Irina’s Weblog

30/7/2007

–екламно

Filed under: Daily,Humor — Izida @ 8:12 pm

Ќ€кои реклами просто ме вбес€ват!  ъде с рекламните си послани€, които може би са звучали добре на оригинални€ си език, къде с абсурдната си компютърна анимаци€ или обещани€ за един по-добър св€т без петна, сплетени мигли, нередовен стомах и прочие. Ќапример :

 • “ ажи ‘сбогом’ на ръкавите – само за 7 дни!” – от първи€ път, когато го чух, това ми прозвуча като : “ ажи ‘сбогом’ на ръкавите – само за 7 дни, а след тези 7 дни, какво да се прави, пак ще си сложиш блузата с дългите ръкави.” ѕоне да беше : “ ажи ‘сбогом’ на ръкавите – за цели 7 дни!”. “ака поне периодът изглежда по-дълъг рЯШЙ ј ако не се лъжа целта е била да те зарадват, че само след 7 дни употреба ще можеш да ходиш свободно с потничета. »ли и това не е основни€т смисъл?
 • »звестна спирала за очи обещава : “… придава на очите до 400% повече обем без слепване” – тъкмо щ€х да кажа, че почти всеки, може да направи същото с очите ти и без спирала, само с един юмрук! Ќо се сетих – при оток окото се слепва, докато с тази спирала – не! » казвам “почти всеки”, а не “всеки”, защото все пак да се подуе окото с 400% си е майсторлък. ƒо скоро не б€х чула тази крилата фраза – просто б€х хипнотизирана от компютърно генерираните мигли, които се вееха на екрана на телевизора ми по време на изричането на горните думи. ј може би ползват и 25-ти кадър? » не е ли лъжа обещанието за ефект, който н€ма как да бъде постигнат без компютърна графика?
 • «абел€звам и една тенденци€, да се придава по-личен и близък стил на рекламата, като камерата не е статична, а леко се полюл€ва. ћоже би имитирайки нашата неспособност като човешки същества да стоим неподвижно и фиксирано. Ќо има н€кои реклами (като онази с петната по блузата, дето станали още по-грозни с белината), от които направо може да ти се завие св€т, или направо да хванеш морска болест!
 • –екламен билборд – н€колко сладоледа те изкушават с вида си. ƒо момента, в който очите ти не попаднат на надписа – “0% захар”. ≈ добре де – солени ли са? Ќе. “огава, защо да са без захар? ћоже би защото имат аспартам или н€кое друго творение на хими€та, чиито подсладителни свойства са открити случайно по време на търсене на нов пестицид. «ащо един здрав човек тр€бва да €де сладки продукти без захар? Ќе€ поне € има в природата и хората € €дат от хил€долети€.

ќтърваване от стари електроуреди

Filed under: ѕрава на потребителите — Izida @ 3:38 pm

Ќе ми се е налагало до момента да мисл€ какво ще прав€ с чисто новичките си електроуреди след години. Ќо съм убедена, че всеки един електроуред, който съм закупила до момента, рано или късно ще има нужда от подобаващо “погребение” – н€ма вечни неща. Ќе върви да свалиш стари€ бойлер и да го захвърлиш до казана за битови отпадъци. Ќе можеш и да го навреш в контейнера за разделно събиране на отпадъци. “огава?

ќказа се, че вече имаме нормативна база, ко€то ни задължава да предадем уреда за преработка. ƒо колкото разбрах до момента единствената фирма, ко€то се занимава с тази дейност, е ≈кобултех. “€ сключва договори с производителите и вносителите, така че техните клиенти да не заплащат никаква такса за преработка когато предават техни€ вече остар€л уред. » докажат закупуването му с касова бележка разбира се.

ј ако не сте от типа, които си паз€т бележките (не забрав€те, че те ви дават две години гаранци€, ко€то да изисквате при необходимост от търговеца, нали?), то тогава ще тр€бва да занесете уреда в н€ко€ от базите на ≈кобултех, където да го класифицират, претегл€т и да ви определ€т цената според тарифите си, ко€то тр€бва да заплатите.

» малко информаци€ от сайта на ≈кобултех :

ќт 2006 г. влeзe в сила Ќаредба за изисквани€та за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване и третиране и транспортиране на отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

—ъгласно изисквани€та за членство в ≈вропейски съюз, Ќаредбата транспонира европейските директиви:

EC Directive on Waste from Electrical and Electronic Equipment (WEEE) 2002/96/EC EC Directive on the Restriction of certain Hazarous Substances of Electrical and Electronic Equipment (RoHS) 2002/95/EC

Ќаредбата задължава вносители и производители на електрическо и електронно оборудване (≈≈ќ) за обратно приемане и оползотвор€ване на изл€зло от употреба оборудване.

»нтересно ми е кой ще следи (или следи и в момента) за спазването на тази наредба.

ѕ.—. явно фирмите-партньори на ≈кобултех са калкулирали в цената на сами€ уред и таксата за рециклиране. ѕоне така си го об€сн€вам.

ћагистрални небивалици

Filed under: Ўофьорски — Izida @ 1:19 pm

¬чера споделих н€кои впечатлени€ от шофирането на изхода на —офи€ и магистралата, които добих през уикенда. “е обаче ми напомниха най-небивалата случка, ко€то съм виждала. ј именно :

√рупа колеги пътуваме по магистралата от ѕловдив към —офи€ в н€кой понеделник сутринта.  акто си караме в д€сната лента, в л€вата лента на нашето платно се задава стара руска кола, караща —–≈ў” нас!

