Irina’s Weblog

27/11/2004

C vs. C++

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 5:14 pm

ћалко информаци€ относно истори€та на името на езика —++:

History of the name “C++”

This name is credited to Rick Mascitti (mid-1983) and was first used in December 1983. Earlier, during the research period, the developing language had been referred to as “C with Classes”. The final name stems from C’s “++” operator (which increments the value of a variable) and a common naming convention of using “+” to indicate an enhanced computer program, for example: “Wikipedia+”. According to Stroustrup: “the name signifies the evolutionary nature of the changes from C”. C+ had earlier named an unrelated program.

Some C programmers have noted that if the statements x=3; and y=x++; are executed, then x==4 and y==3; x is incremented after its value is assigned to y. However, if the second statement is y=++x;, then y=4 and x=4. Following such reasoning, a more proper name for C++ might actually be ++C. However, c++ and ++c both increment c, and, on its own line, the form c++ is more common than ++c. A pedant may note that the introduction of C++ did not change the C language itself and the most accurate name might then be “C+1”.

»зточник : Wikipedia : History of the name “C++”

“р€бва да призна€, че приемах — като подмножество на —++. Ќо научих – не е така. ≈дин интересен пример за нещо, което липсва в —++, са макросите с променлив брой параметри. ћисл€, че си има об€снение – просто —++ се опитва да внесе всичко, което до сега е било отговорност на препроцесора, в областта на компилатора.

26/11/2004

ѕоследните думи на ’

Filed under: Daily,Humor — Izida @ 7:16 pm

„удите се какви биха били последните думи на хората от различните професии?
јко е така, то вижте това:

“ѕоследни думи”

23/11/2004

—ъвременни€т ученик

Filed under: Computers,Daily,Humor — Izida @ 1:42 pm

ѕри днешни€ преглед на новите книги (май вече това ми е ежедневно занимание) попаднах на интересен продукт в една от електронните книжарници. “ова е “ омпютърен органайзер за ученика” на 7ћ —офтуер. ƒа им завиди човек на днешните ученици! рЯША ƒокато едно време се радвахме на нови кутии за моливи, химикалки в различни цветове и разни висулки за раници, днешните ученици се съревновават на електронни игри и вместо малко тефтерче за бележки ползват специализиран софтуер.

¬ече си ги представ€м съвременни€ вариант на всеизвестното стихче:

ƒетенце хубаво,
пиленце любаво,
къде под мишница
с таз малка мишчица?

Ќе питай бабичко,
макар и слабичко,
към лаптоп да го включа,
добро да сполуча.

явно ще посвет€ част от вечерта за да прегледам какво представл€ва програмката рЯЩВ

Ќови снимки

Filed under: Daily — Izida @ 12:43 pm

¬ галери€та ми вече има снимки от срещата на форума BgDev.

22/11/2004

Ќаръчник за гладко писане

Filed under: Daily,Humor — Izida @ 6:15 pm

√орещо препоръчвам да прочетете следното :

“Ќаръчник за гладко писане”.

Ќе ми се иска да прав€ по-подробно описание на съдържанието на текста за да не ви развал€ удоволствието от първи€ прочит. ¬се пак ще си призна€ : бих написала и повече, но след прочитане на съветите се чувствам като със сценична треска. —ега гледам на вс€ко следващо написано от мен изречение като на поредни€ повод да направ€ още н€ко€ грешка в израза си. рЯШЙ

21/11/2004

—реща на форума BgDev

Filed under: Daily — Izida @ 8:39 pm

ƒойде време и за втората за мен и Ћъчо среща на форума BgDev. »звестно време се чудех дали да не остана на топло вкъщи. ¬ремето навън беше доста непри€тно – студено и ветровито. Ќо реших, че щом вече съм записала присъствие, то редно е да съм там. ј и ще забрав€ студа щом поседна в топлото заведение. “ака че се хванахме под ръка с Ћъчко и се запътихме към “Ѕотуша”. «а радост автобуса дойде точно като стъпихме на спирката и не мръзнахме чакайки. ј заведението беше точно до спиката, на ко€то сл€зохме. —амо че радостта ми от липсата на мръзнене бе помрачена – 7-8 форумци чакаха пред заведението. ќбъркали се нещата с резерваци€та, а заведението се оказало пълно. “а почакахме известно време и тръгнахме да дирим друго заведение. —лед разходка до Ќƒ , намерихме достатъчно места чак в пицари€ “ѕримавера”.

