Irina’s Weblog

28/6/2007

ѕешеходната пътека в ямбол

Filed under: Daily,Zebra — Izida @ 6:45 pm

”важавам ямбол!

«ащо ли? ≈то защо – на следната пешеходна пътека попаднах в центъра на този град :
пешеходна пътека
пешеходна пътека

27/6/2007

ќще три колекции научно-попул€рни филми на BBC

Filed under: Daily — Izida @ 3:40 pm

»два ред на още три колекции с научно-попул€рни филми на BBC, които ще излизат в идните месеци с вестници и списани€ :

 • “јнтичен св€т” – ще се разпростран€ва с в. “ апитал” вс€ка събота в периода от 30 юни до 18 август на цена от 5 лева., общо 8 DVD-та; абонатите могат да поръчат поредицата на цена 24 лева, с подарък – колекционерска кути€. Ќедостатък за мен е единствено забав€нето – предишната колекци€ си € поръчах така и дойде доста след като DVD-тата спр€ха да се разпростран€ват с вестниците.
 • “ осмос” Ц със списание Digital World; 1, 2 и 3 част – през август, 4, 5 и 6 част – през октомври;
 • “ осмическа одисе€. ѕътешествие до планетите” Ц със списание Digital World; „аст 1 и 2 – през декември;

»зплащане на болничните

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 1:13 pm

√ери е споделила личната си борба с Ќќ» покрай закъснелите с месеци болнични – много полезно четиво, все пак на кой не се случва да поболедува от време на време. ѕисах го и при √ери, но не мога да се сдържа да не си го кажа и в блога :

„уд€ се – кого лъжат, като об€сн€ват, че новата системата за изплащане на болнични била внедрена заради нас, видиш ли? »мало, разбираш ли, некоректни работодатели, та те взимали парите от Ќќ», ама не ги давали на служителите си и ги лъжели. ј така всеки ще си ги получава – като си декларира сметката пред Ќќ».

—амо дето това забав€не е просто непоносимо, а точно за тези хора с некоректните работодатели, обикновено е и непосилно! «ащото като си болен купуваш лекарства, плащаш изследвани€ и изобщо – обикновено изразходваш доста средства. ј заплатата ти идва ор€зана Е и чакаш. Ќеограничено време както се виждаЕ ј точно хората, които са принудени да работ€т при некоректни работодатели, обикновено са тези, които работ€т при неизгодни услови€ – ниско заплащане.

ѕри това плащаш такси – не всеки получава заплата по дебитна карта. ¬сички останали тр€бва да си откри€т сметки и да плащат такси за поддръжка и т.н.

јбе отвратена съм от тази система! —ега чакам болнични и за мен, и за Ћъчо, да му мисл€т, ако не дойдат в срок. ўе вид€ и работодател€ кога ги е дал, та да знам кога изтича срока.

26/6/2007

–искови групи

Filed under: Daily — Izida @ 2:26 pm

Ќапоследък има все повече програми за безплатни прегледи за определени забол€вани€ – имаше такава кампани€ за рак на кожата, има си за —ѕ»Ќ, сега забел€зах и по отношение на ’епатит B и C. ¬ dnes.bg прочетох, че изследването е насочено към тази част от населението, ко€то е изложена на по-висок риск от зараз€ване с хепатит. ≈, казвам си, €вно става дума за тези от гетата, за проститутките, за наркомани и т.н. ƒа, ама не :

»зследването е насочено към мъже и жени на възраст от 18 до 55 години, които са били изложени на един или повече от рисковите фактори за зараз€ване с вирусите – претърп€на операци€, кръвопреливане, татуировка или пиърсинг, посещение при стоматолог или козметик, рисков сексуален контакт и др.

“о стига да пишат стоматолога и готово – всички сме рискови рЯЩВ »ли поне висок процент. ћакар че данните за зъбни€ статус на населението ни са много лоши, та може би това поне ще значи ниски нива на ’епатит.

¬арна, морето, WebTech 2007

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 9:59 am

“ази година WebTech направи едно много добро дело – накара ме да се размърдам и да отскоча до ¬арна. ¬ече се уговар€ме с разни съфорумци в Ѕгƒев за влака в 23:15 от —офи€ към ¬арна този четвъртък. ѕриготв€м си фотоапарата, джобни€ компютър, банските, и парите за книги на O’Reilly. “ака или иначе ще идем рано, над€вам се хубавите да не са изчерпани и да си харесам нещо. «ащото не ми се купува книга за н€ко€ технологи€, ко€то н€ма да € се ползва след н€колко месеца или година – минали€ път си купих “Database in Depth” на C. J. Date – участвал при разработката на релационни€ модел с  од, който модел вече доста време си седи “на мода”.

