Irina’s Weblog

31/1/2006

ѕротивогрипно

Ќоември месец реших, че ползите от една противогрипна ваксина са достатъчно за да превъзмогнат нежеланието ми да ползвам медицински препарати без видима нужда. ќтправих се смело към аптеката :

–  акви противогрипни ваксини продавате?
– ѕо принцип имаме два вида, но в момента н€ма – свършиха.
– ј кога ще имате пак?
– Ќе зна€ – и в склада н€ма в момента…

»нтересното е, че това съвпадна с шума около птичи€ грип и посто€нните търсени€ на медиите за умр€ла гарга, корморан или чайка.

—ъщо така на н€колко сайта с информаци€ за противогрипните ваксини вид€х набл€гани€ на факта, че те не помагат при птичи грип. “ози факт за мен говори за това, че €вно много българи търс€т в ежегодните противогрипни ваксини защита от птичи€ грип. «апочнах да се замисл€м : дали противогрипните ваксини срещу обичайни€ есенно-зимен грип не са изчерпани като предпазна м€рка именно срещу птичи€ грип?

Ќ€колко дни по-късно се заслушах в радиопрограма. “ечеше рекламен блок. „уха се кр€съци на птици като при събиране за миграци€ – много гласове, близки и далечни. —лед това спокойна, бавна и при€тна музика се превърна във фон на реклама на противогрипна ваксина в клиника “оракс. —лед като жената приключи с рекламното послание, композиционната рамка бе затворена с нови звуци на птици.
ѕри първото слушане не можах да пов€рвам на ушите си! ѕоставих си за цел да след€ блока и специално да обърна внимание на това дали птиците не са част от други реклами. » все пак шанса преди и след рекламата на “оракс да има две реклами, едната от които свършва със звуци от птици, а другата почва с такива, е минимален!

Ќе мога да скри€ възмущението си! —поред мен тази реклама спада без никакво съмнение в графата “Ќепочтена реклама” (вижте “«акон за защита на потребителите”, глава четвърта, раздел III). ÷итирам :

„л. 34. Ќепочтена е вс€ка реклама, ко€то:

  • цели да предизвика безпокойство или страх или използва тези чувства и липсата на опит от страна на потребителите;

» малко по-нагоре:

„л. 29.(2) «абран€ват се заблуждаващата или непочтената реклама.

—ъщо така около Ќова година гледах обзорно предаване за изминалата година по —ателитен канал “¬ Ѕългари€. ¬ него, разбира се, присъстваше и репортаж за птичи€ грип. —ледните думи ми се запечатаха в паметта (естествено не цитирам дословно):

ѕокрай разпространили€ се страх от птичи грип, най-накра€ българинът научи, че има полза от противогрипните ваксини.

ўеше ми се да б€х записала името на предаването за да пиша на журналиста:

јз съм от онези българи, които още не са направили връзка между птичи€ грип и ползата от противогрипна ваксина. Ѕихте ли ми об€снили?

27/1/2006

“—ветлина и осветление”

Filed under: Books,Daily,Photography — Izida @ 6:48 pm

¬ече държа книгата “—ветлина и осветление” от поредицата “ƒигитална фотографи€” на ћайкъл ‘риймън, ко€то …овко ми препоръча. ѕървите ми впечатлени€ повече от добри!

ћисл€, че намерих с какво да се разтовар€ от седмичната доза стрес през почивните дни. » май ще се наложи да не се излежавам до късно ако искам да експериментирам с различна естествена светлина.

26/1/2006

ќстанаха само сед€щи места за концерта на Depeche Mode

Filed under: Daily,Music — Izida @ 11:49 am

—поред информаци€та за билетите на TicketPro промоционалните билети от 25 лв, билетите за задната част на терена от 30 лв и билетите от предната част на терена за 45 лв. вече са изчерпани! ќстанали са само сед€щи места – от 40 и от 50 лв. (не забрав€йте, че има и 10% комисионна, ко€то също се плаща при купуване на билета).

TicketPro вече продава билети и онлайн – като могат да се поръчват максимум 6 билета. Ќе знам дали същото лице може да поръча още 6 билета – може би целта е да платиш по-висока цена на доставка при по-гол€м брой билети.

“ова за мен е дон€къде успокоително – над€вам се да не се допуснат опасни препълвани€ на стадиона. —ъщо така съм при€тно изненадана от този интерес към групата – фен съм им отдавна, но тих. —лушам си музика вкъщи и това е. ј сега разбирам, че има доста хора в Ѕългари€, които са готови да си куп€т билет за концерта им месеци предварително!