 омпани€та беше много при€тна. ѕобъбрихме на какви ли не теми, хапнахме вкусна храна, сгр€хме се в студената вечер зимна вечер. ”сещането беше като на едновремешните SysOp-ски срещи в ѕловдив. —ъбирахме се всеки петък в заведението Lucky Art, обмен€хме идеи, книги, мнени€, а след това се разхождахме по √лавната до късно. ¬есели и свободни времена.

— една дума – доволна съм от сбирката и вече чакам следващата среща на форума. ”тре ще кача и малко снимки от събирането.

19/11/2004

ѕрелет над книжни€ пазар – продължение

Filed under: Books,Daily,Photography — Izida @ 5:29 pm

¬ече си набел€зах следващата за купуване книга – предсто€щото заглавие “ѕейзажните снимки” от поредицата на National Geographic ““айните на фотографи€та”, издател е “≈гмонт Ѕългари€”.
ѕредполагам тази книжка ще стане любимата ми от поредицата – остава да взема и да ход€ извън —офи€ и ѕловдив за да мога да попрактикувам заснемането на пейзажи… ¬чера минавах покрай строеж до работата. ƒо нослето ми достигна аромата на дървените смолисти трупи, поддържащи новоизл€тата бетонна плоча. —пр€х се само за да вдишам още веднъж мириса на борова гора. ћай е време да помисл€ за екскурзи€ сред природата!

ѕрелет над книжни€ пазар

Filed under: Books,Computers,Daily — Izida @ 5:17 pm

—лед като изчетох “≈фективен —++” на —кот ћайерс (и прецених, че превода ми харесва), днес се сдобих и със следващата “ефективна” книга – “ѕо-ефективен —++”. ѕодзаглавието й е “35 нови начина да подобрите своите програми и проекти”, докато на първата е “50 конкретни начина да подобрите своите програми и проекти”. —игурно и поради този факт б€х учудена от това, че новата ми книжка е с около 100 страници по-дебеличка от предната рЯЩВ ќще по-добре – 100 странички повече интересно вечерно четиво. 100 странички повече за обсъждане с Ћъчо рЯЩВ „е то какво е да прочетеш нещо и да не го споделиш? ¬се пак да видиш удоволствието на н€кой друг от научаването на нещо любопитно до н€къде достига чувството, което си изпитал когато ти си го научил (и което за да изпиташ отново тр€бва да намериш нещо също толкова, че и даже по-любопитно) рЯЩВ ј това чувство е несравнимо.

18/11/2004

ѕак за личните данни

Filed under: Daily — Izida @ 12:47 pm

ѕопаднах на този запис на √еорги, в който той сподел€ за случайната му “среща” с интересно предаване по телевизи€ — ј“. ¬ижте, за да знаете!

Ћична информаци€ – що е то?

Filed under: Daily — Izida @ 12:02 pm

» аз не помн€ как точно се озовах на сайта —ладур. Ќе че и преди не съм го виждала – н€кои при€тели ми пращат редовно по н€кой интересен женски профил, ей така, да се похвал€т с находката си ;).

Ќо този път реших аз да вид€, н€мам ли н€кой познат там. » започнах да претърсвам за “сладурани” от мо€ роден ѕловдив. «а мо€ радост случайно попаднах на профилите на две мои съседки. –еших да им пиша, за да разменим координати. «а целта тр€бваше да се регистрирам ако не като “сладурана” (ах, как обичам тези терминологии), то поне като обикновен потребител (без публичен профил). »нтересно ми се стори какво точно пишеше в “ќбщите услови€ за използване на сайта www.sladur.com” – имаше и точка за личните данни. —поред тези услови€, сайта ще об€ви всички данни, които си въвел при регистраци€та, с изключение единствено на паролата ти.

» никъде не вид€х изисквани€ за навършени години!

»злиза, че вс€ко 12-14 годишно (например) може да се регистрира там, да напише адреса си, и да се запознае с кой ли не – или по-точно кой ли не да го потърси! ¬ижте за пример това търсене. Ќе ми се струва редно това!

Ќо се чуд€ все пак – кой би бил виновен : този, който €де баницата, или този, който € е дал? ¬ крайна сметка потребителите сами се съглас€ват с тези услови€, сами дават личните си данни въпреки, че зна€т, че ще бъдат об€вени публично. ѕо отношение на децата можем ли да съдим родителите, че не ги дебнат на всеки ъгъл? »ли може би вината им е в това, че не са ги научили сами да разпознават опасността от об€в€ване на лични данни.

ƒа не говорим за снимките – вид€х поне по една снимка, нарушаваща вс€ко от об€вените изисквани€ за снимка. ј уж ако не са спазени, н€ма да бъде одобрена и публикувана.

