Irina’s Weblog

30/12/2006

–екламно d?j? vu

Filed under: Daily,Humor — Izida @ 7:55 pm

ƒо преди минути гледах “–екламна пауза” по FoxLife. —поред водещи€ това е епизод ≈дно на това предаване, така че се наложи да об€сни на нас, зрителите, че ще има “оп 4 на най-добри клипове, че можем да гласуваме, че всеки път ще дават и по една социална реклама. —лед кра€ на предаването вече наистина се питам – абе аз наистина ли и преди съм гледала предаване с това име по друга телевизи€ или се бъркам?! “олкова са убедителни! «а това и съм доволна, че в началото на предаването пишеше, че рекламите, показани в него, н€мат за цел да ни убеждават да купуваме. «ащото иначе щ€х да хукна да си купувам онзи крем с екстракт от охлюви за оправ€не на петна по кожата, белези, акне и всичко кожно, което може да ви се случи – защото охлювите били единствените животни, които можели да регенерират тъканите си. ≈, това беше в рекламни€ блок по време на “–екламна пауза” – но никой не ме уведоми, че тези реклами отново имат за цел да ме накарат да купувам, така че аз гледах и на т€х като на поредни€ базик. јко б€х на м€стото на рекламодателите, щ€х да ги съд€ рЯШЙ

’м, като се замисл€, и в кра€ на предаването не “затвориха” времеви€ прозорец, в който рекламите се показват само заради “художествената им стойност”. “ака че след “–екламна пауза” по FoxLife нико€ реклама вече н€ма за цел да ни кара да купуваме рЯШЙ Ќо не, греша! “е си казаха, че това се отнас€ само за рекламите по време на предаването.  оето за мен включва и рекламните блокове в самото предаване обаче.

»ли пък другата актуална в момента реклама – “ѕрати —ћ— на номер еди_кой_си на цена само 1,20 лв и имаш шанс да спечелиш това прекрасно плюшено мече, с което да зарадваш любим човек!… ѕо 10 ст. от всеки —ћ— ще бъдат дарени на домове за сираци в Ѕългари€…” – добре де, кои домове? ќсвен това със ситен шрифт горе по екрана бърза надпис, в който се об€сн€ва, че мече печели всеки стотен —ћ—, както и че количествата са ограничени. «а мен това значи, че може да има примерно едно мече, което да дадат на стотни€, пък ти продължавай да пращаш и след това ако искаш. » тези 10 стотинки ми се струват токова смешни, че ги приемам единствено като опит да се манипулира зрител€, че неговата хазартна заигравка е нещо добро – видиш ли, обществото ще спечели благодарение на теб! Ќа всеки, който се чувства стимулиран от това, бих казала – просто идете на сайта на Ѕългарската  оледа и дарете там!

» тук ще вмъкна нещо не хумористично – до момента Ѕългарската  оледа е събрала почти 2 и половина милиона лева!!  оето прави около 50% от събраното за всичките три предни години взети заедно! явно кампани€та набира сила, което ме радва. јз лично участвам за втора година с дарение през ePay и приканвам всеки познат да се включи също. — интерес след€х новините на сайта на Ѕългарската  оледа и изпитах гол€мо удовлетворение, когато прочетох следното :

ќбщо 35 деца и 11 детски клиники към днешна дата ще бъдат подпомогнати със средства от ЂЅългарската  оледаї, вместо първоначално об€вените 14 деца и 5 клиники, съобщи президентът √еорги ѕърванов при официалното закриване на дарителската кампани€ за 2005 г.

«ащото знам, че частица от тази помощ идва от мен!