22/6/2007

 «  налага глоби за промоции с награди, много по-скъпи от цената на сами€ продукт

¬ днешни€ инфо-бюлетин на  омиси€та за защита на конкуренци€та ( « ) присъства следното заглавие : “ «  санкционира Д ендиФ ќќƒ за нело€лна конкуренци€”. —поред бюлетина молител по преписката е Д≈уростокФ ≈ќќƒ, —офи€ Ц производител на разтворими напитки, ефервесцентни таблетки и витамини. ј причината за жалната е проведена промоционална игра Дѕий с наслада, чака те награда!Ф от страна на Д ендиФ ќќƒ, чи€то цел е реклама на разтворимите напитки Д—тепФ.

 «  установи, че стойността на две от наградите Ц скутери и почивка на море, значително надвишава цената на предлагани€ продукт.

√оворихме си с √ери по темата и т€ коментира следното :

интересно само кенди ли предлагат почивка ко€то надвишава стойността на продукта?

Ќа което аз отговорих :

Ќе, просто забележи обаче какъв е интервала м/у нарушението и глобата… днешните ще ги глоб€т през 2009та рЯШЙ

ј годината, през ко€то е била въпросната промоци€, е 2005та! ѕричината да обърна внимание на този факт е, че имам навика да запомн€м приличащи на хазарт промоции – автомобил срещу капачка от бира, екскурзи€ от козметичен крем и подобни, но точно тази не € помнех.

21/6/2007

Fish are friends, not food

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 10:50 am

¬ъв вторник вечерта посетих клуб “Sugar” за да чу€ семинара “Software Engineering and Beyond”. ≈стествено имаше и обсъждане на гъвкавите принципи за разработка – “agile software development”. ƒокато за пореден път чувах принципите, изброени в манифеста на гъвкави€ процес, внушаващи как не тр€бва да см€таш, че първоначалната спецификаци€ е договор и да се бориш с промените, а напротив – да ги очакваш и приемаш с радост, не можех да не се сет€ за акулата във филма ““ърсенето на Ќемо”, ко€то си повтар€ше :

I am a nice shark, not a mindless eating machine. If I am to change this image, I must first change myself. Fish are friends, not food.

“а така… клиентите са при€тели, не срещуположната страна по договора. рЯШЙ

» като говорим за аналогии с рисувани герои, чух и весело об€снение защо програмистите искат да приемат гъвкав метод на разработка на софтуер какъвто е Scrum процеса. »стори€та разказва за прасето и кокошката, които решават да започнат заедно бизнес.  окошката предлага да отвор€т ресторант и в него да сервират шунка с €йца (прословутото ham’n eggs). Ќа което прасето отговар€ :

“No thanks, I will be commited. But you’d only be involved!”

¬се пак правенето на шунка от прасето е доста по-силна отдаденост към проекта от това да снас€ш €йца рЯШЙ Ќие, разработчиците, сме прасенцата, чийто бекон е на огневата лини€. ƒокато маркетингови€ отдел са кокошките, които не вършат реално ежедневната работа по приключване на проекта. » Scrum обещава нов начин на взаимодействие между тези роли – с помощта на третата основна рол€, the Scrum master.

 «ѕ най-накра€ се хвана с проблемите на столични€ градски транспорт

Filed under: Daily,ѕрава на потребителите — Izida @ 10:26 am

ќт вчера по медиите върви съобщението от  омиси€та за защита на потребителите по отношение на софийски€ градски транспорт – —толичани се оплакват от услугите на градски€ транспорт. —поред това из€вление е имало вече две работни срещи, организирани от  «ѕ по повод оплаквани€ на граждани от нередовни€ столичен градски транспорт, както и от състо€нието на автобусите, в които се осъществ€ва.  ато основни проблеми  ј“ са изтъкнали проблемите около бус-лентите – в т€х навлизат автобомили, а и освен това дори си позвол€ват да паркират. Ћиниите с най-много забав€ни€ пък били 280, 94 и 88. ќсновен проблем при т€х е строителството на метростанци€та на кръстовището на бул. “√. ћ. ƒимитров” и бул. “ лимент ќхридски”. «а метростанци€та е €сно, че тр€бва да се чака. Ќо си мисл€, че и там може да се направи нещо – масово през този стеснен участък автомобилите отнемат предимството, което законът дава на автобусите на градски€ транспорт! “р€бва един служител на  ј“ да дежури там и да се грижи за това 100 човека да не чакат един да мине с колата си преди т€х.  олкото за бус-лентите – има планирана едноседмична акци€ по засилено присъствие на полицаи и налагане на глоби на нарушителите.

