Irina’s Weblog

19/4/2007

Събота – официален работен ден. Дали?

Filed under: Daily — Izida @ 3:26 pm

Тъй като имам работа в паспортната служба на МВР, реших да се възползвам от това, че събота е официален работен ден (според решение на Министерски съвет). Звъннах в районното – където дежурният полицай ми отговори, че няма подобна информация. Тогава звъннах на телефона на Областна дирекция “Полиция” Пловдив, посочен на страницата “Контакти” на дирекцията, за да проверя дали там имат информация. Какво учудване – абонатният номер е закрит!

Остава ми само да пиша електронни писма и да се надявам някой да ми отговори…

П.С. Звъннах в друго РПУ – там ми отговориха, че всички държавни институции работят в събота и следователно и паспортното бюро ще работи.

18/4/2007

Телефон за контакт – 2 импулса в минута

Filed under: Daily — Izida @ 3:00 pm

Направо съм шашната от официалния представител на Рено за България! На страницата им с контакти са изброени факс, адрес за електронна поща и … телефон за контакт с код 0900 и допълнение : “(два импулса на минута)”!

От кога клиентът трябва да си плаща за удоволствието да получи информация за даден продукт? Интересно решение! Или може би е опит да се стимулира асинхронната комуникация – чрез факс или електронно писмо.

17/4/2007

Загуби при превода

Filed under: Daily,Права на потребителите — Izida @ 11:19 pm

Вече ми стана навик да се зачитам в съдържанието на хранителните продукти, които купувам – донякъде от интерес да избягвам консервантите, донякъде и заради това, че се опитвам да взимам рециклируеми опаковки. И ето на какво попаднах днес :

Мляко

За по-лесно сравнение съм сложила капачката пред шишето, така че да се вижда написаното на оригиналната опаковка. Вгледайте се внимателно в етикета, залепен на капачката – българския “превод” на съдържанието. С един бърз поглед открих три несъответствия! Обемът изглежда като глупава грешка – едва ли искат да те излъжат, че ти продават по-малко. Маслеността – и тук за предпочитане е оригиналното пред написаното на българския етикет. Но страна производител по всичко личи е Белгия, не Германия – домейнът е “campina.be“, и пощенският адрес е в град Aalter, Белгия, и баркода започва с код за Белгия – 541 (целият баркод на продукта е 5410438001565).

Означения за рециклиране на пластмаси

Filed under: Daily — Izida @ 5:32 pm

Ако се интересувате какво означават различните символи под знака за рециклиране на пластмасовите изделия, както и от това каква е типичната употреба на материала или какви продукти могат да се произведат след рециклирането му, то тази статия ще ви е интересна :

“Символи на пластмасите и тяхното значение”

12/4/2007

Серия от лекции за нови компютърни и комуникационни технологии Digital Spaces

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 3:40 pm

Случайно попаднах на банер, сочещ към нова програма, стартираща през текущата година – Digital Spaces. Организаторите обещават ежемесечни семинари, интерактивни сесии, публикуване на материалите от семинарите, както и издаване на ежегодно DVD, което ще се разпространява свободно.

Първият семинар е на тема : “Създаване на цифрови пространства” с лектор д-р Кърстен Кейтър, преподавател в Университета в Бристол.
Дата : 23 април 2007 г, час 19:00, място : Център за култура и дебат “Червената къща”. За вас не знам, но аз вече имам въведен ангажимент по темата в джобния компютър.

Пожелавам успех на инициативата!

1/4/2007

MP3 плейър

Filed under: Computers,Daily,PocketPC — Izida @ 10:51 pm

Джобният компютър се оказа не само отличен дигитален асистент, но и много приятно средство за запълване на времето, прекарано по спирки, автобуси, влакове, опашки и т.н. От доста време обаче отлагах купуването на повечко памет – ползвах една 32 Mb SD карта на Лъчо от неговия Nokia N-Gage, и то просто понеже все не намирах време да ида до някой магазин за техника. Е, в събота пообиколихме магазините в Пловдив, и вече си имам 2 Gb SD Kingston. И слушалки. Така се сдобих и с MP3 плейър. Сега всичките ми оригинални дискове на Depeche Mode ще бъдат прехвърлени там за слушане – вкъщи май не ми остава време за музика, а докато работя рядко слушам.

P.S. Наложи си да си купя втори слушалки, просто понеже не прецених, че липсата на volume control на самите слушалки за регулиране силата на звука е голям минус. Е, голям минус е! Защото силата на звука на различните парчета често също е различна и налага бързо регулиране. А и намаляването/увеличаването на звука от самото PPC е трудно – изисква да го извадиш от джоба си и от калъфа, а и има единствено 5 степени! Много по-добре е като скалата за силата на звука е аналогова.

п»ї