Irina’s Weblog

21/12/2005

Хари и Потър

Filed under: Daily — Izida @ 3:23 pm

Не, няма грешка в заглавието на темата! Става дума не за нашумялата поредица “Хари Потър” на Дж. К. Роулинг. А за книгата “Малкият Хари и кучето Потър” с автор Валентин Постников (има и електронен вариант – говоряща книга, но не е преведена до колкото виждам). Не знам как стои точно въпроса с авторски права, запазени марки и т.н. в Русия. Но най-малкото не бих купила книга, която се опитва да се продаде на база близко звучене с известна вече друга книга! А и като чета ревюто, много от идеите ми звучат познато.

В крайна сметка дори и идеите в Хари Потър да не са оригинални, все пак заслугата по тяхното популяризиране е на авторката. И не мисля, че е редно друг да се опитва да се възползва от това.

Както казва потребителят Гибак Фауронаков във форума на Потър Мания:

И още нещо – според ТВОЯТА логика няма нищо лошо да си напиша моя книжка ПОЧТИ еднаква на друга и да почна да я продавам.
Добре, ето как ще звучат първите три изречения от моята книга:
“Навремето имаше едно малко момченце на име Фродо и неговото вярно магаренце Бегинс. Фродо си имаше приятел, който се казваше Самознай, но пък той си имаше котенце на име Арагорн. Но двамата приятели трябваше да унищожат могъщ медальон, защото само чрез него можеше да се възроди най-силният черен магьосник и воин на всички времена – Саурон……”

6/12/2005

Кампания “Българската Коледа” 2005

Filed under: Daily — Izida @ 11:30 pm

И тази година на 1ви декември стартира кампанията “Българската Коледа”. Провежда се под патронажа на Президента на Република България и има за цел събирането на средства за заплащане на животоспасяващи операции на деца, закупуването на животоподдържащи медикаменти за деца и други подобни добри дела. Повече информация можете да прочетете на страницата на “Българската Коледа”. Можете да видите и резултатите от предните две акции – постъпления, разпределение, историята на децата след операциите. При желание можете да прочетете и трогателните истории на децата в нужда, избрани от цяла България, които ще получат помощ от събраните тази година пари.

Мобилните оператори и БТК вече са се включили като са предоставили телефонни номера, на които чрез SMS/обаждане можете да дарите по левче за децата (според информацията от сайта). Също така чрез ePay можете да преведете произволна сума.

  • абонати на Mtel, GloBul и Vivatel – SMS на номер 1117
  • абонати на БТК – набиране на номер 0900 1117
  • абонати на ePay – чрез формата на самия сайт;

Лично аз вече се включих в кампанията, понеже вярвам, че за тези деца парите, които преведох, са много по-важни, ценни и значещи от колкото за мен. А и защото човешкият живот е безценен! Особено този на едно невинно дете.

Нека покажем, че сме един народ и че заедно можем да помогнем на собственото си бъдеще!

Панаир на книгата, НДК, 14-18.12.2005

Filed under: Books,Daily — Izida @ 4:56 pm

И тази година не смятам да пропусна Панаира на книгата в НДК – според програмата на събитията в Двореца на културата, тази година ще се проведе между 14 и 18 декември. Все пак ще проверя и идната седмица, за да не се окаже, че има промяна в тази програма.

Depeche Mode в България?

Filed under: Daily,Music — Izida @ 11:22 am

В най-смелите ми предположения щеше да се наложи да се разходя до Полша или Чехия например за да присъствам на концерт на Depeche Mode. Но вчера попаднах на следната новина : “Depeche Mode идват в България през юни”. Веднага проверих и на официалния сайт на групата за датите на концертите в текущото им турне – Touring The Angel 2005/2006. България е насрочена за 21ви юни 2006, като продажбата на билетите започва от 23 януари.

Честито на всички фенове!

Абонамент за National Geographic Magazine – България

Filed under: Books,Daily — Izida @ 11:16 am

Ако сте решили да се възползвате от 20%-та отстъпка от цената на списанието, която NGM-България предлага за абонатите си, както и от подаръка – карта на Света, който ще получите през февруари, а и ако просто искате да сте сигурни, че ще получавате списанието всеки месец, то можете да се абонирате за него на интернет адреса www.sanoma.bliasak.bg. Плащането може да стане чрез ePay, което си е улеснение в сравнение с ходенето до пощата. Повече информация можете да видите в самото списание.

1/12/2005

“Спрете СПИН. Спазете обещанието!”

Filed under: Daily — Izida @ 3:21 pm

Днес е Световния ден за борба със СПИН – един много удачен момент да се замислим за това какво прави всеки един от нас за да се пази от коварния вирус. Защото цифрите категорично са плашещи : “Около 40 милиона души по света са носители на СПИН вируса“.

Наскоро National Geographic Magazine имаше специален брой, посветен на Африка. Една от статиите бе именно на темата СПИН. Научих, че цели села са обречени на гибел, защото почти 100% от живеещите там са HIV-позитивни. Също така четох на друго място статистика, че всяка трета родилка в ЮАР е HIV-позитивна (данните цитирам по памет). За щастие това не значи задължително заразяване и на детето. Дори в повечето от случаите на заразено бебе това се дължи на кърменето – бебето се е родило здраво, но се е заразило в последствие от кърмата. Плашещо ми звучеше и факта, че на много места в Африка на СПИН-а се гледа не по-различно от колкото на диабета например. И все пак – него можем да го спрем като не допускаме да се заразим!

п»ї