Irina’s Weblog

29/9/2006

Amazon.co.uk ме изненадаха приятно

Filed under: Daily,Music — Izida @ 12:05 pm

Touring The Angel DVD/CD SetНа 16ти септември направих предварителна поръчка на концертното DVD “Touring the Angel” на Depeche Mode от Amazon.co.uk. Поръчката бе пратена наистина на 25ти, в понеделник, както си и пишеше на сайта. Очакваната дата на получаване бе между 2 и 9ти октомври. Но за мое учудване вчера вечерта в пощенската ми кутия ме чакаше известие за колета! Сутринта минах през пощата и дисковете вече са у мен.

Колекцията включва 2те DVDта със запис на концерта в Милано, както и аудио CD пак от същия концерт. Опаковката е отлична, има и книжка със снимки. И вече нямам търпение да си припомня концерта като изгледам най-накрая записа!

28/9/2006

Леонардо да Винчи в София

Filed under: Daily — Izida @ 1:06 pm

За малко да пропусна тази новина : в Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” до 10 октомври можем да видим експозицията “Леонардо да Винчи. Художествена и техническа рисунка от времето на Италианския ренесанс”.

Според информацията, която прочетох, достъпът е без билети, на групи от 20 човека. Изложбата е отворена за посещения :

  • понеделник – петък : 8:30 – 20:30
  • събота : 8:30 – 19:00
  • неделя : 8:30 – 13:00

20/9/2006

Дъжд

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 10:58 am

Много е приятно да се работи, докато навън ромоли дъжд. Само да не ти се налагаше да идваш на работа и да се прибираш… Вчера след един кратък следобеден дъждец видях две верижни катастрофи и в двете посоки на движение на надлеза над Площада на Авиацията – всяка с по 7-8 коли, за щастие без сериозни поражения. Всеки път, дори след най-краткия дъждец, има катастрофи на този надлез. Обикновено са по 3 катастрофи в платно, с по 2-3 коли във всяка.

Днес чаках 35 минути на спирката си, за да видя само едно 280, което мина на 10тата минута пълно. Добре, че срещнах колега, с който успяхме за около още 15 минути да си хванем такси. Пак се запитах : как може нещо толкова обичайно като дъжд през есента в нашите географски ширини да предизвиква такъв хаос в целия град?! Мога само да се радвам, че нямаме урагани …

17/9/2006

JavaOne Online

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 2:58 pm

Покрай търсенето на подходящи въвеждащи материали за EJB 3.0 попаднах на сайта на JavaOne Online Technical Sessions. Там можете не само да прочетете разнообразни лекции (под формата на PDF) от конференцията JavaOne през миналата и текущата година, но можете и да ги чуете! Мултимедийният плейър предоставя възможност да слушаш лектора, докато гледаш съответния еркан от презентацията. В дясно на екрана можете да прочетете и думите на лектора – в случай, че пропуснете нещо. Има си и пауза разбира се – с една дума : много удобен плейър!

Трябва да призная, че открих правилното произношение за доста от съкращенията, които аз при първи прочит съм предположила, че звучат някак. И освен това покрай лекцията “Experiences With the 1.5 Language Features: Tips and Techniques: TS-3989, 2005” попаднах на бъг в компилатора на Eclipse, а именно : нямаше грешка при компилацията на следния код :
public enum Operation {
PLUS { double eval(double x, double y) { return x + y; } },
MINUS { abstract double eval(double x, double y); };
abstract double eval(double x, double y);
}

Потърсих из базата данни с бъговете – за моя почуда имаше бъгове, свързани с компилацията на enum-ите още от края на 2004 г. Което ме накара да прегледам много внимателно базата дали няма да изхабя времето на някой като репортна дублиращ бъг. И тъй като не намерих подобен – докладвах. Впечатлена съм от светкавичната реакция – аз го публикувах вечерта, на сутринта беше приет, а в ранния следобед – решен.

16/9/2006

Предварителна поръчка на “Touring the Angel”

Filed under: Daily,Music — Izida @ 2:10 pm

Днес видях, че Amazon вече предлагат за предварителна продажба DVD-то по повод турнето на Depeche Mode “Touring the Angel”. На официалния си сайт Depeche твърдят, че това ще е комплект 2 DVD + CD. Но на сайта на Amazon попаднах само на варианти от едно DVD или 2 DVD-та. Поръчах второто : “Depeche Mode – Touring The Angel Live In Milan (2006)”. Така или иначе CDто е запис на живо на концерта в Милано, а аз вече имам запис от нашия концерт в София. И все пак ще проверявам да видя дали ще излезе някакъв друг вариант – до момента на пращането на стоките отказването от поръчката е въпрос на 2 кликания с мишката (все пак парите се теглят от кредитната ми карта в момента на пращане на стоките). Общата цена с доставката е ?17.61, което е приблизително 50 лв.

Обявената дата за излизането на DVDто остава 25ти този месец, така че се надявам до средата на следващия месец да го получа.

Редакция: Ако се чудите защо точно това, като има и други варианти, ето малко разяснение :

Аз самата до последно се чудех дали съм поръчала верните дискове. Объркването идва от факта, че европейското специално издание е в DVD правоъгълна кутия, докато Американското е в квадратна кутия тип CD. Според информацията на сайта на DVDто, и магазините за музика в САЩ са се объркали – DVDто с 1 диск е в секция DVDта заради стандартната си правоъгълна опаковка, а специалното издание от 2 DVD/1CD съветват да се търси при музикалните дискове.

12/9/2006

Ре: Столична община и личните данни

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 1:51 pm

Преди време писах ядосан пост за това как на сайта на Столична община без мое съгласие бе публикуван адреса ми. След като се свързах с тях адресът беше премахнат. Това беше към средата на юли.

Преди няколко дни при поредната проверка дали вече няма отговор на жалбата ми видях, че отговор наистина има! С месец закъснение, но все пак отговор… Сега остава да науча как да прочета този отговор!

Но забелязах и нещо друго – по някаква непонятна за мен причина адреса ми отново присъстваше в информацията и за жалбата, и за отговора! Причерня ми! Изрично им заявих, че не съм давала и няма да дам съгласие тези ми данни да се публикуват на сайта им. Естествено последва втори мейл и до час личната информация бе свалена.

Това доказва едно : промяната на съзнанието на на държавния служител е бавен, мъчителен, изнервящ процес при това със съмнителен изход …

11/9/2006

Мълчанието е злато

Или по-точно : мълчанието може да ти излезе златно!

Миналия месец намерих поредния брой на “National Geographic България” в пощата си както обикновено. Необикновеното беше как разносвачът бе решил проблема с пъхането му в пощата – като го е сгънал (да не кажа – смачкал) по широчина на две! Жал ми стана като видях списанието си в този му вид. Но, казах си, случва се. И реших да не се обаждам до издателя, към който директно съм абонирана и който отговаря за разнасянето на моя брой.

И с това си мълчание получих втори пореден, смачкан още по-жестоко, брой! Дори не го отворих – толкова се ядосах! И този път не само ще се обадя, а и лично ще ида до издателството, защото смятам да настоявам за смяна на тези два смачкани броя. Ако си ги купувах от сергия, просто нямаше да приема сделката като видя състоянието им! Още повече, че пощата ми побира без никакъв проблем несгънато списание, като купчината с несмачкани броеве в къщи е най-доброто доказателство.

Сещам се за един лаф : “Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!”. И се питам – колко ли нерви хабя по изискване на качествено обслужване срещу парите си? Сериозно ще помисля дали да подновя абонамента си – колкото по-малко услуги ползваш в тази държава, толкова по-спокойно си живееш!

п»ї