» като смесица от двете по-горни точки – лични данни и снимки, погледнете за пример тези случайни профили:

Ќе знам как изобщо им е хрумнало да сложат “снимки” като горните. Ќо ми се струва, че админите тр€бва до н€къде да предпазват потребителите (било то от самите т€х). » не би тр€бвало да одобр€т горните “снимки”.

12/11/2004

C++ вечер

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 1:19 pm

¬чера отново в BgDev (специално за ƒончо посочвам и темата) попаднах на поредната интересна връзка – на този адрес можете да си “пробвате” нивото спр€мо другите регистрирани потребители в решаването на тестове на компютърна тематика.  ато освен за програмисти има и тестове за потребители. —ъщо така има и лекции, които обаче още не съм разгледала.

≈стествено след като пратих това и на Ћъчко настана една “семейна” борба за надмощие в класаци€та. Ќе мога да пропусна – Ћъчко, поздравлени€ за преборването на теста “ омпютърни архитектури” рЯЩВ ѕрибрахме се късно понеже останахме всеки в офиса си до изнемощ€ване от решаване на тестове. ¬ рейса обсъждахме поведението на красиви€ израз:

int x = 0;
x = x++ + ++x;

Ќо и вкъщи не оставихме темата. ¬ общи линии прекарахме вечерта излегнали се на спалн€та в обсъждане на най-любими хитринки и трикове в C++. ƒо един извод стигнахме – “статичното свързване” на стойностите по подразбиране на виртуалните функции е напълно неинтуитивно поведение на C++. Ќо сигурно веднага н€кой ще се изправи и ще каже : “ўом ви се налага да предефинирате не само виртуалната функци€ като поведение, но и стойност на параметър по подразбиране – то това е лош дизайн!”. ћоже и да е прав. јз ще почавам моето мнение по темата да си узрее само. » ще помисл€ още по темата – стойностите по подразбиране на параметрите на функции част от интерфейса на самата функци€ ли са или част от имплементаци€та?

11/11/2004

 ога абстракциите не могат да ни спас€т

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 5:29 pm

ƒнес покрай една тема във форума BgDev попаднах на стати€та The Law of Leaky Abstractions

“ова, което ми направи най-силно впечатление в не€, е следни€ цитат :

јbstractions save us time working, but they don’t save us time learning.

ќт толкова време се опитвам да об€сн€ смисъла зад тези н€колко думи на мои съученици в “ехнически€ ”ниверситет. Ќо н€мах точните думи. –адвам се, че най-накра€ ги имам! «ащото когато на човек дадеш нова технологи€ и му кажеш :

“ова ще улесни живота ти! ўе ти помогне нещата да стават по-бързо и по-лесно!

същи€т този човек си казва :

—упер! Ќ€ма смисъл да чета какво става вътре, понеже н€ма да го ползвам.

» се стига до описаните от автора на стати€та случаи.

Ќова квартира

Filed under: Daily — Izida @ 11:49 am

Ќеусетно е изминала седмица от последното ми писане тук. » това е така не толкова заради наближаването на кра€ на проекта, колкото заради ангажиментите около преместването. —м€тах вс€ка вечер през предната седмица след работа да опаковам по нещо, но в крайна сметка се връщах късно и обикновено скапана. “ака че естествено всичко “увисна” за ден€ на самото преместване. Ћъчо се уговори с хамалите за пренас€не на едрите неща в събота. » в петък вечер седнахме с него да опаковаме всичко чупливо и да съберем нещата в торби. ћного притеснено ми беше за преноса на книгите – дали н€ма да се повред€т нещо. «а щастие обаче оцел€ха рЯЩВ

Ќе мога да не използвам този пост за да благодар€ на хората, които ни помогнаха. ¬ събота сутринта дойде √алин, брата на Ћъчо, който ни помогна много в самото пренас€не. Ќай-вече за допълнителни€ багаж, който не искахме да пътува с хамалите – дребните неща, които подлежат на загубване. ћного съм благодарна и на мо€ колега Ќики, който ни помогна с времето и колата си за да транспортираме “дребните неща” (не се бъркайте от името – хич не б€ха “дребни” сумарно погледнато). ¬ечерта когато √алин си тръгна, дойдоха “втората см€на” помагачи – тези, които ще помогнат в предаването на старата квартира и съответно в основното й почистване. Ѕлагодар€ ти, ¬ероника, че винаги си насреща когато видиш, че имам нужда от подкрепа – винаги съм получавала това от теб, преди още да поискам! Ѕлагодар€ ти, «мейо, за активното участие (а уж щ€хте да ходите “по жени” с Ћъчо докато ние чистим, а?)! рЯЩВ —ъбота вечерта б€хме на вечер€ в ресторантчето до коопераци€та с т€х двамата. ћислех, че ще имам снимки от излизането с т€х, но б€х толкова скапана, че изобщо не се и сетих да извад€ ‘уджито от чантичката. ≈, нищо – други€ път като ни дойдете на гости н€ма да сме така скапани, обещавам рЯЩВ