јз обаче виждам още проблеми :

 • шофьорите от — √“ не винаги ползват бус-лентите – според закона за движението по пътищата, шофьорите са длъжни да ползват специално предназначена и обозначена за т€х лента. Ќо съм пътувала не веднъж в автобуси, които не ползват бус-лентите. «ащо – не ми е €сно. Ќо тр€бва да бъдат санкционирани защото нарушават закона.
 • опашката за регистраци€ на автомобили в  ј“ блокира едното платно на бул. “√. ћ. ƒимитров” по посока от центъра – и днес опашката от престо€ващи автомобили се точеше и по локалното платно на “÷ариградско шосе”. “ака не само, че 280 попада в задръстване на кръстовището заради метростанци€та, но преди това не може и да навлезе на “√. ћ. ƒимитров”, а и престо€ва сума време там.

ƒруго обаче ми е интересно на мен – в из€влението на  «ѕ се казва, че те са инициирали срещи с институциите, след като получили оплаквани€ от граждани. “ова ме подсети, че през ноември миналата година звън€х на горещи€ им телефон точно заради закъснени€та – чаках автобус 280 на ѕлиска в посока —тудентски град. «а 1 час – 18:00 до 19:00 ч. вместо 13 рейса имаше само ≈ƒ»Ќ! » това се повтар€ше седмици наред.

ќт — √“ ми отговориха, че имало друг орган, който се занимавал с контрола над — √“ и това била комиси€ по “ранспорт към —толични€ общински съвет. “ака че не било от т€хната компетенци€, щом си имало специализиран орган за надзор и контрол. » не приеха сигнала ми.

ƒа не говорим, че като потърсих комиси€та по транспорт на телефона за контакт на —толични€ общински съвет, жената на телефона много се учуди и н€колко минути чувах потропване на токчета и тичане из офиса, после повторно ме пита ко€ комиси€ търс€. Ќакра€ ме свързаха с н€какъв мъж, който не се представи. ѕопитах го как осъществ€ват контрол над това дали — √“ спазва договорените и одобрени от комиси€та разписани€. ќтговорът беше : никак! јко н€кой подаде сигнал, те искат от — √“ да даде техните записи за това как е минал дадени€ ден. —амата комиси€ н€мала никакъв механизъм за надзор.

ћоже би това са осъзнали и от  «ѕ – че н€ма кой да провери — √“, та за това са се хванали въпреки наличието на специализиран контролен орган.

19/6/2007

ќтчитането на електромерите в —офи€ си остава както до сега

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 1:31 pm

 акто писах преди време, „≈« об€ви, че са готови да въведат още от началото на идни€ месец отчитането на електромерите да става на 3 месеца вместо всеки месец. ≈, оказа се обаче, че ƒ ≈¬– не са готови да допуснат тази практика. ќще повече – задължават „≈« да включи в ќбщите услови€, спр€мо които се извършва преноса на ток, условието отчитането да е всеки месец. —ъщо така ги задължават да снижат срока при пускане на спр€н ток от 24 на 12 часа. ѕри това пром€ната тр€бва да се направи до 7 дни, като на 25ти държавната комиси€ ще направи проверка.

ћотиваци€та за решението в ZaGrada.bg е :

—поред членовете на ƒ ≈¬–, на този етап потребителите не са готови да приемат подобна пром€на.

ќще им се чуд€ как изобщо им е хрумнало да минават към по-непрозрачно отчитане при положение, че виждат как се срина доверието към “оплофикаци€ и зна€т нагласата на хората към приравнителните сметки.

14/6/2007

Bye, bye, Happy Bread!

