Irina’s Weblog

28/5/2006

ћонасите от Ўаолин в Ќƒ 

Filed under: Daily — site admin @ 2:29 pm

—поред афишите из града, монаси от Ўаолин ще демонстрират умени€та си в зала в Ќƒ  на 7ми юни – с Ћъчо мислим да отидем. ƒано и цената на билетите е що годе разумна.

27/5/2006

ќбичам “ѕанаир на книгата”!

Filed under: Books,Daily — Izida @ 11:55 pm

“ази година ѕанаирът на книгата ме изненада двойно : първо, б€х забравила, че тече в момента (всъщност до го затвар€т утре) и второ, тази пролет за разлика от предните два панаира се простира на цеи “–» етажа вместо на един! «а скромни€ вход от 1 лев получихме н€колко часа удоволствие от разглеждане на множество книги, разговори с издатели за бъдещите ми издани€, както и, разбира се, от закупуване на над дузина книги все с отстъпки.

ќсобено съм доволна от щанда, представ€щ различни поредици на издателство “Dorling Kindersley” (DK) – сдобих се с пътеводител€т за ≈гипет “DK Eyewitness Travel Guides – Egypt” (в случай, че най-накра€ се престраша да помисл€ за екскурзи€), както и с много увлекателна за мен енциклопеди€ с множество илюстрации и описание на медицински процедури – “The human body”.

ѕочти всеки щанд имаше отстъпка от 10%. »маше и щандове, в които се продаваха залежали книги по лев, два, пет. “ака се сдобих с два джобни справочника на O’Reilly. Ќе съм сигурна колко често ще ги ползвам – JavaScript и HTTP, но при положение, че общо ми струваха колкото една малка пица – що да не? рЯЩВ

»маше интересни предложени€ от AlexSoft – английски книги като “Beginning Database Design”, “LAMP” и др. на специалната оферта – цената им се определ€ при курс на долара $1 = 1лв.

Ћъчо пък се сдоби с безплатен демо-комикс от “ArtLine”. “р€бва да призна€ фигурките на ћарвин и вогонът много добре се вързват с номера на щанда – 42 рЯШЙ —ъщо така имаше и друга интересна новина – ArtLine са превели и започват да издават комикса “WarCraft SunWell”! ƒруга добра за него новина е, че “”икенд”, които наскоро пуснаха с техен вестник “¬инету и ѕораз€ващата ръка” на DVD, са предвидили пускането и на още н€колко филма от същата немска поредица за ¬инету.

— една дума : ако обичате книгите и не искате да харчите пари – не ходете! рЯЩВ «ащото там със сигурност ще ви изкушат …

Ѕиблиотека с широко отворени об€ти€

Filed under: Books,Daily — Izida @ 11:10 pm

ѕрез последните седмици се занимавам с това да си намер€ ноти за пиано на класически автори. » тр€бва да призна€ съм при€тно изненадана от Internet-a! Ќаред с многото онлайн магазини, има и наистина отлични колекции със свободни за свал€не произведени€.  оето ми се струва нормално като се има предвид кога са творили композитори като Ѕах, Ѕетовен и ћоцарт. „ак се чуд€ как е възможно все още да се продават!

Ћюбимото ми за момента м€сто е едната от външните връзки на страницата “Sheet music” – Wikipedia, а именно International Music Score Library Project (IMSLP). ќт там вече съм си разпечатала н€колко произведени€.

ћога само да си представ€м как би изглеждал живота ми ако имах тези ресурси по-рано! „естно казано като ученик не обичах библиотеките – най-вече заради неучтивите лелки, които те караха сам да се оправ€ш дори и като поискаш помощ – да търсиш сам, да записваш книгите в картона си и т.н. ќсобено б€х уплашена от гол€м€та пловдивска библиотека “»ван ¬азов” – стъпих там само веднъж като придружител и реших никога да не се записвам! “олкова беше мрачно – пълен контраст на иде€та ми за библиотека, ко€то тр€бва да струи от “светлината на знанието”. ћоже би и за това до ден днешен купувам книги вместо да ги чета от библиотеки.

23/5/2006

Ћюбими мои книги за ƒревен ≈гипет

Filed under: Books,Daily — Izida @ 12:24 am

—лед като направих не до там ласкави коментари за н€колко книги, реших че е време да наваксам като опиша и н€кои мои любими книги.  онкретни€ повод беше молбата от читател да му препоръчам книга на тема истори€ на ≈гипет. ≈то какво избрах аз от библиотеката си.