Ќедел€та отдадохме на обикал€не по магазините – най-вече ѕрактикер, от където купихме така нужните с цел опазване на паркета буфери за краката на столовете. » естествено следобеда последва гол€мото почистване на опразнената квартира. Ќо като за майтап, по път към квартирата се сетихме, че липсват документите – договори, платени сметки и т.н. “ака Ћъчо отърва чистенето – тр€бваше да отиде и да ги намери из купищата току що пренесен багаж.  ак не се сетихме да ги отделим и да не ги носим изобщо в новата квартира! ¬ид€хме се с хаз€йката, предадохме ключовете и уморени се прибрахме в новата си квартира.  акто и се усеща, беше доста динамична събота и недел€.

—ега вече се занимаваме с подреждане на нови€ апартамент – макар че почти н€мам време. ¬с€ка вечер оправ€ме по нещо дружно с Ћъчко. Ќад€вам се скоро да успеем да подредим всичко, понеже липсата на свободни дни е наистина гол€ма пречка. Ќо … капка по капка – вир става!

4/11/2004

ѕи€нството на един народ

Filed under: Daily — Izida @ 11:30 am

Ќе мога да пов€рвам какви куриози се случват в нашата малка Ѕългари€. јко и вашето въображение е бедно в това отношение като моето, прочетете тази стати€ от електронното издание на вестник —≈√ј.

2/11/2004

ѕочивката

Filed under: Daily — Izida @ 6:51 pm

ѕредната седмица свърши доста бързо и н€как неусетно. ћоже би причината бе в нетърпението ми да се вид€ с ћари€на – в четвъртък се чухме по повод идването й в —офи€ във връзка с участието й в програма за изпращане на студенти по ћедицина на стаж извън Ѕългари€. “ака че в петък т€ щеше да спи у нас, в събота да се види с колегите си, а в недел€ да се разходим заедно из —офи€.

¬ събота б€хме решили с Ћъчко да посетим семинара на Ѕј–—. ќбаче сутрешното ранно ставане се оказа непосилно и за двама ни. “ака леко леко се отказахме от първите лекции. ¬ крайна сметка отидохме само за последните две (и за пийването в пицари€ ““оронто”) рЯЩВ
ћного ми допадна лекци€та “»зготв€не на потребителски интерфейс в .NET с User Interface Application Block” – не толкова заради .NET-а, колкото заради н€кои добри идеи за прилагане на MVC (най-вече за контрола на преходите между различните диалози). ѕицари€та беше пицари€ като вс€ка друга. ѕосрещнаха ни с наредени като за сватба маси. —ъбрахме се малко над 20 човека. ’апнахме, пийнахме, побъбрихме. » си тръгнахме с Ћъчко – и двамата б€хме доста уморени.

¬ недел€ се вид€хме с ћари€на пред Ќƒ  и си направихме разходка до площад “—лавейков”, където посетихме пицари€ “”го”. »нтересно ми се стори делението на пиците в менюто им на “ѕици” /малки (S) и големи (XL)/ и ““ънки пици“. –еших да не рискувам да получа полупрозрачна пица, така че си поръчах една пица размер S.  ато дойде станах още по-заинтригувана да вид€ “тънка пица” – просто по-тънко от това, което имах в чини€та, не си представ€х рЯЩВ
—лед това посетихме магазин “Bonjour”, който се оказа удивително обемен. ј отвън изглеждаше като специализиран в продажбата на козметика. Ќо влезеш ли разбираш, че това е само първото от много помещени€. Ќапомни ми мравун€к – съвсем малък отвор на повърхността, който изобщо и не загатва за лабиринта от помещени€ навътре в конструкци€та.
Ќаправихме си н€кои снимки, които можете да видите в галери€та ми. »зпратихме ћари€на до ÷ентрална гара, изчакахме с не€ влака и се прибрахме вкъщи. „увствах се уморена физически, но същевременно и н€как отпочинала, с про€снени мисли. «а пореден път се убеждавам, че една почивка не е почивка ако не излезеш на чист въздух (е, образно казано “чист”…).

пїњ