ћисл€, че това води класаци€та за момента за безразсъдно шофирането.

29/7/2007

 акво научих по родните пътища

Filed under: Daily,The desert of the real,Ўофьорски — Izida @ 10:24 pm

ѕътуването ми до ѕловдив тази седмица се оказа много ползотворно – благодарение на задръствани€та в петък пътуването с автобус беше почти колкото с влак. ј връщането в недел€ ми помогна да свал€ поне кило – с повишението на билетите от 10 на 11 лв от 20ти този месец, са включили като добавка към услугата “превоз” и сауна! Ќаучих и н€кои ценни уроци за правилата на движение, които просто не мога да не сподел€ :

 • јко са задръстени всичките ленти в тво€та посока, то н€ма никакъв проблем да про€виш повече хитрост от другите будали като се качиш и шофираш по тротоара. ћного е важно да не се впечатл€ваш от шашналите се пешеходци – ще ти направ€т път, по-едър си. “ова научих докато чаках в задръстването в петък вечер на кръстовището на ÷ариградско шосе и ѕавел  расов. ѕолучаваш бонус точки за оригиналност ако вдигнеш повечко прах или ако си в полицейска кола. “ук искам да вмъкна специалните си поздрави за полицаите, които последваха колите по тротоара с полицейски автомобил без специален сигнал (не вид€х изобщо буркан) с регистрационен номер —ј 5177 јћ около 20:15 мин. —игурна съм, че са ги преследвали за да въдвор€т ред!
 •  огато си автобус и изкачваш наклон по магистралата, спокойно можеш да ползваш за това аварийната лента. јко не беше така, н€маше да имам скоро шанса да разгледам банкета отблизо. »мам съмнени€, че ако н€маше тук таме аварирали коли, щ€хме изобщо да не излизаме от тази лента;
 •  огато си тежкотоварен автомобил с товар багер, аварийната лента автоматично се превръща в лента за бавнодвижещо се ћѕ—;
 • јко не можеш да изпревариш един автобус отл€во, спокойно можеш да го изпревариш отд€сно, като за целта временно минеш в аварийната лента. јко в този момент б€хме в аварийната, сигурно щеше да мине през банкета.

ѕ.—. јко н€ко€ от горните ситуации е законна, мол€ поправете ме…

26/7/2007

«а ≈ƒ–»“≈ награди при промоции на стоки

Filed under: ѕрава на потребителите — Izida @ 4:12 pm

—помн€м си с какво задоволство установих преди години, че вече и в Ѕългари€ има промоции, при които имаш шанс да спечелиш лек автомобил покрай покупката на една що годе обикновена стока. ¬иках си : “≈ее, дойде и при нас най-накра€!”

ƒойде обаче времето, когато промених мнението си в другата крайност – запитах се : ““ози търговец за каква ме има – за клиент, който знае какво иска, или за комарджи€, склонен да вземе точно негови€ продукт вместо този, който е решил, щото може да спечели нещо отгоре?”

≈ не съм комарджи€! » знам какво искам! » това са определени качества на продукта или услугата, а не н€какви много съмнително награди с шанс от сорта на 1:2,000,000!

ƒо скоро се чудех защо изобщо  омиси€та за защита на конкуренци€та се занимава с промоциите с едри награди – на т€х пък какво им пука толкова. Ќо прочетох този коментар към новината за глобата, наложена на  осмо Ѕългари€ за нарушени€ в играта Дѕрезареди b-connect и спечели MINI COOPERФ :

«аконовата разпоредба не допуска форми на продажба, при които потребителите се привличат чрез обещани допълнителни награди, а не посредством качествата и цената на дадена стока.

—тойността на предлаганите награди в играта на  осмо Ѕългари€, шест леки автомобила MINI COOPER, значително надвишава допустими€ праг от 100 пъти стойността на продукта или 10 минимални работни заплати.

 ато се замислиш – има не малка логика!  онкуренци€та се води един от основните фактори, нужни за съществуването на пазарната икономика. „рез не€ производители и търговци са принудени да повишават качеството на стоките, които предлагат, да се стрем€т да минимизират разходите при производството им и от там – цената, и т.н.  оето е в наша – на потребителите, полза. јко един търговец започне да привлича клиенти не със сами€ продукт, а чрез разни томболи, награди и т.н., реално така той ще открадне от по-наивните клиенти на конкурентите си.  оето ще принуди и конкурентите да минат на същи€ принцип – едва ли не да забрав€т изобщо какво продават, важното е как го рекламират и какви томболи организират около него. “ова вече е във вреда на нас, потребителите. «ащото ако н€кой от конкурентите все пак не се насочи към томболи, а остане съсредоточен над продукта си, то той ще получи такъв отлив на клиенти, че с него е свършено.

» цитат от «акона за защита на конкуренци€та :

Ќело€лно привличане на клиенти

„л. 34. (1) «абран€ва се осъществ€ването на нело€лна конкуренци€, насочена към привличане на клиенти, в резултат на което се прекрат€ват или се нарушават сключени договори с конкуренти.

(2) «абран€ва се използването на принуда или други противоправни способи за въздействие срещу продавачите да не продават стоки или да отказват услуги на определени лица.

(3) «абран€ва се използването на принуда или други противоправни способи за въздействие спр€мо клиентите с цел да куп€т, да не куп€т или използват даден вид стока или услуга.

(4) «абран€ва се об€в€ването на продажба на изплащане или подобна правна сделка, при ко€то продавачът не декларира €сно сво€та фирма, не дава точни данни относно бро€ и размера на отделните вноски, лихвени€ процент върху невнесените суми и общата продажна цена.

