Irina’s Weblog

20/6/2005

BrainBench fun [2]

Filed under: Computers,Daily,Humor — Izida @ 9:11 pm

Днес направих още един безплатен BrainBench тест – HTML 3.2, и един от въпросите ми се стори особено интересен.

Въпросът беше за това какви атрибути на елемента <table> трябва да се използват за да се визуализира таблица като показаната До тук – нищо необичайно. Но познайте какво става ако разгледате кода на страницата с примера, въпроса и възможните отговори. Примерната таблица има исканите за отговор атрибути рџ™‚

Дали пък BrainBench не мери знания, а съобразителност? рџ™‚

17/6/2005

BrainBench fun

Filed under: Computers,Daily,Humor — Izida @ 10:03 am

Вчера във форума BgDev попаднах на съобщение, че BrainBench отново са пуснали някои от тестовете си безплатно. И реших да се тествам. Този път преборих теста за CSS2 и се пробвах по бързопис. Ето го моя транскрипт с резултатите от тестовете : Transcript ID#:5285406.

Реших да видя къде съм спрямо другите в България. Но влязох до банята и след като се върнах на компютъра и кликнах на “See Where You Stand!” на страницата “See where you stand”, попаднах на страница с java.lang.NullPointerException. Е, случва се – явно има проблем с изтеклата сесия. Реших да им репортна потенциалния бъг – писах им, че около час след последното действие се е появил проблема. И наистина след няколко часа вече бях получила писмо, че е оправено. Реших да тествам – заредих същата страница и зачаках да мине отново час. Е, този път не гръмна – сесията не беше изтекла. Дали не са увеличили таймаут-а на 2 часа? рџ™‚ Е, ще разбера като пробвам довечера да се сравня пак с другите без да пипам цял ден сайта.

Но нещо в отговорът им ме притесни – съветваха ме да си изтрия първо станицата от кеша (чрез Ctrl+F5…). Запитах се – добре де, какво може да се е променило на самата страница при явно сървърски проблем? И отворих да разгледам сорса й. Така открих следния забавен сценарий за забавление с BrainBench:

  1. Сменете датата на компютъра си на някаква година преди 1998 (спокойно, нужно е за кратко)
  2. Посетете страницата за безплатните тестовe на BrainBench
  3. Вижте информацията относно запазените права в дъното на документа…

Препоръчвам на любознателните да разгледат source-а на страничката рџ™‚

Питам се, дали надписа

©1998 – 1996 Brainbench, Inc.
All rights reserved.

означава, че мога да ползвам материалите им спокойно, тъй като те вече нямат права над тях? рџ™‚

P.S. Горният надпис се появява, защото BrainBench генерират втората дата от двойката чрез JavaScript, ползвайки за целта датата на компютъра ви. И това ако не е “велика” идея – здраве му кажете!

п»ї