци€ на таксиметровите синдикати”, чийто председател е изказал тези предложени€. Ќо и се зачудих : а колко нива са се обединили? —индикати, асоциации на синдикати, може би има и обединени€ на асоциациите? “а ето го и сайта на “јсоциаци€та на таксиметровите синдикати”. “ам в новините обаче не се казва нищо за това из€вление на председател€ —тефан Ѕоснов. Ќо намерих друг интересен текст от месец май тази година с искани€, зад които тр€бва да се обедин€т през текущи€ месец – септември. «аглавието е : “√отови ли сме да защитим искани€та си и на цената на протестни действи€?”. ќсновните точки, които ми прав€т впечатление, са:

 1. “ќт първи септември 2007 год., тр€бва да сме готови да защитим исканата от нас минимална тарифа на километър.” –  омиси€та за защита на конкуренци€та се е вдигала дори когато две фирми качат цените си в близък срок. јко предложат това, комиси€та би тр€бвало веднага да се вдигне на крака, защото подобно браншово обединение и съгласуване на цените е напълно във вреда на свободната конкуренци€ и от там – на нас, потребителите. ƒо колкото знам е и незаконно.
 2. “јко искаме да излезем от кризата първата стъпка е минималната тарифа да бъде не по-малко от 50% на цената на бензин ј95, определена от цената на бензина към съответната общината.” –  аква криза? јко б€ха в криза, н€маше да си позвол€ват да вдигат така цените и да изнудват ц€ла Ѕългари€ с незаконните си протести! «а мен те са в позици€та на силата. » да си питам – кое такси кара на бензин??
 3. “—тойността на билета за градски транспорт да определ€ минималната тарифа на таксиметровата услуга за общината.” – май бъркат обществената услуга градски транспорт с таксиметрови€ автомобилен превоз! ƒа, такситата посто€нно карат в бус-лентите, но нарушаването на «акона за движението по пътищата не им дава статут на средства за обществен транспорт на пътници.
 4. “–азликата в тарифите спр€мо конкуренци€та между фирмите превозвачи към съответната община да бъде до 20-25% от определената минимална тарифа.” – може би това е за да покажат, че им пука и за нас, та за това слагат и горна граница. «а да не кажем, че само за себе си мисл€т! ≈, то така ще изчезнат и такситата-ментета, които силно вред€т на имиджа на определени големи компании. Ќо това е страничен ефект, да не си помислите нещо друго?
 5. » бисерът в програмата :

  “арифите тр€бва да включват задължително:

  * такса багаж Ц еднократно, когато се ползва багажника на таксито;
  * такса амортизаци€ Ц еднократно, когато таксито се наема за повече от един пътник;
  * такса Ц национални празници -13 дни в годината Ц (компютърна настройка на фискалните устройства за автоматично включване на двойна тарифа от 0 до 24 часа на съответни€ ден, съобразно чл. 264 от  одекса на труда.)

  «а багажа – н€ма проблем! —амо не забрав€йте да допълните и при какви услови€ ползването на багажник е задължително – например ако има чанта с размери над 60/40/40 см или с тегло над 10 кг. » не забрав€йте да си носите линийка и кантар, да не се окаже, че н€кой пътник иска да си спести таксата багаж и лъже за размерите само и само да вкара чантата в купето! ўе имате право на една чанта ръчен багаж, без остри предмети в не€, да знаете! »ли още по-добре – нека изискат да можеш в купето да си държиш само мл€ко за бебето, животоспас€ващи лекарства и това е. ƒруго не ти тр€бва и отива в багажника, за да си платиш таксата.  ато в самолетите! ј дали ще раздават напитки и храна?

  «а амортизаци€та – предлагам да се мисли в перспектива : Ѕългари€ затлъст€ва! ƒаже не само Ѕългари€ – това е световна тенденци€. ¬место след н€колко години да искат нова пром€на в «акона за автомобилните превози, нека от сега си поискат тарифа на кило живо тегло. „е иначе ако им дойде н€ко€ 150 килограмова лелка, ми т€ ще им изхаби колата колкото три млади момичета! „е и за капак н€ма да е при€тна гледка да си плакнеш окото вместо да гледаш път€… √оспода таксиджии, разочаровате ме. ћислех, че и сами ще се сетите колко ще ви е по-изгодно таксуването на кило!

  «а двойната тарифа по време на празници съм напълно съгласна (без майтап!) – нормално е да получаваш повече пари ако работиш на националните празници вместо да си си със семейството.