(5) «абран€ва се предлагането или даването на добавка към продаваната стока или услуга безвъзмездно или срещу привидна цена на друга стока или услуга, с изключение на: рекламни предмети с незначителна стойност и с €сно посочване на рекламиращото предпри€тие; предмети или услуги, които според търговската практика са принадлежност към продаваната стока или извършваната услуга; стоки или услуги като отбив при продажба в по-големи количества, както и на печатни произведени€ при продажба или абонамент за периодични издани€.

(6) (»зм. – ƒ¬, бр. 9 от 2003 г.) «абран€ва се извършването на продажба, когато заедно с не€ се предлага или обещава нещо, чието получаване зависи от: решаване на задачи, ребуси, въпроси, гатанки; събиране на сери€ от купони и други подобни; разиграване на игри с парични или предметни награди, чи€то стойност значително надвишава цената на продаваната стока или услуга.

(7) «абран€ват се продажбите на вътрешни€ пазар на значителни количества стоки за продължително време по цени, по-ниски от разходите за производството и реализаци€та им, с цел нело€лно привличане на клиенти.

» понеже това са установени практики на ло€лната конкуренци€, вече ще внимавам повече в избора си на дадени марки – защото уважавам спазването на законите. » много мраз€, когато н€кой се прави на неразбрал (т.е. калкулирал е глобата в разходите си).

ћежду другото си мислех, че този закон («« ), се отнас€ до фирмите и мен не ме зас€га. Ќо €вно съм била в грешка.

–азмисли

Filed under: Daily — Izida @ 12:09 am

“ези дни жегата ме изтощи до дупка – с колкото и течности да се наливах, колкото и плодове да хапвах на сила, все се чувствах уморена и недоспала. ј сега като се поразхлади отново не ми се спи – не е жега, но пък да се прохаб€ва това време в сън си е срамота рЯШЙ

» се зачетох по блоговете с надеждата да има още н€кой буден. ”станових, че не съм сама!

ћежду другото попаднах на интересна стати€ в блога на —ви : Learning, or, Learning How To Learn from Coding Horror. » си имам нова любима фраза :

If you don’t like learning new things, you will despise software engineering. It’s all we do. That’s why learning how to learn is such an important skill for software engineers. In our field, how only lasts about five years, but why is forever.

» един свободен превод :

јко не обичате да учите нови неща, то вие ще презрете софтуерното инженерство. «ащото да учим е всичко, което ние правим! ѕоради това да се научиш как да учиш е особено важно за нас умение. ¬ нашата сфера “как” трае около пет години, докато “защо” е завинаги.

“ези думи ми напомниха думите на един стар мой при€тел – тр€бва да призна€ първи€ мой “компютърен познат” (както нашите наричаха компани€та ми). “огава му мрънках защо тр€бва да уча географи€ и истори€, като само ми хаб€т времето, през което мога да уча нещо интересно. » той ми загатна иде€та за изграждане на начин на мислене, което е завинаги. ѕратих му €, пообсъдихме €, и за късмет той утре има работа в —офи€. “а се очертава при€тен об€д, наситен с емоции и спомени за пловдивските ни сбирки от времената на Ѕулпак BBS. ¬същност тогава се водех CoSysOp на BBS-а на именно този при€тел.

24/7/2007

ѕреводни бисери

Filed under: Daily,Humor — Izida @ 1:06 pm

Ќ€кои феноменални преводи, които чух по научно-попул€рни канали и филми (и които сед€ха като чернова в блога ми от зимни€ грип, когато гледах много телевизи€ по невол€) :

 • “The left and right eyesight overlap so as result the crocodile has a binocular vision” – “ рокодилът има зрение като през бинокъл” – орелът сигурно пък вижда като през телескоп; колкото до бинокул€рното зрение, €вно преводачът не го е учил в основното училище, въпреки, че присъстваше в програмата по биологи€;
 • “It is situated in East London” – “Ќамира се в »йст Ћъндън.” – мога само да съм благодарна, че този преводач не е превеждал и филма за убийството на ћарков. “огава “Ѕългари€” щеше да е “Ѕулгери€”;
 • “I live in a world full of pain, transparent as ice.” – “∆иве€ в св€т изпълнен с болка и прозрачен като очи” – придадоха нов смисъл на думата прозрачност и увеличиха знани€та ми по анатоми€;
 • “She has developed a kidney infection” – ““€ развила инфекци€ на дробовете” – то дето дроб, там и бъбрек;
 • “The one of them containes my picture Prince, If you choose that, then I am yours withall” – “≈дно от т€х /ковчежетата/ съдържа мо€ снимка….” – ¬енеци€ €вно е била доста напреднала в технологиите по времето на Ўекспир, понеже цитата е от филма “¬енециански€ търговец”;
 • “During the dry season the swamp shrinks leading to a dense concentration of fish which is an easy pray.” – “ѕо време на сухи€ сезон блатото се сбръчква, което води до увеличаване концентраци€та на риба и превръщането й в лесна пл€чка.” – този преводач €вно прекалено дълго е превеждал реклами на перилни препарати и омекотители;
 • “The new capital is Thebes.” – “Ќовата столица е “ебс”; »ли казано иначе : “ебс – града на на стоте златни порти в случай че не сте се сетили , че това е “ива. ¬ друг научно-попул€рен филм бе преведено като ‘ебс.
 • “Otters live in close-knitted family groups” – “¬идрите живе€т в големи пасажи”… – можеше и да са €та все пак! ƒа не говорим за това каква е връзката между “т€сно свързани” и “големи”;

»зпитвам искрено съжаление към хората, които не разбират английски, и на които се налага да се ослан€т на преводи като горните! Ћюбимо ми е “∆иве€ в св€т изпълнен с болка и прозрачен като очи” – от филм за живота на ‘рида  ало. Ќадписа се по€ви преди да чу€ репликата, a изумлението ми бе такова, че изрично се заслушах какво всъщност се казва.

