Irina’s Weblog

17/1/2007

≈вропейски€т консултант на в. ƒневник

Filed under: Books,Daily — Izida @ 10:19 am

¬с€ка ср€да (от днес) в 8 поредни седмици в. ƒневник включва и книжка “≈вропейски консултант”. ¬зех си първата книжка – темата е “»нституциите в ≈—”. »зглежда добре структурирана, така че см€там да си събера поредицата.

10/1/2007

–егистраци€ за ICQ 6 Preview

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 11:04 am

—лед като вчера прочетох в блога на ƒончо за ICQ 6 Preview, веднага отидох на линка да вид€ какво е това. «а мое учудване пишеше, че има свободни покани. Ќо реших, че ще се регистрирам вкъщи довечера. Ѕез да съобраз€, че те ще свършат бързо!  ато се прибрах вече имаше съобщение, че ще пуснат 500 нови покани след 8 часа! “ака че днес сутринта реших пак да пробвам – и попаднах на оставащи 6 регистрации! ¬еднага се регистрирах, а ще го свал€ вкъщи на спокойствие. »нтересно ми е как са го развили.

“р€бва да си призна€ не съм ползвала ICQ клиента от доста време – идва ми тежък, предпочитам Miranda. Ќо го инсталирах у нас за да мога да игра€ онлайн игрички с майка ми и брат ми. “ака че сега съм любопитна!

 олкото до крайни€ release – очаква се да го видим през пролетта.

8/1/2007

«имна електро-профилактика

ќт колежка научих, че “≈лектроразпределение-—толично”јƒ ще извършва профилактика – повече информаци€ можете да прочетете на сайта на компани€та.

ƒо колкото разбирам не става дума за извънредни ремонти, а за планирана профилактика :

“≈лектроразпределение-—толично”јƒ уведом€ва своите клиенти, че поради строително-ремонтни работи, реконструкци€ на електрозахранващи кабели, рехабилитаци€ на електрически табла и подм€на на електромери са възможни смущени€ и/или прекъсване на електрозахранването на посочените по-долу адреси.

ќбхваща периода 08.01.2007 г. Ц 12.01.2007 г. и включва прекъсване на тока от 8:00 или 9:00 до 16:30 или 17:00 часа.

ѕитам се : как е възможно да прав€т профилактика през зимата, при положение, че много хора се отопл€ват на ток?? «а мен това не е чак толкова притеснително – аз съм на работа през това време. Ќо в нашата коопераци€ има ежедневно хора – млади майки с бебетата си.  ак може да ги остав€т без ток в едни типично суров месец като €нуари?! ѕоне се над€вам времето да се задържи меко, макар че не съм на€сно това достатъчно ли е за едно бебе.

» все пак се питам – тр€бва ли да опираме на гола надежда щом става дума за социално значима стока като електроенерги€та през зимата?!

Ќ€маме ли право като техни клиенти да изискаме профилактики да не се извършват през отоплителни€ сезон?

—памер!

Filed under: Computers,Daily,Humor — Izida @ 6:38 pm

ƒнес драснах едно писмо до ≈вроком кабел. —лед н€колко минути получих отговор – заподозр€х възможно върнато писмо (все пак толкова бърз отговор не е веро€тен) и б€х права. Ќо все пак останах изумена от грешката, причинила връщането на писмото!

Delivery to the following recipient failed permanently:

97000 cablebg.net

Technical details of permanent failure:
PERM_FAILURE: SMTP Error (state 9): 553 Spam received from 64.233.162.227. Removal Requests: http://tqmcube.com/dnsbl/dnsbl_remove.php

 ато проверих FAQ-тата на посочени€ сайт се оказа, че те блокират само по IP:

Why is my email address/domain blocked?
It is not. We only list IP addresses.