  »наче пром€ната е добре дошла за нас, програмистите. «ащото ако въведат нов метод на изчисление на тарифите, ще се задейства нова верига – разработка на нови фискални апарати, т€хното стандартизиране, после услуга по постав€не и пломбиране. —амо че като ги знам таксиджиите, след това ще се вдигнат на бунт колко много пари ще тр€бва да дадат за фискални апарати заради тази см€на, нищо че сами са € поискали. “е де да зна€т, че след промените във фискалните апарати ще тр€бва и пари да се дават? » за това ще искат подм€ната им да се заплати от държавни€ бюджет.

  ѕредлагам обаче и ние, потребителите (аз ще се пиша само за спорта), да се обединим и да искаме и добав€не на н€колко тарифи с отрицателна стойност в такситата :

  • за слушане на чалга;
  • за отказ да се мине по посочен от нас маршрут;
  • за пушене;

  ћожем да помислим и над други. “о €вно от закони и наредби не ги е страх, нека тогава една цигара в колата да му коства намал€не на сметката с 1 лв. да видим дали н€ма да си € запали навън след като ме закара. ўе има и възпитателен ефект!

 6. ќт месец май 2007 год. започна официално кампани€та за внас€не на предложени€ за промени в «јѕ и аргументиране на изисквани€та по промените.” – за край ви връщам към встъпителните думи.  оито заедно с финалните изграждат една композиционна рамка на речта : “«а въпроси, касаещи «јѕ, мол€ пишете или се обадете на посочените в сайта телефони.”. ћоже би тр€бва да им пиша с един въпрос, а именно :  ъде в “«акон за автомобилните превози” («јѕ) вид€хте да се говори каквото и да е за тарифи, та си бутате предложени€та в законопроекта за изменението му?? “арифите са регламентирани в “Ќј–≈ƒЅј є 34 от 6.12.1999 г. за таксиметров превоз на пътници”. ѕо тази логика можеха да внесат предложението си и малко по-рано тази година – по време на обсъждане на промените в «акона за движението по пътищата. «апочвам да се питам : това ц€лото да не е н€какъв майтап?

ќказва се, че такситата могат да са и много при€тни, весели и разведр€ващи – не когато ги ползваш, а когато се радваш, че можеш и без т€х, докато четеш поредните им искани€ рЯШЙ Ѕлагодар€ ви, за дето ме развеселихте в иначе мрачни€ септемврийски ден!

P.S. Ќа страницата “—индикат.” има връзка “≈тичен кодекс.” с об€снението : “ акви тр€бва да бъдат правилата и нормите на поведение на шофьора на обществени€ превоз на пътници”. ќтиваш там и какво да видиш? ≈дна тема, стартирана от администратора, със следни€ текст :

≈тичен кодекс на таксиметрови€ шофьор:

¬ процес на разработка… B)

„е е в процес на разработка на всеки, който се е качвал в такси, му е €сно – щото са оперирани откъм етика повечето шофьори! Ќо прави впечатление как са имали време да измисл€т сума нови тарифи, но не и да си опишат етичните норми.

18/9/2007

100 стъпки към вашите права

Filed under: Books,√раждански — Izida @ 10:48 pm

100 стъпки към вашите права - корица

Ќа морето с Ћъчо изчетохме донесените книжки и минахме през една книжарница в нови€ Ќесебър, близо до южни€ плаж, за да вземем нещо ново. “ам Ћъчо ми намери следната книжка :

“100 стъпки към вашите права част 1” с автор ƒетелина ћилева “еохарова – юрист, магистър по право, издание на издателска къща ‘»Ћ.

 нигата обхваща различни аспекти от живота – от интелектуални права, правата ни на потребители, на данъкоплатци, трудово законодателство и какво ли още не. ≈стествено не е изчерпателна – вс€ка от 55-те обхванати теми обхваща две-три страници, но дава насоки в кои нормативни документи може да се намери повече информаци€.

—ъс закупуването на книгата получаваш и право на една безплатна юридическа консултаци€ на дадени€ там телефон рЯШЙ

ћожете да закупите и от книжарница ѕингвините.

ƒобре е да помним, че човек има толкова права, колкото може да брани и защитава. ј за да ги браним, тр€бва преди всичко да ги познаваме!

» един цитат :

∆албата притежава чудодейната способност да придвижва решаването на проблемите ви, като задейства инертната бюрокраци€. “ова е така, защото, познавайки тази бездушно-инертна машина, законотворците са обвързали жалбата с персонална отговорност на служител€, до който е отправена, и второ – със срок за решаване на посочени€ в не€ проблем.