ƒокъде се простира цензурата в »нтернет? – чат на сайта на IDG.bg

Filed under: Computers,The desert of the real — Izida @ 12:22 pm

“ова е събитие, което вече е записано като ангажимент в PDA-то ми : онлайн дискуси€ на тема :

“ƒокъде се простира цензурата в »нтернет?”,

ко€то ще се проведе в ср€да от 12:00 на сайта на http://chat.idg.bg

ѕ.—. ƒискуси€та вече е в архива и може да бъде разгледана тук.

ѕървите впечатлени€ от Ѕългари€

Filed under: The desert of the real — Izida @ 10:19 am

¬чера вид€х новината, че “соларното” такси минава и през Ѕългари€ по време на сво€та обиколка из ≈вропа с цел промотиране на използването на слънчевата енерги€. ƒнес с нетърпение отидох на сайта, чийто адрес вид€х изписан върху колата на снимката, за да вид€ дали има нещо за нашата родна страна.

¬ижте сами на страницата http://solartaxi.divio.ch, както и самата стати€, озаглавена “Bulgaria!!”. Ћюбима ми е снимката със заглавие “The first impressions of Bulgaria” (“ѕървите впечатлени€ от Ѕългари€”), ко€то ни представ€ и на главната страница.

–едакци€:

» кмета с главно “ ” добре се е справил – за€вил (според новата стати€ за срещата с Ѕорисов) :

In our country the monzhly pension is as low as 60 Euro. We have to solve our own problems first. Global warming is an issue of the industrialized nations. They came up with this issue. They have to solve it!

»ли казано на български – “¬ нашата държава месечната пенси€ е около 60 евро. “ака че първо тр€бва да решим собствените си проблеми. √лобалното затопл€не е проблем на индустриализираните държави. “е доведоха до по€вата му. “ака че те тр€бва да го решат!”

“очно така, кмете! ƒобре сте им го казали! ¬ече см€там, че първите им впечатлени€ са много верни – щом имаме управл€ващи, изказващи подобни мнени€, сигурно всичките тр€бва да сме като тези на снимката!

ѕ.—. »злиза, че по-предните думи на автора на стати€та : “Mister Borissow is very interested in talking about Stop Global Warming.” (“√-н Ѕорисов е силно заинтригуван от разговорите за спиране на глобалното затопл€не”), не били похвала, а ирони€…

23/7/2007

Ќегорчивата бира

Filed under: Daily — Izida @ 4:08 pm

—лед като Ѕогомил организира събирането на по бира след протеста за —транджа и свободата на словото в “ ривото”, реших, че в събота отново ми се хапват пържени картофки с чеснов сос. » така навих Ћъчо да идем в най-близкото “ риво”. “ози път реших да пробвам и новата «агорка – “с мек, негорчив вкус”, казано иначе «агорка √олд.  олкото и ƒончо да ми повтар€ше едно време, че н€ма да стане програмист от мен докато не се науча да пи€ бира, аз признавам – не съм й гол€м фен. ћоже би и за това тази «агорка ми допада рЯШЙ Ќапомни ми на бира “¬ерди”, ко€то едно време пиех с компани€та от “—исќп-ските срещи” в ѕловдив в пица “¬ерди” – казано иначе коктейл от бира и —прайт. Ќо времената се мен€т – преди година седнах пак там, попитах за бира “¬ерди”, защото отсъстваше от менюто, а сервитьорката каза :

—ъжал€вам, вече не предлагаме бира “¬ерди”. Ќо ако искате бира “ аменица” със “—прайт” – ще ви приготвим!

ѕ.—. ≈му, не ми се сърди – аз от бира не разбирам!

–езултати от анкетата за най-въздействащи илюстрации за цигарените кутии

Filed under: The desert of the real — Izida @ 3:21 pm

Ќа сайта на ћинистерството на здравеопазването можете да видите резултатите от гласуването (актуална връзка : “ЅЋ»«ќ 2200 √–ј∆ƒјЌ» ”„ј—“¬ј’ј ¬ Ќј÷»ќЌјЋЌќ“ќ ƒќѕ»“¬јЌ≈ Ќј ћ« «ј »«Ѕќ– Ќј Ќј…-¬Џ«ƒ≈…—“¬јў» ‘ќ“ќ√–ј‘»» ¬Џ–’” ќѕј ќ¬ »“≈ Ќј “ё“ёЌ≈¬»“≈ »«ƒ≈Ћ»я”), в което всеки можеше да посочи кои са най-въздействащите според него илюстрации, които да се постав€т върху кутиите за цигари.

¬ече веднъж писах до ћ« – да израз€ подкрепата си за пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места. ”частвах и в тази анкета. Ќад€вам се скоро да не ми се налага да дишам цигарен дим докато сед€ на спирките на градски€ транспорт. » още повече – да не гледам как дузини ученици също са принудени да свикват с дима от малки.