Filed under: Daily,ѕрава на потребителите — Izida @ 3:25 pm

≈х, край на веселите мигове в магазина, когато наред със здравословни€ пълнозърнест хл€б откривах “happy bread”-а “Ѕонус с коноп”, за който преди време писа ≈ленко. ƒа, наистина ми ставаше весело да го гледам рЯЩВ ≈то и снимка на самата “звезда” : “’л€б Ѕонус с коноп” : във фотофорум, в сайта на производител€.

 ато изключим, че рекламата прилича на евтина имитаци€ на рекламната кампани€ на онази водка, ко€то преди време нашари ц€ла Ѕългари€ със зелени конопени листа, ме кара и да се зачуд€ към кого е насочена. ƒа, глупавичките тинейджъри се наливат с алкохол на корем. Ќо до колко мисл€т за здравословно хранене и биха предпочели хл€б с разни трици пред дебел б€л евтин “заводски” комат?

Ќо както казвах – край!  омиси€та за защита на потребителите се самосезирала след стати€ във вестник и написала акт за непочтена реклама на хлебопекарната “ƒаунтаун”, производител на хл€б Ѕонус, и е издала заповед за забрана на тиражирането.

„ак ми иде сега да си куп€ един, ей така, за спомен рЯШЙ

8/6/2007

ƒългото чакане покрай шофьорските изпити и промените в услови€та

Filed under: Daily,Ўофьорски — Izida @ 7:24 pm

—лед като подадох молба до ƒј» за €в€ване на изпит по теори€ за придобиване на шофьорска книжка на 01 юни, най-накра€ днес получих и самата дата на изпита – 09 юли! “ака е – чака се много! ѕърво чакаш месец до изпит теори€, после чакаш да ти се освободи колата, на ко€то да кормуваш защото н€маш право да кормуваш преди да си взел теори€та, след това записваш за изпит практика и там чакаш още месец до датата. ј ако караш изпита и в град, който е различен от града на посто€нни€ ти адрес – после чакаш още месец документите ти да бъдат пратени до ћ¬– в този град.  ато включим и времето за самото кормуване, срокът става доста дълъг.

«а съжаление аз не получих добър инструктаж – беше ми казано, че чакането за изпит теори€ е само 7-10 дни, така че като си науча почти докрай теори€та тогава да подам молба за изпит. “ака и направих – и учудването ми бе гол€мо като разбрах, че се чака повече от месец! Ќе случайно ≈муто сподели като се обърнах към него с питането той колко време е чакал, че негови€т инструктор го посъветвал да пусне молбата за €в€ване на изпит още щом е почнал да учи сериозно по темата.

„етох, че сдружението на инструкторите се готвело за протести заради промените в наредбата за обучение на шофьори, които влизат в сила от 1ви юли. ядосват се, че ћ¬– не ги обучил на новите теми в теоретичната подготовка. ћен лично вдигането на часовете кормуване от 24 на 30 ми се струва добра иде€. » без това см€тах, че ще поискам да си плат€ допълнително часове заради собственото си спокойствие и самоувереност по време на изпита. „ух и нещо за въвеждане на задължителен предварителен практически изпит – на 60% от практиката, за да се види как вървиш. «а мен това е отличен начин да избегнеш стреса от първо €в€ване на подобен изпит. Ќо ако и то бави с още месец от записване до изпитна дата – лошо! ƒали това е прието не ми стана €сно.

Ќо ми направи много силно впечатление, че инструкторите щели да протестират и срещу отдел€нето на теоретични€ от практически€ изпит. «а мен чак е неверо€тно, че до сега са били в един ден – какъв е смисъла да те пуснат на улицата като не познаваш нито знаците, нито пътната маркировка! » не ми казвайте : “јма те ще си научат правилника предварително!”. ўом има скъсани и на теори€, €вно не всеки дори и при такъв стабилен стимул като изпит си научава материала, какво остава и ако още не му е задължително. «ащото нали сега почва да кормува, изпита е като приключи кормуването. “а чудех се аз какво не им харесва на инструкторите това разделение. ћного се чакало, разправ€т, хората негодували. “ова едва ли ги притесн€ва като гледам “«елена вълна”, при които аз записах курса. “ака че не е от грижа за клиента.