Ќе съм юрист, не мога да дам професионална оценка на книгата. Ќо като гражданин бих казала, че € см€там за едно задължително четиво и горещо € препоръчвам на всеки! » очаквам с нетърпение част втора.

ѕловдивско-таксиджийска

Filed under: Taxi — Izida @ 4:11 pm

«а да не решат таксиджиите от —офи€, че само те са ми на мушка, ето и една пр€сна пловдивска случка, на н€ма и два месеца.

’ващам такси от позната фирма. «аговар€м се с шофьора – пловдивските таксиджии за мен са много по-при€тни защото все още не мисл€т, че от т€х зависи икономиката на страната. —тава дума, че тъкмо идвам от —офи€ при което той възкликва :

≈ййй, аз тр€бва скоро да ход€ до —офи€. ƒа, налага се да ида до ћинистерството на транспорта. „е в ѕловдив два пъти ме скъсаха на изпита за психическа годност, та да ида там да се €в€ дано го взема!

ќт тук нататък аз вече се оглеждах € за кървав крик, € за пистолет… Ќе питайте взех ли касова бележка – платих си и изчезнах €ко дим!

“аксита – оптимисти

Filed under: Taxi — Izida @ 1:30 pm

¬ърви ми на новини за таксита – първо прочетох как ≈муто се влачил 1 час до работа, а сега попаднах и на следната новина в ZaGrada.bg : “√олемите таксиметрови фирми в —офи€ вдигат цените с 20%”. ќчаквало се до кра€ на месеца цените да са съответно 59 ст/км дневно и 70 ст/км нощно.

¬еднага препратих новината на Ћъчо – аз от година отказвам качване в такси. –€дко се случва да се съглас€ на упорстването му, че ще спестим време – защото за мен е важно да пест€ нерви. ѕо темата с такситата и нервите си имам ц€л раздел даже и много, ама предостатъчно много проблемни ситуации! «а това и си ползвам градски транспорт с карта за ц€л месец за всички линии – срещу 37 лв. на месец смен€м колкото си искам рейсове без притеснени€.  акто е казал народа : “ ойто го е страх от мечки, не ходи в гората”.

»наче преди седмица склоних да се качим в такси – с абсолютната уговорка, че аз просто все едно не съм там. јко има помпа – игнорирам. јко минава по обиколен маршрут – наслаждавам се на пейзажа. јко на друг му се спори – да спори. ≈моци€та е сравнима с дете на зъболекарски стол. јз не искам да съм там и просто ме н€ма. Ќо дори и това не помогна.  ачихме се в една кола на “1 ≈вро”, Ћъчо каза дестинаци€та. ѕотеглихме. “ъкмо подминавахме предното такси на друга фирма, ко€то изглеждаше съмнителна и за това бе прескочена от нас, когато Ћъчо каза :

»звинете, само ако обичате цигарата…

ѕоследваха резки спирачки, задна и докато се вмъкваше на старото си м€сто таксиджи€та спокойно об€сни :

—ъжал€вам, ама кути€ цигари е 4 лв. вече…

ќказах се изгонена от такси защото съм непушач!

» за тази услуга да ми вдигат цени? ўе се кача, ама на кукуво л€то рЯЩВ “а возете н€кой друг будала, не мен! √радски€т транспорт може да е доста тъпкан, да закъсн€ва, но поне винаги минава по едни и същи маршрути, струва фиксирана цена, шофьора не ти натрапва съществуването си посто€нно и не се налага да дишаш цигарен дим (поне не често…) или да слушаш €ка чалга. «а последното сигурно тр€бва да благодарим на ръководството рЯШЙ

17/9/2007

ѕреоткриване

Filed under: Books — Izida @ 10:20 pm

√робищата вече б€ха запустели. ѕечално и самотно сега стърчеха там окитените стари кръстове. ћъглата се сгъст€ваше повече. —трехите на старата черква плачеха с едри сълзи.  апките тупаха тъжно и правеха вадички по мокри€ п€сък. —€каш това схлупено здание, изнемощ€ло под товара на годините си, безутешно плачеше.