Ќова стойност на ƒƒ— за поръчки от Ѕългари€ в Amazon.co.uk

Filed under: Books — Izida @ 10:21 am

ѕреди около половин година писах за промените при пазаруване от Amazon.co.uk след влизането ни в ≈—. ќсновната разлика бе, че јмазон вече начисл€ва ƒƒ— и за Ѕългари€ и –умъни€. ќбаче ƒƒ—то беше 17%, като за книги бе 0%. ћиро писа, че това се дължи на факта, че €вно јмазон не са минали определен минимален оборот с Ѕългари€ за да прилагат локалното ни ƒƒ—, и за това прилагат английското.

≈, €вно този оборот е надминат, защото от 1ви юни Amazon.co.uk вече начисл€ва локалното 20% ƒƒ— :

From June 1, 2007, goods shipped to Bulgaria will be subject to the local VAT rate of 20%.

—ъщото се е случило и с –умъни€, но малко по-рано :

From May 24, 2007, goods shipped to Romania will be subject to the local VAT rate. There is a VAT rate of 9% on books and 19% on all other goods.

ѕрави ли ви впечатление колко е процента ƒƒ— на книгите? Ќа половина на обикновени€!  ога ли и в Ѕългари€ ще се преборим за облекчаването на ƒƒ— върху книгите! ѕосле се чуд€т що народа не чете – а държавата помага ли на народа да чете?

ћежду другото от таблицата с ƒƒ—тата на различните държави в ≈— ми направи впечатление, че за момента по-високо ƒƒ— върху книгите от нас има само една държава с 25% – ƒани€!

19/7/2007

’убава си, мо€ горо!

Filed under: Daily — Izida @ 11:46 pm

¬ече едва ли ще мога да слушам песента “’убава си, мо€ горо”, без да се сещам за днешни€ протест. –адвам се, че б€х част от това събитие! «ащо отидох точно на този протест? «а да покажа, че н€ма да търпим да ни сплашват силово само защото зад нас, блогърите, не стои н€ко€ меди€! » че можем да се защитим един друг. «а мен свободата на словото е дори пред акци€та за опазване на —транджа – защото без свобода на словото и една квартална градинка не можем да опазим, какво остава да се борим за бъдещето на страната си!

Ќо да карам по ред : сбирката бе малко поотложена – вместо за 19:00, за 19:30. «аедно с ¬ерчето, мо€ колежка, отидохме до Ќƒ . “ам се срещнах с ≈му, после се присъедини и »во с велосипеда си. Ўествието тръгна на време, покрай фонтаните и по ¬итошка. “ам полицаи временно отцепиха движението за да може шествието да пресече кръстовището. ≈, на ¬итошка се наложи да ни изтласкат извън релсите за да преминат трамваите, но го прежив€хме.

“р€бва да отбележа, че имаше доста хора с лепенки на устите.  оето за мен значи, че свободата на словото е тема, ко€то наистина е засегнала много от нас. јз за съжаление пропуснах да се подготв€ – много ангажименти тези дни, сега едвам имам сили да пиша тези редове. Ќо поне б€х там! ѕосле минахме покрай —лавейков, Ќародни€ театър и стигнахме до крайната цел – площада пред катедралата јлександър Ќевски. ѕрез ц€лото време път€т ни беше освободен от коли от полицаи, имаше скандирани€, пеене на песни, тъпани.

 огато се събрахме пред Ќевски, дойде време и за словата. „еститихме си дружно победата с приемането на днешни€ закон за защитените територии. Ќо и ни бе напомнено, че това н€ма да спаси места, които още не са об€вени за такива. »зп€хме дружно “’убава си, мо€ горо” и химна на —транджа – който аз, признавам си, не знам. «а финал прозвуча и химна на Ѕългари€. » програмата приключи – с хоро на площада. »наче имаше силно полицейско присъствие – тук вече не б€ха единични, а си б€ха цели бусове. «а щастие н€маше никакви сблъсъци, но аз и б€х сигурна за себе си в това. ¬се пак протестът бе законен, тълпата бе мирна и всичко мина гладко.

¬ид€х се и с Ћина, ∆ивко, Ѕогомил. — част от агитката продължихме събитието в “ ривото”. ≈, там вече тематиката беше компютърна, но то не може в тази агитка да не се почувстваш като на OpenFest или WebTech рЯШЙ » изобщо – тр€бва да отбележа, че тълпата бе съставена главно от млади хора, макар да не липсваха и по-възрасти, както и пенсионери. –адвам се да вид€, че има толкова хора, на които все още им пука! ѕравилно каза едини€т от говорителите на трибуната :

“ози протест е доказателство, че в Ѕългари€ се заражда гражданско общество!

ѕ.—. —амо на мен ли ми направи непри€тно впечатление това, че момичета в зелено раздаваха пред Ќƒ  притурки и приканваха да останеш на Tuborg партито?? Ќад€вам се е било планирано още преди да се об€ви датата на протеста… ј аз поради зелените роклички реших, че са част от кампани€та на н€ко€ зелена организаци€.

≈то и малко от моите снимки :

—бирката пред Ќƒ :
—бирката

ѕотегл€ме към ¬итошка:
ѕотегл€ме

“ълпата пред нас:
“ълпата пред нас

“ълпата след нас:
“ълпата зад нас

Ќа трибуната:
“рибуната

ѕлакат:
ѕлакат

ѕредставител на пенсионерите:
ѕенсионер

»зпълнението на химна на —транджа:
’убава си, мо€ горо

’орото :
’оро 1

’оро 2

» пак … жалба!

Ќапоследък все пускам жалби, все чакам резултати, взе да ми писва! Ќо н€мам намерение да спирам.

ƒнес например се возих в поредното 280, на което трите поредни прозореца, намиращи се точно зад кабината на шофьора, б€ха без механизми за отвар€не! » естествено – б€ха затворени. »зпукак от жега!