≈волюци€

Filed under: Daily — Izida @ 3:48 pm

Ќа 27 септември 2006 г. този блог стана на две годинки.  ак си лети времето… ќще си спомн€м как инсталирах за пръв път WordPress на току що закупени€ хостинг с “парещ” още домейн. ј кога ли за пръв път се сблъсках с блоговете? ћай беше в началото на същата тази 2004 година, когато се роди и мо€ блог. » то на професионална, не на лична основа. ѕросто търсени€та на информаци€ в Google все по-често даваха на първите места не статии в известни списани€, а връзки към лични блогове! ѕървоначално бързо затвар€х тези връзки – намирах ги за непроверени източници на информаци€ и като такива – ненадеждни. —амо че скоро осъзнах и големи€ плюс на блоговете – когато в програмирането излезе н€ко€ нова технологи€ например, тр€бва доста време за да може н€кой изобщо автор (да не говорим пък ако чакаш уважаван..) да напише и публикува книга по темата. ƒокато обикновените програмисти, потребители на технологи€та, могат веднага да напишат мнението си, да сподел€т опита си, да опишат проблемите, с които са се сблъскали, както и решени€та, които са открили. ƒа, не е сигурно дали е в€рно – но това важи и за книгите – и там информаци€та не може да е 100% в€рна. ј като пробваш съвета скоро ще разбереш дали е прав или не. ƒори пон€кога при книгите е по-лошо, защото сериозни грешки са скрити зад авторитета на конкретен автор и биват пропускани.

ћалко по-късно попаднах и на блоговете, посветени на лични теми. ѕървата ми реакци€ бе много негативна – спомн€м си как споделих с при€тел, че четейки блога му се чувствам се едно надничам вечер през прозореца му.  оето не ми допадаше! —коро обаче разбрах, че ако н€ко€ тема ти идва “прекалено лична”, винаги можеш да € пропуснеш. Ќо има много общовалидни теми, които си заслужават да бъдат прочетени – и обсъдени.

19/12/2006

√одишен абонамент за National Geographic Magazine-Ѕългари€

Filed under: Books,Daily,ѕрава на потребителите — Izida @ 3:58 pm

“р€бва да призна€, че съм крайно неудовлетворена от абонаментната услуга за National Geographic Magazine-Ѕългари€, предоставена от издател€ —анома-Ѕл€сък! «а справка – темите “јбонамент”, “јбонамент 2”, “ћълчанието е злато”.  ратко обобщение:

 • списанието месеци наред пристигаше със седмици по-късно спр€мо излизането му по павилионите; об€снени€та – от провален договор с разпространител€ им, до задържане на митницата; е как тогава излиза по павилионите на време?! да не говорим, че мо€ колежка, абонирала се към друг разпространител, получи първи€ брой седмици преди мен!
 • когато най-накра€ взе да идва навреме, започнаха да ми го смачкват в кути€та от чиста злоба (по принцип се събира идеално);
 • един брой не пристигна изобщо;
 • звън€ла съм общо 10на пъти до издателството, в половината от които се оказваше, че н€ма кой да ме чуе; писах електронни писма; б€х принудена да пиша из форума на “любимото” ми списание Ѕл€сък само и само да получа капка внимание като клиент!

Ќа фона на горното б€х решила, че н€ма да се абонирам тази година!

“огава обаче пуснаха рекламата за подаръка от 11 карти на европейски страни, които ще бъдат доставени през февруари на всеки абонирал се за ц€лата година. ’ванаха ме отново рЯЩВ –еших да поема “риска” на абонамента още веднъж – този път обаче не директно към —анома-Ѕл€сък. ј към н€кой, на който имам повече в€ра в момента – Ѕългарските пощи. “ака че се над€вам тази година да н€мам разправии като предната – иначе и безплатен глобус да дадат през февруари 2008, н€ма да ме имат като абонат!!

»нтересно, но в рекламата на абонаментната кампани€ за 2007 на страниците на самото списание не вид€х реклама на абонамент към самото издателство – реших, че може да са преценили, че не им е по силите да осигур€т качествена услуга (в което аз за себе си се убедих нееднократно). Ќо все пак на сайта им има вариант за абонамент.  ойто с усмивка пропускам!