ќбектно-ориентирана забава

Filed under: Computers,Daily,Humor — Izida @ 12:53 am

ќт мнение на ici във форума BgDev:

OOP е като тинейджърски€ секс: ¬сички говор€т за него, но единици го практикуват в действителност

25/1/2006

Ќова книга от поредицата ““айните на фотографи€та”

Filed under: Books,Daily,Photography — Izida @ 6:56 pm

¬ече е на пазара най-новата книга от поредицата на National Geographic ““айните на фотографи€та”, издател е “≈гмонт Ѕългари€”.

 нигата се казва “ѕтиците” и по мое мнение обещава да бъде интересна. Ќе знам за вас, но аз см€там да си € куп€ още утре!

23/1/2006

Ѕилети за Depeche Mode 3

Filed under: Daily,Music — Izida @ 5:36 pm

depeche mode tour 2005/2006—лед почти еднодневно размишл€ване по темата, вече си имам билет за зоната пред сцената. рЯЩВ „естно казано блазнеше ме и иде€та за кротко пос€дане във VIP зоната, но нещо ми се струва много в страни от сцената. ј и като се има предвид, че повечето колеги, с които говорих, също ще са прави пред сцената, реших да се включа и аз в тази зона.

“ака че ще се видим там през юни месец рЯШЙ

Ѕилети за Depeche Mode 2

Filed under: Daily,Music — Izida @ 5:07 pm

Ќовина от Dnes.bg : “≈втините билети за ƒепеш ћод свършиха за два часа въпреки виелицата”

Ќе предполагах, че ще свършат толкова бързо! »зненадана съм при€тно, че има толкова фенове на групата в Ѕългари€ рЯЩВ —ъщо така с почуда разбрах и за големи€ брой колеги, които се сует€т по коридорите и се уговар€т в ко€ зона да бъдат. ≈дин колега изказа предположението : “ѕредните редове до сцената ще са пълни с програмисти!” рЯШЙ

Ѕилети за концерта на Depeche Mode

Filed under: Daily,Music — Izida @ 2:05 am

ƒойде и 23ти €нуари. ј с него бележи началото си и кампани€та по продажбата на билети за концерта на Depeche Mode в Ѕългари€ на 21 юни 2006.

÷ените на билетите варират от 30 до 50 лв, като първите 3000 билета за правосто€щи са промоционални – цена от 25 лв., така че побързайте рЯШЙ —ъщо така е об€вена и комисионна от 10% от цената на билета – за ко€то задължително си изисквайте касова бележка!! — комисионната реалната цена на билетите се качва от 27.50 до 55 лв.

ѕовече информаци€ за цената на билетите и схема на секторите можете да намерите на сайта на TicketPro.bg, които държат ексклузивните права за продажба на билети за почти всички концерти от турнето на Depeche Mode. —ъбитието е част от тазгодишното издание на фестивала јрена ћузика. ќфициалната новина можете да видите на сайта на —офи€ ћюзик ≈нтерпрайсис. —писък с търговските обекти, в които ще се продават билетите, можете да видите тук: “—ћ≈ > Depeche Mode”.

јз лично см€там да си куп€ билет още утре – но имам малък проблем да определ€ кой сектор искам… рЯШЙ

19/1/2006

–адост!

Filed under: Daily,ѕрава на потребителите — Izida @ 10:52 pm

—лед сума телефонни разговори, писане по форуми и нерви (за справка “јбонамент” и “јбонамент 2”), най-накра€ тази вечер открих заветното списание National Geographic в пощенската си кути€!

“о стана време да чакам следващи€ брой! » об€снение за повторното закъснение до тук не съм получила.

—м€х през сълзи

Filed under: Daily,Humor,Zebra — Izida @ 4:47 pm

»з vicove.com :

”важаеми пешеходци!
ѕресичайки улицата, не гледайте светофара, а колите.
ƒосега н€ма нито един случай пешеходец да попадне под светофара!

18/1/2006

јбонамент 2

Filed under: Daily,ѕрава на потребителите — Izida @ 3:47 pm

ѕродължение на темата “јбонамент” от 10/01/2005.

¬чера отново звъннах на издателството. ѕри опита да ме свържат с лицето, което отговар€ за абонаментите, ми съобщиха, че в момента лини€та е заета. » ми продиктуваха директни€ телефон – да звън€ направо там по-късно. Ќа сайта на —анома-Ѕл€сък все пак има контакти (не знам как съм ги пропуснала преди). “ам като отговорно за абонаментите и разпространението лице е посочена ¬ан€ «латанова с телефон 02/970 68 48. »менно това е и номера, който ми даде секретарката.