» понеже съм почти 100% убедена, че механизмите не са счупени от лошите пътници, а са свалени нарочно от шофьорите – пуснах сигнал във форума на — √“, от където ми об€сниха, че тр€бва да пусна жалба. » преди съм чела из форума им, че шофьорите нарочно махат дръжките за отвар€не, защото им духало в гърба или нещо от сорта. Ќо щом производител като ћерцедес е решил, че там дръжки тр€бва да има и тези прозорци тр€бва да се отвар€т – аз му в€рвам, че услови€та на труд са безопасни. » че тази пром€на застрашава пътниците.

18/7/2007

ѕром€на в плана – на хоро пред катедралата јлександър Ќевски

Filed under: Daily — Izida @ 11:20 pm

Ѕ€х решила да ход€ да гледам безплатната прожекци€ на “ѕоходът на императорите” както писах по-рано днес. ќбаче… в последни€ момент вид€х в ZaGrada.bg новината за исторически€т танцов спектакъл на ансамбъл “Ѕългаре” Ц “Ѕългари€ през вековете”. » си казах – все пак е 170 годишнина от рождението на Ћевски, защо да не посет€ този спектакъл?

»зползвах повода за да се запозна€ и с един при€тел – »во. ƒа, да се запозна€, защото макар, че си пишем от 2 години до момента не се б€хме срещали. –азбрахме се да се срещнем пред –ектората на —”. ѕо път срещнах и едни колеги, които пък отиваха на киното на открито.

“ълпата пред храм-паметника не беше много гол€ма. Ќо отново бе шарена – млади и стари, българи и чужденци. —пектакълът разказва за пророческите видени€ за бъднините на българите на ¬ергилий, разказани пред кан  убрат. »маше наистина въздействащи моменти, които усп€ха да отрон€т сълзи от публиката около мен. Ќ€ма да ги разказвам – друго е да се види на живо. ћисл€, че посещение на подобен спектакъл е направо задължително за учениците – особено на фона на иначе толкова далечно звучащите сухи слова в учебниците по истори€.

—пектакълът завърши с пресъздаване на освобождението – гръмна топ, стрел€ха пушки и пистолети. ѕред българското хоро играеха “казаци”, русите пееха песни.

—лед словото на режисьора последва напълно очаквани€ от мен призив за хоро на площада, поведено от изпълнителите в ансамбъл “Ѕългаре”! Ќе можах да усто€ – и се хванах и аз. “р€бва да призна€, че емоци€та беше неповторима! ’орото бе наистина дълго, най-дългото, в което съм участвала. ¬иеше се на н€колко кръга, обикал€ше около сцената, разположена на входа на катедралата. Ќавс€къде имаше усмихнати, весели лица, до сами€ край на музиката хора продължаваха да се престрашават и да се хващат на хорото. » понеже Ћъчо беше дошъл да ме вземе преди 15на минути, използвах докато съм на хорото да се огледам за него сред все по-малкото сто€щи безучастно хора. » го вид€х – махнахме си, а после ме изчака докато музиката свърши.

 ойто не дойде – пропусна!

ѕоходът на императорите на открито и безплатно

Filed under: Daily — Izida @ 4:02 pm

ƒнес от 21:30 пред Ќародни€ театър ще има безплатна прожекци€ на филма “ѕоходът на императорите” на Ћюк ∆аке. ќрганизатор е ‘ренски€ институт в —офи€ и е част от програмата “ ино на открито” от 8 до 19 юли в сърцето на —офи€.

√ледала съм филма, купих си и DVDто, но см€там да го вид€ и “на открито”. ћоже би ще се видим там рЯШЙ

ѕротест – четвъртък 19:00 – пред Ќƒ 

Filed under: The desert of the real — Izida @ 1:33 pm

ƒо момента напълно умишлено отказвах да публикувам каквото и да е във връзка с протестите срещу премахване статута на —транджа. ѕропуснах да пиша и за привикването на ћишел от страна на √ƒЅќѕ. ѕропуснах, защото толкова много хора писаха, че н€маше какво да добав€.

Ќо сега виждам, че има нов протест – протест, който е по-мащабен в моите очи от всичко до тук. «ащото поводът вече не е само —транджа, а и защита на свободата на словото ни. Ћично аз като човек, който води блог от около 3 години, се чувствам силно засегната. Ќе че не ме зас€га и темата със —транджа, разбира се. Ќо просто този път е дори по-лично!

«а това сега показвам сво€та съпричастност – ще бъда на протеста в четвъртък, 19:00 пред Ќƒ . » ще подкреп€ общността с присъствието си. —поред организаторите, 48 часовото предизвестие до ќбщината е предадено, така че протестът е законен.

«ащото е време да се разбере, че има такова нещо като гражданско общество и в Ѕългари€!

ѕ.—. Ѕраво на ћишел, …овко и —имион за отличното представ€не на проблема в предаването на ЅЌ“.

MSDict Cambridge Advanced Learner’s Dictionary за PocketPC

Filed under: Computers,Daily,PocketPC — Izida @ 9:58 am

ќт известно време си търсех речник за джобни€ компютър. ќсновно държа да има възможно повече значени€ за вс€ка дума, да има писмени транскрипции (не държа да ми ги изговар€) и да има лесно търсене. Ѕ€х почти забравила за това си търсене, докато не вид€х новите предложени€ на —офтѕрес : “MSDict Cambridge Dictionary of American English”, “MSDict Concise Oxford English Dictionary”, “MSDict Concise Oxford English Thesaurus”, “MSDict Cambridge Advanced Learner/s Dictionary”. Ќабързо отхвърлих American English и Thesaurus (синонимни€).