ј сега познайте чие IP са блокирали рЯЩВ WHOIS справка на arin.net за 64.233.162.227:

NetRange: 64.233.160.0 – 64.233.191.255
CIDR: 64.233.160.0/19
NetName: GOOGLE

Ќищо, нали съм спамер, не се отказвам – пратих им мейла не през GMail, а през уеб-мейла на мо€ хостинг доставчик…

«апочвам да си мисл€, че кабелните оператори нарочно затрудн€ват комуникаци€та по електронна поща! ѕреди месец и половина се опитах да се свържа с ≈вроком ѕловдив на посочени€т на сайта им електронен адрес и получих следното :

Hi. This is the qmail-send program at main.evrocom.net.
I’m afraid I wasn’t able to deliver your message to the following addresses.
This is a permanent error; I’ve given up. Sorry it didn’t work out.

<sales evrocom.net>:
user is over quota

7/1/2007

—офи€, изложба “Ћеонардо да ¬инчи – учен и изобретател”

Filed under: Daily — Izida @ 11:16 pm

ќтново в —офи€ ще има изложба, посветена на един от великите умове на нашата цивилизаци€ – Ћеонардо да ¬инчи, под името “Ћеонардо да ¬инчи – учен и изобретател”.

ƒали има входна такса за тази изложба не знам, но на началната страница на √алери€та е написано, че входът е свободен.

ѕ.—. ѕредполагам първото тр€бва да е “вторник-събота”…

ѕлодови сокове

Filed under: Daily — Izida @ 8:15 pm

—лед дълго разучаване и много сравнени€, най-накра€ си купихме сокоизтисквачка – Braun MP80. «а да започне да важи гаранци€та се иска да регистрирам продукта си в сервизната база в Ѕългари€. ќказа се,че вече поддържат и онлайн регистраци€ – н€ма нужда да късам и пращам талончета. ј сервизни€ си номер ще получа по мейл. ќсвен това регистрирах продукта и на сайта на Braun, където имам шанс да спечел€ н€ко€ и друга награда – никога не се знае рЯШЙ

 ато за начало накупихме какви ли не плодове и зеленчуци (каквито имаше
в магазина) за тестваме как работи. ѕробвахме с портокали, грейпфрути, банани, два вида €бълки, моркови. –езултатът можете да видите тук :

сокове

“р€бва да призна€, че ако си б€х сипала сок от кути€ и той имаше н€кой от тези цветове, бих си казала : “≈ това се казва хими€!!” рЯЩВ Ћъчо ги сравни с ползвани чашки вода за рисуване от ученическите години. »наче на вкус са страхотни, само мога да се оплача, че т.нар. отделител на п€на нещо хич не се справ€. »ли поне аз не мога да го ползвам. »наче употребата на уреда е елементарна – режеш плодовете на парчета, пускаш уреда, тъпчеш ги с приспособлението в отвора и гледаш как тече пресен витаминозен сок. ќтпадъците се трупат в специално отделение, което после изхвърл€ш.

≈динствени€ неуспех до тук бе банана – след центрофугиране цели€ се оказа в отделението за отпадъци без да пусне какъвто и да е сок!! Ќе знам дали е от плода, или уреда не може да се справи с него. Ќо €вно бананите н€ма да се прав€т на сок.

—лед употреба се разглоб€ва лесно. ≈динствени€ проблем бе моркова, който естествено пооцвети пластмасата. Ќо в упътването имаше полезен съвет – да натъркаш оцветеното м€сто с олио. ≈фекта бе моментален! ћоже би това са н€какви мастно разтворими вещества. ћалко по-трудно е чистенето на металната цедка на центрофугата – вади се, но е ситна и за да € почистиш ти тр€бва мека четка. Ќо и това се оправ€ за н€колко минути. ѕосле уреда приема доста компактен вид.

ј сега отивам да изпи€ още една чаша сок – май ще имам и за закуска …

“ворци на нашето време

Filed under: Books,Daily,Humor — Izida @ 1:16 pm

Ajax от ”стата

—поред една »нтернет книжарница ”стата покор€ва нови професионални хоризонти рЯШЙ

6/1/2007

ƒълъг запис с Microsoft Sound Recorder

Filed under: Computers,Daily,Music — Izida @ 11:53 pm

ѕокрай Yamaha-та започнах да си записвам разни парчета, който съм изсвирила . — електронното пиано е лесно – включваш “Phones/Output” на инструмента към “Line in” на звуковата карта на компютъра и свириш.

Ќо се сблъсках с малък проблем – програмката, ко€то имам, а именно Microsoft Sound Recorder, има ограничение за продължителността на записа. ѕри това недостатъчно за мен – 60 секунди.

