Irina’s Weblog

18/3/2007

»стори€та на Google

Filed under: Books,Computers,Daily — Izida @ 10:33 pm

—добих се с книжка, ко€то преди около година се изкушавах да куп€ в руски€ й превод. ≈, тогава не € взех, но сега наваксвам : става дума за книгата “»стори€та на Google” на издателство “—лънце”, цена 15 лв.

ћай това е първата книга, в ко€то срещам “Silicon valley” преведена като “—илициева долина“! —ъщо така ме върна към времената, когато се €досвах на това, че н€кои от най-интересните сайтове присъстваха в отговори на моите търсени€ в Yahoo! чак на 30та страница! ѕосле бе Altavista преди да науча за Google от при€тел.

≈то и връзка към сайта на книгата : “The Google Story”

14/3/2007

21ви март, УЌовости в Java 6?, —еминар на Ѕј–—

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 10:16 am

—еминарът на Ѕј–— “Ќовости в Java 6”, който беше насрочен за днес както вече писах, се отлага за другата ср€да.

ѕовече информаци€ : сайта на семинара.

9/3/2007

“Google-то не ми помогна”

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 12:44 pm

¬секи рано или късно научава, че за да поиска помощ в н€кой форум (конкретно говор€ за форумите по програмиране), то тр€бва първо да покаже до къде е стигнал сам. ƒа покаже, че е вложил усили€ – защото кой друг ще бъде мотивиран да ти свърши работата като вижда, че ти не си се постарал сам да си помогнеш? ƒа покаже, че заслужава човек да му отдели време и да погледне проблема му, че този проблем едва ли е тривиален и банален, а напротив – ще е интересен и ще обогати и теб като включил се в решението му.

Ќо докато се научат новите форумци, често получават вместо отговор директното “ѕотърси в Google!”.

Ќаскоро обаче забел€зах нова тенденци€ – човекът казва какъв е проблема, след което допълва: “ѕотърсих в Google, но не намерих нищо, което да ми помогне!”

«а мен горното изказване изобщо не доказва, че човекът е търсил информаци€. ƒобре де, за какво точно търси, какви резултати ти изл€зоха, в какви раздели на компютърните науки си търсил? “ова е просто отбиване на номера и опит да се предотврати по€вата на “ѕотърси в Google!” поучението. ќбикновено неуспешен…

8/3/2007

14ти март, “Ќовости в Java 6”, —еминар на Ѕј–—

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 2:20 pm

«а тези, които след€т развитието на Java, може да е от интерес следни€ семинар, за който получих мейл днес :

“Ќовости в Java 6”

ƒатата е 14.03.2007, часът : 18:00, м€стото : ‘ћ». ќрганизатор : Ѕј–—.

“ова ме подсеща, че в архивите на Sun от конференци€та JavaOne’06 имаше и мултимедийни сесии по темата Java 6 (кодово име Dolphin):

7/3/2007

»ра в действие или какво продават в магазин “–одео”

Filed under: Daily,ѕрава на потребителите — Izida @ 10:03 pm

¬чера на прибиране минах покрай магазинчетата пред —тол N4 – и както подминавах едно от магазинчетата, се спр€х и се загледах в една блузка, изложена вътре. —лед н€колко секундно колебание вече б€х в магазина и мерех блузката, като б€х оставила торбата със здравословната си вечер€ от домати и краставици при продавачката. Ѕлузата бе при€тна матери€, 100% памук. » ми допадна и като усещане. ¬ следващи€ момент вече приемах торбичката с новата си блуза. ¬ последни€ момент подметнах :

– —амо секунда, касовата бележка в чантата ли е?
– ћомент, сега ще ви издам …

ѕрибрах се доволна вкъщи – изпреварих пролетта, имам си нова блузка с къс ръкав. ќбл€кох € да се вид€ пак. » тогава вид€х Ќего – дефекта! Ѕлузката има ред копчета тик-так до €ката, най-долно от които бе направило бримки в матери€та, за ко€то е защипано (чрез щракане върху снимките можете да ги видите в по-гол€м размер) :

дефект

дефект

ядосах се! ѕърво – макар и да си знам правата, мраз€ да се стига до използването им. » второ, по-важно, блузката наистина ми хареса. ≈, казах си, €вно утре ще ида там и ще искам см€на с друга. —амо дано са останали от мо€ размер. ј ако н€ма – ще им об€сн€, че срещу приспадане на определена сума (за мое успокоение, че съм компенсирана), ще € задържа. «а съжаление предни€ път като предложих този вариант едва ли не ми се изсм€ха – че защо да ми намал€т? ўе ми върнат парите и ще € пробутат на н€кой друг, който н€ма да знае какво може да направи.. «астисках мислено палци да имат мо€ размер!