ќбаче не обичам да купувам софтуер, който не съм пробвала лично. «а това подирих сайта на производител€ : Mobile Systems. “ам можеш да избереш конкретен речник, както и устройство – от Windows машина, до PocketPC или мобилен телефон. Ћично аз тествах trial версиите за PocketPC (30 дневно право на ползване) :

¬ общи линии ползват един и същи софтуер за преглеждане на речници – MSDict Viewer, който върви без допълнително заплащане към всеки закупен речник. “ози софтуер позвол€ва освен търсене при въвеждане на вс€ка буква и търсене с използване на филтри – чрез стандартните символи ? и *, което е много полезно ако се съмн€ваш за правописа. —амите описани€ са интуитивни и разбираеми (все пак речниците не са какви да са, а на престижни университети). —ъщо така има и превод на дума, копирана в clipboard-а. ѕази се и истори€ на въведените за превод думи. »маш функци€ за показване на случайно избрана дума и думата на ден€.

“р€бва да отбележа, че и двата имат един проблем свързан с търсенето при използването на * и ? като проблемът е следни€: » в двата н€кои думи имат по€снени€ като например : book [MAKE A RECORD] (такъв тип са в  еймбриджки€) или booking(1) (срещат се и в двата речника). “ърсенето за “bo?k” обаче води до намиране само на думите, които н€мат по€снени€! «а да намираш и по€снени€та тр€бва да добавиш една звезда накра€ : “bo?k*”, но тогава губиш силата да кажеш, че търсиш дума с указаната от теб дължина.

¬се пак има и н€кои разлики :

 • ќксфордски€ има 240 000 думи, докато  еймбриджки€ – 170 000.
 • ¬  еймбриджки€ вс€ка дума с повече значени€ има допълнително об€снение, сложено в квадратни скоби. “ака като търсиш думата ще видиш н€колкото варианта и ще избереш за превод този, който е в искани€ контекст. Ќапример : думата book съществува в н€колко варианта : book [ARRANGE], book [MAKE A RECORD], book [TEXT]. ƒокато в ќксфордски€ думите н€мат подобно об€снение и тр€бва да кликаш по вс€ко едно значение. ј и значени€та са по-обединени, което прави преводите по-дълги. Ќапример думата “book” там присъства веднъж, описанието й е дълго и включва всички значени€.
 • √орното предимство на  еймбриджки€ речник обаче води до един негов недостатък : търсене за “bo?k” при включен режим wildcard води до само един резултат – “bonk”! ѕо€снените думи в ќксфордски€ са много по-малко.
 • ѕочти вс€ка дума в  еймбриджки€ речник има освен тълкувание и примерни фрази и изречени€, в които се прилага това значение – в описанието пише, че са 90,000 на брой фрази. ¬ ќксфордски€ фразите б€ха по-малко.
 • ¬с€ка дума в  еймбриджки€ има написана транскрипци€. ¬ ќксфордски€ пълен речник пише : “Pronunciations for words that might cause difficulty”.  акто и : “Pronunciations are not given for ordinary, everyday words such as bake, baby, beach, bewilder, boastful, ot budget, since it is assumed that native speakers of English do not, as a rule, have problem with the pronunciation of such words.”. явно речникът е предназначен за “native speakers”.
 •  еймбриджки€ струва 30 лв, докато ќксфордски€ – 25 лв.

—лед това сравнение, реших да взема Cambridge Advanced Learner’s Dictionary – намерих го и с 10% отстъпка на борсата зад —офи€ ѕрес. Ћицензни€ ключ ти дава право да регистрираш едновременно н€колко версии (предполагам само за лично ползване) – аз го инсталирах на лаптопа си и на джобни€ си компютър.

——

»наче ако искате говорещ речник за настолен компютър, допълнен и с около 1000 илюстрации, вижте този хартиен речник с добавка CD :

Cambridge Advanced Learner’s Dictionary / New + CD – Rom Inside. Second edition

 ато нищо след известно време ще си взема и този – 36 лв. не е кой знае колко за един наистина богат речник. ѕовече информаци€ за съдържанието на диска може да прочетете на сайта на Cambridge University Press : Cambridge Advanced Learner’s Dictionary CD-ROM

—ъщо така можете да видите мултимедийно представ€не на характеристиките на речника – включва упражнени€ за изпити, допълнителни примери за вс€ка дума, словосъчетани€, както и синоними. “ози речник включва и произношени€, които можете да чуете – при това не звучат като генерирани за разлика от един друг речник, на който попаднах наскоро. ќсвен това има по два аудио записа на произношени€ за дума – английски и американски.

ѕ.—. Ќ€ма да приемам коментари от тип – “ј що не си го свали кракнат от еди_къде_си?” или “ј за тези, дето не им се дават пари/н€мат пари – свалете си го от тук!”. ¬се пак ми се струва странно да ме подстрекавате към крадене на софтуер при положение, че самата аз пиша такъв!

13/7/2007

 ниги

Filed under: Books — Izida @ 9:35 am

ƒойде новата ми поръчка от Amazon.com – този път книгите напуснаха склада в —јў на 1.06.2007 и пристигнаха при мен на 12.06.2007 – за 11 дни!

∆алко само, че малко са се смачкали в едини€ ъгъл книжките, но това не е кой знае какво. ќсобено при положение, че тук не могат да се намер€т.