“«адушница”
≈лин ѕелин

13/9/2007

„естит празник

Filed under: Computers — Izida @ 9:07 am

import java.text.DateFormat;
import java.text.SimpleDateFormat;
import java.util.Calendar;
import java.util.Date;
public class ProgrammersDay {
public static int PROGRAMMERS_DAY_OF_YEAR = 256;
public static void main(String[] args) {
Calendar calendar = Calendar.getInstance();
calendar.set(Calendar.YEAR, calendar.get(Calendar.YEAR));
calendar.set(Calendar.DAY_OF_YEAR, PROGRAMMERS_DAY_OF_YEAR);
Date programmersDay = calendar.getTime();
DateFormat formatter = new SimpleDateFormat("dd/MM/yyyy");
System.out.println("Programmer's Day this in the current year is at : " + formatter.format(programmersDay));
}
}

»нтересното е, че вече н€ма стати€ във Wikipedia по темата – изтрита е след дебат. Ќо усп€х да намер€ из блоговете какво е пишело там :

“Programmer’s day is a “holiday” on the 256th day of the year celebrated mostly by computer programmers (reason: 256 = 2 to the power of 8 = the number of values representable in a byte of data).
Traditions include drinking, behaving silly, coding silly programs, mini computer games, playing with old computers, etc. That, of course, includes the condition that the developer who chooses to celebrate, needs to have done decent coding on all the other days and had tried the best not to behave silly on the other days. For those programmers who are used to the ‘celebrations’ in their every day lives, this ‘holiday’ becomes unjustified!
Programmer’s day usually falls on September 13th; on leap years, it is September 12th.”

12/9/2007

{“бул”, “еко”, “пак”}

Filed under: Humor — Izida @ 9:27 am

ќстанах втрещена пред рекламно табло на ÷ариградско, на което пишеше не “≈кобулпак”, а “Ѕулекопак”! ≈дно търсене показа, че и такава фирма имало и то не отскоро. «а разликите и приликите, целите и т.н. – н€мам сили, ще се радвам ако н€кой ми раз€сни ко€ фирма с какво се занимава.

ќчаквам скоро и “≈копакбул”, “ѕакбулеко” и всички други пермутации на множеството {“бул”, “еко”, “пак”}…

≈вроцензура над »нтернет достъпа

Filed under: Computers — Izida @ 9:01 am

¬чера попаднах на следната новина в Dnes.bg : “≈— иска да блокира интернет търсени€та за инструкции за бомби”. ќказа се, че това притеснително съобщение вече бе описано и в стати€та в англоезичната Wikipedia, посветена на ‘ратини, еврокомисар по правосъдието и сигурността :

Interviewed by Reuters he declared his intention to promote online communications monitoring and censorship of “dangerous words” like “bomb, kill, genocide or terrorism” and is expected make a proposal to member states in November 2007.

 ато източник е посочена следната стати€ на Reuters : “Web search for bomb recipes should be blocked: EU”. Ќа въпроса това блокиране на сайтове н€ма ли да окаже вли€ние върху свободата на словото и правото на свободен достъп до информаци€, ‘ратини отговар€:

“Frankly speaking, instructing people to make a bomb has nothing to do with the freedom of expression, or the freedom of informing people. The right balance, in my view, is to give priority to the protection of absolute rights and, first of all, right to life.”

√руб превод :

“„естно казано инструктирането на хора за това как да направ€т бомба н€ма нищо общо със свободата на словото или правото на информаци€. —поред мен правилни€т баланс е да се даде приоритет на опазването на абсолютните права и, преди всичко, правото на живот”

”спокоението, според ‘ратини, идва и от факта, че н€мало да се блокират исторически данни и лични мнени€, а само оперативни инструкции. Ќо се намесва и цензура над търсени€та – посочват се опасни думи като “бомба”, “убийство”, “геноцид”, “тероризъм”.

Ќе знам за вас, но аз не искам ≈— да се превърне във втори  итай! ѕри това ми се струва абсурдно доставчиците да отс€ват ко€ страница става за показване и ко€ – не. ƒа не кажа – невъзможно. » как точно от ≈— ще подготв€т инструкции към държавите-членки, как те ще ги конкретизират, как доставчиците на »нтернет услуги ще се справ€т с изпълнението им?

7/9/2007

FireBug и printer-friendly верси€ на сайт

Filed under: Computers — Izida @ 3:30 pm

ќбичам го този FireBug! ƒнес исках да разпечатам една интернет страница. ≈стествено имаше доста банери и излишни за печатната верси€ елементи като “—вържи се с нас” и разни други форми. “ака че хванах инструмента “Inspect”, щраках на всеки излишен елемент, и редактирах стила му като в секци€та “Style” давах десен клик > “Edit element style” и го скривах с добав€не на “display:none”. —коро страницата стана не по-различна от обикновен off-line документ!

пїњ