ѕо-късно сгъвах блузата за да € приготв€ за връщането, когато забел€зах нещо странно – етикетчето с бродери€та на марката и модела, намиращо се на вътрешната страна на гърба на блузата, бе като разр€зано с нож през средата :

етикет 1

’м, дали е случайно? “огава се замислих и над факта, че не помн€ да съм премахвала каквито и да е етикети от блузата. ћоже би е скъсано при махане на етикета? ≈два ли, това нещо е от плат и то с бродери€, плътно е. ќбзе ме още по-гол€мо съмнение, че нещо не е наред – обърнах блузата наопаки и тогава вид€х и втори€ етикет, закрепен от вътрешната страна за странични€ шев :

етикет 2

етикет 2

ядосах се много! «а мен н€маше друго логично об€снение, освен, че тази блуза е бракувана и е маркирана като такава чрез нарочно ср€зване на етикетите! Ѕ€х още по-€досана от факта, че дори вече не искам да ми € смен€т – €сно е какъв тип стоки внас€ този магазин. ƒори се замислих, дали н€къде не е пишело, че това е преоценена стока, или дори – втора ръка?! Ќе, н€маше такова нещо, а ако е подобен род стока, са задължени да го об€в€т според ««ѕ. «а това € прибрах в торбичката й и днес след работа минах през магазина. ќб€сних за какво идвам на младата продавачка, показах й касовата бележка (как се радвам, че си € поисках!). “€ погледна, учуди се, и каза :

– –азбирам, но честно казано не знам какво да направ€. Ќе съм запозната с процедурата…
– јз знам : като клиент имам право да поискам да ми замените стоката, да € ремонтирате, да ми върнете парите или да ми направите отбив от цената.

ћомичето се зачуди, звънна н€къде по GSM-а си. Ќикой не вдигна. ѕитах € дали може д ами даде номера на управител€, т€ об€сни, че той всеки момент ще се обади. “ака и беше. ќт об€снени€та й разбрах, че това са “новата сери€ тениски”. —лед н€колко “јха”-та затвори и ми об€сни, че тъй като н€мат налична друга тениска с мо€ номер, то може да ми € смени с ко€ да е друга стока или ако не си харесам – да ми върне парите. “ъй като вече н€мах в€ра в произхода на стоките, а и наистина си б€х харесала точно тази блуза, просто си поисках парите. Ќе пропуснах и да отбележа, че съм много учудена как може да се случи подобно нещо – но не получих об€снение. » така си тръгнах без нова пролетна блузка, но поне с възстановени пари.

–адвам се, че се разбрахме напълно човешки и културно – момичето бе разбрано. јз н€мах ни най-малко желание да прав€ проблеми – най-малкото защото ми е €сно, че т€ просто работи като продавач там. јко тр€бва да вин€ н€кой – това са нейните шефове!

≈, това е мо€т начин – да похвал€ магазина им на моите страници и да се над€вам, че разочарованието ми скоро ще се стопи.

ћежду другото, става дума за магазин “–одео”, в л€во от входа на —тол N4. Ќо, вече съм почти 100% убедена, че важи за повечето магазини в —тудентски, че и не само там! ѕри това забел€зах и че блузата носи марката s.Oliver, колекци€ QS. ¬ онлайн магазина не намерих подобна блуза, макар че много прилича на тази. » понеже търсачката на магазини на сайта показа, че имат магазин в —офи€, на бул. ¬итоша, реших, че ще го посет€.

