Irina’s Weblog

12/11/2005

–иалити мани€ 2

Filed under: Daily — Izida @ 1:05 pm

¬ поста си “–иалити мани€” б€х споделила за рекламата на предаване, в което участниците минават под ножовете на какви ли не хирурзи само и само да придоби€т външността, ко€то искат. ƒнес изгледах за пръв път един епизод от него. » в мен се родиха следните размисли:

 огато археолози изследват останките на хора, погребани преди стотици или хил€ди години, са способни да извлекат от самото т€ло много информаци€ за обществото, в което са живели. ѕримерно праисторически човек със счупване на кост и €вно зарастване показва, че хората по това време са се грижили за болните и ранените, ловували са и са събирали плодове и за т€х. јко не беше така – човекът н€маше да може да се възстанови, костта н€маше да е зараснала, той н€маше да оцелее достатъчно след инцидента за да може организмът му да възстанови счупеното.

„уд€ се какво ли ще си помисл€т археолозите в бъдещето като попаднат на останки от наш съвременник? ѕодплънки в бюста, хирургически премахнати ребра за по-плосък корем, естетически протези върху здрави зъби, брадичка с протеза, протеза на носа… јз бих си казала, че това е общество, в което единствено значение има външни€ вид и ц€лото му внимание е било насочено към секса (дори не към продължение на рода и оцел€ване на гените му).

 ато махнем дълбоко философските размисли:
–еших, че н€ма да съм част от аудитори€та, ко€то “плаща” за това нелепо шоу.  акто б€х чела н€къде преди години : телевизиите печелат пари като продават нас, зрителите, на своите рекламодатели. ќсвен това се питам – дали всъщност не се плаща и от множеството лекари и клиники за естетична хирурги€, които чрез това шоу рекламират продукта, които произвеждат? ѕосто€нно се опитват да ни убед€т, че имаме нови и нови нужди, че естествени процеси в телата ни са проблеми! Ќе см€там да позвол€вам на маркетинга и хубавите думи да ме учат кое е полезно за мен и кое – вредно.

¬ие решете сами за себе си …

11/11/2005

»змамата ““утанкамон”, ƒжералд ќ’‘аръл

Filed under: Books,Daily — Izida @ 2:59 pm

 упих си книгата “»змамата ‘“утанкамон'” от ƒжералд ќ’‘аръл още щом вид€х заглавието сред списъка с новите книги.
ѕървата половина представл€ва нищо повече от поредни€ преразказ на истори€та за откриването на известната гробница. Ќо истински интересното идва във втората половина – там се разкриват конспирациите. јвторът подхвърл€ намеци за истините, които се кри€т зад дадена предполагаема лъжа – като например : “ƒали все пак това е първото влизане на  артър в гробницата?”. ƒобре, но защо е нужно да подхвърл€ вс€ко нещо по н€колко пъти? јз като читател се чувствам обидена – и от първото споменаване мога да схвана иде€та, благодар€!

—ъщо така книгата представл€ва в по-гол€ма степен събрани цитати от други книги с коментари към т€х от ќ’‘арел. ѕо едно време се чудех ко€ книга всъщност чета – тази на ќ’‘арел или ““утанкамон: неразказаната истори€” на ’овиг. ѕри това ако махнем повторени€та обемът й можеше да се намали с поне една трета.

≈то и н€кои интересни факти, които си извадих от книгата:

  • “утанкамон имал две деца, починали в ранна възраст, за което се съди по намерените мумифицирани тела в гробницата – правилно! ќще по-правилно : и двете са мъртво родени, мумиите са на ембриони;
  • “утанкамон умр€л от обесване – дори и вече остарелите теории предполагат удар по главата. Ќай-новите изследвани€ показаха масивна рана в областта на кол€ното, довела до гангрена и смърт;
  • Ќай-известното изображение на “утанкамон е това от втори€ (средни€) антропоморфен ковчег – да не вземете и вие като мен да се заблудите, че най-известни€ му портрет е този на масивната златна погребална маска? јко не ми в€рвате – проверете какво има на корицата си тази книга, както и “ѕророчествата на “утанкамон” на ћорис  отерел, както и “”бийството на “утанкамон. »стинската истори€” на Ѕоб Ѕрайър.
  • —поменатите от  артър папируси, които изчезват преди да бъдат показани пубично, със сигурност са скрити понеже съдържат информаци€, ко€то ще обърне представите ни за —вета – дори и да ги е имало, дори и да са откраднати, нека и за момент не ви хрумва, че просто са продадени на черно на богат колекционер, защото подобно предположение ще унищожи половината от теориите на автора;
  • ѕремахването на стомаха от трупа на отровен човек прави невъзможно установ€ването на евентуално отрав€не. “ака че процедурата по премахване на вътрешностите е сигурно доказателство за отрав€не сама по себе си.

Ќе мисл€, че ще разгърна отново тази книга, освен с цел да намер€ още н€кой от бисерите, които прочетох, но не си отбел€зах. Ѕих дала още примери – но не искам да разкривам подробности от сюжета за хора, които все пак биха искали да € прочетат.

–еших да сподел€ мнението си и с другите потенциални читатели – публикувах ревюто си на страницата на Ѕард, както и в страницата за книгата в Amazon.com

4/11/2005

Ќетърпение

Filed under: Daily — Izida @ 11:13 am

ѕочти изчетох първи€ брой на “National Geographic Ѕългари€”, който си купих вчера. “р€бва да кажа, че съм наистина много доволна от списанието! ¬същност вече дори н€мам търпение да излезе втори брой – от списанието обещават, че в следващите броеве ще отпечатат всички статии за Ѕългари€, излизали н€кога в оригиналното издание, по хронологичен ред! “ова за мен е един отличен шанс да вид€ през очите на чужденци Ѕългари€ от преди стотина години.

3/11/2005

ƒа живее кирилицата

Filed under: Daily — Izida @ 8:56 pm

¬ първи€ брой на “National Geographic Ѕългари€” старта на форума е в ръцете на президента г-н ѕърванов. “ой възторжено приветства списанието в света на азбуката на  ирил и ћетодий.

» все пак сред рекламите открих и реклама на варненски хотел, ко€то е на английски език. —амо т€!  ъм кого е насочена ми е интересно?

» защо изобщо са € пуснали…

National Geographic Ѕългари€ излезе!

Filed under: Daily — Izida @ 3:03 pm

»злезе първи брой на българското издание на National Geographic Magazine!

ќще не съм скъсала опаковката, но на пръв поглед тр€бва да кажа, че съм доволна – една от темите е “”бит ли е “утанкамон?”. —печелиха си един верен читател рЯШЙ  оето не значи, че ще спра да си купувам оригиналното английско издание разбира се.

ќсвен това при€тна изненада е цената – 3.95 лв. —равнена с тази на оригиналното издание (11 лв.) и например със списани€ като Playboy (5 лв), се €в€ва напълно достъпна.

¬одещата тема на бро€ е ““айните на дълголетието”. “ова е и моето пожелание към новото списание на наши€ пазар – дълголетие!

„естито на всички!

ѕ.—. ¬ече посм€х да скъсам подвързи€та и да надникна между кориците. Ќамерих н€колко оригинални статии от български автори – за съкровища в —редна гора, за –одопите, малко истори€. ƒругите теми са преводни – н€кои от т€х като тази за “утанкамон, за Ѕоливуд, вече съм чела.  ачеството на харти€та е отлично – чак се чуд€ как са се вместили в тези пари!

ѕредлагат и годишен абонамент, който носи 20% отстъпка и подарък – карта на света. ћай ще се възползвам рЯЩВ

пїњ