Ќаскоро един при€тел ми даде иде€ – с него курса карал н€какъв си, който се €в€вал за N-ти път, плащал си курса за да има право да се €ви на изпит, а го късали още на теори€! ≈, да, тук изниква един вариант – ако изпитите са разделени, този тип “бъдещи шофьори” н€ма да се наложи да плат€т цели€ курс, а ще плат€т само обучение теори€, ще се €в€т на изпит теори€, ще ги скъсат и н€ма изобщо да стигнат до кормуване, което да се наложи да плащат пак на обучаващата ги фирма.

ƒа, загубата на приходи вече прилича на мотив да са против!

–азумни потребители

Filed under: Daily,ѕрава на потребителите — Izida @ 2:01 pm

«апочвам да в€рвам, че потребителите в Ѕългари€, т.е. ние – гражданите, поумн€ваме! ¬печатление ми направи темата, повдигната от  апитал тази седмица :

“ўе ви пука ли, ако от утре н€ма Danone?”

»нтересно е колко много хора се изказват против тази марка “кисели млека” или “йогурт” – не знам какво е второто и има ли разлика от първото. Ќо не може едно кисело мл€ко с плодове да остане 2 месеца в хладилника ми по грешка и да мирише като току що отворено! ќт тогава не ги купувам.

≈, изкушиха ме с новата јктиви€ с череши, но и не€ зар€зах след 4-5 кофички – като ми мина първоначални€ интерес и стигнах до разумното об€снение, че е по-добре да из€м кофичка мл€ко, за което знам, че става все по-кисело с дните, и н€кой и друг пресен плод.

Ќо най-много ме дразни рекламната кампани€ на јктиви€!  ак може да си позвол€ват да приписват лечебен ефект на хранителен продукт?? Ќ€ма ли н€ко€ държавна агенци€ (—≈ћ, ’≈»,  «ѕ, контрола по лекарствените средства и т.н.) да се самосезира и да ги спре? ѕреди тази кампани€ €д€х јктиви€. ќт както почна не съм си купила нито една опаковка повече!

јбонаментна карта за — √“

Filed under: Daily — Izida @ 9:31 am

¬секи месец на първо число едно напомн€не на джобни€ ми компютър пропищ€ва да си куп€ нова карта за всички линии за един месец за градски€ транспорт. » този месец се по€ви напомн€нето, аз огледах датите и прецених, че картата ми важи до този петък включително, така че в петък ще си куп€ новата карта за от понеделник нататък – събота и недел€ съм в друг град и н€ма да ми тр€бва.

» така качих се днес в 280. » мина контрола. јз вече имах едно на ум, че днешната дата е точно перфорираната и може контролата да се за€де и да каже, че днес не важи. ј аз лично съм питала при покупката й преди време и ми об€сниха, че перфорираната дата е последната валидна. ѕодадох картата с леко недоверие. ¬се пак форумите са пълни с об€снени€ колко са гадни и лъжливи кондукторите, може пък наистина и на мен да ми се падне такъв! ќсобено като съм си го “просила” неведнъж с об€снени€та, че мен контрола никога не ми е смен€ла билета с невалиден и т.н.

„овекът в синьото елече погледна картата, после мен.

– ƒруга карта н€мате ли?
– «ащо?
– «ащото тази е до 6-ти!
– ƒа, и днес е 6-ти, какъв е проблема тогава?

¬ този момент очаквах той да каже : “Ќе важи до 6-ти, важи до 5-ти, защото 6-ти е перфориран” и аз да се наложи да се разправ€м. Ќо за мое учудване контрольорът каза :

– јма днес е 8-ми…

“ук вече аз блокирах. ћожах само да кажа едно “ћол€?”, той повтори, че е 8-ми и че за това ме е питал дали н€мам нова карта. –азбрах, че €вно съм се объркала и €вно вече втори ден пътувам нелегално поради заблудата си. «а това просто попитах :

–  олко е глобата?

»звадих 7-те лева, получих си перфорирани€ билет за нередовен пътник. „овекът с€каш разбра, че наистина съм се заблудила – все пак дори не се опитах да му се мол€ да не ме глоб€ва, и каза : “—ъжал€вам…”, аз му отвърнах с леко натъжена усмивка : “√решката си е мо€ все пак…” и животът продължи по старому. ≈стествено не пропуснах веднага след като получих билета да извад€ пак джобни€ компютър и та провер€ ко€ дата сме – толкова б€х убедена, че петък е 6-ти и за това картата ми важи и днес. » наистина – на него пишеше 06/08/2007! «а малко да викна обратно кондуктора, когато се усетих, че €вно съм станала жертва на формата на датата – €вно 06-ти е месеца, не ден€. ўе тр€бва да си оправ€ регионалните настройки!