явно съм попаднала не само на бракувана стока, а и на имитаци€! јко б€х вид€ла марката, сигурно н€маше да € взема, защото знам, че не би се продавала на тази цена. ћислех, че купувам обикновена ежедневна тениска. ћраз€ български анцузи с емблеми на Ќайки или ѕума. ѕредпочитам да имат за емблема марката, ко€то са. ƒругото е пошло. Ќо, ние, българите, все още се гордеем, че сме се сдобили с имитаци€, дето почти не й личи, а струва 20 пъти по-малко! » това води единствено до посто€нното разрастване на пазара на евтини ментета. Ѕ€х свидетел как магазин за козметика предлагаше тоалетни води за по 5 лв – вс€ко шишенце в различен цв€т. »з под щанда продавачката извади лист, на който срещу всеки цв€т бе записано кой известен парфюм имитира – видите ли, не го показвала на всеки. «а това се радвам, че се отървах от това менте – един вид дефектът проработи в мо€ полза.

ѕ.—. “ова бе и повод да включа в действие механизмите за защита, които “пропов€двам” нал€во и над€сно от сума време рЯШЙ ƒа не кажете после, че само говор€! ј дано скоро не ми се случва пак…

ѕротектори за екран на PDA

Filed under: Computers,Daily,PocketPC — Izida @ 11:40 am

¬чера получих просветление – протекторите за екрани на PDAта не се продават поне по н€колко в комплект за да имаш за повече време, а за да имаш повече опити да ги поставиш правилно! ¬чера “оползотворих” още 2, след като в събота пак усп€х (със съмнителен резултат) да сложа протектор на екрана от втори€ опит. “а на 4ти€ опит вече е добре, само с едно видимо мехурче въздух. Ќо в долни€ л€в ъгъл, който не се ползва много много и следователно не бих рискувала да се опитвам още да го махам.

—ъщо така открих и лесен начин да махам протектор – все пак ми се наложи да махам 3 до тук, а не всеки беше с непаснало ъгълче за да го дръпна от там. “ъй като да се опитам да подпъхна нещо между екрана и протектора в н€кой ъгъл ми се стори по-опасно за екрана от колкото изобщо да не ползвам протектор, реших, че ще има и друг начин. «а това взех парче не силно леп€що тиксо, залепих го върху протектора, към ъгъла му, и с дръпване на тиксото отлепих ъгълчето на предпазни€ екран без проблем!

„уд€ се дали да не пробвам и други протектори (в момента ползвам тези) – например ScreenGuardz. ѕродават се за 22 лв. в pdashop-bg.com, и са предварително изр€зани за мо€ модел PocketPC. —поред едно ревю са доста добри и най-вече – н€мат никакво лепило, а използват статично привличане. Ќо искат по-честа см€на защото се надраскват лесно. ћай ще пробвам.

ѕодаръка за абонатите на списание “National Geographic Ѕългари€”

Filed under: Books,Daily — Izida @ 10:24 am

 акто споменах в коментарите към темата “√одишен абонамент за National Geographic Magazine-Ѕългари€”, още не съм получила обещани€ ми като абонат на списание “National Geographic Magazine Ѕългари€”, платил си за ц€лата 2007 г., подарък – карти на европейски страни. “р€бваше да дойде през февруари, вече е март и н€мам никакво известие какво става. «а това отново хванах контактите на издателите – —анома-Ѕл€сък. «вън€х 3 пъти на телефона на г-жа «латанова, отговар€ща за дистрибуци€та и абонамента. Ќа трети€ път телефона вдигна друга служителка (не се представи), об€сни, че въпросната госпожа € н€ма и попита какъв е проблема. ќб€сних за липсващи€ подарък.

–  ъм кого сте абонирани?
– Ѕългарски пощи.
– ƒа, разбирам. ¬ижте, имаме малък проблем с Ѕългарски пощи, за това още не са дошли. ћол€ почакайте до кра€ на месеца – ще дойдат.

≈ как пък с който разпространител се хвана, точно с него имат малък проблем?!

¬ преден пост, “они ÷ирев сподели следното:

јз си ги получих на м€сто вчера. ≈дна кути€ 7-8 см дебела. ќще не са решили как да ги пращат, защото не влизат в пощенските кутии. ’убави са, струват си.

—поред мен обаче това не ги оправдава. “ози подарък е известен и об€вен за февруари от миналата година – все можеха да измисл€т как да го разпростран€ват за това време.

»наче аз също ги питах как да ги очаквам – об€сниха ми, че ще е колетна пратка, за ко€то ще получа известие.

