Irina’s Weblog

21/7/2006

— √“ : ѕо желание на клиента се връщат парите за неизползвани билети

ƒнес се сетих, че така и не ми стана €сно какъв е механизма на “зам€на” (както — √“ пише на сайта си) – дали се връщат пари, или се смен€т билетите с нови чрез доплащане. “ехни€т отговор :

ѕо желание на клиента могат да му се върнат и парите за неизползваните билети.

20/7/2006

ƒали — √“ не си плаче за адвокат?

¬ъв форума на — √“ можете да прочетете следното мнение на компани€та :

— –ешение є413 на —толичен общински съвет от 08.06.2006 г. бе прието от 01.07.2006 год. да бъде изменена цената на билета за еднократно пътуване, да отпаднат н€кои видове билети и се въведе нов вид образец на “Ѕилет с талони за десет пътувани€”. “ова –ешение веднага бе анонсирано от медиите в публичното пространство и обществеността своевременно бе информирана. ћногократно бе напомн€но за тази пром€на, за да могат гражданите да използват наличните количества закупени билети по старите цени.
“— √“-—ќ‘»я” ≈ќќƒ н€ма нормативно задължение да замен€ или да възстанов€ва суми по неизползвани билети.
≈динствено в услуга на клиентите е създадена организаци€ в едномесечен срок, да се извършва подм€на на старите билети с нови срещу доплащане.

≈ не мога да пов€рвам, че могат да ти продават билети в продължение на години, след това да кажат, че от дадена дата н€ма да важат и да твърд€т, че не са длъжни да ти връщат парите! ќсобено като опира до нещо толкова масово и широко използвано като градски€ транспорт. ј ако да кажем имаш талони от преди година, в момента на научаване на пром€ната на цените не си в страната, върнеш се след 1ви август – и какво?  редитирал си ги като си купил билети предварително и за подарък получаваш едно “ѕак запов€дайте!” – защото ако ги оставим така, тази ситуаци€ ще се повтори при следващото увеличение, бъдете сигурни!

19/7/2006

— √“ проговори

—лед над двуседмично мълчание по темата за отказа за изкупуването на стари билети под определена бройка, — √“ най-накра€ проговори като пусна във всички теми (източник), в които се пита по темата, следното :

¬ъв връзка с многобройните запитвани€ е взето решение до 30.07.2006 г в два от пунктовете за продажба на абонаментни карти на – пл.”¬ъзраждане” є1 и на бул.” -€ ћари€ Ћуиза” 86 да се връщат стари билети, независимо от бройката им.

ƒоволна съм! Ќо само малко … ѕитам се : те ли ще ми плат€т транспорта до там, който иначе не бих ползвала? ƒа не говорим, че за да отида в работното им време тр€бва аз да отсъствам от своето работно м€сто.

“ова е прах в очите ни и не см€там да млъкна доволна! —ъщо така изрично ще питам – а талоните все още ли се искат да са цели за да се връщат?

–едакци€ :
ўе приемат и части от талони! ќтговорът на — √“ е тук.

18/7/2006

‘илм за концерта на Depeche Mode в Ѕългари€

Filed under: Daily,Music — Izida @ 11:22 am

“ази събота, 22 юли 2006 от 18 часа, Ќова “елевизи€ ще излъчи филм, посветен на концерта на Depeche Mode в Ѕългари€. Ќад€вам се да бъде пуснат и за продажба на музикални€ пазар – н€мам възможност да го гледам в събота, а и искам да си го имам. ¬ече зададох този въпрос на продуцентите – —ћ≈, и чакам отговор.

14/7/2006

—толична община и личните данни

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 10:39 am

 акто споменах преди два дни в стати€та “ƒойде ред и на мо€та жалба!”, на страницата с дневни€ ред на  омиси€та по транспорта към —толични€ общински съвет (—ќ—) бе изписан и номера на мо€та жалба : 94-¬ƒ-549. — този номер в страницата за ƒеловодна справка обаче се получаваше като информаци€ не само кратка част от жалбата и имената ми, но и адреса, който б€х въвела във формата за регистриране на жалба! Ќикой не бе искал моето разрешение за публикуването на тази лична информаци€, никой не ме бе предупредил (във формата по подаване на жалба например), че това ще бъде сторено!