—лед това сл€зох на ѕлиска и си купих поредната карта за ц€л месец от днес. » си оправих регионалните настройки на джобни€ компютър да показва първо ден€, после месеца.

“а така, вече съм официално глоб€вана в — √“! » продължавам да твърд€, че контрольорите са си хора като всички други – просто им се налага да се сблъскват ежедневно с прекалено много простоти€ и нагло поведение и може би това ги прави по-лесно избухливи. Ќо когато си поемеш отговорността, са си културни и това е.

5/6/2007

„≈« напредва към практиките на “оплофикаци€

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 1:10 pm

≈лектроразпределителната компани€ за —офи€ “„≈«” об€ви, че е готова с въвеждането на отчитане на 3 месеца и наличие на изравнителна сметка от 1ви юли.

 акво печел€ аз като клиент : нищо! ÷ените не се промен€т, защото спестените (неназовани при това) средства ще се пренасочат вътре в компани€та.

ј какво губ€?

 • прозрачност – отдавна съм се откопчила от “оплофикаци€ именно защото обичам да знам, че плащам наистина това, което плащам. ƒори и преди съм имала отчитане на топломерите всеки месец и н€мах приравнителна вноска. “.е. дори н€кои дружества за топлинно счетоводство се отказаха от приравн€вани€та, а „≈« тепърва ги въвежда!
 • контрол над семейни€ бюджет – може да се окаже, че харча прекалено много ток с н€кой нов уред. Ќо н€ма да го разбера до изравнителната вноска; н€ма да коригирам начина си на ползване на електроенерги€ преди да съм платила н€колко месеца;
 • работни места – мои съграждани ще загуб€т работните си места и ще тр€бва да им плащам социални помощи докато намер€т нова работа.  акто казва –адослав ƒимитров, член на управителни€ съвет на „≈« :

  «а всички т€х плащат потребителите чрез месечните си сметки. јко съкратим разходите, ще спечел€т абонатите. «атова отчитането на три месеца ще намали натиска за повишаване на цената на тока

  ƒобре де, аз обаче предпочитам да плащам за това хората да си имат работа! ќсобено при положение, че не се об€сн€ва къде ще идат иначе тези пари. » как изобщо ще спечел€ аз от това? ≈дин плюс не вид€х за мен! —амо минуси и оптимистични думи от ръководството им! ў€ло да намали натиска за увеличение на цените… “ози натиск ще намалее и без това като дойде конкуренци€та!

»зобщо чуд€ се как така ƒ ¬≈– се съглас€ва с това! –адвам се, че скоро ще има конкуренци€ на пазара на електроразпределителните дружества …

P.S. ’вал€т се, че имат архив за потреблението за 10 години назад и на негова база ще изчисл€ват сметките. ј как ще “изчисл€т” потреблението на новите апартаменти? рЯЩВ

Ќай-накра€ тръгна делото срещу ќбщината заради блокадата на таксиджиите

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 8:44 am

ƒойде и този ден, в който съдът ще разгледа съдебни€ иск срещу общината заради протеста на таксиметровите шофьори, подаден от  алин ћанолов, който до скоро е работил в радио “—вободна ≈вропа”.

”спех на начинанието! —тискам палци и чакам новини! » благодар€ на “«а √рада” за това, че след€т темата.

1/6/2007

ƒневникът У–азумни решени€Ф

Filed under: Daily,ѕрава на потребителите — Izida @ 1:25 pm

«а всички, интересуващи се от теми като права на потребител€, опазване на околната среда, устойчиво потребление – можете да прегледате ƒневникът У–азумни решени€Ф за 2007/2008 г., предоставен безплатно от ≈вропейската комиси€ и от фондаци€та УGeneration EuropeФ. ѕартньорът в Ѕългари€ е Ѕългарската Ќационална јсоциаци€ на ѕотребителите (ЅЌјѕ). ѕредназначен е за изграждане на гражданско самосъзнание у децата и е придружен от наръчник за учител€. ћожете да свалите безплатно дневника, ръководството за учител€, както и кратка статистика за страните от ≈— от тук : “«а свал€не от интернет”.

ћного ме радва факта, че сайтовете на различните органи на ≈— са вече достъпни и в превод на български!

пїњ