«вън€х н€колко пъти през ден€ – даваше или заето, или свободно. явно се конкурирахме с други интересуващи се за списани€та си клиенти. Ќо ще продължавам да звън€ и да питам защо списанието ми още го н€ма – а е на пазара от вече 2 седмици. —поред последната информаци€, ко€то получих при обаждане там, тр€бваше да е в кути€та ми най-късно на 13ти този месец.

ƒнес писах тема във форума им : “абонамент за National Geographic Ѕългари€”. ѕолучих бърз отговор от главни€ редактор на сп. “Ѕл€сък” – €вно този сайт е не на самото издателство, а на едно от списани€та им. » все пак аз се абонирах именно тук, така че за мен като клиент н€ма друго по-правилно м€сто в мрежата, където да се свържа с издател€. “о друго и не намирам…

» см€там да звънна отново на секретарката на издателството и да искам този път телефон на н€кой шеф! Ќе ме €досва толкова фактът, че има закъснение. ядосва ме това, че аз съм клиент, който тр€бва с нокти и зъби да дири информаци€ за закъснението на доставка.  ато би било редно те да ми предостав€т тази информаци€ преди още аз да € поискам! »мат ми номера на GSM-a. »мат ми и e-mail-а : да кажем би било скъпо да звъннат на всеки абонирал се от —офи€ (макар уронената репутаци€ да струва доста повече според мен). ƒори и e-mail да не прат€т – имат сайт! ѕоне там да имаше н€каква информаци€! ј те не само, че не предостав€т сами об€снение, а в последните дни отказват и при поискване да говор€т.

“ова вече е прекалено!

јко и днес не получа информаци€, ще се свържа с  омиси€та по търгови€ и защита на потребителите – защото аз съм един излъган клиент. » дано те успе€т да намер€т информаци€та, ко€то на мен не ми се предостав€.

Wikipedia extension за Firefox 2

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 2:28 am

—лед като преди час писах за extension-а за Firefox, посветен на Wikipedia, вече инсталирах при мен последната верси€ за Firefox преди 1.5 (защото още си ползвам по-старата настроена инсталаци€…) и се заех с това да започна превод на това разширение за лисицата на български. ≈стествено преди експерименти с нестабилни версии на extension-и направих едно копие на текущи€ си Firefox профил – как да направите и вие това можете да прочетете тук : “mozillaZine: Firefox : Tips : Profile backup”

«а заинтересуваните : “Firefox extension” е м€стото, в което добавих български€ език. «а момента съм копирала съдържанието на превода за английски език и съм превела част от текстовете за потребителски€ интерфейс, кодовете и шаблоните. «а да е състо€телен превода съм използвала вече установени преводи от страниците на Ѕългарската ”икипеди€. «а съжаление не усп€х да откри€ всички шаблони, но се над€вам и това да стане.

—ъщо така тр€бва да отбележа, че търсенето чрез полето за въвеждане от лентата с инструменти “Wikipedia” вече работи в тази верси€. ќсвен това ако не си в област за редактиране, никое от форматиращите бутончета не е активно.

Wikipedia extension за Firefox

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 12:57 am

ƒнес попаднах на следни€ extension за мо€ любим Firefox:

Wikipedia Extension

ћакар и напоследък да не съм активен уикипедианец, реших да го тествам. ≈то и н€кои от глезотийките, които ми допаднаха:

  • Ѕутончето “W” съдържа препратки към н€кои от най-важните и посещавани обществени места във Wikipedia; ћожеш да избереш от списъка с различните версии на Wikipedia (за различни езици) и тези препратки ще те пращат в регионалните страници
  • –азполагаш със списък от бутончета за форматиране при редактиране на стати€ – стил на шрифта, удебел€ване, връзки към други статии, списъци, таблици, картинки, вмъкване на съдържание, заглави€ от различни нива
  • Ѕутонче за вмъкване на ваши€ подпис – добав€ автоматично “~~~~”, което Wikipedia при запомн€не на стати€та замен€ с вашето потребителско име, дата и час на редакци€та;
  • Ѕутонът със символа @ ви дава списък от специални символи – в това число разновидности на a, o, e, u и т.н., както и валути; впечатл€ващ е и списъка от различни видове кавички, типични за десетки езици!
  • ¬сички изброени до тук инструменти могат да бъдат ползвани не само чрез лентата с инструменти (“toolbar” – ко€то все пак намал€ клиентската част на браузъра), а и чрез нов елемент “Wikipedia” в контекстното меню (показва се с десен клик в клиентската област, но при наличие на селекци€ или десен клик в област за въвеждане на текст)

ћожете да видите илюстрации на част от функционалността му тук : Screenshots.