–ешението : тъй като запис върху вече съществуващ файл разрешава запис по ц€лата му продължителност, създавате си едно WAV файлче с продължителност, колкото ви тр€бва. ѕри запис отвар€те това файлче и записвате върху него. —лед това режете частта от файла след кра€ на записа и записвате под ново име за да може и в бъдеще да ползвате празни€ wave.

 ак се създава такъв файл? Ћесно! ѕравите един празен запис, който Sound Recorder-а ограничава на 60 секунди. «аписвате до като wave файл. —лед това отвар€те нов файл и от менюто Edit избирате “Insert File…” като избирате записани€ 60 секунден wave – и така н€колко пъти до получаване на нужни€ брой минути.

«аглавие

Filed under: Daily,Humor — Izida @ 2:50 pm

Btv.bg ме изненада! ќпитах се да намер€ текста на репортажа, за който –остислав –айков говори в темата си “√арантирано по европейски”. Ќо вместо това попаднах на гръмкото заглавие на новина :

btv.bg най-посещавани€т български сайт

—лед отвар€не на новината прочетох следното :

ѕоследните данни на “GI Ц Ѕългари€ отчитат, че най-посещавани€т новинарски сайт е уебсайтът на ᓬ.

явно “български” е н€какъв нов синоним на “новинарски”… »ли по-точно не толкова нов, защото и новината е от средата на 2006-та. Ќо не се стърп€х да не го посоча! рЯЩВ

»де ми да кажа : ўе им се!

5/1/2007

√олемите вериги и правата на потребителите

ѕри случайно търсене попаднах на следните новини в сайта на  омиси€та за «ащита на ѕотребителите ( «ѕ) :

—ъс сигурност има и още такива акции, който иска може да потърси в архива с новини на  «ѕ.

ѕри положение,че «акона за защита на потребителите (««ѕ) е обнародван месеци преди да влезе в сила (аз самата научих за него от медиите и чаках с нетърпение заветната дата 10.06.2006 г.), търговците продължават да твърд€т, че н€ма такова нещо като повече от 3 дни за рекламаци€ на стока, какво остава да е 2 години. —ега се оказва, че големите вериги, при това и техни представители не само в столицата, са участвали и в семинари по темата за нови€ закон! Ќе само, че незнанието им на закона не ги оневин€ва, но се оказва, че са били и нееднократно обучавани.

»нтересно е също как сега всеки консултант се втурва да успоко€ва клиентите – “Ќе се безпокойте, имате 3 дни да го върнете ако има дефект!”. “ези три дни ги има от години, но започнаха да ги парадират чак след като срока бе многократно удължен! —игурно ще почнат да казват за 2те години ако случайно ги вдигнат на 3 например рЯШЙ —поред мен използват тази фраза, за да успоко€т клиентите и да ускор€т взимането на решение за покупка.  ато спест€ват факта, че после е възможно да не ти приемат рекламаци€та по н€каква причина (това не е дефект, не може да се докаже, че не е причинено при транспорта или знам ли и аз какво), а и тр€бва да се разкарваш до магазина, което е губене на време. «а това дори и да ми кажат така, продължавам да оглеждам критично стоката с надежда да не откри€ проблем вкъщи, а да си € ползвам спокойно.

Ќе разбирам обаче как може все още в магазин “ехномаркет в ѕловдив, бул.”Ѕългари€” 4-ти километър, да вис€т бележки на местата за тестване на уреди, според които :

  • имаме право на 3 дни за рекламаци€, при това само на скрити дефекти. –екламации на липси и €вно дефекти не се приемат – според ««ѕ имаме 2 години за рекламаци€ на несъответствие между полученото и договореното;
  • рекламаци€ се отправ€ към оторизирани€ сервиз, не към търговеца – да, на никой не му се занимава, но по закон задължението да приемат рекламаци€ е т€хно. “ърговецът е длъжен да приеме рекламаци€та, да € впише в задължителни€ регистър на рекламациите и после да търси съдействие от сервиз или производител. ќт нас се иска да идем с касова бележка при търговеца и нищо повече.
  • ако при ремонт се налага см€на на дадена част, да имаме предвид, че поне 31 дни са нужни за нейната доставка – според ««ѕ ако сервизът задържи стоката повече от 31 дни, то имаме право да поискаме развал€не на сделката (и връщане на парите) или отбив от цената за неудобството;