ядосах се много! ѕървото, което направих, бе да пиша до —ќ— с искането адреса ми да бъде незабавно свален от страницата им. —лед като до об€д на следващи€ ден (13ти), не получих отговор, писах на  омиси€та за защита на личните данни.

ƒнес все още н€мам отговор от никой.

Ќо при ежедневната вече справка за състо€нието на жалбата установих, че адресът ми е премахнат. “ова обаче не може да се каже за другите жалби…

Playing the Angel (CD + DVD)

Filed under: Daily,Music — Izida @ 12:24 am

¬ недел€ б€х на обиколка из софийските музикални магазини в търсене на DVDта и CDта на Depeche Mode. Ѕ€х решила да си куп€ концертното DVD “Devotional”. Ќо на единственото м€сто, където го б€х вид€ла (Alexandra на пл. —лавейков) вече го н€маше. ѕоне забел€зах колко горе-долу върв€т DVDтата им (около 70 лв. за DVD) и какво се предлага у нас. «а съжаление не се продаваха новите, обработени в 5.1 звук албуми на Depeche, а само оригиналните стари. »наче вече са излезли обновени версии на “Speak & Spell”, “Music for the masses” и “Violator”. «а това се обърнах към Amazon.co.uk и попаднах на оферта, на ко€то не усто€х : “Playing the Angel [CD + DVD] [Limited Edition]” на цена от ?3.96!  ато сложим и цената на доставката (ко€то трае до 12 работни дни) се получава страхотната цена от около 20 лв. за оригинални€ най-нов албум плюс DVD с н€колко клипа, кратък филм и снимки.

¬ момента поръчката се обработва. ј с този албум поръчах и “Depeche Mode – 101 (2003) DVD” за ?11.97 – от който след мо€та поръчка останаха само 2 бройки. ≈й, много щ€х да се €досам ако бро€ча не се беше намалил рЯШЙ

12/7/2006

¬естници, DVDта и права

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 1:17 pm

ћраз€ да съм права! «ащото обикновено съм песимист и да съм права означава, че положението не е никак розово. ¬ случа€ се оказах права в предопложението си, че DVDта, които масово се предлагат като приложени€ към вестници, са нелегални – без платени авторски права.

¬ колекци€та си вкъщи имам н€колко диска DVDта с “ом и ƒжери и с нетърпение очаквах продължението им. Ќо сега научих от Dnes.bg, че носител€т на правата за “ом и ƒжери – У”орнър ЅрадърсФ, не е предостав€л права на други лица или фирми на територи€та на Ѕългари€.

Ќад€вам се това да предизвика масирана проверка на останалите вестници, предостав€щи DVDта. »скам да знам, че като си плат€ за DVD, то правата за него са платени и копието е легално!

ƒойде ред и на мо€та жалба!

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 10:21 am

—поред 4та точка от дневни€ ред на “ѕосто€нната комиси€ по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението” за днес, 12.07.2006, дойде реда да се разгледа и мо€та жалба!  оето ме радва, понеже законови€ срок за обработка на жалбата е 1 месец (според думите на служител от общината). Ќад€вам се искрено господата общински съветници да се постав€т на м€стото на гражданите, които представ€т, и да уважат жалбата ми относно анулирането на старите билети без преходен период и без см€на на всички тези стари билети от страна на — √“.

