Irina’s Weblog

17/5/2007

Крачка назад

Filed under: Daily,The desert of the real,Шофьорски — Izida @ 5:03 pm

Готвят се промени в наредбите, регламентиращи обучението за придобиване на шофьорска книжка. Според Focus-news, председателят на Съюза на преподавателите по автомотоподготовка Йонко Иванов смята за грешка разделянето на теоретичния от практическия изпит. Като аргументи изтъква факта, че някои хора трябва да изминат 100-200 км до мястото, където да бъдат изпитани. И освен това, че докато се чакало за практическия изпит (обикновено месец – месец и половина) “обучаващите се ще забравят листовките”.

Това се казва оправдание! Аз не искам да мисля, че по улиците има шофьори, забравили правилата за движение! Ако някой е неспособен да ги помни поне месец – с право трябва да не получи книжка!

Колкото до разделянето на изпитите – според мен е плюс. Все пак предварителен изпит само на теория преди да те допуснат до обучение по кормуване ми се струва не просто полезно, а необходимо. Ако го няма стимулът от този изпит, едва ли ще седнеш да си научиш както трябва правилата. И като почнеш да кормуваш ще си затормозен не само от това да се учиш да управляваш автомобила и да прилагаш правилата, но и да учиш (от инструктора) или да се мъчиш да си припомняш самите правила!

Искрено се надявам да не приемат подобна крачка назад.

16/5/2007

Домашно готвено

Filed under: Daily — Izida @ 2:15 pm

Покрай богатите на плодове и зеленчуци пазари се сетих за това, че много ми се искаше да пробвам дали мога да си направя сама сушени домати. Така стигнах до сайта About:Home Cooking > “Homemade Sun-Dried Tomatoes”

И каква мислите реклама ми се заби в очите?
домашно готвене

Това ми напомня наглата в моите очи реклама, в която млад строителен работник сяда да обядва до друг, вече печен строител, и вади домашен сандвич. На пренебрежителния поглед младежът отговаря с “Мама ми го приготви”, при което печеният строител взима домашния сандвич, хвърля го и казва : “Зарежи това! Хапни един БигМак!”…

Да живеят сайтовете, които хвалят домашната здравословна храна без консерванти, овкусители, подобрители и др. Е-та. Като този, на който попаднах днес : Mini Chef. В раздела Рецепти, където цяла Европа е в една чиния, можете да видите и с какво е представена нашата страна.

10/5/2007

Стачката на шофьорите от софийския градски транспорт

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 4:29 pm

Едва ли някой е пропуснал новината, която витае из въздуха на София (освен смога) от седмици – приближава стачка на шофьорите в СКГТ!

Чудя се, не мога ли аз сега да ида на гишето, от което си купих поредната карта за всички линии за целия месец, и да направя рекламация – тъй като те не предлагат услугата, която аз съм платила абонаментно, да ми върнат парите за картата!!

Ако го направим масово, то може би компанията няма да подстрекава служителите си да ни изнудват, а напротив – ще ги възпира!

1/5/2007

Българската страна на Индия

Filed under: Daily — Izida @ 10:18 pm

Днес следобед гледах интересен филм за Тадж Махал по History channel – “The mystery of the Taj Mahal” (by Mark Hamill; Ron Johnston). Разказ за самообожествяващ се владетел, решил да възхвали както любовта си към една жена, така и собственото си величие, чрез построяването на тази невероятна гробница. Но направо бях втрещена когато като фон на вестта за смъртта на споменатия владетел, Шах Джахан, чух прекрасни извисяващи се женски гласове, които припяваха “Хубава девойко….”! Не можех да повярвам на ушите си и за това викнах Лъчо – след първите 3 секунди и той ококори очи – това си беше български женски хор, изпълняващ наша народна песен!

Нима нашата народна музика звучи толкова ориенталски и толкова екзотично на западноевропейците и американците, че появата й във филм за хиндуиско-мюсюлманска империя, разположена на територията на днешна Индия, изглежда на място??

п»ї