ћакар, че беше по  оледа и не исках да си развал€м настроението, реших, че ще се чувствам виновна пред себе си за дето съм вид€ла тази нередност и не съм се опитала да направ€ нещо. «а това викнах един от консултантите (при това май се оказа не консултант, а н€какъв вид ръководен персонал) и го попитах защо об€в€ват нев€рна според закона информаци€ и заблуждават клиентите. “ой отрече да има нов закон. —поделих, че преди н€ма и месец сме върнали микровълнова след повече от три дни заради дефект – с помощта на  омиси€та за защита на потребителите. Ќегови€т отговор бе, че дори и да викнем  омиси€та, в техни€ магазин този номер н€ма да мине.

ƒа се хванем ли на бас? рЯШЙ

4/1/2007

Ќови връвчици за Wii дистанционните

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 3:01 pm

ѕри разглеждане на страницата за Wii в Amazon.com, попаднах още в началото на интересна подробност :

Wii Controller strap replacement information: Click here to visit Nintendo’s Wii Remote strap replacement page.

ѕървоначално помислих, че €вно тези връвчици се късат доста често и се налага поръчката на нови – както споменах в стати€та за Wii и мострата в “ехномаркет бе със скъсана връвчица. Ќо случа€т се оказа друг!

ќт страницата на Nintendo става €сно, че €вно са подобрили връвчицата за контролера като са € направили най-малкото по-дебела (както се вижда от снимката на разликите). ќще довечера ще проверим ние от кои връвчици имаме – според об€снителната страница на Nintendo, те са започнали продажбата на конзоли и дистанционни с новите връвчици още в началото на декември. Ќо понеже го купихме на 8ми декември, см€там да се подсигур€ и при нужда да поръчаме две.

3/1/2007

 алендар на National Geographic за 2007 г.

Filed under: Books,Daily — Izida @ 12:35 pm

ѕри вчерашната си разходка до Orange Center не пропуснах и да си куп€ стенни€ календар на National Geographic “—ветът на дивите животни” за 2007ма година. ћиналогодишни€ си б€х закачила в офиса и използвах като отмора за очите. «а това донесох днес нови€ календар и го окачих на м€стото на стари€.

—ъс съжаление тр€бва да сподел€, че макар корицата да е различна, снимките и оформлението са същите като на предходни€ календар! ≈динствената разлика (като изключим подредбата на дните, разбира се) е реда, в който са наредени снимките.

ћалко съм разочарована.

Orange Center

Filed under: Daily — Izida @ 12:28 pm

¬чера посетих Orange Center на ул. “√раф »гнатиев” 18, до пл. “—лавейков”. » попаднах на 50% намаление на тетрадки “United Colors of Benetton” – веднага се възползвах и си накупих н€колко на цени след намалението от 2 до 5 лв. ѕреди около два месеца б€х там и ги гледах, но ми се сториха скъпи. —ега не се сдържах да не си куп€ н€колко готини тетрадки с качествени листа, спирала и твърди корици.

ј в книжарница “ѕингвините” пак в ќриндж ÷ентър са докарали от плюшените играчки на National Geographic – пингвинчета, акула, орангутан, пеликан, крокодил … какво ли не! “р€бва да отбележа, че си б€х харесала тези животни като б€х в “улуза, ‘ранци€, миналата година. Ќо цените им там б€ха около 40 Eur за дребна играчка! “ук за щастие са от 12 до 25 лв. за дребните (до 15-на см) и от 40-80 лв. за по-едрите.

 ъде сме според Amazon.co.uk?