Ќа първо м€сто, мо€т фаворит е “ƒревен ≈гипет. –елиги€, митологи€, истори€” с автор –озали ƒейвид. “ази книга разглежда истори€та на ≈гипет от преддинастическата епоха, през обединението, развитието, възхода, до поглъщането й от гръко-римската цивилизаци€. √ол€м плюс на тази книга е не дотам строги€ език, с който обикновено се характеризират академичните исторически книги. » освен това е доста изчерпателна (над 500 страници), както и лесна за четене по мо€ преценка, и достъпна цена от 12.00 лв. ћоже да се купи от тук.

ƒруг мой фаворит е “≈гипет” на Ќиколай √енов. јвторът не е професионален египтолог, а журналист и фотограф, предприел пътешествие по Ќил. Ќегови€т илюстрован с лични фотографии пътепис се преплита с паралелно течаща нишка, описваща истори€та на ≈гипет от най-ранни дни до 80те години на предни€ век. ƒвете нишки се редуват през глава – една глава е следващата стъпка в пътеписа, следващата – поредни€ епизод истори€. ќсвен увлекателни€ стил и широки€ географски и исторически обхват, тази книга дава и практически съвети при пътуване до страната. ≈, те не са толкова актуални, защото е минало доста време от написването му. «а мен най-при€тното е погледа към съвременен ≈гипет от гледна точка на наш родственик. ћоже да се купи от тук.

јко се интересувате от египтологи€та в Ѕългари€, ще ¬и е интересен факта, че в последните години излизат и книги на български египтолози – —ергей »гнатов, “еодор Ћеков. Ќа мен лично много ми хареса книгата “ѕапирусът не расте на скала” на —ергей »гнатов. —ъдържа преводите на три известни произведени€ на древноегипетската литература – “Ѕ€гството на —инухе”, “ќстровът на изобилието” и “ѕриключени€та на ¬енамун”. ќсвен превода на български (направен от автора от оригинални€ древноегипетски текст) книгата включва и оригинални€ йероглифен текст. —ъщо така има и кратък литературен анализ на произведени€та. ћоже да се купи от тук. —ъщо така Ћеков започна превеждането на редица известни свещени египетски книги – до момента е изл€зла “Ћитани€та на –е” (може да се купи от тук). ј от сайта на издател€ разбрах, че всеки момент се очаква да излезе и “јмдуат. «аписи от скритата зала”. “р€бва да предупред€, че тази група книги за по-тежки и академични.

јко четете английски и можете да си поръчате от Amazon.com, или да пообиколите книжарниците, внас€щи англоезична литература, то бих ¬и препоръчала и следните заглави€ :

  • “The Oxford History of Ancient Egypt”, съставител Ian Shaw – до момента това е най-пълната истори€ на ≈гипет, ко€то ми е попадала. ќтделните глави са писани е от различни автори, но стилът е единен и при€тен за четене. »люстрована е с черно-бели и цветни фотографии. — една дума : 512 страници удоволствие! јдрес в Amazon.
  • “Reading Egyptian Art”, автор Richard H. Wilkinson – любимата ми книги със символи! ¬с€ка страница показва определен символ (като например око, бут от бик, парче хл€б на жертвена поставка, лотус, кърмеща дете майка) с примери от експонати, в които този символ е включен или преплетен по н€какъв начин. —ъседната на тази страница описва смисъла на символа, как той се е промен€л през истори€та и какво друго се влага в него. ѕрекрасен цветен пътеводител! јдрес в Amazon.
  • “Ancient Egypt, Myth & History”, издателство Geddes&Grosset – книгата е разделена на две части. ¬тората (200 страници) е азбучен речник на богове, места, фараони, символи и т.н. ѕървата част включва митове, истори€, фолклорни приказки. ¬ключени са много цитати от оригинални произведени€ и химни, правени са парарели със съвременни приказки (като връзка между приказката за “ расавицата и сандала” с “ѕепел€шка”). ¬сичко това е описано в хронологичен ред, разкривайки паралелно основни моменти от истори€та на цивилизаци€та. «апочва се с митовете за сътворението, описана е песимистичната литература от ѕърви€ преходен период, минава се през възхода на бога-слънце јтон, към култа за ќзирис, .ќще една много добра книга. јз € купих от  нигомани€ в Ќƒ  по Ќова година. ISBN : 1-85534-353-3
  • “Ancient Egypt” с автори Lorna Oakes и Lucia Gahlin – много богато и красиво илюстрована книга. Ќ€ма страница без цветна фотографи€, а страниците са 512! ƒори както се вижда в снимките в Amazon, обикновено са по две илюстрации на страница! «акупих € от  нигомани€ (мисл€, че от щанда отново на Booktrading) за цена от 40 лв. ¬ключва две части, които могат да се закуп€т поотделно в другото й двутомно издание. ѕървата е посветена на свещените места в ≈гипет – една своеобразна историческа географи€. ¬тората – на митовете и религи€ – от официалната “държавна” религи€, до суевери€та на бедни€ сел€нин. јдрес в Amazon.
  • “The Treasures of Ancient Egypt, The Collection of the Egyptian Museum in Cairo, The Illustrateed Guide to the Egyptian Museum in Cairo” – над 630 страници, изпълнени с експонати от световноизвестни€ музей в  айро. —ъдържа и указател на кра€ на книгата, в който са представени като снимки в малък размер всичките описани експонати – за бързо намиране. —ъщо така има полезна информаци€ – работно време, цени на билети, препоръчителни маршрути из залите в зависимост от времето за разглеждане. —ъдържа карти на етажите с обозначени€ кои секции за кой период от истори€та се отнас€т. »зключително красива книга! Ќо не бих € препоръчала като книга за черпене на знани€. ¬се пак е книга-гид. ¬ —офи€ € купих от книжарница BookTrading. ¬иж как изглежда тук.