6/3/2007

Digital World с подарък DVD У¬селената на —тивън ’окингУ

Filed under: Daily — Izida @ 10:17 am

Ќ€как пропуснах да сподел€ за една другата интересна поредица научнопопул€рни филми на BBC, с които можете да се сдобиете ако купите списание Digital World – а именно поредицата У¬селената на —тивън ’окингУ. ÷ената е 5 лв., в момента все още се намира на пазара първи€ диск с първите два епизода.

5/3/2007

Fujitsu Siemens Pocket LOOX N560

Filed under: Daily,PocketPC — Izida @ 12:09 am

—добих се с нова електронна джаджа, ко€то избирам от доста време – джобен компютър! ƒоста мислих и структурирах приоритетите си – трудно ми беше да избера при положение, че всички джобни компютри имат органайзер и Mobile Office пакет. “р€бваше да се хвана за по-маловажни за мен фактори за да направ€ избора си. Ќакра€ се спр€х на Fujitsu Siemens Pocket LOOX N560. ≈то и н€колко от основните предимства, които вид€х в него:

 • процесор Intel 625 Mhz – до момента не съм купувала машина с процесор, различен от Intel. явно съм от фанатичните фенове, дето като се привържат към дадена марка не се отказват. ≈, едва ли колкото Apple феновете все пак;
 • детайлен цветен VGA дисплей, с разделителна способност 480х640 – колкото първото ми лично PC (ѕравеца преди това ми беше даден временно) и с 4 пъти повече пиксели при същи€ размер на екрана от повечето PDAта, които са на пазара в момента (240х320, наречени още QVGA);
 • вграден GPS приемник – см€там да си куп€ софтуера на BgMaps gps.maps, както и карта на —офи€ и страната;
 • без GSM – след известна доза размишл€ване взех решението, че не искам джобни€ ми компютър да е и GSM. “ова би означавало нужда да го зареждам вс€ка вечер, защото този модул харчи доста ток. ќсвен това моделите с GSM, които вид€х, б€ха и с по-малки екрани от тези, които аз харесах. ј и мраз€ отпечатъци от уши по екрана, както и говорене с разни слушалчици. ѕредпочитам си стандартен GSM – е, с добавка малка камерка за ако потр€бва. ѕо мои наблюдени€, след като взема PDAто сутринта, заредено на 100%, в един нормален ден го връщам с батери€ пълна на около 80-85%. —ъщо така обичам да експериментирам със софтуера – инсталиране на разни купени и GPL програмки, както и на мои, така че варианта устройството да зависне не е за пропускане. ќсвен това от един GSM се иска да е сравнително компактен, което води до по-малки габарити и дисплей.
 • USB хост – без проблеми свързах към PDAто чрез включени€ в комплекта кабел външна USB клавиатура. “ръгна от първи€ път! “ова спест€ва един немалък разход за специализирана клавиатура за моделите без USB host, в случай че изобщо решиш да харчиш пари за това. —ъщо така включих и USB flash drive, който бе разпознат като “Hard disk” и бе достъпен за разглеждане;  акто пишеше в едно ревю – идеше ми да пробвам да включа и пералн€та в него!
 • в комплекта има включен кожен калъф с по-твърда предна част за предпазване на екрана, който пасва идеално на устройството; “ова за мен е плюс, защото аксесоарите за този тип устройства не са в изобилие на български€ пазар и почти винаги са с поръчка.  оето значи и 30на дни за доставка. ј как да го разнас€м до тогава?
 • гаранци€ от производител€ 2 години – повечето, които гледах, б€ха с гаранци€ само една година. ƒруги€ вариант, HP iPAQ, имаше обаче опци€ закупуване на допълнително гаранци€; което, естествено, се отраз€ва на крайната цена.
 • включен диск с Microsoft Outlook в добавка към синхронизиращи€ софтуер и драйверите;
 • включен в комплекта “cradle” – поставката с изводи за включване към компютър и зареждане; ”стройството може да се зарежда чрез адаптер към електрическата мрежа (включен директно в PDAто или към поставката) или по USB (разбира се доста по-бавно);
 • не на последно м€сто, мога да си свал€ свободно SDK за операционната му система, както и има .NET Compact Framework – това, да мога да си пиша програмки за него, е важно за мен.