–едакци€: «а любопитковците по-долу, книгите са :

ќт сери€та “Essence of Computing” имам още 2 книги, които намерих на руски в  нигомани€ : за компилатори (т.е. езикови процесори, регул€рни изрази, граматики) и за бази данни.

» трите книги са на Prentice Hall, което издателство ми е едно от любимите.

11/7/2007

—имфоничен концерт на открито

Filed under: Music — Izida @ 10:35 pm

ƒнес б€х една от около 1000дата души, които усп€хме да се насладим на известни концертни произведени€ на открито пред Ќародни€ театър. ¬ъпреки дъжда!

Ѕ€х решила, че ще ход€ още като прочетох за събитието в понеделник. Ќо понеже времето беше толкова при€тно сутринта, изобщо не ми хрумна да провер€ прогнозата – така си останах по къс ръкав и без чадър.  огато следобеда взе да превал€ва се зачудих дали концерта ще се състои – но след като не вид€х никъде новина по отлагането му, реших, че един дъжд н€ма да ме спре. ’ванах си рейса, от ”ниверситета поех пеша към Ќародни€ театър. Ѕ€х там в 19:40, а сед€щите места вече б€ха напълно заети! Ќо дори и не потърсих дали н€ма н€кое единично м€сто – защото заплашителните облаци ми напомн€ха, че н€мам чадър. «а това се притаих под една от големите акации в л€во от сцената, точно зад прожекторите. » зачаках.

«а мое учудване, градинката пред концерта се изпълни с хора въпреки времето! —амата тълпа бе шарена и разнородна – възрастни, млади, дами с вечерни тоалети, метъли в черни фланелки.

 онцертът започна като по часовник в 20:30 ч. „уваше се отлично! —амо от време на време в€търът се намесваше, но за щастие за кратко. ƒиригентът ћаксим ≈шкенази се обръщаше периодично към публиката за да об€сни какво произведение следва и да разкаже с н€колко думи темата и истори€та му. ѕо време на –ондо на —ен-—анс дъждът завал€, десетки чадъри образуваха почти плътен подслон над публиката. «а съжаление вече не виждах сцената, но все пак важа бе самата музика. —лед като изсвириха произведението, ≈шкенази се обърна към публиката с думите :

¬ие сте още тук? ј аз очаквах, че като се обърна н€ма да е останал никой …

—лед бурни€ см€х от страна на публиката, диригентът благодари на всички ни за това, че въпреки дъжда сме там и осмисл€ме работата им. ¬еско ≈шкенази изпълни част от √одишните времена на ¬ивалди, до колкото помн€ – “«има”. ѕрограмата бе попроменена, защото се оказа, че не можело да отлагат топовните гърмежи за след 21:30 ч. ј това тр€бваше да е кулминаци€та на вечерта, придружаваща “”вертюра 1812 г.” на „айковски. “ака че концертът бе съкратен на един час – до 21:30, като след увертюрата ¬аско изсвири на бис своите вариации на “ќчи чьорние” пред вече значително намал€лата публика. —амите топовни гърмежи в кра€ на „айковски стреснаха много от хората около мен (включвам и себе си в бройката). ѕросто когато слушаш класика, н€как не очакваш да чуеш гръм рЯШЙ Ќо беше внушително! » придружено от зар€, ко€то бе посрещната с бурни аплодисменти от тълпата. ћаксим ≈шкенази об€сни :

ўе имате шанса да чуете изпълнение на “”вертюра 1812 г.” на „айковски така, както „айковски винаги е искал да звучи, но никога не € е чувал. — автентични топовни гърмежи!

»наче имаше и внушително природно присъствие – светкавици, гръмотевици. Ќо те с€каш б€ха поръчани. —амата публика бе отзивчива и отговар€ше на въпросите на диригента като :

“ўе си ходим ли вече? »ли искате още?”

ѕрежив€ване беше много при€тно и впечатл€ващо. ≈дна госпожа подслони под чадъра си мен и още една жена – макар и под акаци€та, не б€хме скрити от все по-засилващи€ се дъжд. ј и освен дъжда от водни капки, б€хме посто€нно подложени на дъжд от акациеви цветчета. ћузиката има способността да сближава хората.

–адвам се, че не накарах Ћъчо да ме придружи – опитах се да го запал€ с филмовата музика, ко€то бе об€вена в програмата. » точно ко€то бе пропусната рЯШЙ “р€бваше да звучат теми от ћеждузвездни войни, ’ари ѕотър и др., но така или иначе съм слушала част от т€х на един концерт на  ласик ‘ћ през пролетта. » тогава обаче ћеждузвездни войни остана само на плаката.

ѕрибрах се мокра – наложи се да ход€ пеша в дъжда по къс ръкав, без чадър и по чехли от Ќародни€ театър до —”. ƒобре поне, че хванах с леко затичване рейс, та не ми се наложи и там да кисна и да мръзна от в€търа. Ќо мога да кажа едно – вечер, по време на дъжд, жълтите павета са наистина красиви, отраз€вайки светлините на околните сгради.

«а нещастие у нас н€маше ток. “ова обаче не можа да ме спре да се сгре€ с един топъл душ – на свещ.  ато по закон на ћърфи, щом изл€зох от бан€та токът дойде.

Ќад€вам се да има все повече подобни меропри€ти€! ћисл€, че могат част от нашите данъци да отиват за това да има повече културни про€ви, да могат повече хора да се докоснат до класиката, ко€то за много хора е твърде далечна. ¬ такива моменти още повече съжал€вам, че Ѕългари€ е изпуснала подобни важни периоди в развитието на «ападната цивилизаци€.

Next Page »
пїњ