19/5/2006

«а гражданите, личните карти и ќ  —упертранс

Filed under: Daily,Taxi,The desert of the real — Izida @ 12:38 am

«апочвам наистина да в€рвам, че в Ѕългари€ законите не значат нищо. Ќапример колко българи са на€сно за отговорността, ко€то нос€т към държавата по пазенето на документите си за самоличност? ѕазим ги, защото ако ги загубим следват опашки и отсъстви€ от работа… ј ако намерим?

»з “«ј ќЌ «ј ЅЏЋ√ј–— »“≈ ƒќ ”ћ≈Ќ“» «ј —јћќЋ»„Ќќ—“” :

„л. 2. Ѕългарските документи за самоличност са собственост на държавата.

»мам чувството, че горното го зна€т по-малко хора, от колкото хора зна€т факта, че дебитната им карта е собственост на банката.

„л. 7. (2) √ражданин, намерил документ за самоличност, е длъжен да го предаде на органите на ћинистерството на вътрешните работи.

» стигам до стати€та от “Ќощен труд”, ко€то ме подсети да преров€ и този закон. ј именно стати€та от първа страница, бр. 97 от 18-19 май 2006 с гръмкото име “¬место с пари клиентка плаща на такси с бикини”. —южетът се върти около истори€, в ко€то клиентка след разхождане из —офи€ с такси на ќ  —упертранс от адрес на адрес за€в€ва, че не може да си плати сметката от 30 лв. » си тръгва, казвайки на шофьора да задържи багажа й. »нтересното за мен обаче беше на последната страница на вестника, където стати€та продължава :

¬ офиса на таксиметровата компани€ паз€т с години забравени лични карти, международни паспорти и автоключове от скъпи автомобили.

Ќад това каре има публикувана снимка на маса, върху ко€то има торба ключове и 10 лични карти, 2 международни паспорта. ¬ижда се, че има още и извън кадъра.

 олко услужливо от т€хна страна : по-долу са дали телефон, на който да се обадиш. ƒобре де, а ако не знаеш, че личната ти карта е изпаднала в таксито, как ще се сетиш да им звъннеш??  олко ли българи са можели да спест€т време и разправии ако просто от ћ¬– им се б€ха обадили, че картата им е намерена и дадена при т€х? — какво право ќ  —упертранс ги държат при себе си? ћай друг би тр€бвало да се интересува от тези факти…

18/5/2006

ћерни единици

Filed under: Daily — Izida @ 12:01 am

 олко странно му звучи на съвременни€ човек като му кажат, че едно ленено платно е дълго осем кралски лакета и широко пет. Ќо това не пречи научнопопул€рните предавани€ да измерват вс€ка значителна височина в “статуи на свободата”… Ќравите се мен€т, мерките също, но идеите остават.

12/5/2006

National Geographic Guide to Digital Photography

Filed under: Books,Daily,Photography — Izida @ 12:31 am

ѕреди време в newsletter от National Geographic научих за изданието “National Geographic Guide to Digital Photography”, струващо $9.5 + $4 за доставка. ƒнес реших, че ще си го поръчам (въпреки прекалено дългото чакане на една книга за “утанкхамон преди време). ¬се пак се над€вам цифровата фотографи€ да не се измени драстично докато пристигне книжката….