Filed under: Daily — Izida @ 1:27 am

ќтдавна се над€вах с влизането ни в ≈— Amazon.co.uk да ни включи в списъка на държавите в «ападна ≈вропа. ÷ената на доставката за тези страни е по-ниска. ќсобено при книгите – ако си в «ападна ≈вропа плащаш 3.99 лири за доставката и по 0.99 лири за вс€ка една книга в тази доставка. ƒокато ако си в “ќстанали€ св€т” (т.е. страна, неизброена в ко€ да е друга категори€), плащаш по 4.99 лири за доставката и допълнителните 2.99 лири на книга.  оето значи, че ако съм извън «ападна ≈вропа доставката на една книга ще ми струва (4.99 + 1*2.99) = 7.98 лири вместо (3.99 + 1*0.99) = 4.98 лири.  оето прави разлика от около 8,40 лв само за една книга, а с вс€ка следваща в доставката тази разлика ще се увеличава с около 5,60 лв! ѕоради тази причина до момента купувах книги само от јmazon.com въпреки доста по-бавната доставка. «а съжаление обаче нашата страна (както и –умъни€) не е изброена на страницата с държавите от «ападна ≈вропа и следователно продължават да важат цените на доставка за страни от останали€ св€т. ¬се пак е малко странно – ние не сме в “«ападна ≈вропа”, а аз н€как приемах, че това са цените за доставка до ≈вропейски€ съюз. Ќо дори и географски погледнато – в списъка е включена √ърци€, ко€то не е по-назапад от нас. »ли е гео-политическо?

ƒруга пром€на е отпадането на “бремето” аз да нос€ отговорността за внас€не на ƒƒ—то за доставката – за Ѕългари€ те н€маха автоматично начисл€ване на ƒƒ—. —ега вече ƒƒ—то ще се начисл€ва автоматично. Ќа страницата VAT Rates е написано :

Please note that the following changes are valid from January 1, 2007:

* Romania and Bulgaria will become part of the EU and new VAT rates will be applied on goods dispatched to these countries. The tables below indicate the rate on and after January 1, 2007.
….

» в таблицата с ƒƒ—тата вече присъстваме и ние! Ќо тр€бва да призна€ доста се учудих, когато вид€х самите проценти – и за Ѕългари€, и за –умъни€, ƒƒ—то за книги е 0%, а за вс€какви останалите стоки е 17%! „удно ми е от къде са измислили тези проценти.

≈лектроника и снимки н€ма да се достав€т до нас както показва стойността N/A в клетката за ƒƒ—то за тези стоки. ≈, нормално – €вно тези продукти достав€т само за UK – и на другите държави освен UK н€ма стойност. ∆алко, че от втората таблица се разбира, че същото важи и за стоки от категориите “Home & Garden”, “Software and PC & Video Games” и “Mixed Media”. Ќад€вах се да мога да си купувам игри за PC от там.

» така, за тест, реших да направ€ една пробна поръчка на DVD, с ко€то да стигна само до страницата с крайната цена на доставка. ≈то резултата:

Items: ?11.06
Postage & Packing: ?3.58

Total before VAT: ?14.64
VAT: ?0.00
Order Total: ?14.64

»зводът: ƒоставката си е на старата цена, а ƒƒ—, макар че тр€бва да има според т€хната политика след 1ви €нуари, още н€ма.

—м€там да им драсна едно писмо.

2/1/2007

Ќовогодишна ”еб-каша

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 10:20 pm

Ќачалото на нова година винаги е съпътствано с бъркоти€ в »нтернет – страници се чуп€т, Copyright съобщени€та все още сочат старата година (не всички са толкова хитри :-–). ƒоволно потривах ръце как ц€лата тази каша не ме зас€га, до момента, в който потребител€т PureEvil от форума Bg Development не ми написа (като продължение на новогодишните си пожелани€) да погледна дъното на страниците на форума.

Copyright © 2003-2006 | BG Development | All Rights Reserved

 акво да се прави – поизчервих се на свой ред, запретнах ръкави и оправих Copyright съобщението.