ѕанаир на книгата, Ќƒ , декември 2006

Filed under: Books,Daily — Izida @ 12:34 pm

» тази година не пропуснах ѕанаира на книгата. ќтидохме в събота с Ћъчо да видим какво ще ни предложат този път. “р€бва да призна€, че не съм очарована, защото :

 • беше претъпкано с хора, до н€кои представителства изобщо не можеше да се приближи човек;
 • имаше и щандове, които не предлагаха отстъпки;
 • повечето отстъпки б€ха същите, че и по-ниски от тези, предлагани от н€кои онлайн книжарници;
 • търсенето на щанда на дадено издателство отнема време;
 • ако забравиш на кое издателство е дадена книга – лошо…

 ъм това добав€м и плюсовете на пазаруването в онлайн книжарници :

 • централизирано търсене по име, автор, издателство;
 • целогодишни отстъпки;
 • периодични промоции;
 • евтина или безплатна доставка до дома/офиса;

Ќа база това кратко сравнение мога да кажа едно : ѕанаира на книгата не може да ме стимулира да закуп€ накуп повече книги с иде€та, че ще спест€ пари, а ще ги чета после. ѕри положение, че онлайн книжарниците имат целогодишни отстъпки от около 10%, то мога да изчакам да дойде реда за четене на конкретна книга и чак тогава да € куп€, а не да дам пари накуп.

5/12/2006

ƒве години срок за рекламаци€ при дефект на стока

ѕреди месец —аша, мо€ колежка, сподели, че в понеделник си купила микровълнова печка Haier от “ехнополис. ¬ ср€да вечерта пуснала за пръв път да пече принцеси на грила – вместо аромат на разтопен кашкавал обаче, печката започнала да пуши от всички пролуки! » така на следващи€ ден, четвъртък, т€ се обади до “ехнополис за да се поинтересува какво може да се направи. —лед като приключи разговора, се обърна към останалите в ста€та за да попита :

“ ак мислите, изтекли ли са наистина 3 дни от покупката?  упих € в понеделник, днес е четвъртък. «ащото така ми казаха – и следователно съм н€мала право на рекламаци€, а на гаранционен сервиз. «а което тр€бва да се обърна към сервиза, не към магазина.”

» аз дълго време се чудех дали трите дни за рекламаци€ включват и ден€ на покупката – за това гледах да отправ€м рекламации до по-ранни€ възможен срок, за всеки случай. Ќо това бе преди половин година! –аз€сних й, че въпросът й вече не е актуален и н€ма значение към случа€ – защото в нови€ «акон за защита на потребителите (в сила от 10.06.2006 г) присъства следното :

„л. 126. (1) –екламаци€та на потребителска стока може да се пред€ви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установ€ване на несъответствието с договореното. –екламаци€та на услуги може да се пред€ви до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното.

ƒа, това са две години!! ћина времето, когато се прибираш вкъщи, установ€ваш дефект, връщаш се на момента в магазина, а там мазен продавач ти се усмихва лукаво : “јаа, да сте гледали в магазина!”. » самодоволно потърква ръце, че е излъгал още един балама – тогавашната дума за “клиент”. —ега вече клиента има механизъм да се защити! —тига да го знае разбира се.

—лед като посочих този член на —аша, т€ моментално реши да звънне пак в магазина. Ќо тъй като аз не съм юрист, € посъветвах първо да чуе тълкуванието на н€кой, на който това му е работата. “ака че т€ проведе един разговор и с експерта от  “«ѕ на техни€ регионален телефон за —офи€. Ќо може да се ползва и горещи€ телефон на  омиси€та за защита на потребителите – тел. 0700 111 22, на цената на един селищен разговор от ц€лата страна. “ам й об€сниха, че в случа€ магазинът наистина тр€бва да приеме рекламаци€та й. «а целта тр€бва т€ да бъде записана в книгата за рекламации на търговски€ обект, без изобщо да се налага на —аша да се разправ€ със сервиз. ¬се пак печката не се е повредила, т€ никога не е работила както тр€бва. » ако й откажат да приемат рекламаци€та, да пусне жалба при т€х.