11/5/2006

ќ  —упертранс

Filed under: Daily,Taxi,The desert of the real — Izida @ 10:08 pm

ћислех си, че след като получих отговор на жалбата си до ќ  —упертранс, то тази тема е благополучно приключена и е време да € забрав€. ƒа, ама не! ќдисе€та продължава…

√осподин Ќачалник оперативен контрол,

притежавам документ с дата 07.03.2006 г, пратен от ¬ас, в който ¬ие твърдите, че сте глобили (фактура є *******) шофьора на такси със служебен номер 908 във връзка с подадената от мен жалба за грубо отношение. —ъщо така ме уверихте, че шофьорът е уволнен. ƒори повече – че н€ма никога вече да работи за ¬ашата фирма.

»нтересно как тогава на 07 май 2006 г. към 22:40 ч. пред гара ѕоду€не ме посрещна кола от ¬ашата фирма, чийто шофьор ни прикани с думите “јре рипайте!” с позната интонаци€. ”точнение – служебни€т номер на колата бе 908, а уволнени€т шофьор по магичен начин се е озовал пак при ¬ас въпреки уволнението и забраната за работа. Ќе ме разбирайте погрешно – нито съм имала, нито сега имам желанието този човек да загуби работата си. ƒали заслужава уволнение е преценка, ко€то е във ¬ашите ръце и във ¬ашата компетентност. Ќо аз загубих вс€каква в€ра във ¬ас и качеството на услугите ¬и! ћоже би веро€тността да попадна на този шофьор отново ¬и се е сторила пренебрежимо малка? Ќе зна€. ј и не мисл€, че ме интересува.

∆алко! ћислех, че поне ¬ашата фирма цени клиентите си и че може да ¬и се има доверие!

ѕ.—. ѕрикачвам ¬и оригинални€ документ и публикувам това писмо на следни€ адрес : http://blog.marudina.net/?p=184

— уважение,
»рина ћарудина

9/5/2006

Ѕюлетин на Ќƒ 

Filed under: Daily — Izida @ 12:22 pm

 ъм списъка с полезни абонаменти днес добавих и абонамент за бюлетин със седмичната пробрама на Ќƒ . “ук е момента и да се честити 25тата годишнина на ƒвореца.

» вие можете да се абонирате на страницата с пълната програма на Ќƒ .

8/5/2006

“аксита отново

Filed under: Daily,Taxi,The desert of the real — Izida @ 3:47 pm

–адвам се, че на имени€ си ден, 5ти май, не проверих за нови коментари, чакащи одобрение, в блога си. «ащото вместо веселото настроение, което имах благодарение на посещението на ““анцът на шампионите” в «имни€ дворец, щ€х да съм €досана за пореден път заради емблематичната вече за мен професи€ “таксиметров шофьор”.

≈то какво намерих в опашката от коментари за одобрение (естествено с малко цензура) :

Name: емо | IP: 87.126.13.116 | Date: 7/5/2006

√-жо ћарудина, що не си призна “» как се държа с колегата , а ревеш като вдовица за  *– , е заради такива ѕј„ј¬–» като тебе Ѕј Ў»Ў»“≈ от та€ фирма остават без коли и доход , с нескрит ентусиазъм ще ти кажа следното : ƒј ”ћ–≈Ў ¬ Ћј»Ќј , к*рво смрадливаЕшофъорите от ц€лата фирма ƒј “≈ ≈**“ ¬ ”—“ј“ј та да не пл€мпаш повече простотий.

«апазих оригинални€ правопис рЯШЙ »звестно време се чудех дали просто да не затри€ този коментар, но реших, че имам н€колко неща да кажа на въпросни€ господин :

√осподин емо,
искам да ¬и питам : ¬ие присъствахте ли на случката? јко не – кой ¬и дава право да ме обиждате, твърдейки, че лъжа и не признавам истината за своето поведение? «ащото ако ¬ие не сте присъствали, то аз б€х там. » имам и свидетел, който ще потвърди верси€та ми – за момента друга верси€ всъщност изобщо не съществува. ј защо не питате конкретни€ шофьор в€рно ли е написаното по негов адрес, а се нахвърл€те на клиента? ƒо кога други ще са ви виновни за вашите проблеми? Ќе съм аз причината той да е уволнен, господине! ѕричината си е в сами€ него и €вната липсата на възпитание и уважение към клиента.

јко се съди по обръщението “колегата”, то и ¬ие също сте таксиметров шофьор. » кой см€тате, че ще спечелите на ваша страна с неграмотното си писание и вулгарни€ си език?

 олкото до другите ¬и два коментара – те н€ма да вид€т б€л св€т, не и в мо€ блог! «ащото това е моето лично пространство, а не н€кой неконтролируем форум. » аз тук псувни към мен и другите коментиращи н€ма да допусна!!

пїњ