10/7/2006

—ветът става все по-малък

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 10:41 am

¬чера след обширен разговор с майка ми и баща ми по Skype ми хрумна да го ползвам и за разговори с баба ми. ќбикновено говор€ с не€ по GSM, но ми излиза по-скъпо, от колкото VoIP от улични кабинки например. “ам разговорите —офи€-ѕловдив са около 14-17 ст./мин. » понеже кредитната карта ми даде свободата да плащам свободно по »нтернет, реших, че е време да вид€ цените на SkypeOut – набиране на телефони от стационарните мрежи, както и GSM-и, чрез Skype. ќказа се, че ваучера струва Eur 10, като срещу него получаваш около 10 часа разговори със страните с “√лобална цена” – —јў,  анада, ≈вропейски€ съюз, јвстрали€, „или и др. ј за Eur 10 можеш да говориш над 6 и половина часа със стационарен телефон в —офи€ (т.е. по около 5 ст./мин), или 3 часа със стационарен телефон от останалата част на страна (по около 11 ст./мин).  ъм мобилен телефон в Ѕългари€ не бих звън€ла – излиза около 42 ст./мин. »нформаци€та е от страницата за тарифи към други държави. ќсвен това не ни се начисл€ва ƒƒ—, понеже не сме част от ≈вропейски€ съюз – така че гледайте по-ниската от двете дадени тарифи.

 ачеството на услугата бе отлично – без накъсване, без ехо. » според баба ми – чувала ме по-добре, от колкото като й звън€ от GSM-а. ѕо н€каква причина като говор€ от нас по GSM отсрещната страна винаги ми казва, че ме чува насечено. ѕлащането мина леко, българската ми VISA бе приета без проблем. ѕолучих потвърждаващи€ имейл на момента. ¬ него пишеше, че до 60 минути ще мога да звън€. Ќо като след 5 минути, вече можех да набирам.

—м€там, че това е само първи€ от ваучерите, който си купувам от Skype.

P.S. ≈, малко б€х разочарована като ми хрумна да прат€ снимка и се усетих, че все пак отсреща не стои компютър … рЯШЙ

DVD/CD “Touring the Angel” ще излезе на 25ти септември

Filed under: Daily,Music — Izida @ 10:20 am

¬ новините на официални€ сайт на Depeche Mode е об€вена официалната дата, на ко€то комплекта двойно DVD + CD “Touring the angel: Live In Milan” ще излезе на пазара – 25ти септември 2006 г. “о ще включва пълен запис на концерта в ћилано на 18ти февруари тази година. ¬ комплекта е включено :

  • DVD1 – над 20 песни, концертни изпълнени€;
  • DVD2 – допълнителни материали; сред т€х са концертните изпълнени€ на “A Question of Lust” и “Damaged People”, както и интервю с јнтон  орбейн
  • audio CD – над 30 минути запис от концерта;

«адължително ще си го куп€! »скам да запаз€ спомена и емоциите от концерта максимално живи.

7/7/2006

[fun] : How to prove that all odd numbers are prime

Filed under: Computers,Daily,Humor — Izida @ 11:05 am

How to prove that all odd numbers are prime – ако имате свободно време и се чудите как различните професионалисти се сблъскват с нуждата да докажат, че всички нечетни числа са прости.

Ќай-актуално за мен – като за пред завършване на проект, е :

Programmer:
3 is prime, 5 is prime, 7 is prime, 9 will be fixed in the next release, …

Computer programmer:
3 is prime, 5 is prime, 7 is prime, 9 is prime, 9 is prime, 9 is prime, 9 is …
Oops, let’s try that again:
3 is prime, 5 is prime, 7 is prime, 9 is … 3 is prime, 5 is prime, 7 is prime, 9 is … 3 is …
Um, right. Okay, how about this:
3 is not prime, 5 is not prime, 7 is not prime, 9 is not prime…
So much for the beta releases. Ship this:
3 is prime, 5 is prime, 7 is prime, 9 is a feature, 11 is prime…
and put on the cover “More prime numbers than anyone else in the industry !”

ƒопълнение – “Computer quotes”.