∆алко, че последната верси€ на Firefox, за ко€то се твърди, че е тестван, е едва 1.0.2 – макар че в истори€та му пише, че последно е тестван на 2005-04-25 за FireFox 1.5! «а съжаление аз поне не разбрах как да търс€ във Wikipedia с това разширение – има една кутийка, но въвеждането на текст в не€ и следващ <enter> при мен не води до нищо. ј бутон “Search” не виждам. Ќо сега вид€х, че при селектиране на текст и избор от контекстното меню на “Suche” (предполагам ““ърси” на н€кой език…) резултатът е на лице! —ъщо така н€ма локализаци€ на български – нещо, което тр€бва да се поправи скоро!

10/1/2006

јбонамент

Filed under: Daily,ѕрава на потребителите — Izida @ 5:30 pm

ƒойде и времето за пристигането на първи€ брой на списанието “National Geographic Ѕългари€”, за което списание се абонирах миналата година. » понеже се притесн€вах дали пощата ще го достави на точни€ адрес, си пратих едно тестово писмо една сутрин – празен плик с адрес само. ѕисмото беше пристигнало на следващата вечер благополучно. Ћъчо каза : ““е са вид€ли, че е празно и са решили, че е тестово – нали уж самите пощи пускат такива да вид€т дали системата работи. » за това са го обработили с приоритет” рЯШЙ

» така след този тест зачаках своето списание. ј то вече излезе на пазара. ¬секи ден сутрин и вечер провер€вах дали н€ма да го намер€ в пощата. Ќо напразно. ¬чера като споделих с колегите, едини€ ми колега сподели, че баща му е абониран (в ямбол) и още в петък е получил сво€ брой. ¬ понеделник вечерта се разтърсих из сайта на —анома Ѕл€сък – притежател€ на официалните права за издаване на National Geographic в Ѕългари€, на чийто сайт направих и абонамента си. Ќо не намерих там нито имейл, нито адрес или телефон! —амо светски клюки…

«а това вечерта прерових един преден брой на списанието. » намерих телефона на издател€ в него.

ƒнес звъннах. —екретарката веднага ме свърза с отговорно по абонаментите лице – това и поисках. –азговорът протече горе-долу така:

– «дравейте! јбонирана съм при вас, но не получих списанието си.
– «а кое списание става дума точно?
– National Geographic Ѕългари€.
– ќт —офи€ ли сте?
– ƒа.
– »звин€ваме се много, но фирмата-разпространител за —офи€ в последни€ момент отказа да изпълни поръчката. —писанието ще бъде при вас до два дни. ќт тук нататък ще пристига преди официалното му пускане на пазара.

ѕоне не се е загубило по път€ – което вече не знам как се доказва…
ƒа видим дали най-накра€ ще пристигне!

» все пак се чуд€ защо не са об€вили тази информаци€ поне на сайта си. ≈два ли има толкова малко хора в —офи€, които са се абонирали, че да ги остав€т просто така да си чакат. ѕри това и телефон съм дала при абонирането, можеха да звъннат да предупред€т. «нам, гафове стават. Ќо клиентите винаги са прави (от опит…) и тр€бва да им се угажда.

9/1/2006

ѕроектозакон “ѕресичаме и без пешеходна пътека”

Filed under: Daily,Zebra — Izida @ 1:40 pm

—поред вестник —тандарт социалното министерство готви промени в «акона за движението по пътищата. —поред закона в момента на пешеходец, пресичащ не на пешеходна пътека, се налага глоба. ¬ стати€та “ѕресичаме и без пешеходна пътека” се твърди, че на база европейските практики тр€бва и в Ѕългари€ да се даде право на пешеходците да пресичат навс€къде (освен на изрично забранените места – магистрали и извънградски пътища).

Ќе си представ€м н€кой натоварен булевард в центъра на —офи€ и пешеходци, изникващи пред всеки автомобил. Ќито си спомн€м да съм виждала такава практика в ≈вропа! Ќапротив – имаше си пешеходни пътеки, стъпиш ли на т€х – веднага ти дават предимство и спират на момента. Ќо ако се каниш да пресичаш не на пътека, то никой автомобил не реагира с типичното при приближаването ти към пътека намал€ване на скоростта.

“олкова ли е трудно да се научат хората да ход€т до пътека? ѕосто€нно чувам оправдани€ – “јма ти знаеш ли на един_ко€_си_улица къде чак има пешеходна пътека?!  ак не съм тръгнал да ход€ до не€ чак!”. јз си ход€! «нам, че това не ми гарантира, че н€ма да ме блъснат – белите могат винаги да станат. Ќо категорично намал€ риска. » не нарушава «акона за движение по пътищата.

ќказва се, че държавата не е в състо€ние да накара поданиците да спазват закона и за това се отказват от него…

пїњ