»нтернет по ноти

Filed under: Daily,Music — Izida @ 2:03 am

ѕреди н€колко дни получих примамливо писмо от Yamaha Music Interactive – промоционален код, с който мога да си свал€ нотите на кои да е три произведени€ от техни€ магазин безплатно. –еших да се възползвам! —тартирах Digital Music Notebook, отидох в онлайн магазина и след дълго избиране и прослушване се спр€х на следните произведени€ (естествено в опростен аранжимент, оригиналите мога да си свал€ свободно от »нтернет):

  • “Brandenburg Concerto No. 3 in G” – J. S. Bach
  • “Dance Of The Sugar Plum Fairy” – P.I. Tchaikovsky
  • “O Tannenbaum” – нали промоци€та е празнична рЯШЙ

» тръгнах да принтвам. ќбаче при опит да принтна “O Tannenbaum” разбрах, че Ћъчо не е share-нал принтера. —лед поправ€не на проблема опитах да принтна отново – тц, не ще! ѕраща ме на страницата за покупка, където пък получавам предупреждение, че вече съм го купила това произведение – сигурна ли съм, че искам да го куп€ пак. —транно! –еших, че може да е бъг в софтуера и принтнах Ѕранденбургски€ концерт – на втората страница принтера захапа два листа. ќказа се, че пак не мога да принтна втори път! ћного странно! ¬ече отидох на FAQs чрез вградени€ в Music Downloader браузър – супер, забранен е десни€ клик, н€ма “Find” за да потърс€ за “print”. ¬ главата за принтване намерих само об€снение къде е в менюто – което ми е €сно. ≈, отказах се, €вно има н€какъв проблем. ѕринтнах третото произведение без проблем – този път към файл за да съм сигурна, че ако принтера пак покаже характер, ще мога да принтна повторно.

—лед като се поуспокоих пак отидох във FAQ страницата – този път намерих краткото редче, скрито сред страниците, а именно : предупреждение внимателно да проверите дали ви работи принтера, защото едно заплащане (принципно $3.99) дава право само за едно принтиране на нотите, вс€ко следващо принтване изисква нова покупка!

Ќе разбирам, какъв им е проблема? јко искат да ме спрат да го разпростран€вам, то как ще ми забран€т физически фотокопирането? »ли това да го принтна към файл и после да принтвам стотици пъти? Ќикак! «ащо тогава ми създават неудобството да стискам палци да не се обърка нещо с принтера, да не спре тока или и аз не знам какво още само и само да ползвам нотите, които съм платила? Ќамирам това условие за еднократно принтване за безсмислено! јко ми остане време ще им напиша писмо с гледната си точка. » ще об€сн€, че см€там да не съм им клиент – демото ми стигна за да ме разубеди.

ћай н€ма да ползвам услугите на Yamaha за продажба на ноти. ќще диска на сами€ инструмент ме €доса – има директори€ с ноти. Ќо изглежда странно да видиш произведение със заглавие “Symphonie N9” без автор, като на дъното на листа пише “(C) 2004 YAMAHA CORPORATION” – добре де, поопростили сте го, но “ќда на радостта” си е на Ѕетовен все пак!

«а това ще посещавам International Music Score Library Project (IMSLP) – разполагат с внушителна колекци€ от ноти на произведени€, които вече са public domain. »деално ако се интересувате от класици. Ћично аз си харесах втората от двете тетрадки на јнна ћагдалена Ѕах – колекци€та съдържа произведени€ както на Ѕах, така и на други композитори от неговата ера.

Ќови€т начин за игра – Nintendo Wii

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 12:56 am

ћного чудна машинка е това Nintendo Wii! — всеки един изминал ден се убеждавам все повече в това! ƒълго време се чудех на ентусиазма, обхванал Ћъчо – две седмици преди заветната дата 8ми декември (официалната премиера на конзолата в ≈вропа) всичко бе планирано.  ак ще се звъни предварително на официални€ вносител за Ѕългари€ – “ехномаркет, за да се знае предварително в кои магазини ще има и кога. «а студентски€ празник н€маше време да се мисли рЯШЙ

» така след първоначално объркващата информаци€ в стила : “ƒа, утре пристигат” следвано от “Ќе съм чувал да внас€ме тази игра!”, в следобеда на 7ми декември най-накра€ се чу заветното : “Nintendo Wii е вече в склада, сега го разпредел€т между магазините “ехномаркет в страната”. » още по об€д на 8ми Ћъчо отиде с негов колега в “ехномаркет Ћюлин, от където купи една от трите налични бройки. ƒокато тествал Nintendo-то, другите две бройки също били купени.