¬естник “ апитал” ще се продава с филми на BBC

Filed under: Daily — Izida @ 10:02 am

¬с€ка събота в периода 15 юли – 2 септември вестник “ апитал” ще се продава и с DVD. Ќа цена от 5 лв. вместо обичайните 2 лв., ще можем да се сдобием с научно-попул€рни фиlлми от поредицата “»стинските истории” на BBC. јз вече си купих филм на BBC от същи€ притежател на права – гръцката компани€ “ѕрооптики”, който осигур€ва и тази поредица. ‘илмът е “„овешкото т€ло 1” и е наистина увлекателен. Ќо качеството не беше добро и приличаше повече на VHS от колкото на DVD!  оето е и причината още да не съм си купила втората част на този филм.

4/7/2006

—офтуер <- книга

Filed under: Books,Computers,Daily — Izida @ 11:57 pm

ƒнес си мислех как се опитвам старателно да подбирам книгите, които чета. “ова е като да си купуваш софтуер – винаги внимаваш да купиш този, който ще ти е най-полезен. » най-вече – внимаваш за качеството му. «ащото не искаш да загубиш от употребата му. «а това чета и ревюта на книги, интересувам се за автора и т.н.

“ова ме наведе на спомена за една лекци€ на преподавател по ѕраво от MIT в “ехнически€ университет. ёристът разви теори€та, че н€ма нужда да промен€ме законите за да защитим авторските права на авторите на софтуер. «ащото можем да разглеждаме книгите като частен случай на софтуера. »де€та беше в това, че както човек инсталира нова програма за да може да прави нещо ново с компютъра си, така човек чете книга, за да придобие от не€ нови знани€ и един вид да “инсталира интелектуален софтуер”. ≈то защо според него просто тр€бва да приложим законодателството за книгите и върху софтуера. Ќа мен ми прилича малко на up-casting, но … ћоже и да работи.

“а така и аз внимавам какъв интелектуален софтуер си инсталирам. „уд€ се дали има развитие тази теори€. ўе взема да се поров€ из ћрежата като ми остане време…

ѕ.—. ј може би човекът просто е гледал “ћатрицата” рЯШЙ

3/7/2006

—офтуерно пиратство for dummies

Filed under: Books,Daily — Izida @ 6:27 pm

ѕри днешни€ преглед на книжни€ пазар попаднах на следната интересна книжка : “Ѕезплатно свал€не и сподел€не на файлове в интернет” на издателство —офтѕрес :

»нтернет е източник на необ€тно количество информаци€. Ќо освен уеб пространството и електронната поща, в ћрежата се крие още един ц€л св€т, пълен с огромно количество полезни ресурси Ц музика, филми, игри, програми, картинки и въобще вс€какви файлове.

¬€рно, не само крадено съдържание се обмен€ по p2p мрежите, но … позволете ми да съм скептично настроена, особено като се има предвид, че дори програмистите около мен още трудно свикват с иде€та, че софтуера струва пари – което пък мен ми е трудно да приема!

∆алба до —толичен общински съвет

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 2:21 pm

—лед като всичките ми усили€ за борба с несправедливата липса на период, в който да важат и старите, и новите билети за транспорт в —офи€ (справка : “Ќовите цени на билетите в —офи€ от 1ви юли”) остават нечути и без отговор, предприех нов тип мерки.

—тига писане по форумите на — √“, —толична община и —толичен общински съвет. “ам се пише много, не винаги достатъчно сериозно. «а това заведох жалба чрез страницата за виртуално деловодство към —толични€ общински съвет. ћинути след като пратих жалбата си до “ѕѕ  по “ранспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението към —ќ—” получих електронно писмо с номера, под който е заведена в системата. Ќа страницата на комиси€та пише, че заседава вс€ка ср€да. » в дневни€ й ред е включен преглед на молби и жалби от виртуалното деловодство.

—ега остава да чакам и да провер€вам статуса на жалбата …

2/7/2006

“bTV –епортерите” направи интересни разкрити€ около кмета на Ќесебър

Filed under: Daily,The desert of the real — Izida @ 8:05 pm

“оку що свърши предаването “bTV –епортерите”, чи€то гореща тема бе строителството по нашето „ерноморие. ќсновен акцент бе община Ќесебър (за което предполагам рол€ е изиграла кампани€та по спас€ването на »ракли).