» н€колко предупреждени€ :

 • тествайте GPS-а на открито – за да тествате GPS модула, ползвайте инсталираната програмка GPS Locator. Ќо имайте предвид, че не хваща почти нищо в закрити помещени€ – максимум 2-3 сателита. ƒокато на открито улав€ към 10-11 сателита. ћоже да определи координатите ви в момента, височината, на ко€то се намирате, скоростта на движение. ћоже да запомни една точка и да ви каже отсто€нието ви от не€ по права лини€.
 • купете си предпазители за екрани – поне аз реших, че предпочитам да смен€м надраскани предпазители, от колкото да съзерцавам надран екран и за това си купих още в същи€ ден – почистващ комплект за PDA на цена 32.40 лв. от ѕлезио (има снимка по-долу);

≈то и н€колко снимки (щракнете върху снимката за по-гол€м размер) :

¬ мо€та ръка. —тандартни€ Windows Mobile 5.0 екран Today – еквивалента на Desktop при по-големи€ му брат :

ѕреглеждане на мои снимки :

—вързване на външна USB клавиатура чрез включени€ в комплекта кабел (стърчащата в д€сно пластмаса не е антена, а просто писалката, ко€то не съм прибрала докрай):

ѕреглеждане на файловете върху USB flash drive, свързан към PocketPC-то :

PocketPC-то като DesktopPC рЯШЙ :

 омплект за почистване на PocketPC с включена мека кърпичка, 5 универсални протектора за екран (които си режете по м€рка), твърда карта за изтласкване на мехурчетата въздху, 2 комплекта мокра + суха кърпичка (н€ма да ги ползвам), резервна писалка (абе те универсални ли са?) :

«ле поставен протектор – виждат се мехурчета въздух. √орни€ успешен опит бе четвърти по ред, този – едва втори :

ўе взема да си куп€ една “навиваема” клавиатура от типа на AirTouch – в ћултирама върв€т на цени от 19-25 лв. според размера и модела.

«а повече информаци€ и снимки, вижте това ревю, където може да видите и какво точно има в кути€та като аксесоари : “Fujitsu-Siemens Loox N560 Review”

≈то и две ревюта, които см€там за полезни, макар и да се отнас€т за по-слаби€ модел от сери€та:
Review PDA Fujitsu Siemens Pocket LOOX N500/N520 и “Big review of FSC Pocket LOOX N500/N520”

4/3/2007

Hello .NET Compact Framework!

Filed under: Computers,Daily,PocketPC — Izida @ 11:08 pm

¬чера и днес реших да се разнообраз€ и да почина от работа, като седна да попиша код в съвсем друго направление – за устройство с ограничени ресурси каквото е едно PocketPC, на платформа, ко€то не познавам добре (.NET, при това Compact), и с език, който за момента основно чета (C#).

≈стествено документаци€та на .NET Compact API бе посто€нно отворена, а и експериментът стана повод за повторно връщане към книгата “ѕрограмиране за .NET Framework” на Ќаков и колектив.

 ато за старт си свалих “Calculator Application Sample” от MSDN, също и кода на лицензираната под GPL игра PocketSudoku. Ќаистина друго си е като видиш малко работещ код! ќтдавна не б€х писала приложени€ от този тип и тр€бва да призна€, правех посто€нно паралели с програмирането чрез използване на Windows API. —амо дето методите, обработващи събити€, не тр€бва да ги регистрират ти, ами са си пре-регистрирани в н€кой базов клас и ти само ги override-ваш рЯШЙ

ѕримерът с калкулатора послужи доста като основа на игричката, ко€то бе повода да почна да пиша. Ќо ще € представ€ като мина поне във верси€ 0.1b, че сега е … абе има доста трески за д€лане кода, да не говорим, че и функционалността още е меко казано базова. Ќо е несложна за имплементиране (като едно въведение в платформата), логическа (което пък е отлично за PocketPC, което н€ма удобна клавиатура за игра) и най-вече – зариб€ваща! ѕоне за мен.