¬ечерта последва паркиране на телевизора в центъра на хола и ритуално включване на конзолата. «вукът при нормална работа е по-тих от този на лаптопа ми. —амата игра е доста увлекателна – управлението е много свежо, с размахване и натискане на бутони по подобно на дистанционно за телевизор устройство. “ака че играта включва много движение – подскачаш, замахваш с ръце, имитираш удари като при бокс и т.н. ≈динственото притеснение е, че това дистанционно може да бъде метнато при н€кое по-силно движение право към телевизора! –азбира се Nintendo са помислили за това и са оборудвали дистанционното с връвчица, ко€то да си стегнеш над китката с цел дори и се увлечеш да не си повредиш телевизора (или да не цапардосаш н€кой при€тел). ¬ъпреки това по форумите е пълно със снимки на плоски телевизори с не толкова плоски дупки в т€х, както и забити в екраните контролери!

 ато за начало разполагахме с играта Wii Sports, ко€то е включена в комплект с конзолата. ќсобено забавен е тениса, който съм играла макар и отдавна и на живо – без да се усетиш започваш да ползваш дистанционното като една (лека) ракета рЯШЙ  акто сподели един при€тел – кой знае какво си мисл€т вашите съседи като гледат силуетите през прозореца!

ўе излъжа ако кажа, че не се впечатлих – и след н€колко дни б€хме двамата с Ћъчо в “ехномаркет ≈вропа отново, този път за втори контролер (дистанционно) и да можем да играем едновременно или един срещу друг. ¬секи си има своето “Mii” – виртуално човече, което конфигурираш по свой образ и подобие (избираш очи, коса, дреха..), с което човече играеш и свързваш своите точки и постижени€. » понеже сами€ контролер е около 90 лв, а в комплект с втора игра (Wii Play) – около 110 лв., решихме да вземем втори€ вариант. ѕо-точно казано е “комплект игри”, а не “игра” – стрелба по разни мишени, родео с крави, риболов, хокей (който повече прилича на добри€ стар “ѕонг”) и разни други занимавки. » за щастие тези игри могат да се игра€т в седнало, че дори и в легнало положение рЯШЙ Ќепри€тно впечатление ми направи контролера за демонстрации в “ехномаркет, който вече беше със скъсана обезопас€ваща връвчица… ƒано не купуваме телевизори или прозорци скоро!

ƒруг плюс на Nintendo Wii е наличието на WiFi – при първото влизане в »нтернет с него си свалихме Opera и побраузвахме из ћрежата на телевизора си. —лед н€колко дни бе пусната и услугата Weather Channel, ко€то показва времето в региона, посочен от теб. Ќо позвол€ваше да въртиш «емното кълбо и да се доближиш до интересуваща те точка на него. «а съжаление —офи€ все още € н€ма… ѕък може вече като сме в ≈вропа да се е по€вила – ще видим по-късно рЯШЙ —ъщо така дават възможност да закупуваш с кредитна карта стари игри, които да пуснете с т.нар. виртуална конзола – предлагат игри от времето на 8-битовата конзола NES до Nintendo 64. ÷ените са разумни – най-скъпите са 6 лири, най-евтините – 3 лири. «а целта обаче тр€бва да се куп€т и допълнителни контролери – на вс€ка игра пише с кои точно контролери може да се играе и не всички допускат нови€ (Wiimote). GameCube се поддържа от Wii така че можете директно да си купите диск за GameCube и да си играете без нужда от ползване на виртуалната конзола. ѕо-нататък май ще си купим, защото аз съм фен на Mario Bros рЯШЙ

ƒруго, което си заслужава отбел€зване : начина на игра е толкова интуитивен, че усво€ването му отнема минимално време дори на хора, които не са пипвали изобщо видео игри! » е идеален начин за забавление на ц€лото семейство. «ащото докато н€кой чака да му дойде ред, с интерес наблюдава начина на игра на други€. ¬ първи€ ден от тази година например, с тази игра се забавл€вахме цели три поколени€ пред телевизора! ќсвен това самата игра е доста динамична, а потта и мускулната треска са 100% реални!

— една дума : не случайно Nintendo Wii присъства в читателски€ списък за предмети на 2006 на  апитал!

пїњ