¬ъоръжена с конкретни членове от «акона за защита на потребителите и мнението на експерта от  “«ѕ, —аша позвъни отново в “ехнополис. ќтново й бе отговорено, че има само три дни за рекламаци€ и те са изтекли. “ози път обаче т€ отвърна с добре обмислена реч, в ко€то цитираше нови€ закон, датата му на влизане в сила, мнението на  “«ѕ. ќтсреща жената об€сни, че не е чувала за подобен нов закон, т€ си знае за 3те дни и това е. ƒори и да дойде в магазина с печката, н€мало да й приемат рекламаци€та. Ќо след като —аша не се отказа, € помолиха да се обади след 5 минутки за да се допита до шефа си.

 огато звънна след 10 минутки, разговорът бе кратък:

«апов€дайте при нас с печката, госпожо.

“ака след 4 телефонни разговора —аша най-накра€ получи правото да отиде с дефектната печка в магазина. » след по-малко от час бе там. —лед като се върна на работа ми об€сни, че пуснали печката (като за целта на правилното репродуциране на проблема дори намерили фили€ с кашкавал от н€къде…) и естествено т€ пак започнала да пуши. »звинили се, извадили нова печка – и т€ започнала да пуши по същи€ начин! “огава измъкнали мострата – т€ била вече добре. Ќо колежката отказала да приеме мостра за нова стока и им дала срок до вечерта да намер€т нова, работеща печка. ¬ крайна сметка вечерта взела мострата – €вно не са открили друга с нормално работещ грил. ѕо между другото поискали да им даде да вид€т този нов закон и служител на “ехнополис се зачел в разпечатаните на компютър страници. » об€снили, че ще прат€т една печка от тази сери€ в сервиза за да установ€т какъв е проблема.

”спешен край! ƒо след седмица – когато и тази печка показала дефект… ќказало се, че на тази тествали грила – само дето пропуснали микровълните. » печката не можела да топли! »нтересното е, че когато отново звъннала на телефона им за да разбере какво може да се направи, отново й об€снили, че щом са минали три дни – н€ма право на рекламаци€! явно тези хора така и н€ма да научат нови€ закон… ƒали щеше да е така, ако в нови€ закон срока за рекламаци€ се намал€? “ози път т€ бързо им раз€снила, че вече са изчистили тази точка. ѕознали € : “ќ, вие сте госпожата с микровълновата…” и € приели отново. “ози път си избрала печка от друга марка – а партидата с дефектните печки сега била на същи€ ред, на промоци€!

»зводът : следете законите, които най-пр€ко ви каса€т! » не се ослан€йте на информаци€, дадена ви от търговец – най-малкото, провер€вайте €!

„уд€ се какво ли може да се направи за да е сигурно, че магазини от ранга на “ехнополис ще спрат веднъж за винаги да лъжат клиентите си? “олкова се €досах, че ми идеше да разпечатам листовки с този и н€колко други по-важни членове от «акона за защита на потребителите, да застана на входа на “ехнополис и да ги раздавам на минаващите!

Ќо тр€бва да има и по-лесен начин – например да бъдат задължени да вписват тези права на потребителите н€къде по документите за продажба.

–едакци€: “ази тема послужи като основа на —имион ѕатеев за написването на стати€ във в. ƒневник, в бро€ от 12.12.2006 г., с името “ћъчителни€т път на правото да си потребител в Ѕългари€”. Ѕлагодар€ му за това, че помогна в разпростран€ването на “добрата новина” – победата е възможна когато си готов да се бориш за правата си! —ъщо така изказвам благодарностите си и към главни€ редактор на в. ƒневник, г-н ¬асил јтанасов, за разрешението да публикувам сканираната стати€ в блога си – в не€ освен описаната случка можете да прочетете и н€кои най-полезни членове от нови€ «акон за защита на потребителите.

пїњ