ќказа се, че съществува ц€л незаконен квартал в Ќесебър! ¬ него би тр€бвало да се отстъпват разрешени€ за строителство само на крайно нуждаещи се (т.е. хора без друг имот, които имат поне 5 години адресна регистраци€ в Ќесебър). Ќо хората, които стро€т там, са получили разрешителни дори и да не отговар€т на нито едно от изисквани€та! Ќай-фрапиращ е случа€ с шефа на —метната палата, ко€то тр€бва да осъществ€ва контрол и да предостав€ отчети на държавата за дейността на община Ќесебър. √ледах интервюто с него и съм възмутена. Ќа въпроса на журналиста как така е класифициран като крайно нуждаещ се, той помълча, усмихна се и каза, че не може да отговори. Ќапомниха му, че вече има жилище в Ѕургас, никога не е бил жител на Ќесебър. Ќегови€т коментар бе, че като има апартамент в Ѕургас, да не бил длъжен да умре там? √орки€т човечец … Ќеговото оправдание бе, че (по негови думи) само около 10% от стро€щите в момента там са наистина нуждаещи се.

ќбърнаха се и към регионалната комиси€, отговар€ща за този квартал, който още се води залесена площ. ∆ената об€сни, че зна€т за проблема, но не ги глоб€ват, понеже са прекалено много нарушителите! » това ако е оправдание… ѕосле об€сни, че пуснали н€колко акта към комиси€та по —троителен надзор, но от там н€мало реакци€ и те се отказали да пишат актове. ¬торо оправдание…  оето за мен говори, че нито едното, нито другото е истина. ј и те са длъжни да пишат актове – за какво им се плаща в крайна сметка?

ј още по-възмутена съм от кмета на Ќесебър! “ой об€сни, че н€ма нищо общо с даването на разрешителни за строеж на хора, който не са крайно нуждаещи се. «ащото това решавала комиси€.  акто и да е… Ќо научих н€кои други интересни факти, които се навързват по много интересен начин, което просто не виждам как може да се получи по случайност, без умисъл :

  • ќбщина Ќесебър е сключила предварителен с фирма “‘еста холдинг” ќќƒ за строителство на делфинариум в —тари€ град на площ 20 000 кв. м, включващ и закрити басейни, и амфитеатър за 2 000 места, без да се съгласува с министерството, отговар€що за историческите резервати! » нека не забрав€ме, че до момента Ќесебър е единствени€ паметник в списъка на UNESCO, към който е отправено предупреждение, че ще отпадне от списъка ако не се спре строителството в на територи€та му.  метът коментира : “≈ защо да н€ма делфинариум в Ќесебър?” и раз€сни, че €вно ние пропускаме нещо много важно за този резерват – а именно, че той е жив и се развива. јз лично съм убедена, че много исторически резервати са живи. Ќо съм още по-убедена, че развитието им се контролира много строго и едва ли включва изощо ново строителство!
  • ƒокладът на сметната палата включва забележка за този договор, но не включва като препоръка той да бъде преразгледан и евентуално об€вен за незаконен. ¬ъпреки, че дори се споменават нередности в процедурата по избиране на фирмата-изпълнител.  оментарът на шефа на сметната палата : то и без това препоръките не винаги се спазвали; а и ако се разтрогне договора общината е дължи обезщетение на фирмата, така че по-добре да не се развал€.
  • ¬ същата година шефът на сметната палата е получил разрешението за строеж като крайно нуждаещ се.

“bTV –епортерите” се ангажираха да продължат разследването си по случа€. —ъщо така об€сниха, че утре изтича законови€ срок, в който кметът на Ќесебър е длъжен да им предостави книгата, ко€то е публична и показва какви действи€ е предприемал през управлението си и на какво основание.

јз лично започвам все по-сериозно да се питам – има ли смисъл…

пїњ