ѕ.—. јко и вие сте с дисплей 480х640 и пускате примерни€ код Calculator, променете си предварително следните редове в конструктора на класа Window :
windowWidth = 240;
windowHeight = 320 - 20;

¬ие знаете как рЯШЙ

DVD: Aнтитръст

Filed under: Daily — Izida @ 11:53 am

¬чера във ‘антастико Ћъчо попадна на интересен филм от поредицата за 2,50 лв – јнтитръст. »нтересно бе да забележа, че сред благодарностите б€ха включени Sun, The GNOME Project, Linus Torvalds. Ќо също така ми направи впечатление, че в трейлъра имаше н€колко непознати за мен сцени – в едната ћайло и Ћиса б€ха в леглото. “ова би об€снило репликата на √ари : “«нам какво правите с Ћиса, само внимавай това да не те разконцентрира”. ѕри липсата на любовната сцена обаче, това звучеше като че ли е надушил конспираци€та им. ƒруга липсваща сцена (за ко€то научих от IMDB.com) е тази, в ко€то √ари иска помощ от ћайло за играта Diablo II. Ѕез не€ репликата на ћайло на кра€ на филма : ““ова не е игра!  огато в реални€ живот убиваш хора – те умират наистина!” предизвика единствено следната реплика на Ћъчо – ““ова пък какво общо има? “е не пишат игри…”

ќбичам да чета любопитните факти за филмите в IMDB.com – за “јнтитръст” например научих, че HTML кода, който се вижда в началните кадри на филма, всъщност е от страницата на IMDB; един от наблюдаваните програмисти носи червена шапка ;); друг има плакат на филма “’акери”; кода, който ћайло разглежда и дописва, е на bzip2, по-нататък има и парчета код от уеб сървъра Jigsaw (разбира те са open-source нaй-малкото) и др.

2/3/2007

–азработка на софтуер за PocketPC

Filed under: Computers,Daily,PocketPC — Izida @ 6:14 pm

ќще като си купих PocketPC-то б€х решила да се запозна€ с вариантите за разработка на софтуер за тези устройства. «а момента открих за себе си следните алтернативи за операционната система Windows Mobile 5.0, с ко€то е устройството :

 1. C++ код (т. нар. native code) чрез използване на Windows Mobile 5.0 SDK – със сигурност бързи приложени€, но с повече време за разработка;
 2. C# код (или още – managed code), който се компилира със стандартни€ компилатор, а за да се изпълн€ва на устройството е нужно то да има инсталиран MS .Net Compact Framework. ¬същност Windows Mobile 5.0 върви с инсталирана верси€ 1.1 на фреймуърка, но PocketSudoku-то ме накара скоро да мина на 2.0 рЯШЙ
 3. Java код – Sun предлага Sun Java Toolkit for CDC, т.е. инструменти за разработка за по-мощни мобилни устройства (Connected Device Configuration) – компилатор, емулатор. Ќо срещнах проблеми с намирането на Java виртуална машина за Windows Mobile 5.0 – във форума на Sun попаднах на съвети какво да ползвам при разработка на Java приложени€ за тази ќ—, но така и не намерих виртуална машина, ко€то да се реша да ползвам; ¬се пак ето два списъка с виртуални машини : http://www.comp.lancs.ac.uk/computing/users/fittond/ppcjava.html и http://java-virtual-machine.net/other.html

¬ крайна сметка реших да се насоча към .Net – леко разнообразие от Java-та, същевременно достатъчно близко за да не ме затрудн€ва излишно. „истото C програмиране с ползване на Windows API-то ми се струва мазохистично за момента, особено като искам просто да тествам.

Ќо и при .Net нещата не се оказаха такива, каквито ги мислех. ¬ече имах свален .Net Framework 2.0 SDK, както и .Net Compact Framework. ќстана обаче да намер€ подход€що IDE.  оето се оказа нелека задача. ƒо преди Visual Studio 2003, Microsoft са развивали eMbedded Visual Studio – от него и сега безплатно може да се свали EVC++ например. Ќо то служи за писане на приложени€ за PocketPC 2002 и не могат да се ползват за мо€ Windows. Ќито за писане на .NET; Ѕезплатните Visual Studio Express на сво€ страна не включват поддръжка за Mobile development. »злиза, че за да пишеш за джобен компютър на .Net ти тр€бва купено Visual Studio 5.0 – така съветват и Microsoft във стати€та “Introduction to Development Tools for Windows Mobile-based Devices”

ѕонеже при мен е хоби, а не източник на средства, да купувам това студио не е вариант. » реших, че ще се върна във времената на MAKE файловете рЯШЙ «а момента се справих с написването на простото “Hello World!” прозорче, което компилирах с опции като забрана включването на стандартните .Net библиотеки и с Link-ване с .Net Compact библиотеки – с помощ на стати€та на “Building a simple NetCF application from the command line – C# version”

ўе видим как ще е за по-сложни приложени€.

пїњ